torsdag 26 november 2015

Om lagar som skulle få bin Laden att skratta...

Utdrag från min inledare i Fria Tidningen.

"Ett av de mest kortsiktiga argument som ideligen framförs är: ”Jag har inget att dölja”. Jo, det har du. Du har massor att dölja om du vill förbli en individ som har minsta lilla känsla för din integritet. Det handlar inte om huruvida du har något fult eller skamligt eller allmänt svinaktigt att dölja. Det handlar om det sluttande planet, där stat och kapital med de små stegens tyranni äter sig in i ditt huvud, analyserar vad du tänker och tycker och gör och hur du handlar.

Harmlöst, kanske du tycker. Ända tills den dag staten inte längre uppfattas som snäll och välmenande. När staten byter ansikte, när registren och databaserna ligger i händerna på andra makthavare. När du upplever att alltihop förts över till en hand som kanske är fascistisk. När den förment snälla storebrodern, som vill dig väl, förvandlas till en storebror med grinande ansikte."

Hela inledaren hittar du här.

7 kommentarer:

 1. Fel på länken.....?!

  SvaraRadera
 2. Storebror har raderat den paranoida länken? /Aran

  SvaraRadera
 3. Det är förmodligen den nuvarande statsmakten som inte längre uppfattas som snäll och välmenande och som diskuterar att stoppa in övervakningsvirus i folks datorer för att läsa deras e-post? Som en följd av att Sverige fortfarande för en politik som leder till att terrorister och andra kriminella släpps in i landet så länge de uppger sig vilja söka asyl. Har lite svårt tänka mig att "fascister" ska komma in på de senaste två regeringarnas tankegångar vad gäller invandringspolitik...

  SvaraRadera
 4. Vad är det egentligen för förslag som avses?

  Jag läste skrivelsen "Förebygga, förhindra, försvåra" och där står inte mycket om övervakning och avlyssning.

  Sen kan man ju fråga sig vilket integritetsskydd vi har haft. Kommunikationen har flyttat från koppartrådar till fiberkablar och från bakelitlurar till datorer. Skyddet kan så klart förbättras, men min uppfattning är att SÄPO och grabbarna alltid härjat rätt friskt i de där kopparkablarna.

  SvaraRadera
 5. Det räcker nog med att man glor på lite nät-porr som inte är extremt pk för att staten och andra skall få en tämligen effektiv hållhake på en. Vi tillåts ju inte vara människor.

  SvaraRadera
 6. Har du rent mjöl i påsen har du inget att förlora på avlyssning.
  Övervakning betyder inte integritetskränkning eller slutet samhälle.
  Vad är alternativet ???
  ...undrar länkad och noga övervakad
  Aran

  SvaraRadera
 7. ...och Orwell gråter i sin "himmel".

  Fred Lane

  SvaraRadera