torsdag 23 april 2009

Blåsta!

Jaha, det var väl precis som jag väntat mig. Gustav Fridolin har skrivit en av de bättre samhällskritiska böcker jag läst på år och dag.

Varenda politiker i detta land - från sista suppleant i socialnämnden i Vingåker till statsminister Reinfeldt - borde läsa den. Men man behöver inte vara politiker för att läsa, författaren berättar för alla som vill förstå.


Det är kul med samhällsdebattörer som brinner, som lyckas kombinera engagemang med analys och som dessutom har förmåga att uttrycka sig i skrift. I Blåsta! (Ordfronts förlag) visar Gustav Fridolin att han är en sådan.

Jag känner Gustav Fridolin som barnet som gick upp i talarstolen på Miljöpartiets kongresser och därifrån levererade inlägg i klass med Per Gahrtons. Sedan hamnade han i riksdagen och blev en av de tyngsta ledamöterna där, satte sig, så ung han nu var, i Konstitutionsutskottet och visade att man även där kan ställa relevanta frågor. De äldre ledamöterna, som säkert ansåg sig klokare, kändes tafatta. Vilket även journalister konstaterade.

Klokt nog steg han av politiken för att inte bli en politikerbroiler. Vem vet, kanske kommer han tillbaka. Det vore bra för svensk politik.

Boken då? Handlar om den mysko generation som kallas 80-talister. Men nedslag i människors vardag såväl som i statistik lyckas Gustav Fridolin förmedla hur det var att växa upp i en tid när den stora nedskärningen gick över landet, när kommunerna fick skära och skolan reducera sina mål till överlevnad. Låter det trist? I sak var det trist. Men boken är inte trist. För karln kan skriva.

Och det är bäst att tillägga att det var under sossestyre som dessa nedskärningar skedde. På den tiden lade MP sparförslag som var lika stora om Perssons, men med en helt annat fördelningsprofil. Mer på försvaret, mindre på kommunerna samt neddragningar i socialförsäkringarna (med s.k. brutet tak) så att människor med låga inkomster kom helt fria, vilket hade räddat kommunerna från kostnader för ökade socialbidrag.

Den som är satt i skuld är inte fri, var Perssons utrop. Den som sparar på osolidariskt sätt har skuld, skulle jag vilja tillägga.

Adamo visar med tydlighet hur de som lever på gräddhyllan inte förstått just någonting av vad som hände under neddragningarna.

22 kommentarer:

  1. Nedskärningarna drabbade förvisso inte bara åttiotalister. Som de flesta minns skenade sjukskrivningarna där i slutet av 90-talet. Den största och bästa analysen jag sett av det fenomenet är gjord av Arbetslivsinstitutet. I den sammanställningen visades tydliga samband mellan neddragningar (bestämda med bred politisk majoritet) och ökade sjuktal. Arbetslivsinstitutet förstås numer nedlagt av Alliansen som ansåg att de bedrev "socialdemokratisk propaganda". Suck. /Thomas

    SvaraRadera
  2. Generationsfred Tack!tors apr. 23, 09:12:00 fm

    hahahha Adamo beskrev 40-talisterna som de "som rättat munnen efter matsäcken"... visst känner jag till ett par fantastiska 40-talistföreträdare som med råge "rättat munnen efter matsäcken" och aldrig slutat kämpa för en bättre värld, men majoriteten av de jag känner och känner till, framför allt i min nära omgivning och familj, lever som "efter mig syndafloden".

    För ett tag sedan fick jag t.ex. ett vykort från en faster som (nu på "äldre dar" - och med mannens pensionsavtal) semestrade på Grönland för att titta på den bortsmältande inlandsisen... "man får ju passa på medan den är kvar" lixom. Kommentarer överflödiga.

    I övrigt visade Adamo sin brist på verklighetsuppfattning redan i förra årets "Sommar". Behöver helst inte repriseras tack.

    SvaraRadera
  3. En måste läsa-bok alltså.

    Intressant att se att 40-talist kontra 80-talist -diskussionen i Sverige liknar den i Holland.

    40-talisterna här slår bakut om man säger att de lever på gräddhyllan, eftersom de alltid jämför med hur "enkelt de levde" när de växte upp och "hur tufft det var efter kriget".
    Att unga vuxna idag inte kan skaffa egen bostad utan jättelön eller utan en partner som arbetar heltid
    är något de helt blundar för.

    SvaraRadera
  4. Skulle gärna vilja läsa denna bok!

    Tyvärr har konsumptionsångesten stigit mig över halsen och jag har slutat köpa saker som inte är nödvändiga! (Såsom böcker av Fridolin)

    Kan Någon kontakta mig om ni har den som e-bok ? (och inte har några moraliska betänkligheter angående upphovsrätt)

    utshoppad@hotmail.com

    SvaraRadera
  5. Bibblan. Ännu gratis. Trots att Reinsvält "kunde tänka sig" att lägga på en låneavgift för att säkerställa att pöbeln hålls arbetande och inte läsande. Iofs tog han tillbaka uttalandet, förmodligen efter att ha blivit tagen i örat av någon PR-människa. Men åsikten har han väl säkert inte övgergett. /Thomas

    SvaraRadera
  6. Din analys förvånar! I ett globalt sammanhang har 80-talisterna det bra. Fridolin själv har det dessutom mycket bra.

    SvaraRadera
  7. Tack för tipset. Låter väldigt spännande!
    Monica, förstår din känsla men har du inte gått för långt i din antikonsumtionssträvan ? Det här tillhör väl det man kan unna sig ?
    Eller vill du att jag skickar ett ex ?mmury

    SvaraRadera
  8. f d miljöpartisttors apr. 23, 01:53:00 em

    Jag minns Fridolin som ung. Han var ett politikerämne av klass. Och så blev det detta! Trist.

    SvaraRadera
  9. Eric, kan inte låta bli att undra vad 80-talisterna kan unna sig när de är pensionärer.
    Och vad menar du med "det här"?

    Är jag så antikonsumtion? Känner mig snarare delad i den frågan. Men det vågar jag inte säga för då blir väl Birger lite småsur.

    SvaraRadera
  10. Monica! Blir sällan sur nuförtiden. Har inte råd med det. Tiden tickar så fort...

    SvaraRadera
  11. Så bra!
    Hade väl inte trott något annat heller.
    Det är ju bra att du unnar dig är inte blir sur.

    Undrar förresten var 60-talisterna kan unna sig när de blir pensionärer?

    SvaraRadera
  12. Tja man kan undra monica när man växte upp och gick i skolan var det 100 % service, vaktmästare och staten skulle ju ta hand om oss från vaggan till långvård allt skulle bli bättre och bättre lärde dom oss, nu undrar man om det finns något pensionssystem kvar när det blir dags. kollade "vilse i pannkakan" med staffan westerberg häromdagen på youtube och fick mig ett gott skratt, barnprogramet gick 1975 när jag var 9 år,men tydligen lärde sig barnen inget för många blev finans valpar sen :)

    http://www.youtube.com/watch?v=WTZ43x9Gii8

    SvaraRadera
  13. Hej

    Denna personfixering som Schlaug hela tiden lyfter. Han är bra och han är dålig. Hon är bra o hon är dålig.

    Robban

    SvaraRadera
  14. Lars, vad skulle de ha lärt sig av Vilse i pannkakan?
    Själv får jag nästan ångest bara jag tänker på Staffan Westerberg.
    Det var kanske därför så många blev finansvalpar, de blev så störda av Vilse i pannkakan.

    Fy vad det stör mig när jag stavar fel (slant på tangentbordet heter det, jag stavar aldrig fel...)
    "Det är ju bra att du unnar dig att inte bli sur" ska det stå härovan.

    SvaraRadera
  15. bara för att rätt ska vara rätt.. det var väl inte Monica utan "utshoppad" som inte ville "shoppa" boken... håller med ovanstående om framhållandet om biblioteken. Använd dem och värna dem. De åker fortare än ni tror om ni slappnar av. Vågar inte tänka på vad som händer när 90- och 00-talisterna får reda på vad som åkte i slaskhinken under alliansregeringen - alltemedan "historiska" kungörelser och mediadrev upptog värdefull medietid.

    Det vi behöver är en blandad generation journalister som granskar politikerna ordentligt och gräver fram liken innan de kallnar!

    SvaraRadera
  16. Stämmer nog det du säger Monica
    Storpotäten var rätt läskig när man var 9 år, får sådana där minnes bilder av gamla grundskolelärare som såg ut som mikeal wiehe, insvepta i palestina schalar iklädda Velour byxor.

    Man fick en hög dos socialism när man växte upp och får nog anse sig själv botad :)tyckte mest att folk skulle lärt sig att pengar är inte allt men komunisternas "reform" program blev väl inte så bra speciellt inte efter murens fall.

    SvaraRadera
  17. Tack, Birger, för att du påminner oss om gröna eldsjälar - Fridolin, Schlyter, Gahrton och du själv inte minst - och därigenom håller mången mp-hjärtan fortsatt bultande.

    SvaraRadera
  18. Monica, "det här" = den här boken. Om du verkligen vill läsa den - varför skulle du inte unna dig ? I mina öron låter det som fanatism - eller som det heter nuförtiden - anti-konsumtions-fascism...
    Om att bli äldre och glida på vänster-högerskalan. Född 55 (inte 49) och uppvuxen i högborgerliga Näsby-Park. Det "känns" jättebra att långsamt glida ut till vänster. Att bry sig mindre om sig själv och mer om andra.
    Pretto ??

    SvaraRadera
  19. Eric, 50-talist, alltså. Ännu ett glömt årtionde...

    Undrar vad 50-talisterna kan unna sig när de blir pensionärer?

    Jag är nog trött eller nåt, eller glömsk. Stavar fel gör jag i alla fall hela tiden. Har jag skrivit att jag inte vill unna mig boken?
    Det är nog Utshoppad som inte vill köpa böcker.
    Men Utshoppad kan ju gå till biblioteket.
    Kanske kommer Fridolin på E-lib. så småningom, vem vet.

    Själv är jag definitivt inte utshoppad vad det gäller böcker.Kommer aldrig att bli.

    Själv glider jag inte på någon höger-vänsterskala. Snarare känner jag mig ganska huggen mitt itu. Kluven, alltså.
    Men sedan är jag inte så säker om det där med att bry sig om andra har så mycket med höger och vänster att göra.
    Och då känner jag mig hel igen.

    SvaraRadera
  20. Det var ett väldans fokus på att shoppa eller inte - bara pga. en bok!?Sen hänvisas det dessutom till E-library - ungefär som att det inte kostar ganska mycket energi för att läsa en bok på en skärm i, vad kan det bli, 20 timmar, eller lyssna på den på mp3?

    Det första man måste inse är att ALLT kostar energi (i dess olika former) och inte så fanatiskt ensidigt fokusera på att allting som finns existerande som Fysisk Produkt automatiskt är förkastligt...

    Läs:

    http://efteroljan.blogspot.com/2009/03/gron-it.html

    En fysisk produkt som i detta fallet en bok i traditionellt pappersutförande kan dessutom läsas många gånger om utan att kosta energi mer än vid dess framställning. Jag kan inte se att en e-bok som man läser på skärm bara kostar energi den första gången någon läser den - kan ni?

    Läs en bok - bli klok
    Låt bli - och förbli okunnig som en tok!

    Mvh
    Anders

    SvaraRadera
  21. När du skriver att Fridolin inte var politikerbroiler, så skämtar du väl? Inte ens en fd. miljöpartist kan väl vara av den uppfattningen?

    Fridolin kom in i riksdagen som 19-åring, satt med i budgetförhandlingarna under mandatperioden och lanserades som ministerkandidat som 23-åring. Han hade aldrig haft ett riktigt arbete med erfaranheter därifrån. Hans enda erfarenheter är från politiken.

    Om inte Fridolin är så nära definitionen på politikerbroiler man kan komma, så får du gärna definiera vad du menar.

    SvaraRadera
  22. Måns! Svårt att tycka att GF är broiler, han steg av långt innan han blev det. Några få år i riksdagen gör inte någon till broiler. Att man har kompetens bidrar till detta.

    Mona Sahlin och Carl Bild är däremot exempel på politikerbroiler, de har hela sitt liv varit politiker.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.