lördag 12 november 2016

Gustav Fridolin: "Regeringen hycklar och indier dör..."

Häromdagen träffade näringsminister Mikael Damberg, tillsammans med en stor svensk näringslivsdelegation, Indiens premiärminister för att försöka sälja Jas Gripen.

Ni vet det som Miljöpartiet alltid reagerat kraftigt mot. Miljöpartiet sitter nu i regeringen för att, som det heter, "påverka på riktigt". Tjoflöjt.

Regeringens resa till Indien är en uppföljning på den resa för ett drygt halvår sedan då Stefan Löfven var där, då tillsammans med Saabs ordförande Marcus Wallenberg. Ni vet såna resor som Miljöpartiets språkrör under alla år då partiet inte kunde "påverka på riktigt" förde ett jäkla oväsen om.

Jag vet. Jag var en av dem som härjade för att göra affärerna så obekväma som möjligt, för att markera, för att beskriva något så elementärt för grönt tänkande som att vi inte skall kränga vapen, för att vara med och skapa opinion.

Indien vill köpa plan för mer än 100 miljarder. Fina stålar för Marcus W. Jobb då? "Skapas" jobb? Tja, en del kanske, krig brukar skapa jobb. I detta fall mest i Indien, eftersom planen skall byggas tillsammans med indiska företag.

Kommer planen till användning då? Jodå, säkert. Indien ligger i konflikt med Pakistan. Det är därför man rustar. Och Marcus ser en chans, och den rödgröna regeringen ställer upp. För sådant som Miljöpartiets stod upp som en kvinna och reagerade mot innan man kunde "påverka på riktigt".

Om ni tror att jag är jävligt trött på de där som säger att de "påverkar på riktigt" medan de går dit Löfven pekar har ni helt rätt. Om ni tror att jag inget hellre önskar än att partiet tänker om, ställer om och startar om så har ni också helt rätt. Men det är bråttom. Snart har man påverkat så mycket på riktigt att partiets varumärke är totalt mosat.

Förhandling är uppenbarligen inte partiledningens styrka. Förvandling däremot.


Gustav Fridolin: Regeringen hycklar och indier dör!
Den 12 juni 2002 kunde man läsa debattartikel av Fridolin i Dagen. Artikeln inleds med orden: "Regeringen hycklar och indier dör".

Gustav skrev:

"Vi gröna vill ha ett Sverige som agerar som fredens röst i internationella sammanhang, och som med hjälp av en stark alliansfrihet kan medla i konflikter och med hjälp av en progressiv regering kan säga ifrån mot globala orättvisor och mot krig.

I ett sådant Sverige finns inte plats för någon vapenexport. Frågan är vilket Sverige socialdemokraterna önskar sig."

Hela artikeln finns här.

28 kommentarer:

 1. Sådant är tillståndet i Sverige. Politikerna säger en massa men det är det som inte sägs som gäller, utan motsatserna.
  Saudierna är huvudsponsorer för spridandet av wahhabism, en intolerant och våldstillvänd variant av islam som omfattas av IS och al-Qaida. Ändå gillar vår statsminister dem betydligt bättre än ett antal ständigt fumlande sverigedemokrater på hemmaplan.
  Vi har fått snirkeldemokrati men på politikerna låter det som rå urkraftsdemokrati. Förvrängd informationspåverkan är numera ett normalt sätt för media/politiker att förhålla sig till medborgarna. Det kan handla om försök att vilseleda, felöversättningar, att dränka sanningen i alternativa förklaringar.
  I hela Sverige är det i dag fler som inte arbetar än som arbetar trots att massinvandringen enligt politikerna var ren vinst och snarare arbetskraftsinvandring av högutbildade. I vissa skolor tror barnen att pappor är sådana som kommer från utlandet...
  PK-eliten har dubbelmoral men det innebär inte att de är dubbelt så "Goda", de bara vill att vi ska tro det. Varför ljuga när sanningen redan finns i form av verklighet?
  Vi har fått många fler religiösa i Sverige, det leder till fördumning, inte upplysning. Islamkritiker i västerländska länder rasiststämplas bara för att de förmedlar samma ord som deras åsiktsfränder i arabiska länder förbjudits att säga. I USA röstade kvinnoföraktande muslimer hellre på en man än en kvinna, trots att mannen vill utvisa alla muslimer.
  Journalister bevakar och belyser inte samhällsutvecklingen längre utan vill hellre vara makthavare som styr densamma. När inget hänt får vi veta allt om det. Vore väl bättre få veta allt om det som faktiskt händer...
  Världen producerar mer mat än vad som behövs för att mätta alla, ändå dör 25.000 människor dagligen av hunger eller någon av dess följdsjukdomar. Den globala kapitalismen och nyliberalismen har gett upphov till spekulation i något så grundläggande som mat, mark att odla bilbränsle på i stället för livsmedel, Världsbanken och IMF som slagit sönder hela länders jordbruk och förvägrat fattiga länder spannmålsdepåer för knapra tider.

  SvaraRadera
 2. Undrar hur det gått om språkrören sagt nej. Frågan når ju inte riksdagen utan hanteras av regeringen själv.

  SvaraRadera
 3. En sosse sa till mig, att man bara som medlem kunde verka för en förbättring av partiet. Fridolin försöker också förbättra S, men via MP.
  Det är, som alla ser, en omöjlighet. Han kan lika gärna öppna fönstret för att värma upp luften utanför. / Gt

  SvaraRadera
 4. "Snart har man påverkat så mycket på riktigt att partiets varumärke är totalt mosat."
  Schlaug tillhör dom som fortfarande litar på opinionsundersökningarna dvs tror att MP finns kvar ÖVER 4%.Men det är nog som med den feministiska snöröjningen.
  Den fungerar så länge det inte snöar på riktigt.Som det mesta med MP m.a.o.
  När snön faller i drivor får man bestämma sig.Ta bort den eller låta den ligga.
  Vad man kallar det spelar mindre roll.Det är därför MP krymper ihop och snart lägger sig ner och självdör.Sörjt och saknat av väldigt få.Och lika bra är det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror absolut ingenting vad gäller opinonsmätningar, men du kanske vet mer än vad jag vet om vad jag tror?

   Radera
  2. "att partiets varumärke är totalt mosat"
   Har alltså inget med 4%-spärren att göra?Normalt brukar det vara ett bra mått på vilket förtroende ett parti har.Eller vad TROR du?

   Radera
 5. En väl vald dag att kommentera MPs förvandling.

  /e/

  SvaraRadera
 6. Ser att Lövin tar till tår-tricket i Sundsvall.Kanske väcker det den nödvändiga empatin som behövs för att kunna sparka burken framåt ytterligare ett tag? Svårt att säga i ett parti som vid det här laget kohandlat bort allt det man påstod sig stå för bortsett livsbetingelserna för kohandlarna.
  Å andra sidan är väl de närvarande där i Sundsvall sådana som sitter med i båten?

  SvaraRadera
 7. Jag tror det största misstaget var när MP profilerade sig som ett alternativ för den urbana väljaren.
  Inget parti står upp för de rurala här i landet, hade miljöpartiet gjort det hade det garanterat varit annorlunda.

  Och nej Birger,
  Miljöpartiets politik utgår från konsumentens perspektiv inte producenten.
  Var är din kritik om det här
  http://markbladet.se/?artikel=201509090929131049

  Citat från Miljöpartisten Birgitta Losman västra Götaland.

  ”Dess anläggningar kommer att bli allt större och deras behov av anställda under säsongen kommer troligen att skötas av bemanningsföretag som rekryterar i Europas låglöneländer.”
  Är det sånt här som Miljöpartister ska stödja och sträva efter?
  Var är värnandet om äganderätten för familjejordbukaren?

  Är det så särskilt smart att slåss om samma väljare som alla andra partier gör?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anders, menar du på fullt allvar att jag ska läsa varenda lokaltidning, tycka om allting och dessutom kritisera allt MP gör?? Om den frågan, som Rune skriver om, vet jag inte mer än vad han skriver. Jag har förtroende för Rune, men jag brukar akta mig för att uttala mig om enskilda sakfrågor utan att ha en hel del på fötter så jag klarar nästa debattrunda också... De delar av utredningens om citeras verkar allt annat än bra, antar att det finns andra sidor också.

   Radera
  2. Nej, självklar ska du inte behöva göra det, ursäkta jag formulerade mig lite fel.
   Såhär i efterhand ser jag att "Var är din kritik" var lite dumt formulerat.
   Men du kan väl hålla med om att det är märkligt om en förtroendevald miljöpartist aktivt säger sig stödja att de få kvarvarande narurbruksutbildnigarna i Västra Götaland ska inrikta sig emot storjordbruk?

   Jag har länge tyckt att det är märkligt att människor som är med i ett parti som säger sig värna om miljön allt för ofta visar sig ha ganska bristfälliga kunskaper om naturbruk.

   Likaså att inom partiet verkar det finnas hur många som hest motsägelser i hur vi ska sköta vår natur.
   Bara en sån enkel sak som att kunna skilja på kulturmark och opåverkad natur verkar vara väldigt svårt att förstå.

   Radera
 8. När hade mp ett varumärke? Ett par procent hit eller dit... valet 94 då mp fortfarande var grönt fick man 5%. Idag 4.3%. Är det jättestor skillnad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varumärket har väl inte så mycket med procent att göra - det vi vet är att antalet kärnväljare tycks ha sjunkit. Vi var nere på kärnväljarnas kärna några månader för valet 1994. Varumärket var inte så älskat av alla, men det fanns där nog mer än idag: Miljö, alternativ, antietablissemang var väl något som uppfattades som del i detta "varumärke". Det vill säga sådant som nog skulle vara mer populärt idag än på den tiden...

   Radera
 9. Men undrar om inte miljöpartiet numera betraktas som en rent borgerlig "produkt" av väljarna? Omvandlingen "bort från flummet" har väl pågått ca 10 år, en lång tid? Vilka tänkande vänster-väljare är det tänkta ska rösta på partier som, i opposition, låter så otroligt rödradikala men som i maktens närhet förvandlas till den liberala "produkten", den följsamma "drivveden"? En cynisk strategi som inte fungerar på lång sikt pga väljarna inte är idioter.

  SvaraRadera
 10. Ser på Twitter att det är så gott som tomt i pressrummet i Sundsvall.
  Inte ens de gamla polarna i journalistkåren orkar masa sig dit längre.
  Fridolin och Lövin försöker dra en ny kanin ur hatten."Man öppnar för nytt samarbete över blockgränserna".Ja vad fan ska man göra när man gjort ett litet parti ännu mindre?Ta upp kampen med SD om att bli Sveriges tredje största parti my ass...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förutsätter att det är Rasmus Lings debattartikei i SvD du menar.Det vore direkt tjänstefel av en miljöpartistisk riksdagsledamot att inte försöka hålla partiet relevant.Det är vad Ling försöker göra.
   Det är absolut möjligt att han skulle ha tänkt på det lite tidigare och det är också möjligt att han kunde ha försökt framgångsrikare.Men.You Can't Blame a Guy for Trying!!

   Radera
  2. Eller samma visa i Aftonbladet?

   Radera
  3. Man kunde kanske tänka sig att MP annonserar i alla större dagstidningar?
   En form av presstöd så att säga.
   "Samarbete sökes med ljus och lykta av litet miljöparti med stora visioner som inte vill bli mindre"

   Radera
 11. Ett parti som först kastar sin ideologi överbord. Därefter är väldigt kaxiga i valrörelsen i de frågor som finns kvar ombord. Och som slutligen i regeringsställning viker sig fullständigt för en politik som är diametralt motsatt den man gick till val på.
  Efter detta kommer vi att se ett MP med lite grön fernissa som valsar runt i den nyliberala mitten kring 4 %.
  Var ska alla gröna väljare ta vägen? Rösta på MP? Knappast

  SvaraRadera
 12. I någon undersökning tycker svenskarna att Jimmie Åkesson "bäst förstår vanliga väljare".
  Språkrören ligger sämst till av alla.Annat var det på Birger Schlaugs tid.Då fanns inte SD.

  SvaraRadera
 13. #mpkol -> #mpdagarna
  -> hahaha

  SvaraRadera
 14. Borgarna har ju redan sitt gröna parti, borgerliga väljare med miljöfunderingar söker sig väl ditåt? Tror (mp) att de kan konkurrera om dom väljarna? Tror man att röda väljare ska tycka om den super-flexibla "produkten" man förvandlats till? Låter i så fall som en "mindre genomtänkt" politisk strategi. Hemska sanningen är väl, det riktigt otäcka, att "flummet" man till sist lyckades göra sig av med VAR den unika plattform från vilken man hade kunnat växa rejält på vänster planhalva & visa att "vänstern" inte var den Trögosaurus Rex som bara satt sig ner på rumpan & börjat rulla tummar i väntan på någon form av mirakel..?

  SvaraRadera
 15. "Har vi fått för mycket demokrati?" undrar statsvetaren Tommy Möller i SvD nu på morgonen, men frågan borde nog snarare vara "Har vi fått för mycket liberalism?". Kan jag beställa ett inlägg med den rubriken från dig, Birger?

  SvaraRadera
 16. MP är numera ren och skär underhållning som inte kan tas på allvar.Det är bara det att Helan och Halvan har andra gjort för länge sedan och dessutom väldigt mycket bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det på stället-marsch som ska rädda skolan inför kommande PISA-rapport enligt utbildningsminister Gustav Fridolins senaste utspel?
   /jag som trodde det redan var gjort!

   Radera
 17. Miljöpartiet handlar om en enda sak.Det man har till salu.
  Miljöpartiet säljer sina riksdagsröster.Därför sitter man i en regering.
  Men för att kunna sälja måste man garantera att man har vad man säljer.
  Med de 4:as gäng så kan man inte det.Platserna är dessutom personliga.
  De fyra går inte att utesluta eftersom Miljöpartiet då inte har något att sälja.
  Men de kan heller inte sitta kvar eftersom Miljöpartiet då inte har något att sälja.
  Så MP försöker sig på att sälja i framtiden.Utan att kunna garantera att man har det
  man säljer.Nobben blir svaret.En option sas räcker inte.
  Kommunalpolitikerna kräver en lösning.En lösning som inte finns.Man kan inte återgå till parti-
  programmet.Då har man ingenting att sälja.Man kan inte tvinga dissidenterna och då har man
  ingenting att sälja.
  Resultatet blir en plågsamt utdragen och långsam sotdöd.Framför våra ögon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 10:32 - din tes att MP inte har något att "sälja" om inte de fyra lägger ner sin kritik. Du har därmed gått på den myt som MP:s partiledning försöker saluföra... efter att ha fått sig det argumentet tilldelat av socialdemokrater. Argumentet är uselt. För det första spelar det ingen som helt roll för beslut i riksdagen om de fyra inte röstar lojalt varje gång. För det andra är det så att den part man förhandlar med, det vill säga i det här fallet socialdemokraterna, naturligtvis känner sig tvingad att ge mer åt MP om man vet att det finns många som är kritiska i riksdagsgrupp och i medlemskåren. Som språkrör uppmuntrade jag kritiska röster i partiet att offentligt klanka på oss i partiledningen - det innebar nämligen att vi kunde gå in i de förhandlingar vi hade om budget etc med S och V men mycket bättre förhandlingsposition. Vi kunde visa att partiet ville mer, krävde mer - annars skulle samarbetet avslutas. I medierna kunde vi då läsa att MP fick så mycket av samarbetet - ja, det berodde på att vi kunde ställa krav genom att bland annat hänvisa till interna krav. I nuläget har språkrören valt att se internkritiker som sina fiender, inte som en tillgång. Det är en fullständigt kontraproduktiv strategi. Debatt kring detta förekommer på facebookgruppen Grön omstart.

   Radera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.