Friday, 3 November 2017

Pengar till vilket pris?


Man kan ju tycka att det börjar bli tjatigt. Det där med problematisering av hur pengar skapas. Ur intet. När du och jag går till banken och vill låna. Då skapas pengarna. Lånet skrivs sin i bokens datorer och vips är du skyldiga att betala ränta. 
För tio år sedan var det få som visste hur det gick till. När jag intervjuade ekonomiprofessorer i Kunskapskanalen för några år sedan blev svaren svävande eller rent av helt fel. Andreas Cervenka skrev i SvD och hans bok om hur pengar skapas blev till pjäs på Stadsteatern i Stockholm.
Marianne Påsse är sedan länge välkänd i de kretsar som funderat länge på det här med pengar och ränta. Hon översatte en klassiker med kultstämpel,  Margrit Kennedys  Sedan dess har hon återkommit med egna böcker. I akt och mening att informera om sådant som alla inte är bekväma med. Hennes bok Pengar : en smart uppfinning - men till vilket pris? är den senaste. 

Utifrån ett citat ur Henry Fords memoarer från 1922 - "Det är tur att vårt folk inte förstår vårt bank- och penningsystem. För om dom gjorde det tror jag att det skulle bli revolution innan morgonen gryr" – redovisar hon såväl historien om pengar som de problem som skapandet av pengar ställer till. En god genomgång, inte minst för den som ännu inte funderat på den märkliga företeelse som består i att affärsbanker numera skapar pengar när vi lånar. Att Påsses analys innefattar globala företeelser som frihandels- och investeringsavtalet TTIP mellan EU och USA (Transatlantic Trade and Investment Partnership) gör att sambanden mellan pengar, globalisering och den sentida kapitalismens avarter tydliggörs.