torsdag 1 oktober 2015

Slängkapporna i EU-domstolen får avgöra...

Slovakiens regering har nu även formellt beslutat att gå till EU-domstolen för att pröva EU-beslutet om "tvångsfördelning" av asylsökande människor.  

Vad resultatet blir i domstolen är faktiskt inte helt solklart. Jag antar dock att migrationsminister Morgan Johansson i detta fall hoppas att domstolen sätter sig på den obstinata regeringen. Något han inte brukar uppskatta, särskilt inte om det gäller svenska intressen.

Så här sa han i riksdagen den 19 juni 2007:

- Folket har inte valt de där slängkapporna i EG-domstolen. De är oavsättliga. De deltar inte i något offentligt samtal, de fattar beslut och sedan är det locket på.... Vi har varit naiva när det gäller EG-domstolens roll.... Det är ju inte klokt. Då ska de här juristerna sitta och bestämma över vilka tidningar som ska få leva och vilka som ska få dö. Vad kommer härnäst? Bostadspolitiken? Eller någon av våra grundlagar? (Riksdagen, anförande 48 den 19 juni 2007.)

Den gode Morgans analys av slängkapporna verbaliserades i samband med att att det svenska tidningsstödet blev aktuellt för beslut i domstolen. Han passade för övrigt på att ge EU-kommissionen en känga också:

"Om man tar EU-kommissionen i hand så får man räkna fingrarna efteråt för att veta om de verkligen är kvar. För har de tagit ett lillfinger tar de hela handen, sedan tar de hela armbågen och sedan klättrar de upp över axlarna också...."

Per Gahrton och jag tillhörde de som sa mycket inför folkomröstningen. Men vi kan slänga oss i väggen vid en jämförelse med Morgan.

Till själva sakfrågan. Vad kan bli resultatet av att länder mot sin vilja skall underställas EU-beslut i frågan om "tvångsfördelningen"? Risken finns att bruna rörelser växer i de länder som körs över. I så fall ett högt pris att betala för en symbolfråga som handlar om ett mycket litet fåtal av de människor som tidigare flytt från sina hemländer - nämligen några av de som redan vistas i främst Grekland och Italien.

Det är problematiskt att tvinga länder att göra något emot sin vilja när protesterna kan gå ut över människor som är utsatta. Hur gott skälet än är. Reaktionen kan bli kontraproduktiv. Själv är jag tveksam. Hade jag själv velat komma till ett land där jag inte är välkommen vare sig formellt eller informellt? Den som drar en nitlott hamnar i Slovakien eller något av de andra länderna som motsatte sig det överstatliga beslutet.

Det känns onekligen att det skaver. Och riskerar att bli kontraproduktivt. Och slå ner ytterligare kilar i EU - trots att syftet är tvärtom. Precis som när man hetsade fram euron. Det är inte lätt att vara politiker när det inte finns några bra beslut att välja mellan. Så mycket lättare att sitta i köket eller morgonsoffan och problematisera... Eller oja sig på någon blogg.

Kommentarsfältet släcktes ner den 21 sept 2015 pga den allt högre förekomsten av såväl rasistiska och stupida inlägg samt inlägg som inte hade ett dyft med bloggtexten att göra.