onsdag 3 april 2019

Folkomröstningar skall följas


http://www.friatidningen.se/artikel/132818?fbclid=IwAR2jCDWl8KMmlS47xzeSfp__4bS3m6WsODImyBIKIxldjaFp3-ljwR-fYws

Min inställning är solklar, har man haft en folkomröstning så ska den åtföljas. De som röstar måste betraktas som myndiga, ansvariga för hur de röstar, kapabla att genomskåda bisarr retorik, bisarra politiker och bisarra rubriker i tidningar som bedriver kampanjjournalistik. Åtminstone måste detta gälla länder med hygglig demokrati, hygglig yttrandefrihet och hygglig organisationsrätt.
Principen om att följa folkomröstningar borde gällt även svenska folkomröstningar, sålunda borde kärnkraften varit avvecklad 2010 och införandet av högertrafik inte skett förrän en ny folkomröstning, minst tio år efter den första, beslutat så. 
Det är problem när eliter först vill fråga folket och sedan, om svaret blir fel, struntar i vad de sagt. Det är också problem när folket påstår sig, av ren lathet och/eller lättleddhet, inte förstått vad de röstat på, medborgarskap kräver mer än så, det kräver att man tar sig tid och prioriterar så man kan ta ansvar för sin röst. Annars kan vi skippa demokratin och fullt ut ägna vår kraft åt att diskutera vilken bonden skall få till fru/man, vilken låt som skall vinna eller vilken kändis som dansar bäst. Demokrati kräver nåt av oss. Sorry!
Hela krönikan finns här.