Wednesday, 2 November 2016

Snopet...

8 miljoner dog i trettioåriga kriget - som ju brukar gå under beteckningen religionskrig - när katoliker och protestanter tog kål på varandra till mässandet av gudens ord. Och sedan har påven mage att säga att det liksom var onödigt Det är himla snopet...

Sen kommer ju då frågan om den nuvarande fredliga påven eller någon av de krigiska påvarna är att se som gudens ställföreträdare här på jorden - eller om det är guden som ändrad sig, liksom blivit visare med åren.

Ja, mycket finns att grubbla över en dag som denna. Hur som helst brukar de som sitter i sina krigsledningscentraler och styr drönare för att döda kunna få sig ett guds ord på vägen av de prästerskap som bekostas av olika militärmakter. Eller som C.S Lewis skrivit: kristna unga män måste ges möjlighet att få döda på ett hängivet och muntert sätt.

Man kan förstås också som den svenske plutonchefen i Afghanistan hävda att man inte dödar människor bara för att man tar livet av dem. En praktisk inställning... Snopet för den som mist livet att få höra att hen inte är död... om hen kunnat höra.

9 comments:

 1. Religioner har dödat långt fler människor än de som räddats till en fiktiv himmel.
  Vi måste spika upp 95 nya teser om global samlevnad med respekt för varandra och äntligen börja lösa tvister med text och tal istället för med kulor och bomber.
  Ett världsherravälde med oinskränkt makt över alla världens folk är kanske enda alternativet. Dagens krig är så löjligt identiska med forntida krig, så man kan med fog ifrågasätta människans vilja eller förmåga till reell mellanmänsklig utveckling.
  /IQ

  ReplyDelete
  Replies
  1. Krig kommer att finnas så länge det finns de som kan skaffa sig fördelar genom krigen. Vi borde inte acceptera att våra "vänner" tar krigsbyten i from av territorier och naturresurser. Lika lite som vi accepterar att våra "ovänner" gör det.

   Vidare borde privat vapenindustri avskaffas och ersättas av industri i offentlig regi. Tänk Systembolaget: "Vi tillhandahåller varorna, men avråder från att använda dem".

   Ja, det kan låta löjligt, men krigsbyten och vapenindustrin är nog för tillfället de största problemen. Därför ser faktiskt inte krigen riktigt ut som de gjorde förr heller.

   Delete
 2. Intressant diskussion kring C.S. Lewis. Om engelsmännen sänker ett tyskt krigsskepp får de inte jubla? Och medan man får döda fiendesoldater i krig som man inte själv startat får man inte döda eventuella landsförrädare i det kriget? Man skall kunna mucka från kriget genom att uttrycka sympatier för motståndarsidan?

  Birger har nog en tendens att vilja sjunga med änglarna och därmed också ett ganska betydande ansvar för miljöpartiets motsvarande vilja, som dock verkar ha försvagats en aning jämfört med för ett år sedan. Det får nog anses bra. Sjunga med änglarna får man göra i kyrkan, tycker jag, inte i politiken. Mitt rike är inte av denna världen, sa kristendomens upphovsman.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nu var det i och för sig Engelsmännen som förklarade krig mot Tyskland, inte tvärt om.

   Delete
 3. Landet har tydligen bara 2 miljoner ekonomiskt fattiga invånare numera, och att det inte alls diskuteras i media är ju inte konstigt. Tänk om så "aparta ämnen" skulle börja diskuteras av miljöpartister? Undrar vad man skulle föreslå? Mera företagsekonomi i skolan?

  ReplyDelete
 4. Jag tror att Storbritannien - inte England - förklarade krig mot Tyskland.

  ReplyDelete
 5. Alla krig handlar om resurser, vatten, kol, järn, mat, guld m.m. Om alla religioners högsta mål är att få världshäravälde med maximal medlemsskara kommer krig till slut att förinta allt som gud/gudar/icke gudar skapat. För en varaktig fred krävs acceptans om en icke exponetiell tillväxt av medlemmar, präster och nepotism i alla religioner. All biomassa på jorden är rätt konstant, beroende på tillgängliga resurser. Det vi nu ser är att vi går mot en monokultur på hela jorden där mångfald av arter som gett en enorm förmåga till anpassning nu förbyts i ett extremt känsligt system ( skulle vilja skriva ekosystem men människor har brutit sig ur naturens bojor? Tror vi?) där små förändringar går mot fullständig kollaps. Hur får vi ner mänsklighetens expansion till en hållbar nivå? På fredlig väg med hjälp av gudsmän av alla jordens religioner? Tror det är omöjligt, då alla människor i världen pekar finger åt andra och säger det var hen, jag har ju bara följt guds order och gett liv åt alla som Gud har velat leva på denna jord. Herre Gud, give oss en könssjukdom som är av guds nåde för att bevare ditt livsverk! Men lyssnar man till herr Rosling är det inget problem så länge alla har varsin tvättmaskin.

  ReplyDelete
 6. Det är bra Birger att du vänder blicken mot en av historiens två farligaste ideologier. Där 30 år av krig över halva Europa bara är en del.Det krävs en bok för att beskriva resten.
  Men det är värt att komma ihåg att den kristna världens centrum skärpte sig inför ett hotande anfall på Irak:

  Aftonbladet 2002-12-25:
  Nyligen slog topptjänstemän i påvens tjänst fast att ett krig mot Irak i "förebyggande syfte" kan bli den tändande gnistan för en antikristen kampanj i den muslimska världen.
  - Ett krig mot Irak vore till skillnad från kampen mot terrorismen efter den 11 september, inte rättfärdigt. Det vore en aggression, sa Vatikanens ärkebiskop och före detta FN-ambassadör Renato Martino.
  Så tydligt uttryckte sig inte påven i natt. Den 82-årige Johannes Paulus II tog fasta på Jesusbarnet som symbol för människans sökande efter fred och frihet i sin predikan under midnattsmässan.
  och i jan 2003 enl. Andrea Tornelli, Vatican Insider, 2016-07-09 i Signum:
  Genom den Heliga stolens diplomati och sin personliga karisma försökte den åldrade och sjuke Johannes Paulus II avråda från detta ”äventyr utan ände”, som tyvärr visade sig vara just detta.

  ReplyDelete
 7. Birger,jag hatar ordet hen,tycker det borde bojkottas....

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.