söndag 24 december 2017

En jul till...

Trevlig helg!!

Tro det eller inte... Men denna julafton blir det ingen julbetraktelse av naturromantiskt slag. Traditioner är till för att brytas... eller inte. Tio års dagligt bloggande har resulterat i tio julaftonsinlägg. I år blir det istället en ledare... Jag skriver nämligen en sådan också denna dag i ETC. Tack för ditt enträgna besök på bloggen! God jul! 

Eller som ett nyhetsankare sa i P1 häromdagen: "Happy Holiday, jag minns inte vad man brukar säga i Sverige..." 


En ledare på julafton. Vad skall den handla om? Julklappar förstås. En bra sådan är radioapparat med vev, så att man når FM-bandet när krisen kommer. Så länge nu politiker tvingar Sveriges Radio att sända på FM-bandet som ju är så pass säkert att det anses omodernt.
Sårbarhet är tecken på modernitet… Inte ens telefonen därhemma funkar när elen slagits ut lokalt. Mycket litet fungerar när elen slås ut. Så i källaren står en litet elverk som kan komplettera batterierna laddade med solkraft.

Men några burkar av Bullens korv kommer ta mig fan inte in i huset. Hur mycket än Försvarsberedningen uppmanar medborgarna att överleva på egen hand om systemen kraschar.


Det är ganska lätt att överleva flera veckor under en kris om man bor på vischan. Det finns utrymme, det finns mark, det finns verktygsbod och som boende på landsbygd är man med automatik utrustad med viss duglighet i hantverkets och överlevnadens ädla konst. Värre är det för de urbana och de som av tidsbrist vant sig att köpa tjänster istället för att göra själv.

Jag har vänner som frågat mig hur man sätter potatis, lagrar morötter och hur det kan komma sig att höns kan lägga ägg utan tupp.
Den verkliga verkligheten – i betydelsen det mest basala – är främmande inslag för många. Möjligen blir det ett tragikomiskt uppvaknande när man upptäcker att de siffror man lagrar på konton inte går att äta. Och att man inte ens får ut en enkel matranson ur mobilen hur mycket man än knappar på den.

Ja, jisses så det kan bli.

Varför är vi så sårbara? Svaret är lika simpelt som nedslående: (fortsättningen finns här... )