måndag 3 augusti 2015

198 sjuka miljarder

Frågan är om vi - i meningen vi som bor i Sverige - är naiva eller rent korkade. Vi närmar oss i alla fall det sistnämnda.

Senaste siffrorna från SCB visar att hushållens skulder ökat med 198 miljarder det senaste året. Allt medan såväl nya som gamla regeringar vägrar avveckla de ränteavdrag - som bör ses som ett bidrag - som staten ger till personer som tagit lånen.

Räntebidragen, mest till människor med goda inkomster, kostar redan tre gånger så mycket som "socialbidragen" (försörjningsstödet utgick till 10,5 miljarder förra året, medan räntebidragen uppgick till mer än 30 miljarder...).

Kostnaderna för ränteavdragen kommer att öka, när räntorna ökar, och kan komma att överstiga inte bara statens utgifter för försvaret eller gymnasieskolan utan närma sig vad hela grundskolan kostar.

Såväl förra regeringen som den nuvarande borde skämmas ögonen ur sig på grund av sitt sätt att hantera den här frågan. Man stimulerar inte bara hushållen att låna, man skaffar framtida kostnader för staten och skapar stora problem för de låntagare som inte fattat att de om några år kommer att sitta på pottkanten.

Frågan är om såväl medborgare som riksdagsledamöter är naiva eller korkade. 198 nya sjuka miljarder i skuld. Med hjälp av regeringar som är mer intresserade av att upprätthålla kortsiktig ekonomisk tillväxt genom skuldsättning - håll igång konsumtionen så länge det går - än av att ta ett långsiktigt ansvar. Skämmes ta mig fan!

56 kommentarer:

 1. Att våra politiker är gravt mentalsjuka (psykotiska) är den rimligaste tolkningen av föreliggande fakta. De lever i en fantasivärld och vill inte ha med verkligheten att göra.

  SvaraRadera
 2. Livets mål är ett intressant, roligt, angenämt, rikt och hållbart livsflöde, men eftersom man inte lyckats hitta fram till sådana målformuleringar pratar man istället om tillväxt, heltidsarbete åt alla och frihet att bosätta sig var fan man vill.

  SvaraRadera
 3. Tycker inte man ska skylla på politikerna enbart här.

  I en demokrati har vi alla ansvar, inte bara de styrande få. TV-programmet "Låna för livet" var ett bra och informativt sätt att förklara för folk hur det faktiskt fungerar. kanske behövs mer av den varan.

  För övrigt är jag överens med dig Birger att räntebidragen borde ts bort på sikt. Vi har ju en negativ ränta...

  SvaraRadera
 4. Svaret på frågan är väl ja. Vi är naiva eller korkade. Eller okunniga. Enligt den svenska grundlagen är folket riksdagens uppdragsgivare chefen alltså inte tvärtom. Så man bör inte enbart skylla på politikerna. Folket borde kräva sänkta ränteavdrag/bidrag inte låtsas att vissa bidrag är finare än andra. Även om ju större makt man tar på sig givetvis innebär ett större ansvar (politiker). Ser livets mening (inte mål) som att vi ska utveckla vår medvetenhet. Sträva efter mer kunskap. Aaron Hiller Swartz verkade se på livet på ett liknande sätt, då han ville öppna upp internets bibliotek för att ge alla chansen till mer kunskap. För detta straffades han. "Alla" kan skriva encyklopedier var en del av hans livsfilosofi. Alla ska forska. Vara nyfikna. Naiva, okunniga och korkade stämmer bättre än psykotiska och gravt mentalsjuka. Om allt var roligt och angenämt skulle vi inte utvecklas. Håller med om att frihet är inte att kunna bosätta sig var fan man vill. Tror man på slumpen så anser man förmodligen det. Frihet/makt är kunskap och oavsett var man bor eller vem man är har man rätt till världens samlade kunskap och att kunna kritisera och analysera denna "kunskap". Livet och människans mål är allas allvetenhet i denna värld. Om vi inte vill skvalpa runt här i ett evigt kretslopp i all evighet. Vet att det vill inte Birger Schlaug;) Det har han uttryckt på denna blogg.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Makten har frihet. Frihet och makt är samma sak. Men tyvärr så missbrukas makt. Vilket upphäver friheten. Om vi inte vill skvalpa runt här i evighet med giriga politiker och den yttersta makten, så gör vi bäst i att protestera mot räntebidragen. För innan vi gör det gör politikerna inget. Det kommer att kännas allt annat än roligt och angenämt för de flesta. De säger politikerna rakt ut. De vill inte göra det svårare för folk. Det ger inga röster. Så i detta fall är det upp till folket att visa, att vi är inte naiva och vi förstår att det kan inte vara roligt jämt. Vi kan hjälpa dem på traven. Vara goda ansvarfulla medborgare. Vara det vi är enligt den svenska grundlagen nämligen deras chef. Vi är dåliga på det. Delvis därav dåligt hållbart livsflöde.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Gärna en utfasning av ränteavdragen men då i kombination med motsvarande sänkning av kapitalskatten.

  SvaraRadera
 7. Der är inte riksdagen som avgöra den fåran - det är bankirmaffian.

  SvaraRadera
 8. Ja om det är så kommer väl folk dvs. gemene "man" att börja undra. Varför gör riksdagen inte som vi vill. Vi hjälper dem ju på traven och säger och visar att vi inser att det roliga är över. Saknar de makt dvs. Har de noll kunskap om sin egen brist på makt? Inte de men en del journalister brukar numera tala om hur vi "vanliga" ska kunna lura banken. Så viss insikt finns förmodligen. De får väl ta sina egna i örat. De som plockas upp och går direkt från politiken till "bankmaffian"

  SvaraRadera
 9. # Lisbeth

  Du har ett buddhistiskt och föga livsbejakande tänkande. Själv bejakar jag livet så länge det rymmer ett mått av variation. Det gör det säkert allra minst i en miljard år. Troligen väldigt mycket längre än så.

  Kunskap är bra, men variabel information är ännu bättre. Livets essens är variation. Kunskap om en oföränderlig verklighet är inte mycket att hetsa upp sig över.

  SvaraRadera
 10. Jag antar att det mesta av dom här skulderna handlar om bostadslån - det tycks vara omöjligt att få fram exakta siffror.

  Och då skulle ett avskaffande av räntebidraget resultera i att en massa människor skulle gå i konkurs och tvingas gå från hus och hem.

  Det är inte bara räntebidragens fel att det har blivit så här knasigt. Det beror också på att nästan inget har byggts sedan finanskrisen 1992 samtidigt som befolkningen har växt. Folk har alltså tvingats slåss med varandra om de bostäder som finns, vilket har drivit upp priserna till rent löjliga nivåer. Som folk har tvingats ta lån för.

  Jag minns när en bostadsrätt i centrala Stockholm kostade 20.000. Det är inte så länge sen, slutet av 70-talet bara. Det var rimliga priser, det resulterade inte i någon vansinnig skuldsättning. Men dit kommer vi inte förrän det finns ett överutbud på bostäder.

  SvaraRadera
 11. Förra året var jag på ett årsmöte i en större förening. Kassören är en lokalt känd socialdemokrat. När frågan kom upp om föreningens ökande skuldsättning de senaste åren sade han: - Skulder är också en slags tillgång. Kanske är det så för bankerna. Men för den skuldsatte? Jag tror dock att kassörens syn på saken är förhärskande i många kretsar. Innan jag tar lånet har jag ingenting. När jag har tagit lånet har jag pengar på kontot.

  SvaraRadera
 12. Anonym 09.02: Den där kopplingen (sänkta räntebidrag måste kopplas till sänkt kapitalskatt) har lobbat fram som en nödvändig koppling. Men det finns ingen sådan, det är en mytbildning! Som gynnar några av oss med stora trutar.
  Kalle onödigt rik.

  SvaraRadera
 13. Nej, det är ett avdrag, inte ett bidrag. Och det "kostar" inte en enda krona, man får tillbaka en (liten) del av sina egna pengar. Bort med avdragen? Javisst, ta bort skatterna så försvinner avdragen av nödvändighet.

  SvaraRadera
 14. Tant Barbr undrar. Den som har möjlighet att låna och får säkerhet i bostad får alltså bidrag och kan låna mer eller får pengar över till konsumtion allt för att tillväxten ska öka. Jag hörde slutet på ett radioprogram som handlade om vad ska vara en säker bas att ta ut skatt. Sakttesystemet måste ändras! En kvinnlig professor sade. Det finns bara möjlighet att ta skatt i längden och det är de som stannar i landet (fattigare delen av befolkningen) och fastigheter samt produktion som måste finnas i Sverige. Men jag vet att allt vi konsumerar beskattas. Går konsumtionen ner så måste skatten tas ut på något annat? Skattepengar används till att jämna ut löneskillnader. Om alla hade lika lön så behövs inte de bidragen eller? Jag föreslår att vi kräver att det utreds hur det ska gå att sänka skulderna och anpassa vår penningkonomi till det ekologiskt hållbara uttaget. Bankerna går med vinst trots miniimal service. De borde kunna göra skuldavskrivningar utan att gå omkull.

  SvaraRadera
 15. Tar vi bort räntebidragen så kommer fastighetskraschen direkt trots den helt extrema bostadsbristen. Kraschen kommer i alla fall men alla politiker vill skjuta otrevligheter på framtiden.

  198 miljarder och så försvinner säkerheten. Huspriserna kommer i en krasch gå ner med 80-95%. Det blir blodigt.

  När man ser sketna villor i stockholm gå för 20-40 mille då ska man se upp.

  SvaraRadera
 16. Lisbeth

  Härmed kräver jag sänkta ränteavdrag!

  Så där! Nu har jag krävt.

  Men spelar det någon roll? Nej, det är inte "folkets" fel att det ser ut som det gör. Jag kan inte påminna mig om att jag nånsin gått med på att säga ja till ränteavdrag.

  Så vems är felet?

  Tant Mörkgrön

  SvaraRadera
 17. Är ränteavdraget ett bidrag? Nej, säger en här ovan. "Man får tillbaka lite av sina pengar", är argumentet för detta. Men genom bidrag får man också tillbaka lite av de pengar man betalt i skatt. Skillnaden mellan socialbidrag och ränteavdrag är att de senare utgör ett bidrag till de som redan äter sig mätta.

  SvaraRadera
 18. Miljöpartiet, under Schlaugs tid som språkrör, förordade stegvis sänkta ränteavdrag, därefter blev MP ett parti som sneglade på hur man skulle behaga medelklassens egenintressen.

  SvaraRadera
 19. "Naiva eller rent korkade" är frågan. Möjligen både och, det ena utesluter inte det andra.

  SvaraRadera
 20. "Men genom bidrag får man också tillbaka lite av de pengar man betalt i skatt."

  Man behöver inte ha betalat någon skatt för att få bidrag. (Exemplifieras inte minst av den enorma bidragsinvandringen.)

  SvaraRadera
 21. Självklart bort med alla bidrag för miljonärer. Räntebidrag och barnbidrag.

  Mångmiljonären Jason Timbuktu betalar mindre skatt än Hanif Balis lågavlönade mamma i %. Nu styr S och MP, var har progressiviteten försvunnit? att den som har mer ska betala mer i % ?

  Dags att stoppa detta, inför en LexTimbuktu

  SvaraRadera
 22. Neoliberal Agendamån aug. 03, 11:58:00 fm

  "Frågan är om vi - i meningen vi som bor i Sverige - är naiva eller rent korkade. "

  Människan är en apa.

  Förmågan att tänka själv är kraftigt begränsad (inkluderar även mig). Gemene man kan tänka ut att en pinne kastad på ett träd leder till att ett äpple trillar ner, men mera komplexa tankekonstruktioner är nästan i alla fall inlärda. Bara se sig runt om i världen och hur folk agerar för att förstå att de inte har tänkt.

  Fråga dig själv, vad var det senaste du tänkte ut (som du inte har läst eller någon annan berättat för dig)?

  Ta evolutionen, som kan tyckas ganska självklar, med tanke att vi kan observera att barn (inkl. djur) får en mix av sina föräldrar egenskaper och dessa egenskaper rimligtvis påverkar individens möjligheter att fortplanta sig och föra egenskaperna vidare. Det var inte förrän i mitten av 1800-talet som Darwin kom på det, och då kraftigt inspirerad av Malthus teorier om matproduktion, befolkningsmängd och överlevnad.

  Nu tror jag dock att politiker förstår problemet med husbubblan (iaf. delvis), men drivs av andra krafter. De vill vinna val och ha kvar sitt jobb. Sticka hål på bubblan är ett säkert sätt att förlora nästa val.

  Bättre att köra på, lova aporna lite mer bananer!

  SvaraRadera
 23. Mac, och hur bär man sig åt för att inte betala skatt??? Hört talas om moms?

  SvaraRadera
 24. Man kan försöka påstå att även den som lever på bidrag betalar skatt (moms), men betrakta följande: Person A får 10.000 kr/månad i bidrag i ett samhälle utan moms, person B får 20.000 kr/månad i bidrag i ett samhälle med 50 % moms (där vi antar att de båda konsumerar hela bidraget). Du hävdar att person B betalar skatt, men uppenbarligen skulle det inte innebära någon skillnad för person B om han istället var i person A:s situation: båda får ett nettobidrag på 10.000 kr/månad och betalar ingen skatt (de konsumerar bara skattepengar som andra har betalat).

  SvaraRadera
 25. Tant mörkgrön, "glömde" skriva under med mitt namn 09:45:00.
  Nog spelar det en roll om man begripit något eller inte. Om man menar på allvar att man säger ifrån har man förstått. Vems fel är det? Ja allas i olika grad. Men vi de flesta av oss pekar ut syndabockar.

  Kuckeliku, Nej har inte ett buddhistiskt tänkande. Även om det är influerat av buddhismen. Verkligheten är oföränderlig. Det finns en verklighet. Vår åsikt om den däremot är föränderlig. Tack och lov.

  Neoliberal Agenda, "Människan är en apa" Nej en apa är en apa och en människa är en människa och kan aldrig återigen bli en apa. Det stämmer inte överens med Evolutionsteorin.

  På Birgers fråga svarar jag personligen åter igen vi är naiva och korkade, eller okunniga. Makt är kunskap. Har vi kunskap om att räntebidrag är fel väg att gå upphäver vi friheten om vi inte säger ifrån. Makt/kunskap missbrukar ofta frihet. Det gäller alla. "Hög" som "låg". Men "skuld" är även kollektiv, så vi kan skrika oss hesa och ändå drabbas. Vilket en del upplever som orättvist. Så det räcker inte om t.ex. Tant Grön och jag säger "Härmed kräver jag sänkta räntebidrag". Det krävs ett kollektivt uppvaknande. Kan inte heller påminna mig om att jag någonsin sagt ja till ränteavdrag/bidrag. Vilket jag är glad över.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 26. Thorsten Schüttemån aug. 03, 01:00:00 em

  Man borde göra en mjuk början och sänker ränteavdraget 2016-17-18 ,ed 3-3-4 % vilket ger ungefär lika många miljarder i reformutrymme/besparing per år och låter räntan bli ett slags "moms" på räntan, 20% av brutto, 25 % av netto. Men rimligen bör man då få samma lättnad på sparräntan också.

  SvaraRadera
 27. Moms? Det drar man ju av. Den ligger man ute med ettag men får tillbaka. Man ser till att man har tillräckligt med bolag med olika inriktning för att dra av alla levnadsomkostnader, datorer, kläder, resor, fyrhhjuling, båt, you name it. Lär av Tinbukto eller vad han heter.

  Synd bara att man inte får tillbka moms på bilar, en lucka i lagen enligt min revisor.

  SvaraRadera
 28. http://www.svd.se/borg-det-finns-ingen-anledningatt-titta-pa-ranteavdraget
  Olika partiers åsikter om ränteavdraget.
  MP verkar inte ha lätt att övertala de andra.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 29. http://www.svd.se/jonas-sjostedts-budgetutspel-sank-ranteavdraget

  Bolund säger att de får/fick inte gehör av de andra. Men det får de ju nu av Sjöstedt. Men avståndstagandet till V verkar vara större än viljan att titta på räntebidraget. Fridolin visade tydligt avståndstagandet till V i Almedalen. Politiker säger en sak i opposition och en annan i regeringsställning. Kan bero på att det finns kunskap. Men att kunskap missbrukar makt. Eller att det rätt och slätt inte är de som bestämmer. Men då kan de säga det.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 30. Blund har varit motståndare tii avveckling. Det är mp: riksdagsgrupp som tvingar honom att uttala sig mer positivt.

  SvaraRadera
 31. EU kommissionen har sagt sitt och kritiserat det svenska ränteavdraget...
  Man vill helt uppenbart inte alltid göra som kommissionen vill. Bara när det är dåligt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 32. Lis-Bomb-beth.

  Du måste kyla ner lite annars kommer du explodera.

  SvaraRadera
 33. Anonym 02:04:00
  Hushållens skulder måste kylas ner. Och det nu. Mer än jag:) Har inga skulder. Men oavsett så exploderar det. Och jag och andra utan skulder dras med. Men kan bli arg för mindre.
  Men du har rätt måste kyla ner mig lite för oavsett om regeringen trappar ner räntebidragen eller inte så kommer det bli svårt. Så varför tjafsa. Vi är där vi är.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 34. Ränteavdrag och det finansiella systemet på det hela taget är långt ifrån perfekt. Det skapar klyftor och skuldsättning och det ena och det andra.

  Men hur skulle det annars fungera? Att alla jobbar och sparar istället för att ta långsiktigt ansvar? Den varianten är väl kanske inget vidare eftersom alla husägare skulle behöva sälja direkt efter köpet eftersom man inte orkar hålla på med hus när man är pensionär.

  Det finns ju en variant som man provat också där "alla delar lika" tex i vår stora kära granne i öster. Det gick visst inget vidare det heller, faktum är väl att det gick inte alls.

  Jag vet inte om jag tycker 198 nya miljarder i skuld är så sjukt om man ställer det i relation till att man spärrar in människor i länder som Nordkorea och Kuba som inte är med på charaden att den varianten fungerar.

  SvaraRadera
 35. Anonym 02:35, du tycks inte etablerade att svenska hushåll tillhör världens mest skuldsatta, ditt resonemang om Nordkorea är så aningslöst och dumt att jag börjar förstå hur människor som skuldsätta sig på detta sätt tänker: inte alls.
  Kalle Skuldfri

  SvaraRadera
 36. Det finns väl en logisk förklaring till dessa 198 miljarder? Nästan alla pengar i samhället kommer från lån, de flesta är bostadslån. Det är så vi får några nya pengar alls i rotation. Klart en regering vill att det ska finnas pengar i samhället. Annars blir det depression. (Även om de borde fördelas jämnare. Den som har mest, får också störst lån)

  Fotnot: 96& av alla pengar är digitala. Dessa skapas vid privata banklån. Även vi som inte har lån, använder andras lånade pengar. När folk lånar till bostad, så ökar hela penningmängden. Alla digitala pengar börjar som lån. Cirkulerar sedan i hela samhället.

  Vid banklån skapar banken helt nya pengar. Vid amortering raderas de bort.

  SvaraRadera
 37. Anonym 02:35 - De svenska hushållens skuldkvot, det vill säga hushållens skulder som andel av disponibel inkomst, ligger på en rekordhög nivå. Omkring 170 000 svenska hushåll har en skuldkvot på hela 600 procent eller högre. Med en mer, historiskt sett, normal ränta skulle hushållens räntebetalningar rusa från 8 procent till 25 procent av deras disponibla inkomster. "Den genomsnittliga skuldsatta individen har tre lån, är 50 år gammal och har en skuldkvot på 296 procent", meddelade Riksbanken för ett tag sedan. I Grekland har staten lånat pengar och delat ut till invånarna. I Sverige har invånarna stimulerats till att låna själva, bland annat genom räntebidragen.

  Ditt resonemang om Nordkorea blir konstigt, det är faktiskt så att Sveriges ränteavdrag/räntebidrag på 30 procent är mycket högt. Genomsnittet i EU är 17 procent.

  SvaraRadera
 38. Jag kan också tycka att ränteavdrag skall fasas ut, men då skall även fastighetsskattenavskaffas helt.
  Varför skall jag betala en avgift/skatt på en fastighet som har ett imaginärt värde tills försäljningsdagen?
  Jag lånar 75% av fastighetens försäljningspris - som tack för det skall jag betala en årlig avgift för att jag äger något som kanske är värt något, men vars hela värde är intecknat i ett lån till en bank som tar ut en finfin ränta på de pengarna jag beskattas för av staten...
  Jag har inga problem med att se poängen i en skatt baserad på en förtjänst vid försäljning (även om jag inte håller med om den heller - men jag förstår den i.a.f.) men varför skall jag beskattas för ett intecknat värde?...som kanske inte ens är ett värde när det kommer till kritan... helt plötsligt kanske någon drar en motorväg framför uteplatsen och gör osäljbart... (bara ett exempel)... eller som det är för några i min kommun - tills helt nyligen så låg deras hus attraktivt invid ett grönområde med närhet till butik etc...
  Nu är snart ett kommunalt hus färdigt, det är uppfört cirka 8 meter framför deras hus och är dubbelt så högt - ger skugga hela eftermiddagen och har tagit bort all meningsfull utsikt.
  Är deras boende ens värt hälften av vad de betalade nu?...fastighetstaxeringen bryr sig inte om det nya husets tillkomst... lider med dem...
  Det kan hända vem som helst !!!

  SvaraRadera
 39. När jag skrev att vi ska kräva att räntebidragen ska avskaffas, så menar jag att det ska göras på andra ställen än denna blogg. Många av er verkar vara inne på andra internetställen och har varit eller är aktiva i organisationer / partier där man arbetar med samhällsfrågor. Tänk om denna skuldsättning gör att flera hundratusen människor driver fram en fiktiv tillväxt för att kunna betala sina lån samtidigt som allas vår miljöskuld ökar. De lånar pengar för att ha ett arbete i praktiken.För hur var det byggnadsarbetar facket annonserade för länge sedan? (Varje byggare i arbete genererade 7 jobb till) Nu får folk lån till hus bara där det redan finns jobb och de betalar för mycket eftersom marknadsekonomi råder? Vad vill vi att politiker ska styra? Många av oss vill ha ett samhälle som är bra för så många som möjligt. Marknadsekonomin är inte någon hjälp heller för att minska klimatförändringar om inte alla har samma mängd pengar att disponera, samma information om för och nackdelar och tid att välja. Det tycker jag Tant Barbro

  SvaraRadera
 40. Och här 147 sjuka miljoner:
  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/maktskiftet-har-kostat-147-miljoner

  SvaraRadera
 41. Ränteavdraget är ju helt sjukt! Av vilken anledning skall vanliga skattebetalare sitta och betala en del av låntagarnas lån! De måste helt enkelt bort och det innan det händer nåt. Och det ska inte kompenseras med något annat avdrag för då tar man ju ut rättviseeffekten. Man kan definitivt inte lägga ansvaret på vanligt folk! Det är riksdagen som stiftar lagarna och det finns ingen chans för väljarna att ge majoritet för ett parti som lovat ta bort ränteavdragen. Det fungerar bara inte så. Men så länge man inte kan avkräva vare sig politiker eller tjänstemän något som helst ansvar för det dom ställer till med så kommer ingen enskild riksdagsledamot någonsin att oroa sig för att det ska gå åt h-e med en massa olika saker. Det blir en kollektiv skuld som ingen enskild vill ta! Bland annat kommer bankerna att rasa när räntorna går upp och folk inte längre kan betala sina jättelån! Och Sveriges skattebetalare inte kan täcka förlusterna. Jag skulle inte vilja se Sverige tigga i IMF eller EU-banken!

  SvaraRadera
 42. Den ackumulerade räntekostnaden på de föregående krediterna som privata banker utfärdar som våra betalningsmedel kräver mekaniskt en ständigt växande skuldsättning i samhället för att betala de föregående krediternas räntekostnad...

  SvaraRadera
 43. Tant Barbro, Precis. Många är aktiva i olika organisationer. Och borde om de förstått att räntebidraget ÄR helt sjukt, kunna säga det till alla dvs. de som belånat sig och de som inte har det. Inte av illvilja utan av omsorg. Har naturligtvis inte heller trott att det går att kräva saker på denna blogg. Även om jag inser att den når ganska många.
  Att så ett frö räcker för mig och säkert för flera. Såvida man inte har storhetsvansinne/hybris.

  Vill inte heller se Sverige tigga i IMF eller EU-banken. Det är därför jag anser att vi bör protestera. Det är inte att lägga skulden på vanligt folk att säga, att vi är "nyttiga" kuggar i ett ohållbart system. Förstår dock politikernas rädsla för att göra något fast de ännu kan. För hur de än gör finns hushållens stora skulder kvar. Det är EU inte riksdagen som stiftar de flesta lagarna. Direkt eller indirekt. Vilket till slut kan tvinga fram ett beslut om en nedtrappning av räntebidraget. Det finns olika slags makt en sådan är tvingande makt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 44. http://www.svd.se/eu-vill-fa-bort-svenskt-ranteavdrag

  SvaraRadera
 45. Räntebidraget är ett bidrag till bankirmaffian. Vi lever i bankirens demokrati. En annan värld är möjlig - men endast på bankirmaffians grav. Att erövra makten från bankiren som främsta mål.

  SvaraRadera
 46. Ja, och lägg på 200 miljarder för vår humanism så förstår alla var vi är på väg. Sveriges offentliga och privata skuldsättning är tillsammans på väg mot rekordnivåer.

  SvaraRadera
 47. Visst är vi politikernas uppdragsgivare, men att nå fram till politiker med frågor eller åsikter är ibland tämligen omöjliga mer än när det är val. Har skrivit till politiker till partier och ibland socialdemokrater och den borgliga alliansen har jag aldrig fått något svar. Miljöpartiet och en vänster politiker har jag fått svar. Men jag håller med att räntebidraget skulle tas bort.

  SvaraRadera
 48. Hur många ser sig som politikernas uppdragsgivare? Att en eller få skriver räcker det? Förresten människor är upptagna med att demonstrera mot yttrandefriheten. Inte för. Men denna gång får "nog" inte SD medhåll av känd evolutionsbiolog. Nu hade det kunnat mot demonstreras mot det ekonomiska tillväxtsystemet. Mot systemet. För romerna. Sorgligt i stället demonstrerar man mot SL. Hyckleri.
  Vi ska inte skylla allt på politikerna.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 49. Bra inlägg av Briger Schlaug. Men jag håller inte med om att ränteavdragen(=bidragen) är en subvention till kredittagarna. I praktiken är ränteavdragen en subvention till bankerna. Ränteavdragen leder till att vi försätter oss djupare i skuld än vad vi annars skulle ha gjort, när vi tävlar mot varandra i budgivningar för att få tak över huvudet. De enda som tjänar på detta är bankerna, som förra året gjorde en vinst på över 100 miljarder.

  Volvo Personvagnar tillverkar produkter som de säljer världen över och de har produkter och FoU i internationell toppklass. 2014 gjorde de en rekordvinst på över 2 miljarder. De 4 svenska storbankerna kränger krediter till nordiska hushåll, de tjänar pengar på pengar som de själva skapar "ur tomma intet", i utbute mot skuldsättning. De gjorde 2014 en vinst på över 100 miljarder. /Mats Lindqvist/

  SvaraRadera
 50. Birger och ni andra: Jag la in en kommentar här häromkvällen där jag drog in Nordkorea. Jag håller med, längsökt och dumt, jag ångrar mig, men poängen kvarstår:

  Jag tycker också som många andra i Sverige att vi lånar pengar kors och tvärs långt upp över öronen. Det kommer förmodligen att straffa sig i längden.

  Poängen är att det är enkelt, och politiskt korrekt, att sitta vid sin laptop i ett I-land om kvällarna och dela med sig.

  Orkar man tänka ett steg längre så spelar det inte så stor roll i den värld vi lever i. Pengar går att ersätta.

  SvaraRadera
 51. Räntebidraget är nödvändigt för att upprätthålla nuvarande djävulusiska system! Om Ni inte tidigare funderat över vad våra betalningsmedel ÄR ännu - så är det alltså som så att ca 97 % av våra betalningsmedel skapas som räntebärande skuldkontokludd av de stora privata bankerna ur tomma luften, så Ni som bara rekorderligt vill ta bort räntebidragen ber jag tänka ett varv till för att än mer förstå djupet och behovet av att demokratisera makten över våra pengar och göra dem skuld och räntefria...

  "
  Han sade att det enda som krävs för att ondskan ska segra är att goda människor ingenting gör

  Han sade också att den dag då vi ser sanningen utan att säga något är den dag då vi börjar dö

  Han sade också att orättvisa var som helst är ett hot mot rättvisan överallt"


  Martin Luther King jr

  SvaraRadera
 52. Ja, någon djupare analys ligger knappast bakom uttalandet. Snarare bevis på motsatsen.
  http://www.svensktidskrift.se/ursparad-debatt-om-ranteavdraget/?s=r%C3%A4nteavdrag

  SvaraRadera
 53. Men vi medborgare skulle kunna ta tillbaka makten från de ointelligenta klättrarna och besluta oss för att skapa kloka system som gynnar livet istället för allt sjukt som sker idag. Hörde just på radion om de enorma möjligheterna till SPEL i Sverige och fler utländska spelbolag vill in i Sverige. VARFÖR spelar man…jo, för att vi inte har rätt att genom vårt eget arbete själva bygga upp ett eget kapital. Det är sjukt. Idag är vi alla slavar. Man kan säga att partipolitikerna stjäl våra liv ifrån oss via skatterna och bankerna stjäl våra liv ifrån oss via räntorna. MEN…så här skulle det ju inte behöva vara. Redan Adam Smith (född 1723) sa:
  "Vars och ens äganderätt till sitt eget arbete är urgrunden för all annan äganderätt; den är därför den heligaste och mest okränkbara av alla rättigheter. En fattig mans arvegods ligger i hans händers duglighet och styrka. Att hindra honom från att begagna denna duglighet och styrka på det sätt han finner för gott utan att skada sin nästa är en uppenbar kränkning av denna allra heligaste rättighet"

  Men partipolitikerna i Sverige (som får sina röster av oss alla) tycker att det är bättre att bankerna får förslava oss istället för att vi själva får arbeta ihop till det vi behöver. De skulle ögonblickligen kunna besluta att exempelvis ALL tid utanför 7 timmar/dag ska vara skattebefriad …så att människor fick en morot att börja göra sig själva skuldfria - utan ta nya lån. Vi måste bygga oss ett nytt demokratiskt politiskt system liknande det som Direktdemokraterna arbetar med. Vi behöver inte dagens klättrare.

  SvaraRadera
 54. Anna - jag håller med Dig.


  NU ÄNTLIGEN ! ! ! :idea: :roll:

  Publicerat den 2 april 2015 i Veckans Affärer:

  En radikal plan framtagen på uppdrag av Islands statsminister föreslår att landets affärsbanker fråntas rätten att skapa pengar vid lån. Istället ska centralbanken, och ytterst parlamentet, ensamt sköta penningskapandet.

  - slut citat härifrån.


  Med andra ord uttryckt:

  Centralbanken (= Riksbanken i Sverige) producerar alla nya pengar i ett Suveränt Penningsystem. Men bara så mycket att inflationen hålls stabil. Dvs så mycket som ekonomin växer. De flesta digitala pengar cirkulerar i oändlighet som oförstörbara symboler för ett värde och behöver inte nyproduceras. Om ekonomin krymper måste Centralbanken dra in pengar.

  - slut citat härifrån.

  En talande bild på hur bankerna då kommer att fungera finns här - och en dito för hur statens budgetunderskott via Riksbanken regleras här.


  Blir Sverige land nummer två som gör lika dant som Island ? ! ?

  - citat från min blogg härifrån.

  SvaraRadera
 55. Under hela 80-talet betalade svenska hushåll 8-12% av sin disponibla inkomst i räntor. År 2014 var nivån 2%, vilket är mycket, mycket lågt. Det är därför vi vågar ta på oss mer skulder. Att skuldsättningen ökar i absoluta tal är inte heller så konstigt med tanke på inflation, befolkningsökning mm.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.