fredag 18 september 2009

Vart tar livet vägen?

Klarar ni en variant till?

15 kommentarer:

  1. Den var bra den oxå!

    F.ö. rekommenderar jag helhjärtat Heinrich Bölls lilla novell "Anekdot till sänkande av arbetsmoralen". Den är helt i linje med den tankegång Birger förfäktar. Novellan finns faktiskt i sin helhet på nätet: http://www.ecoforce.se/anecdote.htm

    Jag brukar låta mina tyskelever få läsa den. Alltid kan man så något litet frö.

    P.Gr.

    SvaraRadera
  2. Hej, kul blogg igen
    Vad ska jag göra då, jag vill jobba mycket, jag vill utveckla/s inte avveckla. Gillar å springa mig trött helst i snårig svensk urskog.
    Jag bryr mig inte om material bara lite om gamla japanska motorcyklar och gärna amerikanska gyrokoptrar från 70 talet!

    Mvh/Edvin

    SvaraRadera
  3. Henry Petterssonfre sep. 18, 09:51:00 fm

    Den filmmakaren verkar sakna all kunskap om vad som gjorde hans film möjlig.

    SvaraRadera
  4. Henry Pettersson: Bara för att människor kritiserar konsumtionssamhället så betyder det inte att de är teknikfientliga. Tvärtom har miljörörelsen en mycket mer kreativ och progressiv syn på samhällsutveckling och teknik än tillväxtjagarna.

    Vilka är det som försvarar livstilen där den urgamla bensinmotorn ses som ett tecken på ett fortfarande modernt samhälle? Eller djurfabriker (där livsmedel tillverkas). Eller miljövidrig och arbetskraftsvidrig tillverkning i industrier i Europas periferi - som vi handlar (bl.a tekniska prylar) med. Ska det kallas utveckling?

    Satsa på MER utveckling av teknik istället - miljö- och samhällsvänlig sådan. Vi ska inte gå tillbaka till något utom till en mer sansad tillväxt; vi ska framåt.

    Utveckling måste inte alltid betyda MER - det kan helt enkelt betyda bättre, mer hållbart och demokratiskt. Men det behövs politiska styrmedel för att få markanden att svänga in på det hållbara, demokratiska och behovsrelaterade.

    Dessutom tror jag att marknaden utan sådana styrmedel kan leda till just den typ av absurda detaljstryda och omöjliga (samhälls)planering som högern är så rädd för: Sårbarheten som dagens utveckling innebär, medför så stora risker att vi måste ägna oss åt absurd och i praktiken omöjlig planering för att skydda oss mot riskscenarier.

    Annelie, grön vänster

    SvaraRadera
  5. Var livet tar vägen?

    Tja, du tycks då lägga ditt liv här, på bloggen ;-)

    Det var tydligen alldeles för tidigt för dig att välja bort politiken!

    SvaraRadera
  6. Berne: Birger är på rätt
    ställe(n)! Du ska nog snarare fråga dig var dagens politiker är och vilka frågor/debatter de finner meningsfulla i dag, eftersom de inte vågar ta i de verkliga ödesfrågorna som Birger gör på blogg, på scen, i debatter, krönikor, kyrkor och bibliotek. Bl.a!

    SvaraRadera
  7. Instämmer, Annelie.
    På särskilt två områden upplever jag i min vardag att den grå massan har mycket dålig koll på den gröna rörelsen. Det ena gäller att den skulle vara teknikfientlig (som du tar upp), när det är precis tvärtom. Vilka står först i ledet att utveckla sig bort från förlegad olja och kärnkfraft... Det andra området är att gröna saknar helhetsgrepp och "bara" ser till miljöfrågan. Frågan är vem som ser helheten och verkligheten - partier som ínkluderar ekologiska realiteter i sina kalkyler eller de som blundar för dem... Och apropå helhetsperspektiv, man kan även fråga sig vilka som ser hela människan - partier som betraktar oss som bara producenter och konsumenter, eller de gröna som bl a genom krav på arbetstidsförkorning tar större grepp om människan än så...

    Anneli

    SvaraRadera
  8. Tack för föreläsningen idag! (Klimatforum i Söderhamn) Du kände själv hur stämningen steg och blev som i en kyrka, fast med goda skratt emellanåt. Det bästa vi hört, tack!!!
    David och Inger

    SvaraRadera
  9. Visst kan människor välja att jobba mindre för att få mer tid för annat.
    Det måste vara upp till var och en att avgöra.

    Det är dock något provokativt när du som under många år varit ersatt av oss skattebetalare pratar om att köpa mindre och därmed kunna jobba mindre.

    Du har betalats av skattepengar som just kommer från människors arbete.

    Har du fortfarande inkomstgaranti från riksdagen? Senast det stod om i tidningen valde du att stänga din blogg.

    SvaraRadera
  10. Fräscha kommentarer till dagens inlägg. Det här som du går i bräschen för känns mer och mer inte bara ANTI, utan lika mycket FÖR.
    Den sista videon kan naturligtvis anklagas för att vara en ytlig analys. Men det kanske inte är genom att gå i svaromål och försvara sig med samma medel som traditionalisterna ( typ MK) som man når ut .
    Duktiga reklammakare går inte i försvar. De går till attack.

    Annelie, Anneli. YES !

    SvaraRadera
  11. Jag tycker inte om att vara tvångsansluten till en galen värld och att min röst i världen förvanskas av en knähund till USA.
    För övrigt anser jag att de är KAPTEN KONKURS som styr, att Putin och Bush är mördare. Ett skymningstillstånd har närmat sig och nått Jorden, människorna har inget val, utan satsar nu på att flyta med den kommersiella och erotiska dödsdansen!
    Varför skriva sådan här smörja?
    Innerst inne finns antagligen något slags hopp, om att vi tillsammans ska skapa någon slags rättighet att skapa samhällen på jordens långsiktigt hållbara villkor. Och att detta blir ett rättesnöre för resten av världen t.ex. genom ett genomgripande reformerat FN. Om fler och fler börjar ta ut svängarna, så ser vi snart Andens seger över värden!
    På fredag, på förklaringsberget. RL

    SvaraRadera
  12. "Det är dock något provokativt när du som under många år varit ersatt av oss skattebetalare pratar om att köpa mindre och därmed kunna jobba mindre"

    Är det provokativt? Ur Birger Schlaug kommer det suntförnuft så vi skattebetalare får nog valuta för pengarna.
    Värre är det med de som sitter i politiken. Där kommer det fram nötter hela tiden som styr & som de styr sen!
    DET ÄR JÄVLIGT PROVOKATIVT!

    Apropå konsumtion & arbetstid

    En cigarett förkortar livet med 2 minuter.

    En flaska vin förkortar livet med 4minuter.

    En arbetsdag förkortar livet med 8 timmar.

    Annelie, Anneli. YES !

    Eric Secher. YES!

    / Realist

    SvaraRadera
  13. Fort går det, och snett går det.
    Är du myndig? Ja jag har fyllt år!

    SvaraRadera
  14. Alla gröna. YES!
    :-)

    Anneli

    SvaraRadera
  15. Anomnym 23:25. Vi är alla ersatta av varandras skattebetalning. Sedan är det otroligt orättvist att politiker har större fördelar (det är lättare för dem att få jobb efter riksdagen än för de flesta andra för de flesta jobb). Men det är ju faktikst inte enskilda personers fel. Miljöpartiet är så vitt jag vet de enda som röstat emot fördelar (t.ex. lönehöjning) för riksdagsledamöter.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.