söndag 8 mars 2009

Kvinnodagens viktigaste fråga: Närhet till vatten

Kvinnodagen. Ska prata på Linköpings bibliotek kl 14.00. Om Elin Wägner.

Hon som vävde samman kvinnors rätt med miljö och fred - långt före Arne Naess och de andra formulerade hon en sammanhängande ideologisk väv som idag skulle kallas grön. Den första ekofeministen, om man så vill. Hon skrev den viktigaste rösträttsromanen, försvarade suffragetterna till den svenska kvinnorörelsens förtvivlan och föreläste om Mahatma Gandhi.

Dessutom var hon en av dem som bildade svenska Rädda Barnen.

Vid något tillfälle för ett antal år sedan, i någon debatt om feminism där jag deltog, fick vi svara på vilken som var den viktigaste frågan ur ett kvinnligt perspektiv.

Alla kom med sina käpphästar: krav på fler kvinnor i bolagsrummen, krav på fler män som pappalediga, fler heltidsarbeten för kvinnor och fler kvinnor in i bolagsstyrelser. Alla frågor viktiga.


Själv svarade jag: Närhet till vatten.

Efteråt var några av deltagarna riktigt sura för att jag "inte tog feminismen på allvar..." Men jag har oändligt svårt att ta feminismens kämpar på allvar så länge de inte orkar se problemen i den riktigt utsatta delen av världen, där kvinnor ofta ansvarar för att hämta just vatten. Jag är djupt besviken på att de mest aktiva och verbala feministerna i vårt land - inklusive Gudrun Schyman tycks det mig - allt som oftast tillhör någon sorts överklass som hellre pratar självupptaget om styrelseposter och karriär för välmående svenska kvinnor än närhet till vatten för världens fattiga kvinnor.

Elin Wägner hade förmåga att se både det lokala och det globala, och vågade torgföra det utan snegla på riskerna för sin karriär - det höll förresten på att kosta henne en plats i Svenska Akademien...

Här finns en bildserie på en värld med vattenbrist - vilket är ett av de allra största problemen för vår jord, mycket större än minskad försäljning av bilar... för övrigt har jag lovat att länka till en god sak, uppskattar alltid när man är mer intresserad av livet här och nu för de många, än av ett eventuellt himmelrike för sig själv.

18 kommentarer:

  1. Denna dagen kunde inte börjat bättre än att få läsa BS hyllning till Elin Wägner, som inspirerar så många av oss. Hon var kunnig, men framförallt modig. Det modet behöver uppväckas igen om vi ska få igång en rörelse mot det samhälle så många önskar. Jag tycker många gånger att vi bara snackar men sen blir det inget mer. Idag kommer det att snackas en massa igen, men sen...

    WE

    SvaraRadera
  2. hej Birger. Feminister återupptog Wägner på 70 talet. Vi knöt an både till vår historia och till världens kvinnor. Vi talar både om vatten,utbildning, rätten till preventivmedel, våldtäkter i krig, abortering av flickor, mäns miljöförstörelse och toaletter. (Toaletter minskar våldtäkter.) Vi kräver kvinnor och feminister i beslutande organ. Vi har talat så länge om vatten att vi nu måste kräva en förändring av beslutsorgan. Vi vet också att det krävs en insikt här hos oss själva för att vi ska inse betydelsen av både vatten och toalett. Vi har lärt oss att några gärna lägger all feministisk kamp långt borta. Vi har lärt oss att mycket lite händer, både här och där. Vi behöver den feministiska kampen överallt och det är just överallt som skapar förändring. Vi feminister arbetar både med det långt borta (fysiskt på kartan) och det vi har här runt oss. Vi gör som kvinnor alltid fått göra - vi arbetar dubbelt. Det är sorgligt att en som du bidrar till att sprida vanföreställningar om feminister. Det är oförskämt mot alla feminister i många rörelser. Det är också tragiskt att du som vet hur media fungerar låter det framstå som om media tar upp allt som F! försöker få blickfång till. Media väljer. Jag uppmanar alla läsare att lita på feminister i en mångfald av solidaritets- och miljörörelser. Jag uppmanar alla att läsa F!s egen information och inte begränsa sig till medias självutvalda rapporter.
    Stina Sundberg, F!

    SvaraRadera
  3. Den 8de mars är historisk en dag av internationell solidaritet. Det är inte kvinnorna endast i X eller Y land som firar, utan man firar den kampen som textilarbeterskorna i New York förde när de strejkade och brändes ihjäl, vi firar även att kvinnorna vågade gå ut på gatorna under tsarens Ryssland och krävde "bröd och fred" och vi firar även dagens aktuella kamp. T.ex. firar vi när indiska kvinnor kämpar för rätten till vatten, när kvinnor i Mellanöstern kämpar mot patriarkat och ockupation, när bondekvinnor överallt kämpar för rätten till jord och frön och när alla kvinnor över hela världen kräver rättigheter och  rätten att bestämma över sin egen kropp.
     
    Bondekvinnorna och jordlösa i Brasilien har länge kämpat för rätten till jord som är en förutsättning för att säkra sin rätt till mat och till ett värdigt liv. Därför tar de vara på den 8de mars och den Internationella Kvinnodagen för att kräva sin rätt.
    Uttalande från feminister idag 8 mars 2009 med många undertecknare. Initiativ från Latinamerikagrupperna.
    Låt oss nu vissa att kvinnor i Sverige menar allvar med internationell solidaritet. Vi vill uppmana alla kvinnoorganisationer, partier, kvinnoföreningar, kvinnonätverk, etc. att skriva under denna uttalande och skicka den till Latinamerikagrupperna så att vi kan skicka vidare till de kämpande kvinnorna så att de känner sig stärkta i sin kamp!

    SvaraRadera
  4. Bra Stina! Jag förstår mer än väl att FI har texter om även globala frågor, och att media inte ger rätt bild, men medierna tar nog också hänsyn i viss mån till det ett parti själv prioriterar att framföra.

    Det är också helt sant att det fanns feminister på 70-talet som knöt an till Elin Wägner, men det är också sant att åtskilliga feminister och vänsterdebattörer fnyst åt henne.

    Fnysandet har jag också mött ganska mycket av så fort Elin Wägner tagits upp - särskilt fnys från dem som aldrig accepterat annat än sådana som haft en tydlig arbetarhistoria - se bara på hur det alltid socialdemokratiskt dominerade Katrineholm negligerat Fogestadkvinnorna genom alla årtionden!

    Kika gärna på den här debattrundan i DN också:http://elinwagner.blogspot.com/2005/01/kvinnornas-strid-om-elin-p-dn-kultur.html

    SvaraRadera
  5. Bra med en Internationell Kvinnodag!

    Dåligt att det inte finns en internationell De Ofödda Barnens dag!

    Dåligt att det saknas stöd från Katrineholm till Fogelstadskvinnorna!

    SvaraRadera
  6. Hej Birger

    Tack för din länk. Svenska kyrkan har en internationell avdelning som arbetar just med de här frågorna där vatten är en av de viktigaste.

    Mvh
    Carl Johan Magnusson, representant för Svenska kyrkans fastekampanj om rent vatten 2009.

    SvaraRadera
  7. Räcker det inte med Mors dag?

    SvaraRadera
  8. Feminismen känns överspelad i dag.
    Den ledde till sist fram till den ”radikala” synen att det inte finns några grundläggande skillnader mellan könen.
    Att då fortsätta med exempelvis en särskild kvinnodag känns fel.
    Kvinnokampen borde i stället handla om kvinnors olika livsvillkor.
    Dessa livsvillkor har verkligen förändrats under de senaste 25 åren.
    Här är dock problemet att många kvinnor inte vill se att patriarkala mönster, hederskulturer, religion m.m. numera finns även i vårt land.

    SvaraRadera
  9. Mp == matriarkatpartiet

    SvaraRadera
  10. "Räcker det inte med Mors dag" (14.00)

    Var det inte Elin Wägner som skrev om hur hon såg mödrarna kvällen innan Mors dag förbereda allt så att barnen skulle kunna fixa frukost på sängen till mor?

    Nej, tydligen räcker inte Mors dag om man tänker på hur långt världens mödrar måste gå efter rent vatten till sina barn.

    SvaraRadera
  11. Den 8 mars må även vara De Ofödda Kvinnornas dag. De, som valdes bort.

    SvaraRadera
  12. "numera finns även i vårt land", Olle Å, bums i väg till landsarkiven eller kvinnojouren och revidera din bild av Sverige. Hur 17 tror du att det har sett och till stora delar fortfarande ser ut i det land du tror fått in patriarkala mönster, hederskulturen med invandrarna...?

    Det pågår ENORMA arbeten varje dag i ditt eget land för att BRYTA millenielånga patriarkala mönster.

    i övrigt till del bra text av Birger, blev också lite småsur på gnället på feministerna, men det har ju kommenterats ovan. Man försöker göra så bra, så gott och räcka till för alla, och som någon sa, arbeta dubbelt på alla håll och kanter. varför kan vi inte alla, gemensamt börja gnälla på dem som aldrig berör feministiska frågor, på dem som fullständigt negligerar att feminismen betyder demokrati för alla?

    Om Sverige hade kunnat ha en enad demokratisk utrikespolitik som utgick från ett feministiskt perspektiv så hade vi ju kunnat åstadkomma så oändligt mycket mer både vad det gäller vatten och andra frågor för de länder som har det sämst. I stället för att ha dessa inrikes dispyter om vilka, bland dem som redan gör mycket, ändå inte gör tillräckligt.

    Vad har LO, Svenskt Näringsliv, Carl Bildt eller frimurarna med många många andra gjort för världens kvinnor och närheten till vatten. Kan vi inte föra diskussionen dit?

    SvaraRadera
  13. Stort tack för din föreläsning i Linköping idag!! Alltid lika inspirerande och tankeväckande...Ser fram emot nästa visit! :-)

    Anneli

    SvaraRadera
  14. He he, härligt med ett internationellt perspektiv på feminism/jämställdhet :)

    "Närhet till vatten" var det bästa jag hört på länge.

    SvaraRadera
  15. Lustigt att du ger dig på feminister på internationella kvinnodagen av alla dagar. Läs gärna vad Gudrun Schyman egentligen gjorde för uttalande i år. Det handlade just om klimat och global solidaritet (och varför mp:s politik inte räcker): http://www.newsdesk.se/pressroom/feministiskt_initiativ__fi/pressrelease/view/feministiskt-initiativ-haelsar-chamberland-vaelkommen-277735

    SvaraRadera
  16. Det internationella perspektivet är egentligen det allra viktigaste när det gäller kvinnors rättigheter. Även om det finns mycket att göra i Sverige så är ofriheten betydligt större i många andra länder.

    Den viktigaste jämställdhetsfrågan i Sverige är i mitt tycke höjda garantipensioner.

    SvaraRadera
  17. Problemet ur ett feministiskt perspektiv är att männen inte går efter vatten också, inte att det är kvinnornas roll att hämta det och de stackarna måste gå långt.

    Annelie

    SvaraRadera
  18. Ickevåld är inte pacifism, utan tvärtom aktivt motstånd mot våld. Inom ickevåldet bygger man upp den värld man vill leva i, istället för att bara passivt vägra medverka till den våldsamma värld som man inte vill leva i.

    Mohandas Gandhi går knappast att överskatta för ickevåldets historia, men blanda inte ihop honom med kvinnors rättigheter. Det finns en hel del sund feministisk kritik mot honom (som är väldigt utvecklande för ickevåldet idag).

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.