måndag 27 april 2009

Det våras för Elin Wägner

Elin Wägners succéroman Pennskaftet, från 1910, ges nu ut på engelska. Huvudskälet är att boken skall användas i litteratur- och genuskurser vid brittiska och amerikanska universitet. Boken beskriver slagfärdigt, humoristiskt och rappt några år i den svenska rösträttsrörelsens historia.

Det är Sarah Death som stått för översättningen. Sarah fick Svenska Akademins tolkningspris 2008 och berättar att "det varit en underbar utmaning att få ge sig i kast med en bok och en författare som jag beundrat sedan tidigt 1980-tal".

Horace Engdahl skriver i en kommande antologi om Elin Wägner - kommer ut i maj och heter Det första fotstegets moder - om just Pennskaftet: "Den observanta, humoristiska prosan går inte att motstå...".

I samma antologi berättar Majgull Axelsson att "utan Pennskaftet tror jag inte att jag någonsin blivit journalist, långt mindre författare. Hon visade. Gav mig en bild, ett mönster att följa...".

Och själv beskriver jag i antologin Pennskaftet som en klockren pamflett "för kvinnlig rösträtt och kvinnors rättigheter, men också en mästerligt komponerad och formulerad roman som än idag känns överraskande modern med sin knivskarpa ironi". Min del av antologin handlar annars mest om Väckarklocka, och hur Elin Wägner vävde samman kvinnors rätt med freds- och miljöfrågorna.

Förresten har jag recenserat Pennskaftet på nätet också. Här hittar du recensionen.

PS! Det första fotstegets moder säljs av förlaget för 200 kronor när den beställs före utgivningsdatumet den 16 maj. Här kan du beställa och läsa mer om boken.

12 kommentarer:

  1. Jag bockar och bugar för den insats du gör för kulturen. Din Elin Wägner-blogg är ett unikum i den svenska kultursfären och **Elin Wägnersällskapet är att gratulera till antologin, Penwoman och alla de arrangeman ni har detta år.

    SvaraRadera
  2. Jätteroligt! Vilka är det som skriver i antologin?

    SvaraRadera
  3. Känner igen Birgers förmåga att forsa fram i okända vatten från tiden då han såg till att mp mot alla odds kom in i riksdage i slutet på 80-talet och när vi kom tillbaka till riksdagen 1994. Urkraft är ordet som bäst beskriver ditt engagemang. Roligt att Elin Wägner nu blivit föremål för denna urkraft, skriver en av dina gamla medkämpar.

    SvaraRadera
  4. Rösta på Elin: http://www.statyupproret.se/#

    SvaraRadera
  5. Jättefin bok!!!!! En riktig presentbok!!

    SvaraRadera
  6. Beställ boken nu, till förmånspriset 200:- inkl. frakt!

    Ge den en hedrande plats på hyllan efter läsningen, eller låt den cirkulera i bekantskapskretsen. Den är urviktig!

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  7. Verkar vara en bok för svältfödda muslimska kvinnor.

    SvaraRadera
  8. snarare för svältfödda världsmedborgare.. eller?

    SvaraRadera
  9. Läste Pennskaftet efter allt tjat på den här bloggen.......:-). Den var faktiskt skitbra. I sommar skall vi läsa Norrtullsligan och vi ska ha en studiecirkel kring Väckarklocka i höst tillsammans med några vänner.
    Manne och Sofia

    SvaraRadera
  10. Tack för kommentarer!

    Vill säga att Wägnerantologin - Det första fotstegets moder - som kommer ut den 16 maj är ett verkligt praktverk med tjugotalet skribenter.

    Redaktör har Marianne Enge (ordförande i Wägnersällskapet) varit, hon och förlaget Artéa har gjort ett fantastiskt fint arbete.

    Marianne har överhuvudtaget varit motor i det som sker under minnesåret 2009. Tack, Marianne!

    SvaraRadera
  11. De sista fotstegets människor?
    Nio av tio klimatforskare tror inte att vi kommer att hålla den globala temperaturen under två grader. De flesta tror att fyra-fem grader blir den mest troliga temperaturnivån. Detta betyder klimatkaos med fruktansvärda sociala följder.
    Avsikten med Arma Getton är att föreställningen ska inställas!

    SvaraRadera
  12. Lån erbjudande på 3% ränta, gäller nu om intresse finns. Kontakta oss idag på fred112.peterson@gmail.com eller fredpetersonworldloan@yahoo.com.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.