måndag 11 maj 2009

De nya mittpartierna

Centern har haft sin stämma. Och det står allt mer klart att vi har en ny mitt i svensk politik. De gamla mittenpartierna har flaxat iväg till höger. De nya mittenpartierna är Moderaterna och Socialdemokraterna.

Bäst vore att de slutade låtsas vara motpoler i svensk politik. Bäst vore att de bildade regering efter valet.
Det skulle tydliggöra var svensk politik står.

Reinfeldt och Sahlin skulle ju alltid kunna skylla på att Sverigedemokraterna hotar ställa till det, att landet behöver en stabil regering och att Maud Olofsson är Sveriges svar på Margaret Thatcher som, till skillnad från Reinfeldt och Sahlin, vill krossa arbetsrätt, kollektivavtal och i stort sett allt som finns utanför Stureplan...

Man kan också hänvisa till att det stora borgerliga partiet och socialdemokraterna bildat regering i Tyskland.

Och sedan då? Tja, några av småpartierna utanför den nya regeringen kanske får för sig att offensivt formulera visioner, drömmar och något som kan vara avstamp på väg mot ett bättre samhälle där ekologi, jämlikhet, socialt ansvar, frihetlighet och tilltro till att människan är mer än konsument och produktionsfaktor. En gemensam dröm - lika stark som en gång drömmen om folkhemmet var - om något djupare än bara idén om att vi skall springa fortare och fortare, köpa mer och mer och låta tillväxtmanin reducera livet till en fråga där framgång mäts i siffror på konton.

14 kommentarer:

  1. Håller med dig om att s och m närmast sig varandra, och att det är mer retorisk och historisk skillnad än saklig skillnad på deras partier. Frågan är om det dessutom i sak inte vore bättre än att låta kd, fp och c blandas in i en ev ny alliansregering, eftersom de partierna drar m åt höger. Vad mp har i en s-dominerad regering att göra är svårt att förstå, mp:s ljuvliga visoner blir ju mosade.

    SvaraRadera
  2. Vilken otrolig framgång det kunde bli för MP om de kunde stå själva i nästa val och plocka alla gröna centerpartister, socialdemokrater och folkpartister (om inte alla de senare redan bytt över) och kompromissa med regeringspartierna i stället.

    Missnöjet över dagens politiska partier gror starkare än rågen på åkrarna som Erik Andersson skrev i den dystopiska "Den larmande hopens dal", låt inte ett så hopplöst tölpigt missnöjesparti som SD bli enda alternativet för de som vill protestera mot rådande system.

    Sverige styr åt rakt fel håll om vi är ute efter att skapa ett hållbart samhälle utifrån våra ekologiska och mänskliga resurser (vi orkar inte arbeta för att shoppa och shoppa för att få lov att arbeta, särskilt mycket längre - alltför många är redan utlessa på det!).

    Vi måste också föra en helt annan landsbygdpolitik och inte lämna landsbygden vind för våg bara för att centern gör det. Utan landsbygd ingen mat - vi kan inte överleva på uranbrott och bredband allena, jag är ledsen om jag punkterar den nya centerpartistiska drömmen.. men det är tyvärr sant. På den punkten borde tom Stureplanscentern vara oroliga.

    "Stad och land hand i hand" är väl värt att plocka upp från "det gamla centerpartiet" till nästa valprogram!

    MP måste bli ett tydligt alternativ till denna mittensoppa till höger om allt sans och vett!

    SvaraRadera
  3. Ja det kan jag hålla med om Birger att stora förändringar behövs, när det blir tuffare tiden inte är det då bankdirektörerna som man klämmer åt utan man spar pengar på dom som är längst ner på samhälls stegen som får jobba i allt mer uppskruvat tempo med skador som följd, jag har försökt att skydda och hjälpa kvinnor i alla mina år i en yrkes grupp som är den mest yrkesskade, inte tar jag sådan smörja av överklass tanter som schyman och company att dom är fötryckta, nej bort med sådana maktmänniskor, och hoppas vi får en ny regering som på allvar vågar ta i tu med penga kärleken och girigheten.För sosse wanja och även männen i makt eliten är precis lika skyldiga till att det ser ut som det gör idag.

    SvaraRadera
  4. Lite hicka fick jag först, men som vanligt är du skrämmande rätt i din analys.

    Frågan är om inte en sådan allians vore det bästa för vårt land, inte för vad Sahlin/Reinfeldt skulle göra med landet, men då kanske svenska folket äntligen skulle vakna ur sin dvala och inse att varken gamla sossar eller gamla moderater får vad de kommit att förvänta sig av sina respektive partier.

    SvaraRadera
  5. Fruktansvärt om det skulle bli verklighet. Men du har ju rätt i att det är gradskillnader och inte artskillnader just nu i svensk politik.

    Analysen haltar endast något på jämförelsen med Tyskland. Om man inte sympatiserar med något av regeringspartierna i respektive land så måste jag nog säga av egen erfarenhet av den senaste socialdemokratiska regeringen och den borgerliga alliansen, samt nuvarande storkoalition i Tyskland, att jag långt mycket hellre fördrar den tyska koalitionen. Och det sagt som grön feminist boende i ett land som har öppen legal prosititution och som infört skrotpremie på bilar...

    Det svenska borgerliga alternativet må ha borgerlig fördelningspolitik men den ekonomiska/arbetsmarknadspolitiken har större likheter med det gamla östtyska SED än traditionella svenska borgerliga partier.

    Genom inriktningen på kortsiktiga vinster och med sin djupt rotade övertyglese att staten inte får äga någonting (förutom skrupulösa energibolag) kör ju moderaterna med stödpartier på sikt svensk ekonomi fullständigt i botten.

    Skillnaden mellan länderna är att man i Tyskland kan leva som grön ute i samhället och inte tvingas göra sämre val i vardagen än samvetet säger. Oberoende av vad bil- och
    köpkulturen runtomkring säger.
    Här är de mer kritiska till GMO-grödor och kärnkraft, har slutat kalavverka osv. Är på det hela taget mer medvetna om våra ändliga resurser (trots att det lång tid att upptäcka...)

    Alla medborgare är inte knutna till om "skoindexet" går upp eller ner, utan man kan lätt få tag i närodlad, bra ekologisk mat som oftast inte kostar mer än annan mat, åka tåg, använda sig av hyfsat väl utbyggda cykelbanor osv. Något som inte gick de sista åren av nyliberalt hetsande hemma i Svedala.

    Jag rekommenderar alla svenskar att titta över kanten til Tyskland i stället för att stirra er blinda på USA. Det finns fler lösningar för samhället än ni tror på mycket närmare håll! Och om borgarna ändå måste regera är det bättre att de i så fall gör de med traditionell konservativ politik än denna blandning av det värsta från två världar.

    Men lämnar vi det privata planet och vardagssamhället, så är ju bilnationen Tyskland lika mycket i behov av en radikal grön politik som Sverige, bara det att det för den enskilda individen känns som om de kommit långt mycket längre här!

    SvaraRadera
  6. Lars, du har så mycket bra att säga. Men kan du hyfsa svenskan, så det bleve lite lättare att läsa dina rader? Särskrivning av vissa ord är en engelsk modell, inte en svensk.

    SvaraRadera
  7. Slutsatsen måste väl bli att hela den verkliga demokratin är hotad, vi har ju inga alternativ (förutom ett). Någon annan slutsats kan jag inte dra (fast jag dragit den för länge sedan).

    SvaraRadera
  8. Självklart Anonym är jag mindre arg skriver jag nog bättre.

    SvaraRadera
  9. Robsten: och det är verkligen inget dåligt alternativ. Varför inte jobba på det...

    SvaraRadera
  10. Snälla Robsten, berätta! Vilket parti avser du?

    Snälla 21:52, vilket alternativ avser du?

    V.g. svara innan 7 juni!!!

    SvaraRadera
  11. 21:52 menade miljöpartiet de gröna i enlighet med sitt partiprogram! DET är verkligen inget dåligt alternativ. Och framför allt i EU-valet - där verkar det ju som om de faktiskt följer programmet och arbetar efter den gröna ideologin!

    SvaraRadera
  12. När man betraktar dagens politiska landskap kommer man att tänka på den unge Reinfeldts åsikter om detsamma i början av 90-talet...

    Ur den ideologiska stridsskriften "Det sovande folket" (1993)

    "I ena ringhörnan finns socialdemokraterna med sin störste välfärdsideologiska parhäst, folkpartiet. I samma ringhörna ryms också det lilla vänsterpartiet, det ännu mindre miljöpartiet, stora delar av centerpartiet och den i riksdagen röstande delen av ny demokrati. I den andra ringhörnan finns moderaterna där också kristdemokraterna, den moderna delen av centern och den retoriska delen av ny demokrati ryms."


    Med tanke på vilka enorma förändringar som skett i riktning mot just "den andra ringhörnan" så kan man ju börja undra om inte en viss "modern" socialingenjör fått lite väl mycket inflytande över svensk politik de senaste decennierna...

    SvaraRadera
  13. he, he, jag trodde alla visste vilket parti jag sympatiserar med. Tänker dock inte nämna det på någon annans blogg. Ingen partireklam på andras bloggar, det tycker jag vi skall hålla oss till allihopa. Om det inte hör till nätetiketten just nu så tycker jag att vi inför det f.o.m. nu, OK?

    SvaraRadera
  14. Är inte så säker på att närmandet, om det är ett sådant, skett så nyligt.
    m och s har alltid haft nytta av att i debatten spela ut varandra. Men i realiteten har det inte varit så stora skillnader.

    Båda partierna är patronpartier, dvs socialkonservativa (om än m haft lite nyliberala utflykter). Dvs de ser som en välvillig patron på sina underlydande. Men utan inlevelse eller verkligt engagemang.

    De ser inte individen, som socialliberalen gör, de har ett överhetsperspektiv.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.