fredag 4 november 2016

En veckas betänketid hjälpte inte...

Miljöminister Karolina Skog (MP)
En vecka har det tagit för mig att fundera färdigt på ett inslag i Ekot. Lagom till dagen då Parisavtalet börjar gälla.

Först blev jag så förbannad att jag tänkte att det är bäst att låta ilskan mogna till något mer konstruktivt.

Är det sådant här de som kämpade som miljöpartistiska gräsrötter och förtroendevalda - i kommuner, i landsting, riksdag och för all del som språkrör -  under 80- och 90-talet slet för...? Icke! Sossefieringen har tagit över både attityd och handling.

här är inslaget, med den svenska miljöpartistiska miljöministern i den rödgröna regeringen. (När du kommer till länken, klicka på "lyssna från delad tidpunkt"). Karolina Skog kan bättre!


21 kommentarer:

 1. Birger - du ska få ett gott råd av mig.Du ska släppa MP och inse att det är över nu.
  Det kommer du må bäst av själv!

  SvaraRadera
 2. Birger! Det behövs ett nytt parti. Ta med dig "utbrytargruppen" och starta ett nytt alternativ ögona böj. Vad skall vi som önskar en riktig grön politik rösta på annars? Miljöpartiet har ju frångått och ignorerat partiprogrammet länge nog för att man skall få trovärdighetsproblem för all framtid. Jag menar, hur skall man någonsin kunna lita på ett sådant parti igen?

  SvaraRadera
 3. Man blir som man umgås.
  Mp är makan och S är maken i ett normäktenskap.
  Vad gör inte makan för husfridens skull.
  Alla vet var klokheten och insikten finns, men ingen
  utom makan kan göra något åt den så kostsamma inre obalansen.

  Makans självförverkligande kan kosta skilsmässa och
  sedan göra henne bitter, hämndlysten och osmaklig.
  Mera troligt är ändå, att makan blommar ut och mera kommer
  till sin framgångs rätt i ett annat nytt förhållande.
  /IQ

  SvaraRadera
 4. Problemet är att Schlaugs miljöparti har lika dystra framtidsutsikter som Fridolins "miljöparti". Tyvärr verkar inte något av de andra partierna heller klara av att ta sig i kragen och leverera en trovärdig världsbild och trovärdiga värderingar. Det är uppenbarligen dårskapen och ignoransen som skall gälla i svensk politik, även framgent.

  SvaraRadera
 5. Det borde vara helt möjligt med ett nytt miljöparti, där Birger plus "de fyras gäng" ingår. /Gt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att instämma. Det hade blivit ett utmärkt komplement till V i det nära förestående omställningsarbetet.

   Radera
 6. Jag har länge talat om EkoSoLiD som ett proto-parti, men inte varit särskilt intresserad av att acceptera några medlemmar förrän jag känner att vi har ett koncept som man verkligen kan tro på. Det skulle dock kunna gå att skapa ett lite mer ambitiöst proto-parti där man i ett nätforum diskuterar partiets ideologi, namn och policys för att kanske först efter åratal starta ett parti på riktigt. Förslagsvis kan man både skicka offentliga meddelanden i en mer eller mindre offentlig diskussion och mer privata meddelanden mellan de som anslutit sig till diskussionen.

  Först och främst bör man slå fast att hållbarhet är ett överordnat värde. Annars vill inte jag vara med. Sedan bör man slå fast demokratins oundgänglighet utan att för den skull hamna i något tämligen orealistiskt flum om direktdemokrati. Det är trots allt viktigare att ha en politik för folket än av folket. Sedan slår man fast att frihet och jämlikhet är viktigt, men aldrig så viktigt som hållbarhet och demokrati.

  Man bör också bestämma sig för om man tror på öppna gränser eller reglerad invandring. Beträffande en så viktig fråga får det inte råda någon tvekan.

  Därtill bör man nog redan från början komma överens om att ha medborgarlön på programmet, som en viktig punkt. Vi får inte ordning på världen så länge folk måste slåss om obefintliga arbeten för att få mat på bordet. Medborgarlönen kan vara förenad med vissa krav, men knappast om arbetsinsatser, annat än i extrema krissituationer. En påtvingad arbetsdelning är som jag ser det ett recept för allas ofrihet och därtill för ett underutnyttjande av verklig talang.

  Det förefaller olämpligt att vara dogmatisk beträffande kärnkraft. Vi har väldigt mycket fossil energi vi behöver ersätta och kärnkraften är inte dömd att alltid vara av den sort som miljöpartiet vände sig emot i början av åttiotalet. Men har vi rikligt med andra prima energikällor väljer vi givetvis gärna dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fina idéer. Att få hållbarhet att gå ihop med "ekonomin" och näringslivets intressen framstår trist nog som totalt omöjligt av flera orsaker. Att anse att det kommer gå åt skogen oavsett vad ligger väl närmast tillhands. Ett "seriöst miljöparti" vore kanon även om jag inte tror det hjälper.

   Radera
  2. Världen förändras på oförutsägbara sätt. Just nu är jag gladare än vanligt pga att Teslas Elon Musk säger att robotar kommer ta över alla jobb och att lösningen är medborgarlön...
   http://www.di.se/nyheter/elon-musk-robotar-kommer-ta-over-alla-jobb/

   Radera
  3. Sorry för länken, Birger. Jag glömde instruktionerna. Men hoppas att du också är glad över att världen förändrar sig!

   Radera
 7. Dags att se sanningen i vitögat?
  Det blir inget mer miljöparti.Inte på riktigt.
  Väljarna har sett vad det innebär.Grisen i säcken.
  Ingenting man gör två gånger.Miljöpartiet är slut.
  Det är slut,det är slut,det är över nu!

  SvaraRadera
 8. Miljöfel i Skog

  Jag tryckte på båda knapparna
  och ingen lampa tändes
  sedan kissade jag på tvättstället

  roli

  SvaraRadera
 9. Undrar just om det rör sig om någon sossefiering, handlar det inte istället om den renaste form av "opportunism" världen skådat? Finns det något (mp), likt en borgerlig kameleont, inte kan tänkas anpassa sig till politiskt? Man flyter väl med oavsett vart "älven rinner"..?

  SvaraRadera
 10. Har inte du kackat i eget bo nu tillräckligt. Du förstör det du själv har varit med om skapa(du gjorde det inte själv, det vat flera redan då) för du tål inte att någon annan med andra vinklingar tar över. Det är dags att gå vidare Birger, annars förlöjligar du tanken om ett parti för miljö, Päivi Rissanen numera socialdemokrat

  SvaraRadera
  Svar
  1. En person som gör eller försöker göra politisk karriär och samtidigt går till personangrepp är nog en väldigt dålig idé att lyssna på.. Där dessutom relevanta argument saknas.

   Radera
  2. Att Schlaug reagerar över en högst ljummen reaktion från en miljöpartistisk miljöminister över att Sverige accelererar sin miljöpåverkan..? Jag försöker välvilligt, men jag kan varken förstå hur detta skulle vara ett personangrepp, eller hur "relevanta argument" skulle saknas.

   Radera
  3. Lycka till i socialdemokratin, Päivi.

   Radera
 11. Men om framtidens samhälle redan anlänt...och det var det här? Och 1/10 dels samhället kanske bara står "runt knuten"? Tyder inte betydligt mer på det än någon motsatt utveckling?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är tiondelssamhället på gång, men det leder till tredje världskriget. Om man inte inför basinkomst.

   Radera
 12. Ja, tack. Jag har inte tänkt mig göra någon politisk karriär, eller ens försök till det. Mina krafter är slut i det avseendet. Men man kan ändå tillhöra ett parti, eller hur. Jag är urless på dessa nätkommentarer eller debattkommentarer om personers eventuella påhopp, hot eller personangrepp, för att inte tala om kränkningar. Det finns någon form av legitimitet att vissa tar på sig rollen som domare. Låter inte detta, om man tänker efter, paradoxalt. De som gör de flesta egentliga påhoppen, kränkningar och personangrepp är just personer som skall läxa upp andra om etiketten.. Debattera i stället politiska frågor.
  När jag var färdig som miljöpartist och gjort min så kallade karriär och slutade i Telgebostäders styrelse och i kommundelsnämnden i Järna så skickade jag vidare förslaget att de starka personerna i partiet skulle överföra sin oro och ideer om miljön till de stora nedsmutsande nationerna som Kina till ex. Detta ansågs lustigt. Nu har Birger börjat följa miljöpartiet i USA som är bra. Lyft frågan i stället för att drunkna i ankdammen.
  Miljöpartiet i Tyskland samarbetade med socialdemokraterna och det tror jag är förebilden för oss som vill att det politiska arbetet runt miljön skall gå vidare. Så i stället för att håna socialdemokraterna hela tiden så är det där som kraften till förändring i det parlamentariska rummet finns.Den finns då inte hos alliansen eller hos sverigedemokraterna.. Päivi

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.