tisdag 13 september 2016

Bönevandringens, riksdagsöppnandets och blastens tid....

Riksdagen öppnar igen. Inte som "riksdagens högtidliga öppnande" på Slottet utan bara öppnande. Då, på det högtidliga öppnandet, satt diplomatiska kårens fruar framför sina män eftersom kungen ville se sådant han ansåg vara fägring. r diplomater och fägring från 1974.

Sverige ansåg sig vara ett modernt land då också... och public service meddelade att kvinnorna ju är behagligare att se på.

I år har bönevandring genomförts - ett dygn före öppnandet - med utgångspunkt från St Clara Kyrka, bön utanför riksdagen och därefter utanför Rosenbad innan vandringen avslutades där den började: St Clara kyrka. Sverige anses fortfarande vara ett modernt land.

– Guds avsikter med sin skapelse och med samhället är så viktiga och det finns så mycket kraft och också direktiv att få från himlens Gud. Vi behöver verkligen det för vårt samhälle och för vår nation, meddelas av Peter Artman från bönegemenskapen European union of prayer.

Riksdag och regering behöver förvisso allt stöd de kan få. Möjligen kan man hoppas att de "direktiv från himlens Gud" som faller ner på riksdag och regeringen inte härstammar från Gamla Testamentet, och inte heller från det Nya testamentets mer hemska, svartsjuka och högmodiga gudomliga uttalanden.

Men vad vet man. Själv, som troende ateist, kände jag viss förvåning och tacksamhet när jag fick veta att det fanns bönegrupp som bad för mig under årens som språkrör. Hur man än ser på det så är det ju fantastiskt att människor bryr sig så pass om ett ynkligt litet rör i det stora ledningssystemet.

För övrigt kan konstateras att riksdagen öppnas när den stora blastmassakern börjar. Förmodligen för att blast fått namnet blast, istället för blad. Morotsblast låter inget vidare. Nu när jag ser hemodlarna som kastar blast i trädgårdarna känner jag visst vemod. Bladen är ätbara, rent av delikatesser. Se dem som bladgrönsaker. I sallader . men främst i pesto.

Pesto på morotsblad är lika gott som annan hemgjord pesto. Bladen mixas tillsammans med riven Västerbottenost (varför parmesan?), mandel eller solroskärnor eller blandat, vitlök (gärna bladen också) och lagom mängd rapsolja (varför få bismak av EU-sponsrad olivolja??).

På vårt matbord har det hela året serverats sallader där gröna blad - av andra kallade blast - av allehanda sorter ingår Varför vänta på att vitkålen skall knyta sig - det kanske den ändå inte gör? Varför inte avnjuta broccolins blad långt innan det blir såna där knyten man köper i affär? Blandat med vanlig sallad och hemodlad gurka - eller köpt Kravmärkt föralldel - blir det en fin grund för naturliga tillsatser av precis nyskördade solvarma, lätt övermogna, tomater som är något av det mest lyxiga man kan smaka.

I övrigt: Sommaren fortsätter. Lommen ska få besök i viken, hägern också. Riksdagen får vänta, brukar tacka ja till inbjudan till dess öppnande ungefär var sjunde år. Det sägs att de flesta celler i kroppen byts ut var sjunde år - och det kan inte vara nyttigt för de små livet att få uppleva öppnandet mer än en gång...

Minnen från huset förskräcker. Faktiskt. Det tog flera år, efter det att jag lämnat riksdagen, innan jag kunde gå förbi riksdagshuset utan att må dåligt. Tog hellre en omväg. Jag hoppas att dagens språkrör trots allt mår bättre, även om jag knappast tror att det är så. Trivs man i politiken, istället för att se det som ett nödvändigt ont, så bör man göra ett besök hos husläkaren - eller närmsta stafettläkare som råkar finnas på plats mellan golfrundorna.

Tack för idag, slut för idag.