torsdag 20 augusti 2015

Decemberuppgörelsen och den visionslösa politikens följder

Dagen efter decemberuppgörelsen - som jag valde att kalla glögguppgörelsen eftersom knappast någon nykter politiker kunnat komma på något så dumt - skrev jag att SD skulle bli den stora vinnaren och demokratin den stora förloraren.

Decemberuppgörelsen var faktiskt lika korkad som Miljöpartiets senaste valstrategi - den som före valet hävdade att valstrategin var en katastrof beskrevs som gnällig föredetting, den som kommit fram till samma sak efter valet som genomklok partisekreterare. (Strategin gick ut på att göra kampen om vem som blev tredje största parti till huvudnummer och det politiska innehållet till bisak.) Möjligen kan man lära sig att Sverige inte är detsamma som urbana glin på Söder med noll politisk erfarenhet, boende i en twittervärld där omvärldsanalysen inskränker sig till hur många som offrar en tiondels sekund på att trycka iväg ett gilla.

Miljöpartiet hade kunnat vara alternativet i svensk politik i en tid när gamla system krackelerar. Istället lät man SD (sic!) framstå som alternativet.

Decemberuppgörelsen har bäddat för SD eftersom politiken uppfattas som om det bara finns ett oppositionsparti. Vilket är ironiskt. SD är ju i alla andra frågor lika cementerade i gamla föreställningar som de övriga. Det är den groteska idén att vi skall jobba mer trots att tekniken rationaliserar bort allt fler jobb, det är den bisarra idén att det är skatt på arbete som skall finansiera skola, vård, omsorg och trygghetssystem, det är den absurda idén om att lappa och laga på ett socialförsäkringssystem som är så komplicerat och komplext att det bara gläder de byråkrater som får sin försörjning av att det blir alltmer oöverskådligt, det är den tragikomiska idén om evig ekonomisk tillväxt trots att var och en som läst grundkursen i matematik vet att tillväxt som mäts exponentiellt är en såväl teoretisk som praktisk omöjlighet - till och med Nationalencyklopedin slår fast detta...

Och så har vi hamnat där att de system som skall hantera den snabbt växande befolkningsökningen brister. Det blir allt svårare att hantera befolkningstillväxten, inte minst i ett land med så komplexa systembyggen och en demokrati byggd på de där gamla medborgaridealen där beslutsfattande tar lång tid med långa remisstider och möjligheter till flera överklaganden.

Och så partipolitiken... Åkesson får draghjälp av de andra partiledarna. När t ex Björklund i en tevesänd debatt retoriskt hävdar att det är skamligt att säga att bostadsbristen uppkommer genom snabb invandring - trots att varenda människa fattar att ju snabbare befolkningstillväxten är, utan att bostäderna blir fler, ju mer ansträngd blir bostadsmarknaden. Eller när moderater hävdar att det skall bli rakare linjer mellan flyktingmottagning och jobb utan att begripa att människor har klart för sig att det sedan länge är det som förr kallades för massarbetslöshet. Eller när Löfven och andra hävdar att snabb befolkningsökning är lönsamt för Sverige trots att var och en som kan tänka inser att det inte är så enkelt längre. Genom den retorik man använder lyckas man med konststycken att få en partiledare från ett parti med nazistiska rötter att för många framstå som den enda som kan tänka.

Hur i helvete kan man agera på det sättet?

Det är riktigt att vi som bor i Sverige under många år kunnat få landet att fungera bättre genom invandring - det är bara att se vilka som jobbar inom vården och hur samhället berikats på alla möjliga sätt. Men, precis som när Ny demokrati växte, känner inte människor igen sig om demokratiskt förankrade politiker inte också förmår beskriva problemen. Det finns nämligen ingen samhällsutveckling som är problemfri. Särskilt inte när den sker snabbt. Så att samhällsorganismen inte hänger med.

Jag är övertygad om att det mångkulturella samhället inte bara är en nödvändighet i en värld som ser ut som den gör - vänta bara när klimatflyktingarna kommer att räknas i hundratalet miljoner - och där kommunikationsmöjligheter blivit var människans möjlighet att se världen och dess orättfärdiga fördelning. Det är också min övertygelse att ett mångkulturellt samhälle, med inflöde och utflöde, är mindre problematisk än den instängda variant som SD förespråkat ända från sitt bildande. Därmed inte sagt att det är problemfritt, långt därifrån. Jag har fått skit för att jag skrev om det där redan i slutet av 80-talet i boken Miljön, makten och friheten. Jag menar: om inte vi som vill ha en humanistisk flyktingpolitik och vi som förordar det mångkulturella också kan tala om nackdelar så lämnar vi fältet fritt för dem som har rötter i den bruna rörelsen. Och sen, när de - typ SD - blivit så stora att de inte går att låtsas att de inte finns, kommer kovändningen. Och då får vi se upp! För då kommer de där som var röda en gång i tiden och som blev blåa när det var trendigt och som sedan blev smågröna när det blev trendigt urbant - då kommer de att stå på de brunstänkta barrikaderna för de följer trender. Det är de som är de farligaste. De lealösa. Ingen nämnd och ingen glömd.

Varför har Sverige tagit emot så många flyktingar? (Jo, det är en rännil av alla flyktingar, men en rännil blir många i ett litet land.) Allt som oftast i den politiska debatten har således nyttoaspekten framhållits, att Sverige blir rikare, att det är lönsamt, att det är bra för oss. Den där retoriken har retat mig under många år. Min simpla uppfattning är att vi skall ta emot flyktingar - med motivet att vi är mänskliga i dess bättre betydelse - oavsett lönsamhet och egna behov. Vissa saker gör man oavsett om man blir rikare eller får andra fördelar, man gör det för att man är människa som förstår att andra människor behöver hjälp. Man gör det för att man inser att man inte gjort ett skit för att råka bli född i ett samhälle som jämfört med många andra är rikt, gott, demokratiskt, fritt och befriat från krig.

Problem uppstår emellertid när människor ser att det kostar på samtidigt som de ser att sådana som redan har mycket hela tiden ges mer, att klyftorna mellan rik och fattig ökar, att vissa skor sig över måttan. Annika Falkengren, Christian Clausen och dylika skapar problem. Bert Karlsson och dylika, som skor sig på flyktingmottagning, skapar problem. Den borgerliga regeringen, som fortsatte och förstärkte det som den socialdemokratiska regeringen påbörjade, skapade problem genom en politik som gick ut på att öka klyftorna och skapa svårare situation för illa drabbade (arbetslinjens idé). Man krattade i manegen för SD:s retorik.

I en opinionsmätning - en mätning där man själv fått meddela att man vill vara med och därmed inte på något sätt är vetenskapligt uppbyggd - redovisas att SD är största parti. Det är man nog inte. Men man är stora och kan mycket väl bli störst.

För ett drygt år sedan var miljöpartiets valstrategi att göra ett huvudnummer av vilket som skulle bli tredje största parti. Strategin var korkad i sak och framstår idag som ett enda stort skämt. Dels för att SD är tre gånger så stora, dels därför att MP inte framstår som ett parti med en annan huvudberättelse än sossarnas och de borgerligas. MP lämnade fältet fritt och bidrar därför till att den politiska debatten domineras av en enda fråga.

PS!
Nu kan man förvänta sig den vanliga kommentaren: att MP styr politiken och att det är MP:s "fel" att vi har haft en förhållandevis generös flyktingpolitik. Ett litet parti styr inte politiken. Det är majoriteten som styr. Däremot kan man säga att effekten av SD:s inträde i riksdagen ledde fram till att såväl moderater som socialdemokrater plötsligt framstod som något de inte framträtt som tidigare: lika humana som folkpartiet, vänsterpartiet och miljöpartiet när det gäller synen på flyktingpolitik. Det blev följden av SD:s inträde. Moderater och sossar ville inte hamna i samma härad som ett parti med alldeles färska rötter i nazismen. Hade SD inte kommit in hade såväl M som S fört en annan politik, den gamla sorten i konflikt med just FP, V och MP och det nya C, som ju annars är det enda parti som historiskt haft rasism infört i sitt partiprogram.
188 kommentarer:

 1. Bra inlägg, Birger. Stör mig också på att alla ska komma med lönsamhets-argumentet först av allt när det kommer till flyktingmottagande. Men vårt samhälle är ju uppbyggt så, är det inte lönsamt så spelar det ingen roll, och jag önskar att det inte vore så.

  SvaraRadera
 2. Det etablerade samhället tog sitt förnuft till fånga och utestängde SD som hade precis haft en föreställning i invandrarfientlighet dagarna innan. Decemberöverenskommelsen var det enda vettiga, vuxna alternativet.
  Nu kommenterar många att man har sänkt bidragen till nyanlända i Danmark för att stävja flyktingströmmen dit. På finska text-TVn går det att läsa i dag att Finland ger ca 11000 per månad för en familj med tre barn, medan Danmark lite mer. Sverige i sin tur ger 700 .Så det gäller hela tiden att kolla fakta i denna debatt.
  Opinionssiffrorna är en sak i sig. MP har vuxit och börjat ta ansvar.Päivi R

  SvaraRadera
 3. ”/…/ den tragikomiska idén om evig ekonomisk tillväxt trots att var och en som läst grundkursen i matematik vet att tillväxt som mäts exponentiellt är en såväl teoretisk som praktisk omöjlighet - till och med Nationalencyklopedin slår fast detta...”

  Jag lyssnade på Johan Rockström, som tillsammans med Anders Wijkman skrev boken Den stora förnekelsen (2011). Han hävdar med emfas att tillväxt ska vi ha. Därmed har väl inte heller han tillägnat sig grundkursen i matematik, eller? Eller är hans förnekelse betingad av hänsyn som vi varken kan se eller förstå? När t.o.m. Johan Rockström anser att ekonomisk tillväxt går att förena med ett långsiktigt hållbart samhälle, då är det nog kört. Då har politiker och andra fått sitt halmstrå. Då har tillväxtkritikerna i princip golvats i allmänhetens ögon. Uttalanden som Rockströms förorsakar en otrolig skada. Vi måste nu ännu hårdare gå ut med budskapet om att vi svenskar faktiskt lever på ett sätt som om det realiserades i global skala skulle kräva 3,7 jordklot. Vad gör de politiska partierna åt detta? Borde de inte, lämpligen inför valet 2018, besvara den frågan? Och hur kan man försvara en politik där målet ju är både 4, 5 och 6 jordklot, som i USA? I vilken verklighet lever man?

  SvaraRadera
 4. "Problem uppstår emellertid när människor ser att det kostar på samtidigt som de ser att sådana som redan har mycket hela tiden ges mer, att klyftorna mellan rik och fattig ökar, att vissa skor sig över måttan. Annika Falkengren, Christian Clausen och dylika skapar problem. Bert Karlsson och dylika, som skor sig på flyktingmottagning, skapar problem. Den borgerliga regeringen, som fortsatte och förstärkte det som den socialdemokratiska regeringen påbörjade, skapade problem genom en politik som gick ut på att öka klyftorna och skapa svårare situation för illa drabbade (arbetslinjens idé). Man krattade i manegen för SD:s retorik."

  Exakt!

  SvaraRadera
 5. Birger det är ditt fd parti(om jag uppfattat det rätt) som tillsammans med Reinfeldts nya moderater lagt grunden för det här.Naturligtvis kan man ägna dagen åt att ifrågasätta Yougov, och det görs redan.Ett snille tror exempelvis att det är missnöjesröster , no shit Sherlock, som per automatik återgår till sina riktiga partier när det är valdags.Kanske drar han de slutsatserna utifrån MP:s och FI:s resultat i EU-valet?
  Under tiden är dessa väljare rasister och dumskallar tills de ändrat på sig och blivit intelligenta medborgare som röstar på Löfven och AKB igen.
  Men ponera att slutsatsen är fel.
  Ponera att SD fortsätter växa.
  Ponera att S och M blockar ihop sig för att blockera uppstickarna.
  Ponera att man leker med tanken på att förbjuda partier som inte helhjärtat ansluter sig till värdegrunden.
  Ponera att den svenska invandrings-flyktings-ensamkommande-politiken havererar.
  Vad händer då?
  Om tillräckligt många ändå tycker att det demokratiska systemet ska fungera blir det stora problem.Och om det inte fungerar så finns det ju just inget egenvärde med ett icke-fungerande system.Eller hur?

  SvaraRadera
 6. Päivi R, alternativet till decemberuppgörelsen var inte att göra upp med sd, utan att bryta blockpolitiken och sett till att man fått en majoritetsregering. Med en oposition som röstade för sina förslag så vi därmed sluppit det löjeväckande i att hela borgerligheten lägger ner sin röst efter att ha skällt i talarstolen. Det blir ju bara förakt av sådant. Och vad värre, s och MP lovar att göra samma sak om det blir en ny regering eftervalet nästa gång... snacka om att göra politik meningslös.

  SvaraRadera
 7. Decemberöverenskommelsen var ett gigantiskt misstag. När man på detta sätt försökte stänga SD ute blev dom det enda oppositionspartiet.
  Alla vet att alliansen inte kommer att fälla regeringen om det handlar om viktiga frågor, typ budget eller ngt som kan påverka budgeten.

  Att vi sedan har politiker som ljuger om kostnader och svårigheter att klara en hög invandring blir det ännu lättare för SD att ragga röster. Dom kan luta sig tillbaka och låta regering och alliansen fortsätta att göra bort sig.
  Hade politiker och gammelmedia varit ärliga från början had SD legat kvar på 4-5%, om ens det.

  I dagsläget är nog frågan när dom ensamma blir det största blocket eller rent av passerar 50%.
  Att negligera just det här opinionsinstitutet är en dålig idé. Dom har historiskt sett inte haft mer fel än dom övriga.

  Dom största förlorarna på den parodi som pågår är media i alla dess former samt politikerna. Att ljuga eller undanhålla sanningen slår tillbaka när folk upptäcker vad som händer.
  Att vinna tillbaka det förtroendet kommer att ta mycket lång tid.

  SvaraRadera
 8. Hoppande majoritet har fungerat tidigare. Jag tror att detta är den kortsiktiga lösningen.

  Sedan är jag övertygad om att SD måste bemötas med argument som håller för en granskning.
  Att skrika rasist och ljuga om fakta löser ingenting.
  Eller rättare sagt det kommer på sikt att ge SD egen majoritet.

  SvaraRadera
 9. SD hade fått nästan samma siffror utan DÖ. Den krassa verkligheten är att etablisemanget går i otakt med folkviljan.

  ***Finns bara en sak att göra, följ folkviljan nu eller gör det när SD dubblats igen. Det går enormt snabbt.

  Sossarna måste göra som Ingvar Carlsson gjorde 1992 eller när det var.

  SvaraRadera
 10. Reaktionen på SD som största parti kom fort. Redan idag talar M om försäkringskassan och att sjukskrivningarna ökar. DET är vår största fråga sa man på SVT. Flyttade alltså fokus. Konstigt att folk blir sjuka och att de utförsäkrade kommer tillbaka? Ofta i ännu sämre skick. Någon grupp ska alltid klämmas åt bära hundhuvudet. För SD är det flyktingarna för M de sjuka. Birger Schlaug, inom vården arbetar både svenskar och invandrare. Har arbetat inom vården i över 20 år. Med endast svensk personal på den tiden. Många psykiskt och fysiskt funktionshindrade blir oroliga när de inte kan göra sig förstådda. Chefen var därför noga med språk och tydlighet. Såvida hen inte var rasist. Det är ofta svårt även utan språkförbistring. Många av de som jobbat inom vård och omsorg är idag utslitna, utbytta. Med stor invandring är det inte konstigt att många invandrare jobbar inom vård och omsorg. Där krävs det mycket folk. En human flyktingpolitik kräver en human integrationspolitik dvs. en uttänkt sådan. Man/vi borde tänka först och handla sedan inte tvärtom. MP vill ha stor öppen invandring men har ingen integrationspolitik. SD vill inte ha eller har någon integrationspolitik och vill se minimal invandring. Nu befinner vi oss där vi befinner oss med det vi skapat och bör inte låta repellerande känslor ta över. Det finns inte nu inte mycket tid för prat utan nu krävs handling. Dags att förfina känslorna. Vi har skapat överkurs. MP öppnar boende i kommunal regi för ensamkommande flyktingbarn. Ett gammalt ålderdomshem ska fungera som det. En del hade säkert hellre velat rusta det för de äldre dvs. ta tillbaka hemmen till de äldre. För det finns behov. Men ålderdomshemmen har tagits bort har rivits eller står tomma. Borgerlig politik har skyndat på utvecklingen. Vi har skapat den mångkulturella världen. "Kanske" borde vi ha utvecklat oss och våra "egna" länder först och därefter bjudit in. För att ens ha något att erbjuda. Vi lever i en upp och nedvänd värld. I kaos och stor röra. Kanske den lägsta av alla världar. Förstår uppriktigt sagt inte hur man kan tro att allt hat och repellerande känslor ska kunna bygga något gott ur detta. När det är kaos tar negativa känslor ofta över. Tänker att nu får var och en göra sitt yttersta för att minimera hatet inom sig och plocka fram det bästa. Var det M sa i morse deras bästa? I så fall ligger många illa till. Enligt reinkarnationsteorin föds olika grupper av människor till vår jord. Behövs mer medvetna människor. Men först raseras allt av barbarer. Så har det varit genom historien. Bygg upp riv ner. Evolutionen går sakta. Reinkarnationsläran och evolutionsteorin motsätter sig att vi själva inte gjort ett skit för att födas där vi föds. Tvärtom så säger den att vi sår och vi skördar. Om man kopplar ihop det alltså.
  Är inte förvånad över att SD verkar vara det största partiet. Något förvånad över att de redan är det.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. Det du Birger och alla andra massinvandringsförespråkare aldrig har kunnat förklara är varför det är just de människorna som kommer hit som skall hjälpas. Är det verkligen det mest angelägna att erbjuda livstids försörjning åt medelklassen på Afrikas horn och i arabvärlden? Detta samtidigt som vårt egna samhälle förslummas och urbefolkningen trängs ut från område efter område. I Indien lever miljontals människor i yttersta nöd, ändå ser man ingen av dem här och ingen ansats att hjälpa dem finns heller.

  SvaraRadera
 12. Egentligen är SD bara kvittot på de andras oduglighet.Det enda som återstår nu är att ljuga vidare och manipulera med nyspråk.Tanken att S som varit största parti sedan 1917 i Sverige skulle tvingas maka på sig har inte funnits.Sverige är olika.Inte som PASOK i Grekland.Inte som Labour i England.
  Moderaterna var länge ett litet parti.Förnyelsen uteblir och partiet återgår till att vara ett litet parti.Det nyaste ny-nya räcker inte längre.
  SD är konsekvensen av politikerna.Konsekvensen av ett kraschat demokratiskt system och väljarnas växande missnöje.
  Det är faktiskt bara fåntrattar som är låtsat överraskade i dag.Fåntrattar och politiker i en bubbla som tillsammans gjort det möjligt.

  SvaraRadera
 13. Men lever man inte i det så berömda "schlarraffen-land" så blir det ju till sist en fråga om att välja: välfärd ELLER massinvandring? Och eftersom stora delar av den inhemska befolkningen tycks anse att de har någon slags "rätt" till detta, eftersom de är urinvånare & betalar, ja då kommer de väl att välja den politiska inriktning som bevarar välfärden & inte det som avskaffar/ger bort den? Måste man inte förhålla sig till sådan "realpolitik"..?

  SvaraRadera
 14. Ett ganska nyktert inlägg (ingen sommarglögg här inte!), även om det är två saker som bör kommenteras:

  1. DÖK.
  Att bryta blockpolitiken med majoritetsregering hade i sak betytt M och S. Att S skulle kunna locka över något av de skadeskjutna andra Allianspartierna är helt osannolikt, det skulle direkt leda till deras fullständiga utplåning. Med en majoritetsregering av M och S, kan jag lova att SD:s retorik hade varit exakt samma, "vi är det enda oppostionspartiet". Istället för DÖK hade man skrikit på att alla partier går samma i regering mot SD, resultatet hade varit det samma.

  2. M:s förflyttning
  Den förflyttning M gjorde i flyktingfrågan gjordes i sak långt innan SD blev en politisk kraft, det skedde runt milleniumskiftet. Gav upp stödet till utlänningsnämnden , stoppet av massflyktingförslaget och brytningen med S. Det gjordes efter en intern fight i partiet och inte pga av SD.

  PS. Förövrigt så kan jag bara konstatera att SD är nog världens mest världelösa politiska rörelse. Finns nog inget enfrågeparti som tagit sig in i ett parlament och deras intåg har fått att politiken har förflyttat sig bort från deras ståndpunkt i frågan. Undrar bara vad Ekeroth och Söder sitter på för skit mot Åkesson då de är helt oberörbara, men ett av huvudskälen till att ingen kan ta i partiet ens med tång. DS

  SvaraRadera
 15. "SD är konsekvensen av politikerna"
  Det är ett bra konstaterande.Det fungerar ju så i en demokrati.Tycker man inte att dom som representerar en inte gör det så vill man så klart byta ut dom.Det är ju grundtanken helt enkelt.Politiker och media tillskriver väljarna åsikter som stämmer med politikernas och medias.På det sättet representerar dom folket och kan lägga tid på att uppfostra folket att tycka rätt.Det är ett slags omvänd demokrati som fått ett slag i ansiktet i dag (Sydsvenskan).

  SvaraRadera
 16. Vi får se om regeringen tar bort stupstocken eller om de lyssnar till de borgerliga partierna och SD. De kan med DÖ välja att göra det. Då slipper många sjuka dö en alltför tidig död. M är alltid snabba med att peka på sjukskrivningstalen. Idag när SD är störst har de gjort det igen. Naturligtvis måste regeringen nu skapa en något sånär fungerande integrationspolitik. Ta tillvara tomma lokaler i kommunens regi inte låta människor tjäna storkovan på invandring. Men inte på de sjukas bekostnad. I så fall skäms. För det drabbar alla både invandrare och de som nu befinner sig här. Regeringen kan också nu peka på att forskning visar att mer än 40 timmars arbetsvecka kan leda till stroke. Många inte minst inom sjukvården jobbar mer än heltid. Många som gör det idag är invandrare. Dela på jobben nu är det läge att visa färg.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 17. Och idag ska ju förvirrade sossen Margot Wallström tydligen utveckla NATO samarbetet. Man tror man baxnar! Vad är detta för idioti som pågår inom sossarna?! Seriöst? Och var finns oppositionen!?

  SvaraRadera
 18. SD är de nya sossarna. Frågan är om vi skall ha något intelligent parti också? Om jag inte oftare föreslår Mångfaldsdemokratiska/EkoSocialLiberalDemokratiska Livsflödespartiet EkoSoLiD så beror det på att det inte känns roligt att behöva städa upp i den extrema sörja som våra politiker åstadkommit.

  SvaraRadera
 19. "Fina" siffror för (s). Blir det aldrig "kris-debatt" för höger-socialdemokratier? Den typen av fräna debatter passar bara för röd socialdemokrati; djupblå varianter har det bara "lite motigt" eller befinner sig i långdragen "vertikal stabilisering"..?

  SvaraRadera
 20. Fin hetta i dagens inlägg.

  Jag motionerade en gång om att de paroller som MP skulle använda i ett val skulle gå ut på remiss till medlemmarna, så att den politiska inriktningen var förankrad hos medlemmarna. Avslag PS. I valet kunde man se hur det blir när en liten grupp idékläckare istället får forma politiken. Då blir det gärna sådant som "Rösta på oss om du tycker sämre om SD än om oss". Och som sen framstår som fånigt.

  Kom ihåg att Göran Hägglunds "Verklighetens folk" kläcktes av en enskild rådgivare, och blev förlöjligat. Lika så sossarnas idé i slutet av en valkampanj om att alla skulle ha en butler i tunnelbanan var en idé några få personer kom på, och som blev förlöjligat.

  Men så blir det när politiken ska formas av personer som inte har ideologisk förankring, utan anses vara smarta kommunikatörer.

  Politik som spel och underhållning, inte som ett allvarligt försök att skapa ett bättre samhälle.

  SvaraRadera
 21. Kuckeliku varför skulle vi börja med intelligenta partier? Du tycker säkert vi ska börja med fakta också?
  Vi har en värdegrund i Sverige som är gemensam.Det räcker.

  SvaraRadera
 22. Vi måste vara ärliga med alla problem som såklart är många fler än bara kostnader. Förutom detta med kostnader så har vi även segregation och de sociala problem som segregation innebär. Multikulti måste ändå förstås som motsatsen till integration inom den svenska kulturen. Det som möjligen skiljer multikulti från segregation är att segregation även förknippas med ekonomisk utsatthet. Min ståndpunkt är att så länge det finns resurser så länge kommer multikulti fungera och sämja att vidmakthållas hyggligt. När samhällets resurser tryter kommer däremot de olika parterna ställas mot varandra på mindre godmodigt vis. Denna mekanism måste man räkna med om man ansvarar för ett samhälle, vilket ju trots allt våra rikspolitiker gör. Räknar man inte med en sådan mekanism är man naiv eller oansvarig.

  Hur många tror då resurserna kommer att fortsätta flöda i Sverige? I själva verket har vi upprätthållit resursflödet med lån under en längre tid. Detta kan naturligtvis inte fortgå hur länge till som helst. Tvärtom kommer lånen behöva återbetalas eller avskrivas vilket kommer att minska på feststämningen och göra en del till fattiga. Även om det finns en massa direktörsbusar som Birger omnämner som roffar åt sig pengar så är det pensionärerna som kommer drabbas hårdast vi en låneavskrivning.

  Samtidigt faller svensk industriproduktion hårt sedan 2007. Detta är egentligen bara ett mått på att industribolag flyttar produktion och utveckling till mer förmånliga länder i asien. Ingenjörer och arbetare är både billigare och skickligare där. Att de är skickligare där är förstås förknippat med att den svenska skolan är totalhavererad och vad gäller framtiden för skolan ser det nog bara värre ut. Jag har undervisat på en teknisk högskola och har därmed sett spektaklet länge.

  Att i detta läge föra en flyktingpolitik som kostar allt mer ter sig som att gjuta bensin på brasan. Ingen tjänar på att vi öppnar gränserna i Sverige om det slutar med kaos.

  Jag vet att Birger filar på en alternativ ekonomi, att han ogillar medelklassens resursflöde och industriproduktion. Så visst kan delar av mitt argument avfärdas som gammalekonomiska. Jag häpnar själv över allt tokigt som medelklassen konsumerar, men jag är en tråkig pragmatiker som intresserar mig mer för faktiska utfall än hypotetiska möjligheter. Även om den hypotetiska möjligheten är mer intelligent. Även om skolan kan man ha åsikter som att det är en 12 år lång oinspirerande korvstoppning som behöver ändras i grunden. Oavsett så har skolan stark påverkan på samhället.

  Även om SD har sina rötter i nazism så är det vad de står för idag som räknas. Att minska flyktingmottagandet rejält är på det stora hela rimligt och det förbluffar mig att inga övriga partier kan medge att SD har en poäng. Istället får många svenskar någon slags moralpanik över SD:s förflutna och bestämmer sig för att vi måste göra motsatsen till vad SD driver.

  SvaraRadera
 23. Skrota alla bidragssystem i Sverige för ALLA innevånare,
  så får vi se hur stor invandringen sedan blir.
  Aran

  SvaraRadera
 24. Detta är knepigt
  Fp gick som en raket 2002 (och KD) med inte Bo Lundgren.
  mp försökte ligga med bägge läger och topplocket gick på Persson.
  I dessa fiskevatten fiskade Reinfeldt, och gjorde om m till nya M och kopierade allt, så kallad triangulering, utom skatter för mellaninkomsttagare.


  Jaha, vad händer, väljarflykt från S till M (en betydande)
  väljarflykt från övriga borgerliga partier till nya M, som lagt sig som en fet dryg katt i mittfåran och bara lapa grädde, utan att bry sig,
  vilket kvävde C + Fp + Kd, S börjar rämna och varken Mona eller Juholt får ordningen efter 2006.

  Det intressanta är luckan som öppnas, visst kom NyD in i valet 1991, men det var magi, och slump, pga Ian och Bert som unikum, och all media de fick. men sedan läggs locket på i sakfrågan, och sängen bäddas:

  2018 2014 2010 2006 2002 1998 1994 1991

  NyD: 0,0 0,0 0,0 0,0 0,2 0,64 1,24 6,73

  SD 25,0 12,9 5,7 2,9 1,6 0,37 0 0

  Man är blind om man inte ser att Reinfeldts strategi var dubbel omfattning, (om inte trippel) först nalla den ndävändiga & från vänster till höger, det är sas grunden för både höger och vänster, i synnerhet sedan mp blev mer tydligt vänster.

  Sedan nallade Reinfeldt alla röster från de små borgerliga pariterna, sedan tog Timro över C-partiet, och det är ett mysterium än i dag hur de lyckades med den där Styreplansmanövern, sannolikt tack vare hbtq-vänstern, (som alltså är höger, eftersom hbtq-högern är högra flanken inom v :-)

  Sedan blev nya M gröna, eller försökte bli, och så klart kvinliga storstadsurbanister, och siste men inte minst, vitkigast av allt, man öppnad eslussluckan för SD, genom att rynla på näsan, så Orwellskt att man bara baxnar och blir impad av konsten) varför SDs jordmån växer, eller som man säger, man låter räven vakta hönshuset, och så ett tu tre, blev SD Svergie största parti...Det är ändå imponerande, och en ny oberoende kraft i Svensk politik, den kraften mp skulle ha tagit, om jag minss en DN-debattartikel från 80-talet rätt, med den där
  häger vänsterskalan och en skala i nord syd om grön resp grå, nu valde man grå, dvs att förbruka jorden och köra in i bergväggen.

  Nu saknas bara, för att göra pinan värre, att SD kopierar mp från 80-talet, och talar om en verklig värld, med ändliga resurser, och att man ska underhålla det man har, och inte förbruka det man inte har :-)

  Detta kommer att bli världsklass, i politiskt dilettanteri. Detta kan vi tacka de policyprofessiella för, det finna inga sakpolitker kvar, som utgår från realismen, och sedan förpackar ett budskap, nu förbackar de budskap, utan innehåll, och då kan bara SD respektive VP växa, 1998 hade förresten Gudrun 12 % eller snarare V hade 6 & och Gudrun 6% det var också plakat, och en mycket rådvill Persson, hade mp varit tuffare där, hade inte Persson kunnat sitta kvar, och då hade mp varit de vägmästare för grönt, som man stred för. slw


  SvaraRadera
 25. Det är ju inte direkt så att V har ett fläckfritt förflutet.Ändå kan både journalister och politiker gärna glömma det faktumet.V:s band till kommunismen är trots allt mycket starkare än SD:s till nazismen.
  Dessutom borde C berätta om gamla Bondeförbundets olika ställningstaganden.
  S har en historia med rasbiologi och paret Myrdal.Italienska fascister besökte tex Surahammar för att se sossarnas drömsamhälle på plats.
  Här finns mycket hyckleri och ögontjäneri!!

  SvaraRadera
 26. 10.23 - det håller på att drunkna ett barn på stranden, men varför ska jag rädda just det barnet när det finns så många andra som håller på att drunkna i Australien?

  SvaraRadera
 27. Oavsett vad man anser om SD och deras uppgång så kan det inte tolkas som annat än att svenska folket dömer ut Sveriges invandrings- och integrationspolitik som KATASTROFAL.
  Sen må PK-folket på ledarsidorna anse vad de vill.

  SvaraRadera
 28. Intressant är att både när man läser dagstidningarna och även denna lilla blogg så ägnas stor del av utrymmet till att fundera över varför siffrorna inte kan stämma bara.Det går helt enkelt inte.
  Förslagen om vad som ska göras lyser med sin frånvaro.Totalt.
  Om nu siffrorna är representativa så är det troliga att SD inte kan växa mer rent statistiskt de sista resterna av tröstens snuttefilt.Om nu inte SD är en svart svan som det heter.Ett garanterat sätt att göra SD till en svart svan är att reflexmässigt förneka att de i dag är det största partiet och fortsätta som man gjort.
  Definitionen på idioti ska vara att fortsätta som man gjort och förvänta sig ett annat resultat.Den är inte min utan Einsteins.
  Om jag vore SD:are skulle jag glädjas åt Ung Vänster,Grön Ungdom och SSU.
  Jag skulle hoppa av glädje varje gång Romson öppnar munnen.
  Jag skulle tjuta av förtjusning när Kinberg Batra och Löfven försöker floskla fram något relevant för att straxt gruvligen misslyckas.
  Jag skulle frustande ta del av något utspel från Mona Sahlin eller Aftonbladet.
  Sedan skulle jag tänka ut en ny lämplig reklamkampanj.
  Och bli en svart svan.

  SvaraRadera
 29. Eftergifterna - ja, eftergifterna - till Islamismen, lär knappast heller hjälpt de etablerade partierna.
  Ärligt, vilket annat än parti än SD har en Islam-kritisk hållning och inser att Islamismen är ett hot? Inget av de övriga partierna i alla fall, den saken är klar.

  SvaraRadera
 30. Anonym tors aug. 20, 11:53:00 fm

  För den som tror på Einsteins definition behöver man bara surfa in på Expressen.
  Där trängs idioterna.

  SvaraRadera
 31. En färsk opinionsundersökning visar nu att det parti som uppstod ur nazist- och rasistkretsar är Sveriges största parti. Se denna analys: http://www.sydsvenskan.se/
  Någonting håller på att hända, det är helt klart. Inte minst när flera personer i omgivningen som absolut inte är några rasister säger att ”i nästa val blir det SD”. Anledningen härtill är Sveriges kollapsade integration. Medierna har under många, många år undvikit att analysera baksidorna av vår stora invandring. Dessa baksidor kan nu inte längre döljas, och så snart proppen gick ur flaskan började även andra partiers företrädare att tala om sådant som länge var tabu. Att människor i min omgivning nu väljer SD beror på, säger man, att man gör detta för att väcka de övriga partierna, få dem att agera. Gör de det, tänker man sedan överge SD.

  SvaraRadera
 32. Minns när en företrädare för Ny demokrati på 90-talet varnade för att hon inte ville se sina barn i framtiden knäböja mot Mekka... Vansinnigt uttalande tyckte man då, mig själv inkluderad. Rasistiskt utav bara katten...
  Idag? Varningen var befogad och SD inser som enda parti problemet. Har jag fel?

  SvaraRadera
 33. Det tar åratal att bygga upp ett varumärkes trovärdighet.Att rasera det går på ett ögonblick.
  Etablerade politiker och journalisters trovärdighetsproblem är inte något snabbt övergående, .
  Man har sig själva att skylla.Åratal av lögner och trickserier har nått vägs ände.
  Vänster-höger-skalan kommer inte att gå att trycka på väljarna igen.
  Så kan det gå när inte haspen är på.

  SvaraRadera
 34. Ökad kommunikation ger ökad folkförflyttning.
  Såklart man flyttar till bättre livsläge om tillfälle ges.
  Vårt så självklara välfärdssystem (bidrag)
  räcker inte till alla alla behövande.
  /Afrikaresenär

  SvaraRadera
 35. tors aug. 20, 12:13:00 em
  Knäböja mot mecka? Vad i helsicke snackar du om?
  Gör gärna ett IQ test och posta det här, ni Sverigedemokrater måste ju ligga på 75-90 spannet!

  SvaraRadera
 36. "Knäböja mot mecka? Vad i helsicke snackar du om?
  Gör gärna ett IQ test och posta det här, ni Sverigedemokrater måste ju ligga på 75-90 spannet!"

  Du menar att Islam och Islamismen idag inte är ett hot? Du menar att det inte finns starka krafter i Sverige och i världen som vill se Islam som ledande religion och ideologi i världen? Du menar att Sverige "står starkt" mot Islamistiskt inflytande? Inga eftergifter från Sveriges sida? En starkt ökande muslimsk befolkning, ofta med odemokratiska värderingar, är inte på något sätt är negativt för Sverige?
  En sista fråga: Följer du med i nyhetsbevakningen?

  Vänligen,
  "Före detta Miljöpartist"

  SvaraRadera
 37. Anonym tors aug. 20, 12:13:00 em

  Fortsätt precis just så.Kalla alla för idioter.
  Hur var det nu igen?

  Obildade
  Outbildade
  unga män som inte får ligga
  Bidragstagare
  Arbetslösa
  socio-ekonomiskt svaga grupper
  Dumskallar
  rasister
  fascister
  nazister
  Bara en bråkdel ur de godas vanligaste invektiv-låda.Med din hjälp kan SD säkert nå 51% också.
  Hugg i med en gång och tack för hjälpen ännu en gång.

  SvaraRadera
 38. Man bör vara uppmärksam på att sverigedemokrater i själ och hjärta är endast en mycket liten bråkdel av den opinion som idag säger sig vilja rösta på partiet. Man gör detta därför att övriga partier inte bryr sig om integrationen. Sverige körs i botten och då ser man ingen annan utväg än att rösta på SD. Det som skapade den här utvecklingen var ju egentligen den tidigare och långvariga stigmatiseringen av invandringens kritiker. Man fick INTE kritisera på något sätt, för då var man främlingsfientlig och rasist. Nu löses detta tack och lov upp. Så Birger har helt rätt. Det räcker att gå till statistiken. Arbetslöshet, bostadsbrist, skolresultat, o.s.v. har sin grund i den stora invandringen. Räknas inte den in, står sig Sverige mycket, mycket gott. Alltså måste vi nu se till att satsa på integrationen, inte på fler invandrare, för då går det åt pipan.

  SvaraRadera
 39. "Kanske SD" ovan ger en fin sammanfattning av läget.
  Tack / Aran

  SvaraRadera
 40. Vad är egentligen det som ofta kallas ”främlingsfientlighet”?
  Främlingsfientlighet är ingen mänsklig idé, det är ingen politisk ideologi. Den inneboende uppfattningen om att individer ifrån andra folkgrupper är annorlunda är lika gammal som mänskligheten själv.
  Att politiska ledare genom mänsklighetens historia har försökt att antingen underblåsa eller kväva denna inneboende gruppkänsla förändrar inte dess ursprung eller funktion.
  Ytterst sett är det som ofta kallas främlingsfientlighet en slags försvarsmekanism för en folkgrupp. Den verkar sammanhållande men också livsnödvändig för gruppens fortbestånd.
  Det är lätt att kunna tycka idag att rasism är överspelat i moderna samhällen och politiska idéer som att mångkulturella och mångetniska samhällen är någonting vi kan bestämma oss för att skapa och sedan använda olika integrationsprogram som ett verktyg för att få detta att fungera.
  Det är då viktigt att komma ihåg att ”främlingsfientlighet” alltid varit själva den mänskliga mångfaldens förutsättning. Utan denna vilja till eller känsla för åtskillnad och gränsdragningar hade ingen folkgrupp mer än hunnit uppstå innan den skulle blandats ut och förgås igen.
  Världens stora huvudgrupper; svarta, vita och asiater och dess alla undergrupper av folkslag uppstod inte över en natt. Det har tagit naturen tiotusentals, om inte miljontals år att berika jorden med den mänskliga mångfald vi har idag. En mänsklig folkgrupps födelse har alltid varit beroende av en avgränsad geografisk plats. För de olika folkgruppernas födelse och dess fortsatta bestånd har alltid ”främlingsfientlighet”, mer riktigt betecknat ”främlingsskepticism” eller ”främlingsförsiktighet” varit en förutsättning.
  Principen eller den mänskliga grundfunktionen är precis densamma som hos individer. Den individ som inte är skeptisk eller försiktig inför något som för individen är okänt eller i alla fall tillräckligt främmande kan i längden inte överleva. Denna instinkt finns i stort sett hos alla levande varelser på jorden och är djupt rotad.
  Fördomens funktion och slutsats
  Främlingsskepticismen eller ”rädslan” för det okända är ett slags första försvar. Här kommer begreppet fördomar in. En individ gör alltid en första bedömning av det främmande – en dom innan den säkert vet. Sedan måste man också förstå att individens bedömning, när det okända gjort sig känt, kan gå från fördom till ”dom”, alltså en slutsats baserad på vetskap. Idag är den allmänt gällande nomenklaturan att fördomar bara är okunskap och så snart denna okunskap är veck så ska det främmande välkomnas.
  Bedömningen efter individens eller gruppens slutsats kan naturligtvis vara att det främmande nödvändigtvis inte bara kan vara till godo utan ibland också av ondo.
  Rasist i ordets negativa bemärkelse är givetvis också den som vill låta en folkgrupps sammanhållning och särart förgås genom uppblandning. Många folkslag och hela civilisationer har under mänsklighetens historia gått under just på dessa deviser. Antingen genom undanträngning och utrotning eller genom utblandning till oigenkännlighet.

  SvaraRadera
 41. Fortsättning från föregående mail:
  En verklig försvarare av världens mänskliga mångfald vänder sig givetvis mot rasismens och folkmordens båda två ytterligheter. Kriminaliseringen av dessa båda brott finns angivna i FNs deklaration om mänskliga rättigheter ifrån 1948 där inte bara ett genomfört brott är kriminellt utan redan anstiftan till det. Alltså bara det uttryckliga uppsåtet eller uppmuntran till att försöka skapa ett mångetniskt blandsamhälle som kränker rätten till bevarande av den etniska och kulturella särarten, alternativt undanträngning eller utrotning av ett folk, skulle kunna falla inom ramen för detta brott. I FNs deklaration står bland annat att följande ska anses som folkmord:
  ”Att avsiktligt påtvinga gruppen levnadsförhållanden som är avsedda att leda till dess fullständiga eller partiella fysiska förgörelse; (d) Att vidtaga åtgärder avsedda att förhindra födslar inom gruppen; (e) Att med tvång förflytta barn från gruppen till en annan grupp.”
  I den pågående utvecklingen i dagens Sverige där ett stort antal utomeuropeiska invandrare kommer till landet är den naturliga segregationsprocessen påtaglig med svenskar som flyttar ut från invandrartäta områden samtidigt som olika invandrargrupper söker sig till varandra så snabbt de fått uppehållstillstånd och kan välja var i landet de vill bo. I detta läge skulle kanske brottet i det sista stycket om folkmord kunna vara relevant t.ex. i de fall föräldrar inte tillåts att sätta sina barn i valfri skola utan tvingas att gå på kommunala mångetniska skolor där svenska barn i många svenska skolor redan befinner sig i minoritetställning i sitt eget land.
  I modern tappning skulle kanske strävan efter att skapa ett mångetniskt samhälle genom integrationsprogram kunna falla inom ramen för ”hatbrott” eftersom det måste innebära en inskränkning för ursprungsgruppen.
  Slutsatsen kring frågan om jordens etniska mångfald är att egenskapen ”främlingsfientlighet” är ett nödvändigt ont. Det centrala idag är istället att motarbeta dess ytterligheter. Det ledande politiska etablissemanget verkar i allmänhet för att fördumma och överdriva bilden av vår instinkt till försiktighet och viljan till försvar och eget bevarande. Detta bland annat genom att försöka sjukdomsförklara den inneboende funktion som verkar som garant för alla folkgruppers bevarande med beteckningar som ”xenofobi”. Om det finns en ”oskälig rädsla” för det främmande så måste det naturligtvis också kunna finnas något som anses ”skäligt” och vettigt och denna måste få finnas och uttryckas.
  Man har också blandat ihop det faktum att folkgrupper är olika med att de därför ska värderas eller rangordnas olika vilket är två vitt skilda saker. De mest extrema yttringarna i debatten vill inte ens befatta sig med tanken på att det finns olika folkslag på jorden.
  Ofta presenteras alternativen svartvitt, antingen accepterar man dagens mångkulturella och mångetniska förändring av Sverige till oigenkännlighet eller så accepterar man hat och övergrepp mot alla invandrare som befinner sig i Sverige och måste förespråka någon slags hundraprocentig renhet. Svenskar är i regel balanserade och en absolut majoritet önskar ingendera av dessa ytterligheter. Urskiljningen är ofta det första som förgås när debatten urartar.
  Tilliten till dessa extremer och de extremister inom främst politik, näringsliv och media som i dagsläget driver den rådande ytterligheten sjunker dock alltjämt vilket borgar för att vi i framtiden kan gå ett mer balanserat samhälle och samhällsklimat och att vår urgamla instinkt till självbevarelsedrift kan få ta sig ett balanserat och naturligt uttryck.
  Svenskar må vara mycket öppensinnade, men har också rätt till eget bevarande.

  SvaraRadera
 42. DÖ är demokratins död. Denna överenskommelse som gjorts mellan sjulingarna är densamma som förde Adolf Hitler till makten på 30-talet. Nu är det i avtalsversion.

  SvaraRadera
 43. I have a dream, sa journalisterna.

  Vi har en vision, sa politikerna.

  Era drömmar och visioner får ni behålla själva, sa folket.

  SvaraRadera
 44. Anonym 01:37:00 Ett stort Tack!
  "I Dag är den allmänt gällande nomenklaturan att fördomar bara är okunskap och så snart denna okunskap är väck så ska det främmande välkomnas" Ja vi säger att fördomar bara är okunskap eller hat. Jag också! bara vi kommit över vår okunskap, så kan vi bilda fungerande mångkulturella samhällen. Kan det vara så att om vi var och en fått utveckla våra länder i fred, så hade vi nått snabbare och större kunskap? Vi har fördröjt samhällsevolutionen? Andra arter mineraler, djur, växter utvecklas däremot. Bakterier också. De blir resistenta. Kanske hade vi valt att samarbeta mellan länder på ett annat sätt? Men nu är vi där vi är. Vi måste få våra mångkulturella samhällen att fungera någotsånär. Plocka fram det bästa i oss var och en.

  "Hur rasistisk är man inte om man vill låta en folkgrupps sammanhållning förgås?" Viktig fråga! Genom historien har civilisationer utrotats. Så det är superrasistiskt. Tycker vi att det är dags igen? Det är inte alls säkert att vi valt mångkultur om vi i lugn och ro kunnat utveckla våra länder. Vi kan ha valt ett annat slags samarbete mellan olika länder. Ett samarbete mer byggt på förtroende och respekt för mångfald.

  Debatten rör sig mellan det vi kallar vänster och höger. Ändå förs i stort sätt samma politik. Nu låter många sig bollas över till SD. När har det bollats färdigt? Om alla röstar på SD så visar vi alla dumskallar till politiker att vi är missnöjda verkar en del resonera som. Nej vi röstar för fri invandring och mångkultur och visar därmed vår stora inneboende godhet säger andra. Hör ingen eller få säga jag tänker inte rösta på kaos utan röstar blankt. För det finns för närvarande endast kaos. Det om något vore en tankeställare för samtliga partier. Sedan kunde de samla tankarna.
  Nej naturligtvis uppstod inte olika huvudgrupper över en natt.
  Något att fundera över, ägnar vi som anonym skriver oss åt ett hatbrott? Kanske bäst att besinna sig och ställa sig utanför ett tag och titta på så gott det nu går.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 45. Birger Schlaug du skriver om den politiska retoriken, eller lögnerna på vardaglig svenska.Som den enorma lönsamheten, tex den i Sandviken där 500 miljoner var kommunens beräknade vinst.Eller all plats som finns i Sverige, den som Reinfeldt såg från sitt flygplan och Lööf uppskattade till 30-40 miljoner nya innevånare.
  Eller Ullenhags alla invandrare som varje dag går till sitt nya jobb, men lite glömsk vad det gäller det faktum att det är instegsjobb hantalar om.
  Bidragsjobb.Skattefinansierade jobb.Med förtur.
  Det saknas inte exempel direkt.Ordet retorik betyder i sammanhanget ren och skär lögn.
  Inget annat.
  Det kan tänkas att man anser avsikten med "retoriken" så god att en och annan vit lögn är tillåten.Direkt påbjuden.Det är möjligt.
  Men.Ett stort men.
  Vad gör man när man blivit genomskådad? Man kan ett tag kalla det retorik, men sen?
  Hur får man de som med all rätt känner sig lurade att tro på vad man säger i fortsättningen? Hur återfår man det förtroendet? Det förtroende man medvetet missbrukat.
  I slutändan finns en inte försumbar risk att det blir själva ljugandet - retoriken - som tar död på viljan att hjälpa.Det är då inte svårt att hitta de skyldiga!

  Det vore spännande att få en ex-politikers svar på.

  SvaraRadera
 46. Ett par frågor:
  Bert Karlsson och andra entreprenörer erbjuder det som inte staten kan erbjuda: billig service. Med de priser hans förläggningar håller skulle en statlig inrättning inte kunna erbjuda tak över huvudet.
  Är det verkligen han som är problemet, eller är problemet att staten söker billigaste lösningen? Vi kan ju lägga över det operativa ansvaret till staten istället, så blir det ingen vinst i privata fickor. Bara dubblad kostnad.

  Vad blir klimatresultatet när man flyttar klimatflyktingar från den tropiska zonen till Sverige? 3 ggr mer koldioxid? Tio ggr mer?

  SvaraRadera
 47. Regel nummer ett, lev som du lär.

  Gillar du massinvanding ska du också bo i den. Inte själv bo i segregerat område och låta svaga grupper ta problemen med kriminalitet och dåliga skolor.

  Så bussa ut politikerna till Husby.

  SvaraRadera
 48. tors aug. 20, 12:45:00 em

  Men herregud ni Sverigedemokrater är ju just det, lågutbildade, dumma osv, allt det stämmer ju. Och med det följer ett lågt IQ. Jag kan visa bevis för att rasister är just dumma (har lågt IQ).
  Man skäms som svensk när man läser SDs dygna varje dag.

  SvaraRadera
 49. "Men herregud ni Sverigedemokrater är ju just det, lågutbildade, dumma osv, allt det stämmer ju. Och med det följer ett lågt IQ. Jag kan visa bevis för att rasister är just dumma (har lågt IQ).
  Man skäms som svensk när man läser SDs dygna varje dag."

  Men då kan du väl komma med några intelligentare motargument än det jag just läste.

  SvaraRadera
 50. "Anonym Anonym sa...
  tors aug. 20, 12:45:00 em

  Men herregud ni Sverigedemokrater är ju just det, lågutbildade, dumma osv, allt det stämmer ju. Och med det följer ett lågt IQ. Jag kan visa bevis för att rasister är just dumma (har lågt IQ).
  Man skäms som svensk när man läser SDs dygna varje dag."

  WAY TO GO!
  KEEP UP THE GOOD WORK!
  25 AND COUNTING!

  SvaraRadera
 51. Birger Schlaug, du skrev "Jag är övertygad om att det mångkulturella samhället inte bara är en nödvändighet i en värld som ser ut som den gör" Vi inte evolutionen har skapat detta mångkulturella samhälle och därmed är det nödvändigt att vi nu gör vårt bästa för att världen ser ut som den gör. Mer kan vi inte göra. Men borde det inte få oss att undra om vi kunnat göra annorlunda? Tänkt annorlunda.

  Är det inte en ytterlighet att välja mellan "den instängda variant som SD förespråkat ända sedan de bildades" och ett öppet mångkulturellt samhälle? Säga att det ena har mer fördelar och det andra då automatiskt mer nackdelar. Visionen MP förespråkade om det öppna samhället hänfördes inte minst mig känslomässigt. Nu tycker sig många vara tvingade att välja mellan dessa båda ytterligheter. Mellan mångkultur eller instängdhet. Egentligen så behöver vi bara finna oss i att det mångkulturella samhället är en nödvändighet nu. Anonyms, inlägg var som en väckarklocka för mig. Jag tänker inte välja. Låta mig dras med. Utan bara inse att mycket onödigt kaos väntar. Fötterna på jorden. Tänker inte göra det lätt för mig. Låta rädslan välja det som är bäst för mig och de nära. Eller vända mig till den andra ytterligheten. Hoppas att inte heller andra väljer att göra det. Litar till Evolutionen ett steg framåt, två tillbaka verkar det som. Men Evolutionen strävar framåt. Och då duger det inte att låta sig bollas mellan ytterligheter. Fördröja utveckling. Utan försöka skynda på samhällsevolutionen. Genom att inte välja mellan ytterligheter. Det skapar obalans. Obalans gör Moder Jord (moder solsystem) sjuk. Ja hela samhällskroppen. Vi borde vägra låta politiker underblåsa och kväva gruppkänslor. Få oss att tro att de kan skapa mångkulturella samhällen då främlingsfientlighet inte ens är mänsklighetens ide. Utan något vi hela tiden brottats med, sedan mänsklighetens begynnelse. De gamla grekiska filosoferna hade förmodligen sagt att vi lider av hybris. Att det är kroniskt. Men många av oss vet att kroniskt betyder inte för alltid utan långvarigt. Så bollas mellan eller vägra låta sig bollas.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 52. Detta har gått politikerna ur händerna. Det är till stor del ligor som bestämmer hur många som ska komma hit.

  Gå in på Youtube och lyssna på Granskning Sverige (den senaste ca 41 min).


  Sök på "IS-krigare kan lätt smugglas in i Sverige oupptäkta"


  Gränspolisen Göran Larsson intervjuas. Lyssna och bilda en egen uppfattning.

  SvaraRadera
 53. P:S. Nu riskerar jag att beskyllas för att ha mina rötter i den bruna rörelsen? Vara den onda. Med grumliga oklara motiv. Aha! Då får det vara så! För att jag inte inte förordar mångkultur. Utan som alltid försiktighetsprincipen. En princip som inte används mycket genom historien. Då hade det sett annorlunda ut. Det gör bl.a. att vi kommer att behöva ta emot klimatflyktingar då världen verkar stå oförstående inför att planetens klimat förändras dels på grund av människan och dels på grund av allt levande föds, slits, ombildas/förändras, dör. Världen står tämligen oförberedd. Så vilka är då vi om vi inte hjälper till?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 54. "Jag är övertygad om att det mångkulturella samhället inte bara är en nödvändighet i en värld som ser ut som den gör"

  Men om man flyttar eller flyr till Sverige, bör man då inte försöka anamma och ta till sig sitt nya lands seder och bruk? Varför är det hela tiden Sverige som ska anpassa sig genom att införa halal-slakt, bygga moskéer, införa böneutrop och som den senaste debatten, införa separata badtider för muslimska kvinnor? Varför aldrig tvärtom, att man som invandrare bör anpassa sig till sitt nya hemland?
  Har man en medeltida syn och moral så hör man helt enkelt inte hemma i Sverige, inte om man inte är villig att anpassa sig. Allt annat är kvalificerat skitsnack. Men tyvärr har det nog gått så långt nu att det ändå inte spelar någon roll.

  SvaraRadera
 55. Det roliga nu är metadebatten, att kombatanterna ger sig på formen, oc inte sake. SD är ett symptom, av en orsak, fel politik, nyckelordet i Brigers text handlar transition, förändring är möjlig, och ofta tom önskvärd, men för snabb förändring rekylerar, så nu sitter vi den soppa vi sitter, och det blir inte bättre av att bråka.

  S+M kommer inte få ihop 50 % tillsammans (det är bra)

  S+V kommer att få ihop 30 och max 35 %, dvs 1/3
  Om Fi och V börjar ligga med varandra på riktigt, så kan F!+V skrämmas upp mot 10 % och då snor de rätt mycket uppmärksamhet, det blir som Bert och Ian :-) Häng med häng med, du du du, ni hänger väl med.

  ÄÄÄÄNtligen börjar nymoderaterna gå ner mot 20 % och marchen har bara börjat, nya M sitter i samma klister som S gjorde efter Persson. Så Nya M andar på 16 - 19 % De övriga Borgarna kan lalla sig upp mot 20 % tillsammans om Björklund knyter an till den äldre folkrörelsebaserade socialliberalismen, men bägge fötterna på jorden. KD har det inte lätt av interna skäl, och Centerpartiet behöver helt säkert ett nytt ideologiskt program, varför inte börja med varför vi snart inte har kvar mjälkbänder i Sverige, det skulle engagera hela nationen, (helt apropå Hasse och Tages - det hade jag ingen aaaaaaaaaanning om)

  Nja, Borgarna har potential att landa närmare 40, kanske närmare 37.

  Så detta ger en märklig situation, eftersom alla vill ligga med mp, och ingen vill ligga med SD, men inte som man tror, eftersom alla vill ligga med MP, så anpassar man sin politik, och eftersom ingen vill ligga med SD, så anpassar man sin poltik, begåvat, men ändå inte :-)

  Nä, ska det bli ordning måste M bli ett 15 - 18 parti på högerkanten.
  Centerparitet ett ritkgit mittenparti för gröna frågor och perifierin, landet. KD behövs inte, men eftersom de nu finns, sp får man passa in dem som färsvarsväliga nymoderater. Sedan är det FP, det spelar inte så stor roll vilken politik man väljer, ännu mindre vilken ledare man har, det viktiga är att man kan hantera pedagogiken mot journalsiterna
  och man är på god väg, blir nu bara Fp lite mer rockenroll, och knyter an till old skol, förnuft och rationalitet, så finns stora mäjliugheter att kamma hem vilsna röster, på alla möjliga kanter,

  Kvar MP, suck, man är ju maktlös, läs på lite och försök inte vara något man inte är.

  Själv tycker jag att det är hur festligt som helst, när folket läxar upp politiken, och det borde skett tidigare, skulle undertecknad få svara i en poll, skulle svaret bli SD, men det är ju på låtsas, i verkligheten, i välurnan, så röster man alltid höger om regeringen är vänster, och vänster om regeringen är höger, och fan om det inte ändå kommer att övervägas en röst på F!, V eller SD, pga DÖ, för det är DÖ som är den verkliga faran, diktatet. Bevare oss väl. slw

  SvaraRadera
 56. Vi unga håller våra moderna tummar för att det inte kommer en opinionsundersökning till nu som gynnar SD!
  Det skulle vara förödande för den värld vi vill bygga med den grunda värdegrunden som grund.

  /Ungdomsförbundet

  SvaraRadera
 57. Varför ldrig tvärtom, frågar 03:58. Men hallå där! Tror du på fullt allvar att människor som kommer till Sverige inte upplever att de anpassar sig till den helt främmande modellen och dess traditioner? De allra flest gör så gott de kan, fråga männen, som i sina hemländer varit familjens överhuvud fullständigt tappat sin roll. Fråga ina drare som firar både armada och jul. Och är det så hemskt att halalslakt med bedövning utförs av företag som finns i Sverige? Är det lika kemiskt med pizzerior?
  B.S.

  SvaraRadera
 58. Anonym, Hallå! Som om Sverige är undantagen denna "medeltida moral" Vi kommer att få höra många förslag på anpassning. Samt i nästa andetag hyllningar av det mångkulturella samhället.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 59. Ungdomsförbundet, Räcker det att hålla tummarna? Hur ser moderna tummar ut? Som MP:s ungdomsförbunds tummar? I så fall finns det inte fler än ni i denna värld. Som anser att allt gammalt är inte mossigt. Allt nytt inte nödvändigtvis bra. Hoppas på en opinionsundersökning som visar att människor vägrar att välja mellan pest eller kolera. Konstgjord andning. Det gjorde många förra valet.
  Gör vi det en gång till så har vi inte lärt oss något. Nej återgå till rötterna kära ungdomsförbund. Men denna gång med försiktighetsprincipen som värdegrund.

  SvaraRadera
 60. B.S. 04:13:00
  den anpassningen du talar om är det den vi ser i Göteborg,Malmö,Eskilstuna och Örebro?
  Eller tänker du på herrarna som inte ville kliva ur bussen?
  Eller dom som har så lite att göra att det måste bli våld och polis på boendena?
  Eller är det sharia-polisen i förorten? Bilbränderna? PISA-resultaten?
  Eller är du liberal och stolt över alla låglönejobb som ska skapas så att de nyanlända får ett?
  Klippa gräsmattorna och rensa diken på Lidingö liksom?
  Så att man kan sänka lönerna överlag och avskaffa facket? Det finns ju dom som blir glada av sånt!
  Sen om det är kemiskt med pizzeriorna så är svaret: jag vet inte.Men chem trails har jag hört talas om i varje fall.Man gör ju så gott man kan.

  SvaraRadera
 61. "Varför ldrig tvärtom, frågar 03:58. Men hallå där! Tror du på fullt allvar att människor som kommer till Sverige inte upplever att de anpassar sig till den helt främmande modellen och dess traditioner? De allra flest gör så gott de kan, fråga männen, som i sina hemländer varit familjens överhuvud fullständigt tappat sin roll. Fråga ina drare som firar både armada och jul. Och är det så hemskt att halalslakt med bedövning utförs av företag som finns i Sverige? Är det lika kemiskt med pizzerior?
  B.S."

  Visst finns det de som försöker anpassa sig. Men Sverige är också världsmästare i att anpassa sig till bl a religiöst betingad fundamentalism. Det var tydligen "fel" att kritisera det fundamentalistiska / Islamistiskt grundade förtrycket i förorten enligt vänstern. Tolkar uppmanas att inte bära kors för att reta upp radikala muslimer (du har väl förresten också läst om hur kristna flyktingar tvingats fly från Islamister på flyktingboenden, gissar jag?). Att arbeta på Migrationsverket och samtidigt stödja jihadism är helt okej, enligt svenska myndigheters synsätt... Islamiska friskolor och Moskéer tillåts fortsätta sitt arbete trots alla skandalösa saker som framkommer, där ansvariga säger en sak när kameran rullar men när kameran slocknat så är det annat ljud i skällan (sök på youtube: Uppdrag Granskning Islam).
  Nej, Sveriges tolerans och ignorans mot intoleransen har förstört mycket i det här landet.
  Fråga 1: Anser du att de saker jag nämnt är oriktiga och att det kanske också gör mig till "rasist" att nämna dem? Fråga 2: Anser du att dessa saker inte är något att uppröras och helt på sin plats?

  Att Sverige säljer ut det vi så hårt arbetat för att uppnå: Jämlikhet, frihet och demokrati bara för att vara "politiskt korrekta", är en skandal av gigantiska mått. Jag är inte förvånad över att SD idag har ett så starkt stöd.

  SvaraRadera
 62. Det valsar runt "skrönor" i statsmedia om att (s) INTE tappat särskilt många väljare till (sd) & det absolut INTE är (s) politik som lett till (sd):s uppblåsning; alltsammans förklaras vara resultatet av borgerliga rörelser på högerkanten. Sago-berättandets tid tycks vara här & i den fantasifulla sagan tycks (s) ha gjort det mesta rätt, varit oerhört kompetent & verkligen begripit sig på "stämningar på gatan". I fablernas värld, i fantasins rike alltså..

  SvaraRadera
 63. Ungdomsförbundet.

  Publicerad 19 augusti 2015, uppdaterad kl. 22:30

  Socialdemokraterna är inte längre störst. Istället blir Sverigedemokraterna för första gången någonsin landets största parti, enligt en opinionsundersökning av Yougov.

  Totalt får SD 25,2 procent i den senaste opinionsundersökningen. Socialdemokraterna backar till 23,4 procent, och Moderaterna till 21,0 procent. Det avslöjade Fria Tider under onsdagskvällen.

  Enligt Fria Tider kommer Metro att publicera en artikel om Yougov-undersökningen under torsdagen.

  SvaraRadera
 64. Berättelsen som dras för S och MP:s anhängare, alltså att man inte tappat röster vare sig till SD eller någon annan, gynnar naturligtvis SD.
  Berättelsen som dras för M:s och Alliansens anhängare, alltså att man inte tappat röster och bara behöver politik-utveckla ett tag så är man tillbaks i matchen, gynnar också naturligtvis SD.
  Faktum är att jag tror det är så illa att politikerna insett att man bara har floskler och petiga små detaljer att tala om.Man vet att man inte rår på trenden.Tack vara Mona Sahlin togs ingen debatt och molnen på himlen började synas.Tack vare Fredrik Reinfeldt tornade molnen upp sig och blixtarna började gå.
  Nu har man helt enkelt inget att komma med längre.Man ser välfärdssamhällets kollaps komma men kan inget göra åt det.Naturligtvis bidrar ett ganska behagligt liv under tiden till att man lite lojt inte riktigt orkar heller.

  Vi gick till baren och fick ett glas gratis champagne.
  D7 G
  Och vi skålade för imperiet och för varann.
  E7 Am
  Nu börja' skeppet att sjunka snabbare och dess lutning var ganska stor.
  A7 Am D7
  Många hoppade i vattnet men vi beslöt att stanna kvar ombord.

  G Am
  Sen lämna' råttorna skeppet för att söka sig mot land.
  D7 G
  Men vi stod kvar där på däcket och höll varann i hand.
  E7 Am
  Vi tänkte, havet är alltför stort och kallt och vilt.
  A7 Am D7
  Och i de båtar som satts i sjön fanns inte plats för en enda till.

  G Am
  Sen spela' fartygsorkestern "Närmare Gud till Dig"-
  D7 G
  Det kändes lite fånigt men ändå rätt typiskt för vår tid.
  E7 Am
  Vi har förlorat den allra sista gnuttan hopp.
  G Em Am D7 G
  Vi går till botten där vi står, men flaggan den går i topp!

  Den som vill kan ta fram gitarren.

  SvaraRadera
 65. tors aug. 20, 03:25:00 em

  Vad har du läst som jag ska svara på?! Ditt dravel om muslimer, muslimer, muslimer? Herregud.

  SvaraRadera
 66. Jag hjälper till att fylla på listan ytterligare med dem som bidrar till ökade klyftor: Annika Falkengren, Christian Clausen, Bert Karlsson, Per Gessle, Zlatan Ibrahimovic, Noomi Rapace, Mikael Persbrandt och Marie Fredriksson.

  SvaraRadera
 67. "Anonym Anonym sa...
  tors aug. 20, 03:25:00 em

  Vad har du läst som jag ska svara på?! Ditt dravel om muslimer, muslimer, muslimer? Herregud."

  Din läskunnighet har stora fel och brister.Det gör ditt anspråk på hög IQ tveksamt.
  Din argumentationsförmåga verkar ligga i paritet med det övriga.Men du kan mer än gärna bevisa det igen igenom att författa ytterligare något liberalt.Vi är många som vinner på det.

  SvaraRadera
 68. tors aug. 20, 06:39:00 em

  Såg du inte frågetecknet i min fråga? Har du som Sverigedemokrat skolkat från den lektionen med?
  Återigen, vad är det jag ska svara på?

  SvaraRadera
 69. Tänk om USA, England eller Tyskland tog emot lika mycket invandrare som föds i dessa länder. Länderna skulle kolapsa.

  Där är sverige idag. Senaste veckorna. Vi går mot en systemkolaps.

  SvaraRadera
 70. Idén med att tillräckligt många gånger upprepa ordet nazzerötter kan säkert ge effekt, så att folk tror att dagens SD-ledare är nazistanstrukna. Det är de gamla partiernas chans att bromsa SD. Om nu folk godtar argumentet.

  SvaraRadera
 71. tors aug. 20, 07:52:00 em
  Med tanke på hur mycket rasistiska kommentarer som uppdagats senaste åren av Sverigedemokrater är rasiststämpeln helt rätt. Nazister är alltså fel ord - ofta rasister - definitivt.

  SvaraRadera
 72. " Anonym Anonym sa...

  tors aug. 20, 06:39:00 em

  Såg du inte frågetecknet i min fråga? Har du som Sverigedemokrat skolkat från den lektionen med?
  Återigen, vad är det jag ska svara på? "

  Jag såg absolut ditt frågetecken.Det förändrar dock ingenting i sak angående din läskunnighet.Detsamma gäller förstås ditt anspråk på högt IQ.Däremot ger det sannolikt en förklaring till ditt behov av frågetecken.Det blir gärna så när man inget förstår men ändå låtsas.Det enda du vet allt om.
  Nu återstår inte så mycket annat för dig än att spela ut rasistkortet och skälla som en bandhund.Gör gärna det !

  SvaraRadera
 73. Ulf Löfgren eller Birger Schlaug;
  "När t.o.m. Johan Rockström anser att ekonomisk tillväxt går att förena
  med ett långsiktigt hållbart samhälle, då är det nog kört."
  Varför kan inte grön hållbar politik ge ekonomisk utveckling???
  Tacksam för svar från någon.
  Aran

  SvaraRadera
 74. tors aug. 20, 08:21:00 em
  Sluta tramsa, jag frågar återigen, sista gången då jag vill inte spamma Schlaugs blogg, vad ska jag bemöta?

  SvaraRadera
 75. Sverigevänner!

  Det har varit en bra dag.
  Hela tre olika opinonsmätningar mellan 21-26%

  Tjalala

  SvaraRadera
 76. Visst är det kul. Outbildade, dumma idioter röstar på SD och så tar vi hit en massa outbildade människor. Tror etablissemanget att det blir fler eller färre SD eller reaktionära krafter då? Dessa outbildade klarade inte deras födelseländer att fixa utbildning till eller bildning. Sverige sjunker i PISA och ursäkterna haglar. Det mest spektaukulära ursäkten är att den sorten kunskaper inte är viktiga - egentligen.
  Varför benchmarkar vi oss då fortfarande genom dessa prov? Att vara med i en klubb man inte längre fyller deltagarens syfte. "The definition of insanity is doing the same thing and expecting a different result."

  Ett orosmoln är att McCain (Kain och Abel) besökte Sverige. Vad jag förstått brukar inbördeskrig starta i de länder McCain besökt. Har någon en voodoo-docka, så ta fram den. Religösa extremister i USA påstås tro att okristna Haiti drabbades av naturkatastrofen på grund av deras voodoo-tradition. Det staplas tro, den sade, det tyder på, vi tror att...på dessa trosvissa föreställningar baserar man värdegrunder och enorma samhällsprojekt. Så har Sverige gått från tvångssteriliseringar och kariesvetenskap, till att blanda hej vilt för att det ger tillväxt! Beviset för denna tes är USA som är skuldsatt upp över öronen och använder mer energi än något annat land per capita. Man har företag med jättelika vinster stationerade i skatteparadis indirekt administrerade av Nederländerna (Ni vet EU- och bästislandet - bläddra på regeringens hemsida för att se roddturen 2014 i ekan med NL, DE, GB och SE) Således är det inte mångkulturen, utan energianvändningen som bidragit till tillväxten och relativ fred i USA, samt externalisering av våld till andra länder. Istället för inbördeskrig, skickar man sina stackars satar att kriga mot andra länders stackars satar. Såsom man skulle offra sina söner för att bevisa sin gudskärlek. I detta fall räddas dock inte sönerna i sista minuten.
  Mångkulturen har ENDAST bidragit till att man hittat på fler olika sätt att använda energi på. Stekvärme av griskött eller oxkött? Vad sägs om frityr av kikärtor? Men lik förbannat kan människor endast vakna, äta, skita, prata, jobba, leka och sova. Mångkultur är en FIX idé, inget mer. Det är en diagnos, inte något mirakelgörande.
  För mångkultur vill inte mångkulturivrarna ha. När kulturyttringen i SD visade sig, gick det ett ramaskri. DEN KULTUREN SKALL VI INTE HA! Hycklare, utan att veta om det.
  Våldskulturen i IS, DEN SKALL VI INTE HA. Vad är det då i mångkulturen man vill ha? Är det en monokultur, av vilket slag?

  Mångkulturen i ett nötskal:
  Shopping, shopping, wheee, med Schyffert som konfrencier: "Svenska tjejen is the grejen!" Det är tur jag tillhör ironiska generationen. Jag kan shoppa Ipad eller Galaxy och har starka åsikter om dessa produkter. Denna hårvårdsprodukt är överskattat, jag föredrar. Mångkultur är lika med fjortisbrud.

  SvaraRadera
 77. " Anonym Anonym sa...

  tors aug. 20, 08:21:00 em
  Sluta tramsa, jag frågar återigen, sista gången då jag vill inte spamma Schlaugs blogg, vad ska jag bemöta?"

  Du borde låta bli fågelfröna.
  De är inte bra för dig.
  Det är därför du blir kletig i näbben.

  SvaraRadera
 78. Anonym 0906 em. Förlåt, det blev många stavfel där. Så kan det gå när alla minneskretsar blossar upp samtidigt i hjärnan.

  SvaraRadera
 79. Inte vänt mot Birger, men alla som hyllar mångkulturen bör i konsekvensens namn hylla alla delar av mångkulturen, inte bara tillåtas plocka russinen ur kakan (t ex "Pizza" som alltid nämns som exempel).
  Gillar man verkligen kvinnoförtryck, månggifte, sharia-lagar o s v? Nähä? Då gillar man i praktiken inte heller mångkultur! Och...hoppsan...då är man kanske rasist..?

  SvaraRadera
 80. PK:s Law (eller hur man vinner debatten bigtime)

  Jobba enligt:

  Förljugen fakta - IQ - Unken människosyn - Bruna åsikter - Jävla rasist – Jävla fascist – Jävla nazist - Jävla klon av Hitler och Breivik

  SvaraRadera
 81. Det är ju bara att fråga 1000 SD-personer vad de tycker om araber, rumäner, muslimer, judar och du kommer få rasistiska åsikter i resultatet.
  Samtliga personer jag känner som röstar på SD är outbildde, ohyfsade, feta, gillar att säga neger och blir kränkt om de inte får säga det ordet, drar in stora bidrag då de inte har någon utbildning o.s.v.

  Här kan man läsa att rasister har lågt IQ förresten (som om de behövs efter denna tråd!)
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Intelligenskvot#V.C3.A4rldsbild

  Folk som har lågt IQ (som SD) ska såklart inte styra ett land.

  SvaraRadera
 82. Aran, visst kan grön politik ge ekonomisk utveckling. Men inte ekonomisk tillväxt. Kolla gärna Birgers superpedagogiska sida http://utveckling-utan-tillvaxt.blogspot.se/

  SvaraRadera
 83. "Anonym Anonym sa...
  Det är ju bara att fråga 1000 SD-personer vad de tycker om araber, rumäner, muslimer, judar och du kommer få rasistiska åsikter i resultatet.
  Samtliga personer jag känner som röstar på SD är outbildde, ohyfsade, feta, gillar att säga neger och blir kränkt om de inte får säga det ordet, drar in stora bidrag då de inte har någon utbildning o.s.v.

  Här kan man läsa att rasister har lågt IQ förresten (som om de behövs efter denna tråd!)
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Intelligenskvot#V.C3.A4rldsbild

  Folk som har lågt IQ (som SD) ska såklart inte styra ett land."

  VOFF
  VOFF
  VOFF VOFF

  SvaraRadera
 84. "Det är ju bara att fråga 1000 SD-personer vad de tycker om araber, rumäner, muslimer, judar och du kommer få rasistiska åsikter i resultatet.
  Samtliga personer jag känner som röstar på SD är outbildde, ohyfsade, feta, gillar att säga neger och blir kränkt om de inte får säga det ordet, drar in stora bidrag då de inte har någon utbildning o.s.v.

  Här kan man läsa att rasister har lågt IQ förresten (som om de behövs efter denna tråd!)
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Intelligenskvot#V.C3.A4rldsbild

  Folk som har lågt IQ (som SD) ska såklart inte styra ett land."

  Tycker du håller en ganska låg nivå.

  SvaraRadera
 85. Ulf, tyvärr har ett gäng bestämt sig för att förmedla budskapet om tillväxt mot bättre vetande för att inte skrämma för en omställning. Jag vågar med stor övertygelse påstå att det är på det sättet. Ett taktisk val av retorik. Mot bättre vetande. Motiverat med att tillväxt kan det bli en stund - och det är den stunden vi talar om...

  SvaraRadera
 86. För kännedom. Gå ut på stan och var fjärde person du möter är vit, fet, ful, luktar illa och har lågt pannben och IQ. Det är så man kännetecknar en SD-rasist.

  SvaraRadera
 87. Anonym tors aug. 20, 11:35:00 em
  Du tror att resten du möter är färgade,smala,snygga violdoftande ägghuvade mensaner? Måste vara en åsikt som kännetecknar en milöpartist!

  SvaraRadera
 88. Nya moderna, budget-överläggnings traditioner kanske kan skapas för svenska regeringar: pizza-kväll med isvatten? Utan alkohol, för dyrt. Med tiden blir även denna tradition "anrik" & omstrålad av diskbänks-realistisk glans. Passar samhället man skapat som den kända handen i handsken..

  SvaraRadera
 89. tors aug. 20, 11:01:00 em

  Suck, trodde väl det. När man refererar till vetenskap om att främlingsfientliga har lågt IQ blir svaret: 'du håller en låg nivå'.

  SvaraRadera
 90. Svenskar är ett välkomnande folk. Har varit. Vi och Tyskland tar emot flest flyktingar. Det går lite bättre i Tyskland. De har låglönejobb och billiga bostäder. En del politiker gör allt för att även Sverige ska ha låglönejobb. Men inte mycket för att vi ska få billiga bostäder. Sverige är som en experimentverkstad. Det land som i snabbast takt avreglerat välfärden. Ett ytterligheternas land på flera områden. Hyresrätter har gjorts om till bostadsrätter osv. Hur kan vi tro på fullt allvar, att vi kan bestämma oss för att använda olika integrationsprogram som verktyg för att få vårt mångkulturella samhälle att fungera? Vilket/vilka verktyg biter på främlingsfientlighet som är lika gammalt som mänskligheten själv? Ja inte är det hammare och spik.
  Morgan Johansson intervjuas enligt Aftonbladet i CNN i kväll i ett direksänt program. Sverige ådrar sig inte bara EU:s utan hela världens intresse. Det lilla landet med det stora öppna hjärtat och med den stora invandringen. Som stängt och slutit många hjärtan. Pogrammet han medverkar i ska fokusera helt på migration. Regeringen kommer med förslag (verktyg) nu. Oppositionen också. Men det är ju inte så att integration är något som fungerar för att politiker har bestämt att det ska fungera. Inte något annat heller. Sjuktalen t.ex. går inte ner för att M har bestämt att de ska gå ner. DN skriver idag om "Budgethålen som pressar regeringen" om ränteavdragen som kan bli slukhål. Ränteavdrag, sjukskrivningar, migration. Vi kan med handen på hjärtat förvänta oss att de misslyckas.
  Vi har blivit världens lilla experimentverkstad. Hur vi lyckas med integrationen kommer naturligtvis vara betydelsefullt för fortsättningen. För världen, för historien. Lyckas våra politiker tämja främlingsfientlighet som är lika gammalt som mänskligheten själv? Någon som på allvar tror det? Bör de inte först tämja sin egen?
  Därmed inte sagt att de inte ska försöka. Göra sitt yttersta.
  Alla kan ju inte bara smita undan. Med tanke på det arbete som väntar så hoppas jag personligen att de inte når en arbetsvecka på över 55 timmar. Vi måste vara rädda om oss själva och varandra nu. Anonym 01:39:00 skrev "Svenskar må vara mycket öppetsinnade men har också rätt till eget bevarande. Det gäller även våra politiker. Vi bör inte vara för hårda nu utan se vår egen del. Vi kan jobba aktivt nu med våra känslor. Medvetet försöka minska hatet inom oss.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 91. Nej, Decemberöverenskommelsen är väl ingen höjdare, men hur skulle man ha gjort istället? Jag tycker det är helt rätt att göra allt för att hålla ett fascistiskt parti så långt ifrån regeringsställning som möjligt, samtidigt som Löfvén faktiskt försökte skapa en majoritetsregering med mittenpartierna, men där Annie Lööf och Jan Björklund tävlade om att säga nej på mest tjurskalligt sätt. Hur skulle en annan lösning vara möjligt? Jag har själv funderat mycket på det, och fått frågor från bekanta, men jag har inget svar.

  SvaraRadera
 92. Leif, de borgerligas alliansfundamentalism ställde till det. Vad värre, det hela skall pågå i två mandatperioder. Det vill säga SD kan köra en retorisk argumentation om att vara ensamt oppositionsparti till 2022. Eftersom stora problem med arbetslöshet, otrygghet och annat kommer att pågå under denna tid lär SD bli största enskilda parti även i val.

  SvaraRadera
 93. Leif Nordanvind, det är din typ debatterande (som också journalisterna pysslat med) som gör att ni förlorat slaget och hela 2 miljoner svenskar kan tänka sig rösta på SD. Då tänker jag inte på DÖ utan fascistanklagelsen.

  SD-valarbetare är vad du är, man kan också kalla dig för nyttig idiot nästan i klass med Arnstad.

  SvaraRadera
 94. Leif Nordanvid, Forskning & Framsteg anser att det finns ingen anledning att kalla SD för fascister. Nationalencyklopedin beskriver vad fascism är. Man kan anse att de är ett främlingsfientligt parti och ja t.om. rasistiskt om man vill och tycker det. Men varför dessa ytterligheter och missbruk. Sedan så kan man anse att Jan Björlund, Annie Lööf och Stefan Löfven inte är en lösning. Om man inser inte anser det.
  Det vore konstigt om inte individerna i SD inte är främlingsfientliga. De liksom alla andra ingår i evolutionen och främlingsfientlighet är lika gammalt som mänskligheten själv? Eller stämmer inte det?
  Man kan vara främlingsfientlig på en glidande skala. Men säg den människa som är fri från fientlighet. Det är inbyggt i vår överlevnad.
  Vi kanske ska bestämma oss för om vi ska gå på forskning eller inte. Fientliga forskare har i alla fall som uppgift att inte hänfalla åt tro utan vetskap. Är det inte som med tillväxten som Birger Schlaug skriver om. Det kan ha varit motiverat att hålla SD utanför det en stund. Det är den stunden vi talar om. Den verkar vara förbi... Ingår i demokratin och kallas folkstyre. Vilket man givetvis kan ändra på. Kanske nästa steg. Folket vet inte vad som är bäst för dem själva? Därför måste vi med lykta och ljus tala om det för dem?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 95. Hur kan du Birger Schlaug låta det passera att Leif Nordanvind felaktigt kallar SD för "ett fascistiskt parti"? Är du en ytterligheternas man? Nej det vägrar jag tro. Individer utgör partier och då är per automatik de individer som röstar på SD inte bara rasister utan även fascister? Möter många fascister i så fall. Bäst att gömma sig. Kan snart inte räkna alla som vill rösta på SD. Håller med anonym ang. "nyttig idiot" När ska dessa idiotier avstanna?
  Är främlingsfientlighet inbyggd i vår överlevnad? Det är dags att inte smita undan. Stämpla olika grupper. Spela ut dem mot varandra.
  "Kanske" fungerar även jag som en "nyttig idiot" Kan vi fungera på annat sätt i en idiotisk värld? Jo man kan vara tyst. Men den som är tyst samtycker.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 96. Det spelar ingen roll vilken eller vem som har den politiska makten längre. Hela samhället kollapsar när som helst ändå. Säger bara: se om matlagren och skaffa torr ved till vintern.
  Lycka till.

  SvaraRadera
 97. Det jobbiga för vissa, är att inse är att alla "kulturer" inte passar så bra in det svenska samhället. Har man en kvinnosyn, demokratisyn, syn på homosexuella o s v som ligger ljusår från den syn som de flesta svenskar ställer upp på, så blir det helt enkelt problem. Om man som invandrare hårdnackat vill hålla fast vid dessa värderingar utan någon vilja till anpassning, varför är man då här? Har man flytt från det förtryck som man själv anammar..? Tillfälliga uppehållstillstånd är på grundval av bl a just detta att föredra. Vi ser redan nu i t ex förorten hur extrema krafter försöker pådyvla kvinnor och homosexuella att "veta sin plats". Är detta verkligen acceptabelt i Sverige idag? Är det rätt att hålla käften om detta och sopa allt under mattan?
  Såg i gårdagens Debatt hur Vänstern ånyo försökte förneka detta faktum om fundamentalistiskt förtryck som tyvärr blivit vardag i Sverige, några försökte t o m förneka hedersproblematiken... DÄR har ni de riktiga fascisterna, de som vill vrida Sverige tillbaka till medeltiden och de som vägrar inse problematiken i detta - inte vi som vill värna om vår jämlikhet, demokrati och frihet!

  Tack för mig.

  SvaraRadera
 98. Anonym sa...
  tors aug. 20, 11:01:00 em

  Suck, trodde väl det. När man refererar till vetenskap om att främlingsfientliga har lågt IQ blir svaret: 'du håller en låg nivå'.

  Det är vetenskapligt bevisat att du borde utveckla din läskunnighet med läsförståelse som första prioriterade delmoment.
  Annars roar det mig något oerhört att du lydigt drar rasistkortet och skäller som en bandhund.
  Sitter du bara vackert nu och viftar på lilla svansen så ska du får en chokladbit som passar en liten mijöpartist också.

  VOFF VOFF på dig Fido !

  SvaraRadera
 99. Det är inte enhälligt bland forskare att "främlingsfientliga har lågt IQ" Antar (spekulation) att det är den kanadensiska studien som menas. Där det forskats på barndom, utbildning, socioekonomisk utveckling. Det är alltså forskare som har bestämt sig för att det forskats färdigt med dem? Eller att vi som människor når kunskap i ett enda ynka liv. Studien är väldigt höger eller vänstervriden. Precis som vi och forskare oftast är.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 100. fre aug. 21, 10:19:00 fm
  Mångkultur fungerar väl utmärkt, du generaliserar så stort att de blir omöjligt med debatt.

  fre aug. 21, 11:14:00 fm
  Kul att du blir upprörd en fredag på en MP blogg. Ta ditt dravel till Avpixlat eftersom du uppenbarligen inte vill ha någon debatt.

  fre aug. 21, 12:12:00 em
  Ja det är den forskningen, finns säkert fler. Men som jag trodde skulle ni outbildade strunta i rapporten och prata om "vänstervriden". Man tar sig för pannan.


  SvaraRadera
 101. "Mångkultur fungerar väl utmärkt, du generaliserar så stort att de blir omöjligt med debatt."

  Fungerar verkligen fundamentalistisk Islam bra i det svenska samhället tycker du? Du ser inga problem eller något som kanske kan skapa motsättningar, när fundamentalistisk Islam ska "integreras" i det svenska samhället?

  SvaraRadera
 102. "Anonym Anonym sa...
  fre aug. 21, 10:19:00 fm
  Mångkultur fungerar väl utmärkt, du generaliserar så stort att de blir omöjligt med debatt.

  fre aug. 21, 11:14:00 fm
  Kul att du blir upprörd en fredag på en MP blogg. Ta ditt dravel till Avpixlat eftersom du uppenbarligen inte vill ha någon debatt.

  fre aug. 21, 12:12:00 em
  Ja det är den forskningen, finns säkert fler. Men som jag trodde skulle ni outbildade strunta i rapporten och prata om "vänstervriden". Man tar sig för pannan."


  Fy då Fido!
  Du är ju inte riktigt rumsren!
  VOFF VOFF

  SvaraRadera
 103. Här har vi alltså en av Ojnareskogens dårfinkar som öppet beundrar rasbiologisk forskning han har hittat på Wikipedia.Bevis på andra rasers egenskaper som låga pannor och låg IQ är annars argument man hittar hos Hitler.
  Han har dessutom mage att göra det på en blogg tillhörig en av miljöpartiets ledande gestalter.
  Jag tror att Birger Schlaug gjorde klokt i att hoppa av miljöpartiet.Jag tror också att han hade flera anledningar till det.
  En anledning skulle kunna vara den fanatism som odlas bland renläriga miljöpartister med en inställning som gränsar till en jesuits eller HitlerJugends.
  Men alla partier har problem med avvikare.Tydligt är det dock att inte alla tar problemet på allvar och åtgärdar det.Hitler-inspirerade näthatare hör inte hemma i miljöpartiets värdegrund!

  SvaraRadera
 104. S och M ska nu ha samarbete för att stoppa SD...

  Japp då blev det så som man kunde förutspå. Två nya block SD mot M/S. Rödblå röra.

  Big mistake,,, då har vi S och M under 15% vardera snart.

  SvaraRadera
 105. fre aug. 21, 01:23:00 em
  Nej inte nödvändigtvis, varför gnäller du "fundamentalistisk islam" förvrigt? Är alla muslimer fundamentalister enligt ni Sverigedemokrater?

  fre aug. 21, 01:43:00 em
  Rasbiologi? Alltså det går ju knappt att ha diskussion med er lågutbildade mähän.
  Jag finner det mycket intressant att folk som har rasistiska åsikter nu använder rasbiologi begreppet som något negativt. Tror ni folk verkligen går på det?
  Att folk som röstar på främlingsfientliga partier ofta är lågubtildade har inget med rasbiologi att göra öht eller kallar ni Sverigedemokrater er själva för ras numera? Lägubildat var ordet.

  SvaraRadera
 106. "fre aug. 21, 01:43:00 em
  Rasbiologi? Alltså det går ju knappt att ha diskussion med er lågutbildade mähän.
  Jag finner det mycket intressant att folk som har rasistiska åsikter nu använder rasbiologi begreppet som något negativt. Tror ni folk verkligen går på det?
  Att folk som röstar på främlingsfientliga partier ofta är lågubtildade har inget med rasbiologi att göra öht eller kallar ni Sverigedemokrater er själva för ras numera? Lägubildat var ordet."

  Fy då Fido!
  Du är ju inte riktigt rumsren!
  VOFF
  VOFF
  VOFF VOFF

  SvaraRadera
 107. Mer bevis över rasisters låga IQ. De är helt enkelt "dumma" eller idioter som de formellet kallades förr.
  "Racists and Extreme Conservatives Are Dumber Says New Study "
  http://guardianlv.com/2013/06/racists-and-extreme-conservatives-are-dumber-says-new-study/

  Blir svårt att skylla på invandringen här.

  SvaraRadera
 108. "Anonym Anonym sa...
  Mer bevis över rasisters låga IQ. De är helt enkelt "dumma" eller idioter som de formellet kallades förr.
  "Racists and Extreme Conservatives Are Dumber Says New Study "
  http://guardianlv.com/2013/06/racists-and-extreme-conservatives-are-dumber-says-new-study/

  Blir svårt att skylla på invandringen här.

  fre aug. 21, 02:39:00 em"

  DUKTIG FIDO !
  VOFF VOFF

  SvaraRadera
 109. Vänstern och fakta, typexempel

  Behrang Kianzad hävdade i debatt att "50% av svenska kvinnor blir misshandlade i sina relationer"

  Och han kan det där för han är jurist, sa han..


  Tino fick rycka ut och ställa fakta till rätta på sin blogg.

  SvaraRadera
 110. "Nej inte nödvändigtvis, varför gnäller du om "fundamentalistisk islam" förvrigt?"

  Radikal Islam är ett problem. Inte bara i Sverige utan i hela världen, idag. Eftersom Sveriges ledande politiker hittills haft en, i bästa fall överslätande och överseende syn, på den starkt växande fundamentalismen och gått den till mötes på många sätt, så kan man lugnt påstå att Islam är ett hot mot Sverige, mot vår demokrati, mot våra värderingar... Kanske inte idag, men imorgon. Sverige blir en lätt match när den dagen kommer (och IS känner du förstås till också, hoppas jag?)
  Vad säger du om att Islamister som flyr sägs slänga de kristna i vattnet mot en säker död? Vad säger du om att kristna på svenska asylboenden tvinas fly pga de terroriseras av Islamister?
  Men du kanske förlitar dig på Anders Lindberg, Ernman, Arnstad och andra "sanningssägare" och nöjer dig med att ropa "rasist!" till SD-sympatisörer, så är liksom alla problem i världen lösta sen... Kanske dags för dig att se sanningen i vitögat innan det är försent.

  SvaraRadera
 111. Till Anonym 02:17:00 med spam överallt
  Sverigedemokrater är ingen egen ras det har du rätt i.Inte heller muslimer, rumäner,tiggare,gamla eller Västeråsbor är det.Du svänger dig med ordet rasism som det sk Micke-trollet.
  En trollande näthatarsignatur som syns på främst liberala sidor på nätet.Det kan iofs vara ett sammanträffande men oavsett så finns det en sten som längtar efter dig.Kryp in under den igen och känn dig som hemma.

  SvaraRadera
 112. fre aug. 21, 03:18:00 em

  Hela ditt argument bygger på konspirationsteorier att fundamentalistiska muslimer tar över världen ja att de finns överallt. Jag betvivlar förövrigt att du inte är rasist nej, det är ju bara att kolla på hur du skriver om muslimer här i kommentarerna suck.

  fre aug. 21, 03:26:00 em

  Suck, för fasen de finns INGA RASER. Har ni Sverigedemokrater ens gått ut grundskolan ? Och så gnäller ni över att folk kallar er obildade?!

  SvaraRadera
 113. "Jag betvivlar förövrigt att du inte är rasist nej, det är ju bara att kolla på hur du skriver om muslimer här i kommentarerna suck."

  Med den inställningen kommer vi nog tyvärr inte så mycket längre.

  SvaraRadera
 114. Herregud!
  Om det inte finns några raser så kan ingen vara rasist eftersom det inte finns några raser och då kan ju ingen vara rasist.Samtidigt används ordet flitigt men dessvärre verkar ingen veta vad det betyder.
  Utbildningsreformerna verkar ha satt sig i bildningsidealet i varje fall.

  SvaraRadera
 115. fre aug. 21, 04:05:00 em
  Nej det finns inga raser det finns 1 ras, och det är ju detta jag menar med att ni Sverigedemokrater är obildade, att de inte fanns raser lärde man sig mellanstadiet.

  SvaraRadera
 116. "Anonym Anonym sa...
  fre aug. 21, 04:05:00 em
  Nej det finns inga raser det finns 1 ras, och det är ju detta jag menar med att ni Sverigedemokrater är obildade, att de inte fanns raser lärde man sig mellanstadiet.

  fre aug. 21, 04:08:00 em"

  DUKTIG FIDO !
  PROVAR ATT SKÄLLA I EN ANNAN TONART NU !
  VOFF
  VOFF
  VOFF VOFF

  SvaraRadera
 117. Anonym 04:05:00 em
  Ändå verkar du inte ha några problem att kalla andra rasister?
  Eller att dra in muslimer,rumäner och tiggare i din grumliga argumentation?
  Är det helt säkert att du ens fick börja i mellanstadiet?
  Fastnade på vägen till lekskolan kan man tänka?

  /Liberal

  SvaraRadera
 118. Islamofob = Negativ till Islam. Hur kan detta vara ett sjukdomstillstånd / fobi?
  Är det en allmänt vedertagen uppfattning att Islam är något bra som man måste tycka om, annars är man sjuk?

  SvaraRadera
 119. fre aug. 21, 04:35:00 em

  Nej fel igen, islamofobi är inte "=negativ till islam"

  Från https://sv.wikipedia.org/wiki/Islamofobi

  "Islamofobi är inte synonymt med kritik av islam som religion och kultur, eller kritik av islamism som politisk ideologi och normsystem, även om kritiker av termen menar att islamkritik ofta stämplas som islamofobi istället för att bemötas sakligt.[6]

  Begreppet islamofobi används som beskrivning av överdrivna föreställningar om att muslimers närvaro i ett samhälle utgör en fara"

  SvaraRadera
 120. Innan Micke-trollet börjar påstå att det är rasister som är skyldiga till det som hänt här i Jönköping så kan man konstatera att det är papperslösa förövare som inte kan utvisas medans offret är en asylsökande.Blir nog en klurig sak för rättssystemet att reda ut.

  SvaraRadera
 121. Anonym 04:35:00
  Gud gav människorna sanningen i form av Wikipedia och Aftonbladet.
  Jesus vår Frälsare fick en iphone och lärde sig googla.

  SvaraRadera
 122. fre aug. 21, 04:45:00 em

  Ja det är väl det som skiljer Sverigedemokrater och deras lågutbildning med resten av befolkningen som uppmuntrar vetenskap och fakta.

  Jag blir förövrigt förvånad att det suttit folk här hela dagen och kommenterat med spam. Går ni Sverigedemokrater allt på bidrag?

  SvaraRadera
 123. "Begreppet islamofobi används som beskrivning av överdrivna föreställningar om att muslimers närvaro i ett samhälle utgör en fara"
  Håller med om det. Har aldrig förstått kritiken mot Islamiska Staten eller mot muslimerna i förorten, det är bara Islamofober som kan ha något att invända mot dessa element. Varför vägrar folk inse att de berikar samhället? Fascisterna i SD och deras Islamofobiska attityd är en skymf mot det mångkulturella samhället!

  SvaraRadera
 124. "Ja det är väl det som skiljer Sverigedemokrater och deras lågutbildning med resten av befolkningen som uppmuntrar vetenskap och fakta."

  Lägre utbildning heter det.
  Skiljer åt heter det.Inte skiljer med.
  Förövrigt skrivs vanligen för övrigt.2 ord.
  Du menar nog: går alltid på bidrag.Inte går allt på.
  Du menar nog: förvånad över.Inte förvånad att.
  Är du säker på att du menar att befolkningen uppmuntrar vetenskap och fakta?
  Med applåder ock käcka hurra-rop då eller?

  Annars blev det inte så många fel i just den meningen.
  Det tar sig sa pyromanen.

  /Liberal

  SvaraRadera
 125. fre aug. 21, 05:09:00 em

  Jag tror absolut att befolkningen uppmuntrar vetenskap och fakta, de enda som är emot det, vilket vi sett i tråden är ju rasister/Sverigedemokrater.


  SvaraRadera
 126. "Jag tror absolut att befolkningen uppmuntrar vetenskap och fakta, de enda som är emot det, vilket vi sett i tråden är ju rasister/Sverigedemokrater."

  Du har rätt. Vänstern gör helt rätt som tonar ner Islamismen och den misslyckade invandringspolitiken, det gynnar bara de mörka krafterna som fiskar i grumliga vatten och som inte vill stötta det nya spännande Sverige. Älskade förresten att se Debatt igår, där fick rasisterna ordentligt på tafsen av bl a en framträdande jurist, värt att kolla in! :)

  Antirasist

  SvaraRadera
 127. Ytterligare lite fakta, Rasism en psykisk sjukdom?
  http://abcnews.go.com/Nightline/story?id=128799

  SvaraRadera
 128. Anonym 05:09:00
  Av det sammanhang du anger kan man utläsa att du menar uppskattar.Orden är ganska lika men betyder inte riktigt samma sak.Det är därför man har två olika.
  Det skulle dessutom verka både vuxnare och elegantare om du skrev tex missaktar eller underskattar istf att vara emot.Både rasister och sverigedemokrater åker bil och går till tandläkare.De använder tv,dator och hushållspapper.Det är nog Amish-folket du tänker på.
  Pröva att googla får du se!

  /Liberal


  SvaraRadera
 129. fre aug. 21, 05:35:00 em

  Jag menar uppmuntrar, folk generellt uppmuntrar utvecklingsfrågor. Ställ frågan till dig själv så ser du.

  Jag menar emot, att de finns ett motstånd till vetenskap, utveckling hos rasister är ett axiom.

  SvaraRadera
 130. Anonym 05:35:00 m.fl
  Nu var det ju inte så du skrev vilket du kan se nedan.Eller hur?

  "Ja det är väl det som skiljer Sverigedemokrater och deras lågutbildning med resten av befolkningen som uppmuntrar vetenskap och fakta."

  "Jag menar uppmuntrar, folk generellt uppmuntrar utvecklingsfrågor"

  Allt blir mycket lättre om du menar det du skriver och tvärtom.
  Jag tror personligen att du skulle få det väldigt mycket lättare att övertyga andra om din höga IQ och goda utbildning då.

  Så det är ett axiom skriver du.Det blir ett axiom för att du påstår att rasister och sverigedemokrater är emot vetenskap och fakta.Du tänker dig att de inte accepterar att 1 + 1 = 2 utan tycker att det är 29? Eller att de inte tror att man kan få cancer? Du tänker dig att de egentligen bara accepterar ett stenålderstadium där det inte finns bilar,datorer eller tidningar? Du tänker dig att de är emot elektricitet och böcker? Du tänker dig att de äter buskar iställer för medicin eftersom de inte tror på läkare?

  Ditt resonemang verkar inte riktigt genomtänkt.Det verkar finnas en del luckor helt enkelt.Det gör det lite vanskligt att tro dig på ditt ord.Somligt synes mig mer än en aning pubertalt.Annat verkar mer tillkommet i affekt.
  Har du för avsikt att övertyga någon så behöver du utveckla både dig och ditt resonemang.Du har ett styvt jobb framför dig.

  /Liberal

  SvaraRadera
 131. fre aug. 21, 06:17:00 em

  Jo det var så jag skrev, mycket enkelt det var nog bara du som missförstod, ingen fara.

  Gällande axiom (övers. "allmän sanning"), nej det är inte mitt egna argument att rasister är till sin grund konservativa och emot utveckling, det var just därför jag använde ordet axiom.


  SvaraRadera
 132. Anonym 06:17:00

  Så vi använder axiom i ett folkligare mer obildat kontext?
  Jag trodde du valde det utifrån ett vetenskapsteoretiskt eftersom det var vetenskap som diskuterades.My bad, även om missförståndet är lättförklarligt.
  Som du skriver nedan är det argument.Argument är icke samma sak som ett axiom.Skillnaden är milsvid.
  I bästa fall argumenterar du för en hypotes.Ingenting annat.Synonymt här med hypotes är ett påstående.Du påstår och argumenterar för något dvs dina argument är länkarna än hit och än dit.Egentligen är ju det mer att länka än att argumentera?

  "Jo det var så jag skrev, mycket enkelt det var nog bara du som missförstod, ingen fara.

  Gällande axiom (övers. "allmän sanning"), nej det är inte mitt egna argument att rasister är till sin grund konservativa och emot utveckling, det var just därför jag använde ordet axiom"
  Även i delen
  "till sin grund konservativa och emot utveckling"

  har du justerat från

  "Jag menar emot, att de finns ett motstånd till vetenskap, utveckling hos rasister är ett axiom."

  som är justerad från

  "Ja det är väl det som skiljer Sverigedemokrater och deras lågutbildning med resten av befolkningen som uppmuntrar vetenskap och fakta."

  Vi kan konstatera att stringens inte är riktigt din grej.
  Heller.
  Bortförklaringar och efterkonstruktioner fungerar bättre i muntliga sammanhang.Det skrivna står skrivet för alla att se.Kanske skulle du hålla dig mer till de sammanhangen och samtidigt känna dig mer bekväm?
  Allra helst som du målar upp en grandios självbild bara du själv låter dig övertygas av.

  /Liberal

  SvaraRadera
 133. Anonym 06:17:00

  Jag använder gängse och enda definition av ordet axiom. Mer om det här kan du läsa
  "Ett axiom (lat. axioma, av gr ἀξίωμα 'värde', 'åsikt') är i vardagliga sammanhang ett självklart påstående vars sanningshalt inte kan betvivlas."
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Axiom

  Sen missförstår du igen, jag har aldrig påstått att argument=axiom. Läs vad axiom är på ovan länk.

  Axiomet är alltså
  Främlingsfientliga>Emot utveckling

  Ett annat axiom skulle kunna vara
  Man blir blöt när det regnar ute.

  Ett axiom är alltså en tes, påstående, argument som är så självklart att vidare bevis inte behövs.

  SvaraRadera
 134. 25% röstar nu SD
  35% av alla män röstar SD
  50% av alla hushåll har en person som röstar SD


  Media ligger risigt till... Mannen röstar SD frun på nått annat men en sak är säker mer och mer prenumerationer ryker.


  Vi kommer och tar er...

  SvaraRadera
 135. fre aug. 21, 07:38:00 em

  Ja Sverige ligger illa till om SD tar makten, det stämmer, en forskningsrapport visar nämligen att folk som är främlingsfientliga ofta får främlingsfientliga avkommor. Sverige är med andra ord dömt om lågutbildade rasister tar över Sverige.
  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2095549/Right-wingers-intelligent-left-wingers-says-controversial-study--conservative-politics-lead-people-racist.html

  SvaraRadera
 136. Anonym 07:34:00 och 07:34:00

  DUKTIG FIDO !
  Tänk om du var en pit bull ändå och inte bara en liten chihuahua !
  HUA
  HUA
  VOFF VOFF

  SvaraRadera
 137. Anonym 07:34:00
  Du är så jävla dåligt pålåst och tydligen för dum för att fatta att du är ägd.
  Din fina utbildning räcker inte för att samla tomburkar med ens.
  Om såna som du är motståndet vi har kvar är det redan klart!

  SvaraRadera
 138. Mera bevis för att SD är konservativa och rasistiska och inte vill rädda världen!
  https://en.wikipedia.org/wiki/Post-Marxism

  SvaraRadera
 139. Bevis för att invandringen är bra för Sverige och att antirasister är smartare än stockholmare!
  Där fick ni allt era inavlade storstadsbor!
  https://sv.wiktionary.org/wiki/cykelstyre

  SvaraRadera
 140. IQ karta wiki
  https://sv.wikipedia.org/wiki/IQ-skillnader_mellan_v%C3%A4rldens_l%C3%A4nder#/media/File:National_IQ_per_country_-_estimates_by_Lynn_and_Vanhanen_2006.png

  Noterar: Sverige på 100 trots att SD drar ner snittet. Innebär att vi antirasister ligger runt 120.

  SvaraRadera
 141. "Noterar: Sverige på 100 trots att SD drar ner snittet. Innebär att vi antirasister ligger runt 120."

  Är man kritisk till Sveriges invandringspolitik så är man givetvis en rasist. Klart som korvspad, Sherlock!

  SvaraRadera
 142. Notera att SD:are kan bli snuviga som alla andra!

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Förkylning

  SvaraRadera
 143. En förklaring till att vissa anti-rasister stavar sämre än andra!
  https://en.wikipedia.org/wiki/Dyslexia

  SvaraRadera
 144. " Anonym Anonym sa...

  IQ karta wiki
  https://sv.wikipedia.org/wiki/IQ-skillnader_mellan_v%C3%A4rldens_l%C3%A4nder#/media/File:National_IQ_per_country_-_estimates_by_Lynn_and_Vanhanen_2006.png

  Noterar: Sverige på 100 trots att SD drar ner snittet. Innebär att vi antirasister ligger runt 120.

  Noterar: Sverige på 100 trots att SD drar ner snittet. Innebär att vi antirasister ligger runt 120.""

  Tycker det ser rätt mörkt ut för Afrika.Inte särskilt mycket ljusare för MENA.
  Kan det vara valideringen som är problemet? Det är nästan alltid det.
  Eller att intelligenseliten försvunnit till Sverige?
  Sverige kan skicka Gustav Fridolin.Han styr upp såna problem på 100 dagar!

  Notera att antirasister påminner om Charlie Chaplin när dom snubblar på sina egna fötter.

  SvaraRadera
 145. Birger> ... var människans möjlighet att se världen och dess orättfärdiga fördelning

  Fördelningen beror inte på en slump och är inte orättfärdig. Det faktum att t.ex. Nordeuropas länder är rika och civiliserade beror inte på att vi har ett överflöd av oljekällor och diamantgruvor. Det faktum att t.ex. länder i Mellanöstern och Afrika präglas av kaos och fattigdom beror inte på avsaknad av naturresurser.

  Nej, skillnaderna beror på att vissa kulturer (i ordets vida bemärkelse) är långt mer funktionella än andra.

  Men den mångkulturella diskursen låtsas att alla kulturer är lika bra. Och även om man övergav den galenskapen och åter började jobba för att folk som kommer hit skulle assimileras till den bevisat mer funktionella kulturen som skapat civilisation och välfärd skulle volymerna göra den uppgiften allt mer omöjlig.

  SvaraRadera
 146. Ha ha, SD nu bara 17,8 procent enligt expressen. Hade 25-26% eller nått igår.

  Har alltså backat 7-8%

  Sug på den lantisar

  SvaraRadera
 147. Hahaha SD störst bland arbetarväljare.Inte så kul för Löfven den gamle fackpampen.
  Inte så kul för socialister öht !

  http://www.svd.se/sd-storst-bland-arbetarvaljare

  SvaraRadera
 148. Haha "Sverigedemokraterna får högsta siffran någonsin i Sifos första väljarbarometer efter sommaren. Det är en statistiskt säker förändring på 2,6 procent, enligt mätningen som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten."

  Sug på den också !

  http://www.expressen.se/nyheter/nya-rekordsiffror-for-sverigedemokraterna/

  SvaraRadera
 149. 10:55:00 em

  "Har alltså backat 7-8%"

  Ni ser trenden lantisar, lär er statistik. Nu bär det utför.

  SvaraRadera
 150. Haha "Regeringen är samlad för överläggningar och kräftskiva på klassiska Harpsund.
  Då kom ett mardrömsbesked för statsminister Stefan Löfven.
  SD är större än S – bland arbetarna, enligt Svd/Sifo."

  Aftonbladet,Löfven och jag suger på att SIFO inte visar lika mycket som Yougov.
  Som vi suger och suger..

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21290578.ab

  SvaraRadera
 151. "Anonym Anonym sa...
  10:55:00 em

  "Har alltså backat 7-8%"

  Ni ser trenden lantisar, lär er statistik. Nu bär det utför."

  Visst är det fint att kunna statistik?
  "Ni ser trenden lantisar, lär er statistik. Nu bär det utför."
  haha kan statistik much!!!

  SvaraRadera
 152. Nya bevis för vem som är rasist och vem som inte är det.Låg utbildning är svaret.

  http://www.dn.se/ledare/signerat/hanne-kjoller-sluta-upp-med-detta-brunsmetande/

  SvaraRadera
 153. Vad gäller diskussionen om IQ så korrelerar låg IQ med sämre ekonomiska förutsättningar vilket ökar sannolikheten för att personen nödgas bo i områden med många MENA-invandrare (emedan denna grupp också är överrepresenterad när det gäller svag ekonomi). Denna närkontakt med mångkulturen, upplevelser av våld och rasism (svenskfientlighet) o.s.v. torde leda till ökade sympatier för SD.

  Hög IQ korrelerar med framgång och hög social status. Personer med hög social status har mer att förlora och blir därmed ängsligare att på något sätt förknippas med personer som svartmålats av makten i samhället. Detta leder till mindre kontakt med personer och information som skulle kunna få dem att bli SD:are, alltså lägre sannolikhet att de blir SD-väljare.

  Dessa förklaringar verkar rimligare än den billiga, lättköpta poängen en del försöker göra att "vara emot mångkultur och massinvandring är korkat, så därför har SD:are låg IQ".

  SvaraRadera
 154. Paula Bieler fick full pott på högskoleprovet.

  SD hade högst utbildning i riksdagen, en undersökning som försvann snabbt, ca 3 år sedan.

  SvaraRadera
 155. Ett axiom (Ett axiom (lat. axioma, av gr ἀξίωμα 'värde', 'åsikt') är i vardagliga sammanhang ett självklart påstående vars sanningshalt inte kan betvivlas.)
  på att somliga antirasister har mer otur när dom tänker än andra.

  http://www.trafikverket.se/Privat/Trafiksakerhet/Din-sakerhet-pa-vagen/Ga-och-cykla/Cykelhjalm-/

  SvaraRadera
 156. Man frågar sig varför avgrunsvänster är så IQ-fixerade. Är det någon ide om kommunistisk Übermensch?

  Vissa länder har ett IQ-genomsnitt på 70 enl wiki (just för att många helt saknar utbildning). Och vi får tiotusentals invandrare från dessa länder varje år. Vilka partier hamnar dessa i?

  I rest my case

  SvaraRadera
 157. Ett axiom (Ett axiom (lat. axioma, av gr ἀξίωμα 'värde', 'åsikt') och vetenskap om Vänsterns problematiska förhållande till islamism.
  Vänsterns tankevärld präglas av att man inte kan ha två tankar i huvudet samtidigt enligt vetenskapen.Emellanåt har man stora problem med endast en.
  Det är tur att det finns ett parti med simultankapacitet i varje fall.

  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/vaensterns-problematiska-foerhallande-till-islamism-17574

  SvaraRadera
 158. lör aug. 22, 12:25:00 fm

  Du verkar ju IQ fixerad själv?
  Flera länder har generellt låg IQ ja, men de har ingen politisk makt som SD därför är de på politisk nivå inget problem.

  SvaraRadera
 159. Anonym 12:25:00
  Vilka länder tänker du på rent generellT

  SvaraRadera
 160. Sverigedemokraterna försöker använda ord som hedersmord, hedersförtyck o s v när detta egentligen inte existerar, det finns faktiskt lika mycket "hedersförtryck" hos svenska folket! Sverigedemokraternas kritik mot Islam och kritik mot den förda invandringspolitiken måste få ett slut! Till och med jurister reagerar på detta, här sätts t ex Arpi och andra på plats av antirasisterna. Lyssna och lär!

  https://www.youtube.com/watch?v=dtON3U-XtZ4

  SvaraRadera
 161. 11:12:00 fm

  Håller med... Hemskt att okunskapen får regera. Vi måste få in fler akademiker av Behrang Kianzad klass för att få stopp på fascismens frammarsh. Behrang Kianzad är inte bara jurist utan har varit reporter på SVT Rapport, och researcher för Sveriges Radio, vilket visar på hans breda kunskap. Hans bok om mångfaldsjournalistik används som kursbok vid journalisthögskolor är ett gigantiskt verk som är omtyckt av alla journalister.

  SvaraRadera
 162. Anonym Anonym sa...
  11:47:00 fm

  Ja, man känner verkligen att han är en god representant för den nya Vänstern och dess värderingar - det tackar vi för. Som sången går: Vi är på gång, vi är laddade och klara!

  V 2018

  SvaraRadera
 163. Assia Dahir SVT:s nya medarbetare och Ola Sigvardsson PO är också två demokrater vars insatser under senare tid inte får glömmas.Dahir måste nu utstå kränkningar från SVT:s ledning eftersom cis-människorna där inte anser det som förenligt med SVT:s policy att kontakta våldsbejakande vänstersympatisörer med hälsningen "kampen fortsätter".
  Sigvardsson har varskott hatsajterna om att tryckfrihet och yttrandefrihet kan inskränkas om det fortsätter som det börjat.Publiceringar som inte är godkända av pappersmedia och hatsajternas popularitet,de delas lika ofta som SVT och dagspressen enligt en ovetenskaplig undersökning, måste stävjas.Journalistkåren firar med tårta men än så länge är Anders Ygeman tyvärr tyst.De senaste opinionsundersökningarna kan nog väcka ett sovande S framöver.

  SvaraRadera

 164. lör aug. 22, 01:46:00 em

  Nazister, rasister ska såklart inte ha någon yttrandefrihet i en demokrati, att man behöver påtala detta 2015 visar ju vilken sjuk mentalitet som råder inom SD-kretsar.

  SvaraRadera
 165. Anonym 01:46:00
  Precis!Vi kommunister måste ta till vapen om det fortsätter så här.Den sjuka mentaliteten som bara sprider sig måste krossas.Vi i Röda Fanans revolutionära och antifascistiska och antirasistiska kampgrupp står beredda att försvara demokratin om SD skulle gå över 50%.
  Liberaler och miljömuppar som kollaborerar har vi redan börjat registrera.
  Kampen går vidare!

  /Lenin

  SvaraRadera
 166. Jimmie Åkesson fegar ur och vill inte ta debatten tycker Gustav Fridolin som fegar ur och inte vill ta debatten.Någon kan ju fråga om de hundra dagarna.
  Gustav själv hävdar att det vetenskapligt men också personligt finns nittionio dagar kvar.
  -Det hela beror på vilken almancka man använder säger Gustav Fridolin till SVT:s utsände.

  http://www.expressen.se/nyheter/ordbraket-om-den-installda-debatten/

  SvaraRadera
 167. Aftonbladet tror att hoppet är ute för den rög-gröna regeringen!

  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/karinpettersson/article21285386.ab

  SvaraRadera
 168. Smart av vänstern / feministerna att få det till att kritiken handlar om att de inte kritiserar IS tillräckligt högt, när det handlar om att de vägrar se och erkänna det Islamistiska hedersfrörtrycket som finns här i Sverige (kolla bara in gårdagens "Debatt"...). Så mycket lättare då att frånta sig "ansvaret" för IS än att våga erkänna fundamentalistiska förtrycket i Sverige. Ungefär som Sahlin, som kan vara mycket glad åt att hennes tveksamma förflutna namngavs som "Toblerone-affären". Asch, en enda liten Toblerone var väl ändå inte så farligt..?

  Slug retorik för den som vill frånsäga sig ansvar, många går säkert på finten. Grattis!.

  SvaraRadera
 169. Fler som reagerat.

  http://www.kaziva.net/blog-native/2015/8/21/vilken-falskhet-i-svt-debatt-20-8-15

  SvaraRadera
 170. Jag säger som Gudrun jag:
  Det är samma talibaner här som där!
  Hon har ju rätt i det numera.

  SvaraRadera
 171. "Min simpla uppfattning är att vi skall ta emot flyktingar - med motivet att vi är mänskliga i dess bättre betydelse - oavsett lönsamhet och egna behov. Vissa saker gör man oavsett om man blir rikare eller får andra fördelar, man gör det för att man är människa som förstår att andra människor behöver hjälp. Man gör det för att man inser att man inte gjort ett skit för att råka bli född i ett samhälle som jämfört med många andra är rikt, gott, demokratiskt, fritt och befriat från krig."

  Bra tänkt, Birger, men då är det faktiskt viktigt för folk att dessa flyktingar verkligen är flyktingar och inte ekonomiska migranter. Väljarna är i allmänhet inte intresserade av att försörja vanliga lycksökare. Så kallade rasister, nazister och SDare är mer hjälpbenägna än du tror, men det är knappast meningsfullt att ta in stora mängder ekonomiska migranter varav få i praktiken kan användas på den svenska arbetsmarknaden.

  /xyz

  SvaraRadera
 172. "Jag säger som Gudrun jag:
  Det är samma talibaner här som där!
  Hon har ju rätt i det numera."

  Ja, hon fick äntligen rätt till slut... Tragiskt.

  SvaraRadera
 173. Anonym 10:49

  Ja, rätt och fint tänkt... Men det är så mycket konstigheter med Sveriges flyktingmottagande, vilka som verkligen är flyktingar, flyktingbarn o s v... (åldersmässigt). Och kvinnorna tycks lämnas kvar... Sen sade ju flyktingarna i t ex Uppdrag Granskning att de aldrig hade valt Sverige om de hade vetat hur omöjligt det skulle bli med bostäder, jobb etc. Det går ju inte heller att ignorera att Sverige har misskött det hela rent katastrofalt, vi verkar inte ha någon koll alls. Ungefär som att det spelar ingen roll, vi kan ta in hur många som helst ändå, om de är flyktingar eller inte är inte så viktigt.
  När man ser reportagen av gråtande barn på Nyheterna är det givetvis lätt att känna att "givetvis ska vi ta emot alla som kommer", men verkligheten är ju inte alltid direkt så svart / vit. Sen får man höra att pengar tas från det som egentligen skulle gått till hjälp i näromliggande områden, hur "human" är man då?? SD presenterade hur man skulle kunna hjälpa fler flyktingar med deras modell, är det bara tomt prat? Jag tyckte det lät rätt vettigt och trovärdigt.
  Som sagt så är i alla fall invandringspolitiken inte riktigt så enkel och självklar som vissa tycks mena och anse.

  SvaraRadera
 174. Denna kommentarspalt verkar vara en reklampelare för ett parti med brun sörja. Hur länge till?

  SvaraRadera
 175. "Denna kommentarspalt verkar vara en reklampelare för ett parti med brun sörja. Hur länge till?"

  Antidemokrat?

  SvaraRadera
 176. Anonym 07:13:00
  Vi i Grön Ungdom är för ett förbud mot både bloggar och sociala media som inte är klimatsmarta.Vi är skyldiga framtiden att inte vackla i sådana frågor.
  Så länge vi sitter i regeringen kommer vi att arbeta för att få gehör.
  / Lorentz

  SvaraRadera
 177. Det är demokratiskt att stoppa partier som inte är demokratiska.
  Om riksdagen släpper in partier med rötter i nazismen, så är det fel på reglerna för riksdagsinträde.

  SvaraRadera
 178. Anonym 08:46:00
  Så länge vi kan släppa in partier som har sina rötter i kommunismen tycker vi i Grön Ungdom
  att det är ok att inte släppa in partier som är rasister, fascister, nazister,näthatare, o-klimatsmarta och inte källsorterar.Demokrati är inte till för alla och man måste krossa några ägg för att kunna göra en riktig omelett.Vi har faktiskt både folket och värdegrunden bakom oss i den frågan!
  Sverige måste kunna regeras av oss!
  /Lorentz

  SvaraRadera
 179. "Det är demokratiskt att stoppa partier som inte är demokratiska.
  Om riksdagen släpper in partier med rötter i nazismen, så är det fel på reglerna för riksdagsinträde."

  De kritiska rösterna mot dagens invandringspolitik kommer inte att försvinna, även om SD skulle upphöra som parti. Om din åsikt i denna fråga är så vida överlägsen och så mycket intelligentare än de invandringskritiska, varför inte "drämma till" dina meningsmotståndare med fakta och argument istället för krav om tystnad av kritiker?
  Hur naiv får man egentligen bli? Vill du sätta munkavle på en stor del av väljarkåren? Gå och bada...

  SvaraRadera
 180. Anonym 12:47:00 För att vi är dom goda!

  SvaraRadera
 181. Ja, munkavle är modellen! Då kan vi värna demokratin ännu bättre.
  F.d. 08:46

  SvaraRadera
 182. "Ja, munkavle är modellen! Då kan vi värna demokratin ännu bättre."

  Fascistsnack.

  SvaraRadera
 183. Anonym 07:19:00
  Exakt.Nackskott och sen slänger vi liken på en åker.Det är vad som gäller!

  //Röda Fanans revolutionära och antifascistiska och antirasistiska kampgrupp

  SvaraRadera
 184. Någon som såg kvällen Aktuellt 21 om livet i Tensta..? Har just debatterat med en som är vänster och som menar att det var fel av SVT att visa reportaget, att SVT fiskar i grumliga vatten och att det kan gynna fascisterna (SD) att sån information kommer ut. Jag håller inte med, jag tycker det var ett intressant reportage.

  SvaraRadera
 185. http://www.svt.se/wd?widgetId=23991&sectionId=532&articleId=3245206&type=embed&contextSectionId=532&autostart=false

  https://www.facebook.com/mona.walter.182/posts/1654489658155952

  SvaraRadera
 186. SD ökar bland män i alla opinionsundersökningar.
  Enda lösningen verkar vara att förbjuda män.
  Eller opinionsundersökningar.Det här gynnar bara SD.
  Kanske kunde man förbjuda att S och M backar också förstås?
  Vi i Grön Ungdom kan också tänka oss att förbjuda att man röstar annat änt grönt!
  /Lorentz

  SvaraRadera
 187. Eftersom den gröna värdegrunden är så genomdemokratisk, så behövs inga andra partier. Det gröna är ju demokratin själv. Alltså, förbjud de andra som bara utgör käppar i hjulet.

  SvaraRadera
 188. Ett parti som blivit såpass stort som Miljöpartiet kan inte och får inte ignoreras.
  Miljöpartiet utmanar självaste SD och moderaterna och socialdemokraternai kampen om första eller andraplatsen bland väljarna.
  Miljöpartiet har bedrivit framgångsrikt regeringsarbete tillsammans med sin partner socialdemokraterna.
  Det har tjänat Sverige väl.
  Effekterna har inte riktigt slagit igenom än då SD tvingade regeringen att följa oppositionens budget.Nu vankas andra bullar.
  Den nya tidens moderna språkrör som inte säger så mycket utan låter praktisk handling tala för sig själv sätter ribban.Miljöpartiet kommer år 2018 att vara största parti med bortåt 120 % av väljarna på sin sida.
  /Lorentz

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.