tisdag 7 juli 2015

Vad är politisk makt?

Här samtalas det - Studio Ett i P1 sänt från Almedalen - om priset för att sitta i en regering och (framför allt) om vad politisk makt egentligen är - klicka på bilden så får du avnjuta (eller dess motsats) två före detta språkrör med helt olika uppfattning om vad politisk makt är. Se det som en fortsättning på de två senaste dagarnas blogginlägg... här (Varför hukar miljöpartister istället för att räta på ryggen?) och här (Din ideologiske kompis Björklund avslutade Almedalen, Gustav).

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6203830


För övrigt kan noteras att det under 2014 gjordes rotavdrag för 51 miljoner kronor för att renovera bostäder utomlands. Mest handlar det om semesterbostäder.

62 kommentarer:

 1. Man blir nästan lite full i skratt. Inget elakt, men båda har ju rätt.
  Ingen nämner den verkliga makten EU kommissionen. Varför inte?

  Fridolin har också rätt. Det ÄR en felaktig utgångspunkt att hela tiden utgå från att S vill en viss sak. Att Magdalena Andersson skyller på MP är svagt. För alla som har ögon och öron och har kapacitet att använda sig av dem, vet att hon förut hänvisade till EU regler och sa att EU kommissionens ståndpunkt var urdum. Sedan var det plötsligt MP:s fel.
  Ett eu kritiskt MP hade aldrig satt sig i regering med betonghäcken Stefan Löfven. Bra sagt! man känner igen en betonghäck när man ser en.
  Men även sådana kämpar med eu direktiv.

  Ni två bråkar om vad makt är och nämner inte ens kommissionen. Peter Eriksson kan jag förstå, men varför gör inte du det Birger Schlaug?
  Håller med om att ett litet parti ska inte ge sig in i regeringsmakten. Men det var ju så, att MP trodde att de skulle bli större och hade förberett sig för att få regeringsmakt på grund av ett lyckat resultat i EU-valet. Samt gått ut med det. De besvikna minerna på valnatten kommer att gå till historieböckerna. (Om det finns sådana) Du Birger har skrivit tidigare om vilka som kommer att skriva historieböckerna. Makten?
  Ta varandra i handen visa enhet och gå som Roland skriver i en tråd ut barfota i sommaren. Lite blött men vad gör det. Kallt vatten får oss att kvickna till.

  Lisbeth
  SvaraRadera
 2. Tycker du att man bör damma av Peter Eriksson? Det lät så.
  Trots att han enligt dig, sig själv och många andra är liberal. Inte grön.
  Inte så osams som man kan tro? Tänker på ett tidigare inlägg där du och Maria Wetterstrand visade och uttryckte det.
  Nej nu är det dags att partierna erkänner att de har inte så mycket makt som de vill få oss att tro. Fast först så måste man ju erkänna det för sig själv. Läste för ett tag sedan på miljöpartiets gröna blogg att man bör erkänna det. Dina inlägg publiceras även där. Så nog läser man det du skriver och du har makt nog att säga var makten sitter. Menar inte att ett utträde ur EU bör pressas fram. Men nu är det dags för att säga som Bildt "EU är vår politik". Han har sagt det i ett par år nu. Vi bör förfålla oss till vår politik inte till skenpolitik.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. "Vad är politisk makt?"
  Kunskap är makt, om den ger förmåga. Tyvärr finns det förmåga utan kunskap och den missbrukar makt.

  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agendatis juli 07, 09:41:00 fm

  De rödgröna hade tidigare ett smart upplägg.

  Vänsterpartiet och Miljöpartiet drev ideologin, de definierade gränserna i svensk politik, vad var legitimt att tycka. De flesta människor har mycket svårt att tänka utanför ramarna. De tittar åt ena hållet, sen åt andra och lägger sig i mitten.

  Det ska vara lagom.

  Socialdemokraterna var det pragmatiska partiet som la sig i mitten, beroende på hur opinionen flyttade sig. Det gjorde att mitten nästan alltid låg på vänstersidan, och de vann nästan alla val.

  Borgarna gjorde det omvända. De gick samman, vilket gjorde att socialdemokraterna alltid kunde peka på Moderaterna och skrämmas. C och FP är kanske inte så farliga, men röstar ni på den sidan så blir det Moderaterna som kommer bestämma.

  När Reinfeldt tillträdde så gjorde han upp med det och förflyttade partiet in mot mitten, vilket gjorde att S gamla taktik inte längre fungerade. M blev ett mittenparti och de vann makten, men på bekostnad av ideologin. S visste inte vad man skulle göra så de försökte med ett liknande upplägg, Monas vänsterkartell, men det fungerade uselt, då M kunde överta S gamla taktik, skrämmas med att en röst på S är att ta in kommunister i regeringen.

  Nu 2014 blev det en kompromiss, MP togs in i regeringen medan V fortsätter att driva ideologin (vinster i välfärden, delad föräldraförsäkring etc). Det politiska spektrat kommer förflytta sig mer åt socialistiskt håll och mindre åt grönt. Samtidigt har vi fått in SD som driver opinionen i ett invandringskritiskt håll.

  Skulle vi få ett radikalt främlingsfientligt parti i riksdagen, så skulle SD antagligen bli Sveriges största parti då de skulle ligga i mitten i alla dimensioner, dvs vara mest lagom.

  SvaraRadera
 5. "När Reinfeldt tillträdde så gjorde han upp md det och förflyttade partiet mot mitten, vilket gjorde att S gamla taktik inte längre fungerade. M blev ett mittenparti..."

  Jaha? När Reinfeldt tillträdde så tillsatte han Bildt som utrikesminister. Är han mitten? Bildt som säger att "EU är vår politik". S eller M det spelar ingen roll. Blev väldigt besviken över att Schlaug anser att Mona Sahlin eller Göran Persson var lättare att samarbeta med. Att de förstod mer. Löfven är värre att samarbeta med för att de förstod så lite. Att han ens vill ta över.
  Har Schlaug glömt sin debatt med Sahlin kring om Sverige skulle gå med i EU eller inte. Fort skulle det gå.

  Det verkar som om vänstern i Grekland i nuläget anses som mest lagom. Det därför att EU:s politik varit förödande för dem. Både höger och vänster röstar på dem. Medelklassen inte minst. Överklassen har redan flytt. Misslyckas de så lutar det åt att människor kommer att se SD som lagom. De kan bara invänta. Vi behöver lyfta blicken.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Är du tyst nu så tar jag det som att du Schlaug håller med mig!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Apropå makt...
  Inom Sveriges television är 52% miljöpartister, 18% vänster och 13% sossar enligt senaste siffror. Säkert jättebra tycker dessa tre partier. Men tänk tanken att 52% inom Svt var SD, 18% var KD och 13% var moderater.
  Förhållandet är lite värre inom SR men lite bättre inom övrig media. Men är inte detta rena bananrepubliken?

  SvaraRadera
 8. Okunskap är även makt, för den som utnyttjar andras okunskap för egna syften. Indianerna fattade nog inte vad det var för transaktion de genomförde i utbyte mot eldvatten.
  Ayn Rand påstås ha talat inför West Points kadetter, där hon gratulerade till kolonisatörernas tillvägagångssätt. Indianer utan begrepp som äganderätt förtjänade helt sonika inte att få leva kvar när civiliserade äganderättsmänniskor kom.
  När det uppdagas vad man lurats in i, spelar protester ingen roll om någon står med överlägsen eldkraft och miljoner människor som är villiga att offra sig i uniform.
  Vem behöver makt, när man har given försörjning under en hel mandatperiod, mot enda utbyte att man håller käft.

  I ett jämlikt land ska antalet böcker man har i hemmet inte påverka studieresultaten. Jag undrar om Fridolin hört talas om offentliga bibliotek där det står tusentals böcker i hyllorna - outlånade! Jag sitter just nu på ett sådant bibliotek och det är fullt med läcker litteratur, som står outlånade. Som sagt, okunskap är makt.

  SvaraRadera
 9. Lisbeth, jag så att Persson och Salin, hade lättare att förstå grön politiks innehåll än vad Löfven har. Persson begep grön skatteväxling, var politiska smärtgränser gick etc. Begrep till och med, till skillnad från riksdagsgroppfolk, tanken med sänkt arbetstid, ofoget med vinster i välfärden etc.

  SvaraRadera
 10. Guld har bara det värde vi tillsammans för tillfället ger det. Bor du på en öde ö som du inte kommer ifrån och får välja på 100kg guld eller 100kg eldvatten så är valet enkelt.

  SvaraRadera
 11. Vredens svärd, Är det inte demagogi du beskriver dvs. att man talar till folket som om de vore idioter? Det kan vara medvetet eller omedvetet. Indianerna varken var eller är några idioter. Inte t.ex. Kanadas urfolk heller. De är ett stolt folk som tvingats maka på sig. Det var nog inte okunskapen som gjorde det. Utan medveten kunskap eller omedveten sådan, som hade makt men missbrukade makten. "Vem behöver makt, när man har given försörjning under en hel mandatperiod mot enda utbyte att man håller käft"
  Sant! Vem sågar frivilligt av den gren man sitter på? Skulle jag göra det skulle du?

  Birger Schlaug, Tack ja det sa du! Löfven verkar begripa ofoget med vinster i välfärden. Men en partiledare måste förstå det räcker inte med att begripa. Hur många av oss förstår allt? Handen upp.
  Inte jag.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 12. Lisbeth. Bra saker som Birger säger, och i debatten med Peter Eriksson. I Almedalen pågick debatter även utanför SVT:s ram. Exv vid Dagens Samhälles tält, där Johan Westerholm(S) och Hanif Bali (M) talade om respektive partiers misslyckanden i migrationsfrågan. De dömde sina partier hård därvidlag.

  Förr hände det att Birger antydde de myckna drickandet i Visby. Kanske det kan kallas "After TV-broadcast drinking", motsvarande after ski i fjällen. Att det inte var bättre denna gång intygas f.ö. av Micke Carlsson på den kända hatsajten.

  Gt

  SvaraRadera
 13. "Inom Sveriges television är 52% miljöpartister, 18% vänster och 13% sossar enligt senaste siffror. Säkert jättebra tycker dessa tre partier."

  Näe, det där är säger ju inte ett smack om hur det ligger till. 90% eller mer av ALL media är högerägd som tillsätter de som värderar vilka nyheter som skall komma fram. Dessutom, på politik- och ekonomiområdena sitter det idel högersympatisörer.

  Inom SR och SVT är det likadant. Nyhetsvärderingen har kraftig lutning åt höger då nyckelpositioner innehas av en ansenlig bunt högeranhängare som förstår att sätta likasinnade journalister på just ekonomi och politikområdena.

  Att det finns programledare, allmänjournalister, ljudtekniker, etc som inte sysslar med politik eller ekonomi och som sympatiserar med Mp, V eller S har ingen som helst betydelse annat än att de möjligen är bättre på sitt specifika område.

  Lägg därtill alla högerns tankesmedjor som producerar rapporter som automatiskt tas upp som "viktiga nyheter" i SR, SVT och privatägd media, för att inte tala om alla privata opinionsmätningsföretag, vars opinionsundersökningar används för att driva opinion i högerns alla frågor som de tycker ska upp på dagordningen. Där spelar det ingen som helst roll att det inte är statistiskt säkerställt, det används ändå för att driva på i en viss riktning. Vid granskning har flitigt etablerade opinionsföretag t.o.m. använt så dåliga underlag där medverkande personer inte ens uppgått till 100 personer. Likväl användes det i alla led för att driva opinion.
  Så illa är det idag och har varit nu i många år.

  Med tanke på vilken ENORM apparat högern har till sitt förfogande att just driva opinion så är deras siffror riktigt dåliga. Men visst rena bananrepubliken är det när högern har i det närmsta monopol på media och ändå gnäller.

  SvaraRadera
 14. "Skulle vi få ett radikalt främlingsfientligt parti i riksdagen"
  Märklig kommentar. Vi har ju redan ett sådant parti, Sverigedemokraterna.

  SvaraRadera
 15. Gt, De säger båda flera bra saker i den debatten enligt mig.
  Är det socialdemokraten Micke Carlsson du menar? Det är bra att både S och M dömer ut sig själva i migrationsfrågan. Nu väntar vi bara på de andra. Men man kan/bör inte tvinga dem att döma ut sig själva, lika litet som man bör tvinga kommuner att ta emot flyktingar. Med undantag av mycket rika kommuner? Som ofta inte vill ta emot några alls. Eller väldigt få. Märkligt de gillar ju privata alternativ...

  Man sitter uppifrån och vill bestämma vad kommunerna ska mäkta med. Tvång att ta emot många ensamkommande flykting"barn"/ungdomar t.ex. Vägrar de och säger att det inte ser någon ekonomisk vinst i det, så kan förmodligen migrationsverket ta till tvingande åtgärder. Flyktingar talar man om i termen av ekonomisk vinst. Eller förlust...
  Eftersom jag starkt är emot vinster i välfärden och att man talar om människor i dessa termer så ser jag att risken är mycket stor att det privata kan komma att sko sig ännu mer på flyktingar än vad som görs nu. Det är mycket bra att det nu höjs röster. I landet "lagom"

  Lisbeth

  SvaraRadera
 16. Public service (Svt, SR) som vi tvingas betala avgift för ägs inte av ”högern”. Cheferna inom alla befattningar är övervintrade kommunister, gamla kpmlr:are, S eller miljöpartister. Finns säkert något litet undantag dock. SVT och SR ska vara oberoende men det går inte om alla är mp + vänster lika lite som det går om alla vore SD + Moderater.

  SvaraRadera
 17. "Dagens Samhälles tält, där Johan Westerholm(S) och Hanif Bali (M)"

  Dagens Samhälle en av Sveriges Kommuner och Landsting ägd propagandaskrift som sysslar med hejdlös neohögerpropaganda. Ett ypperligt exempel på vad det innebär att sätta en chefredaktör tillika VD med "rätt åsikter".

  Vilket förstås förklarar varför man totat ihop paret Johan Westerholm(S) och Hanif Bali (M) i ett tält i Almedalen. Skattebetalare får pynta det kalaset också.

  Dagens Samhälle är så usel att Region Skåne sa upp sina prenumerationer. Det finns liksom ingen anledning att betala två gånger för att ta del av neohögerns floskler som ändå cirkulerar i alla andra medier om hur bra offentlig utförsäljning är.

  I Dagens Samhälles neohögeragenda ingår numera också "lyssna på Sverigedemokraterna". Anledning till det är att man ser att SD kan fungera som stödben i neohögerns privatiseringsiver.

  Sveriges Kommuner och Landsting borde bums lägga ner Dagens Samhälle.
  Vill Mats Edman leka VD får han göra det med sina egna pengar. Alla pengar är nämligen inte högerns.

  SvaraRadera
 18. Dagens Samhälle tar in skribenter från både höger och vänster. Högt och lågt. Breddat åsiktskorridoren. Nyligen fick två olika vänsterextrema feminister i egna artiklar svara Edman.

  Precis så ska media vara, det är framtiden.

  SvaraRadera
 19. Vi behöver lyssna mer på kommunerna och landstingen. Det är de som ska förverkliga politiken. Inte alltid ta förgivet att de talar ur ett höger eller vänsterperspektiv. Utan beskriver verkligheten.

  SvaraRadera
 20. "Cheferna inom alla befattningar är övervintrade kommunister, gamla kpmlr:are, S eller miljöpartister."

  Jaha, för Anonymen handlar det bara om att hitta på en massa. Den leken kan förstås vem som helst leka.
  Då kör vi:
  Hela SVT och SR består av Moderater som är kompisar med SD-toppen. Det förklarar alla genomkorkade ytliga nyheter som handlar om invandring baserat på utgiftskolumnen i statsbudgeten utan hänsyn till intäktskolumnerna i privat eller offentlig sektor. Det förklarar också den imbecilla hållningen i skattefrågor där reportrar enbart har frågan om skatten skall höjas eller sänkas, aldrig om skattens funktion, varför den tas in, vad den används till etc.
  Se där! Så lätt var det.

  SvaraRadera
 21. "Public service (Svt, SR) som vi tvingas betala avgift för ägs inte av ”högern”.

  Grattis till ett rätt. Fast ingen har heller påstått annat.

  SvaraRadera
 22. Om du hävdar att cheferna inom Public Service inte är MP, vänster eller S så bevisa det. Statistik över hela företaget finns. VD Hanna Stjärne gav guldspade till afa.dokumentation-killarna. Hasse Karlsson var ordförande på kpmlr etc etc.

  Men nu får du sista ordet, ska ut i ... blåsten.

  SvaraRadera
 23. "Dagens Samhälle tar in skribenter från både höger och vänster"

  Näe, i verkligheten "råkar" vänstertyckarna i 9 fall av 10 tycka privatiseringar av det offentliga är helt fantastiskt i Dagens Samhälle. Alla andra åsikter som går emot VD och Chefredaktörens Mats Edman åsikter tas bara in som alibi för att låtsas vara neutral, men är i själva verket kraftigt underrepresenterade.

  Chefredaktörens Mats Edman har smart nog vigt hela baksidan på papperstidningen åt sina egna neohögeråsikter. Det för att han vet att det är 50% chans att tidningen landar med den sidan upp. Men för att öka oddsen så ser han dessutom till att ha blänkare på framsidan som pekar ut hans neohögertyckarsida.

  SvaraRadera
 24. "Om du hävdar att cheferna inom Public Service inte är MP, vänster eller S så bevisa det."

  Jag håller mig på Anonymens nivå gällande "bevis". Har Anonymen problem med det så måste Anonymen ta upp det med sig själv.

  SvaraRadera
 25. "Vi behöver lyssna mer på kommunerna och landstingen."

  Ja, men inte på Dagens Samhälle som bör läggas ner bums.

  SvaraRadera
 26. "rotavdrag för 51 miljoner kronor"

  För att få perspektiv på summan så motsvarar de 50 miljonerna vad den tidigare Alliansen + Mp i Region Skåne valde att förstöra reala värden för och som omskrevs till att de "sparade" på Ystad lasarett, vilket blev upprinnelsen till alla dödsfall, där personal tvingades flytta runt patienter till olika avdelningar samtidigt som städningen som inte låg i sjukhusets regi var undermålig.

  Trots att detta var känt långt före valet 2014 och en fråga som var högaktuell valde Uppdrag Granskning att sända inslaget efter valet 2014, och dessutom att INTE ta inte upp att Alliansen + Mp hade yttersta ansvaret. Inte en enda Allians + Mp -politiker frågades ut, apropå SVT och deras lutning åt höger.

  SvaraRadera
 27. "SVT och deras lutning åt höger"

  Klart MP-TV inte kritiserar gullegrisarna MP då 52% på SVT är just MP, bevisar bara vad alla säger. Dessutom är alla sin egen plånbok närmast och varenda en på SVT kör med rot och rut i villan eller bostadsrätten på Södermalm. Så där har du svaret varför MP-tv för en gångs skull inte gick helt i vänsterns ledband.

  SvaraRadera
 28. "Klart MP-TV inte kritiserar gullegrisarna MP"

  Nu var det ju ALLIANSEN + Mp och i detta fall rör det sig om Moderater på ansvarspositionerna. Det vet förstås berört folk om på SVT.

  Uppdrag Granskning gjorde en liknande högerlutande bedömning när de skulle sända om storfusket som Moderaterna sysslade med i Österåker. Samma sak där, det hela känt långt före valet 2014, men det sändes efter valet, trots att det var högst relevant information för väljarna att ta del av före valet.

  SvaraRadera
 29. "Så där har du svaret varför MP-tv för en gångs skull inte gick helt i vänsterns ledband"

  Ett påhittat svar av Anonymen, efter att faktum redovisats är detsamma som ett ickesvar.
  Lycka till nästa gång.

  SvaraRadera
 30. UG är ljuset på mp-tv. JJ har jag högsta respekt för. Men jag håller med dig om att MP måste bort från svt så att vi kan bygga ett oberoende svt på riktigt.

  SvaraRadera
 31. "JJ har jag högsta respekt för."

  JJ är folkpartist. Det förklarar Anonymens patetiska respekt för honom.
  För varje inlägg Anonymen gör ju mer tydligt blir SVT:s högerlutning. Och då har vi inte avhandlat all privatmedia och dess enkelriktade högerriktning.
  Så keep it coming.

  SvaraRadera
 32. Jag sk#ter fullständigt i om JJ är folkpartist, vänstepartist eller alien. Han slår åt alla håll och det imponerar på mig. Det är så media ska granska. Om du nu på allvar anser att MP-TV lutar åt höger så kommer det bli jobbig framtid för dig. Du kommer snart får gå till dina andra oberoende media som ETC och Dagens arena och allt vad de heter för att få den rätta läran.

  SvaraRadera
 33. "Jag sk#ter fullständigt i om JJ är folkpartist"

  Det där är ju en plattityd eftersom det redan var glasklart att du tycker att högerlutning är detsamma som att vara neutral.

  ETC och Dagens arena är för övrigt inte SVT eller SR och gör klart för alla som läser dem var de står politiskt. Alltså raka motsatsen till all högermedia som låtsas vara neutrala, men vars lutning åt höger är värre än någonsin.

  När vi ändå är igång och tänker på tv-figurer med politisk bakgrund så har vi ju Siewert Öholm och Lars Adaktusson, båda vilka hade entimmes program där de gjorde sig själva och indirekt högern till åtlöje trots att de var ute att göra motsatsen.

  Och så har vi ju Mats Knutsson och KG Bergström, båda Moderater. Elisabeth Höglund en annan. Många är och har de varit högerns drängar på statstelevisionen och alltid har de suttit på nyckelpositioner som spelar roll när opinion skall drivas i viss riktning, till skillnad från Mp-sympatisör som tillåts sköta ljud och ljus.

  SvaraRadera
 34. Visst, du hittade några, inga av dessa är kvar, Knutson hjärtfel. Ska jag nu börja räkna upp resten? Jo jättemycket moderater.. hela 8%, borde väl vara ca 20-30%?

  Egentligen struntar jag i om alla är vänsterextrema på MP-tv OM de gjorde ett gott journalistiskt jobb som JJ, men det gör de inte.

  SvaraRadera
 35. I den kommande(?) politiska ö-dokusåpan kanske man kan installera en "makt-hydda" dit enskilda individer som blir alldeles "på snusen" av maktutövning får sitta och "makta sig", lite som en slags bastu för denna personlighetstyp? "Kom in & påverka!" kan man skriva ovanför ingången på en skylt, så de verkliga drifterna framstår som mindre anstötliga..

  SvaraRadera
 36. Lisbeth. Jag vet inte var den här Micke Carlsson står i partiernas värld. Men man anar ju.

  (Och nu skriver jag á la Grönköpings Veckoblad:
  Micke Carlsson har just nu en artikel på A-p-x-at. Men det är inte helt o.k. att nyttja denna fina bloggs kommentarfält för sådant. Därav fikonspråket. Har du Lisbeth möjligen en egen blogg?)

  Gt

  SvaraRadera
 37. "Visst, du hittade några"

  Anonymen låtsas inte om vad det egentligen handlar om. Man tillsätter dem på _nyckelpositioner_. På så kan neohögern tramsa om att de har mindre makt än t.ex. Mp fast man har mycket mer. Neohögern är aldrig nöjd och slutar aldrig kräva mer makt även om de har så all makt.

  Att Anonymen tycker att JJ gör "ett gott journalistiskt jobb" beror ju på att JJ har tydlig högerlutning. JJ är egentligen en riktigt feg journalist eftersom han tydligt slickar uppåt, bara färgen är den rätta.

  Så det där goda journalistiska jobbet som Anonymen efterlyser mer av skulle egentligen innebära än mer bananrepublik, vilket i förlängningen innebär en högerjunta vid rodret.

  SvaraRadera
 38. I en replik av Rossana Dinamarca under Almedalsveckan framgick att åsiktskorridoren är trång. Dvs hennes åsikter får inte lyftas lika mycket som motståndarnas.

  Raka motsatsen hävdades dock av Alice Teodorescu. Båda tjejerna är vidsynta och klippska till tusen, så man kan ju undra hur de kommit fram till så motsatta åsikter, vad gäller yttrandefrihetens tillämpning.

  Gt

  SvaraRadera
 39. Alice Teodorescu skulle finna sig inom en snäv åsiktskorridor?
  Hon har ju tillgång till en egen ledarsida och får fritt utrymme i massor av privatägd media, SVT och SR att säga precis det hon vill säga. Finns tydligen ingen hejd på hur trängda dessa högermänniskor kan tycka sig vara i sin iver att sitta på all makt.

  En extrem makthungrig människa är Alice Teodorescu som öppet förespråkar meritokrati vilket inte har ett dugg med demokrati att göra. Raka motsatsen till vidsynt alltså.

  SvaraRadera
 40. Teodorescu och någon mer talade om begreppet "rasist", hur det används om den som på mista sätt kritiserar migrationspolitiken. Vilket (underförstått) skulle tysta den som ville yttra sig kritiskt. För vem vill bli hållen för rasist?

  SvaraRadera
 41. "Teodorescu och någon mer talade om begreppet "rasist"

  Teodorescu är en del av den neohöger som förlorade stort i senaste valet trots det enorma bombardemang den sidan besitter genom sitt mediala inflytande.

  Neohögern vill återerövra förlorad makt och taktiken är helt enkelt att försöka få SD:s snuskbruna att framstå som acceptabelt brunt om än inte vackert och sedan skapa allians med dem.

  Förstår man detta förstår man också att det ingår som del i Teodorescus arbetsuppgifter att som neohögerpropagandist hävda att man vill tysta den som ville yttra sig kritiskt mot migrationspolitiken.

  Det är förstås grundfalskt. Kritik mot migrationspolitik sker dagligen och det är inte minsta problem att få ut den kritiken idag.

  Vad neohögern egentligen driver är alltså att av dem för stunden utvald kritik skall få stå oemotsagd. Det är om något är försök att tysta meningsmotståndare.

  Så därför får vi se sådana som Teodorescus slå knut på sig själv i sin iver att hitta vägar för att kunna tysta meningsmotståndare.

  SvaraRadera
 42. Att nå ut i kommunikation handlar ju inte bara om ord. Vad tydligt det blev i radioinslaget vilket behagligt röstspråk Birger har i motsats till Peter...

  SvaraRadera
 43. blunder, bara du och pansarbefälet (i fantasin) Arnstad som kletar neohöger på allt och alla.

  SvaraRadera
 44. Gt, Nej jag har ingen blogg. Har haft.
  Har kollat det är två olika Micke. En Mikael och en Micke. Förmodligen inte två sossar:) Men omskrivna på den sajt du menar (fikonspråk):)

  Rossanna Dinamarca har fått ta emot mycket hot enligt egen utsago. Ingen ska behöva ta emot hot. Inte kvinnorna i förorten heller och dem gör hon inte mycket för att hjälpa. Snarare stjälpa. Amineh K (V) hennes egen partikamrat stöder hon inte. Utan talar om klassamhället. Typiskt vänstern att skylla det mesta på klassamhället. Mycket handlar om vinster i välfärden men inte detta. Kvinnors situation i förorten handlar om något annat. De beskriver kvinnoförtryck från sina manliga landsmän och andra män. Pikar och kommentarer om hur de lever. Så Rosanna Dinamarca deltar i den åsiktskorridor hon själv anklagar. Fast på sitt sätt.

  Peter Eriksson och Birger Schlaug fick inga frågor om kvinnorna i förorten... MP och SD har ingen integration? Det ena partiet säger öppna det andra stäng. Lika illa. Nej Anonym kommunikation handlar inte bara om ord. Ang. röstspråk så har männen en fördel. De har oftare en mörkare röst. Låter behagligare. Om de inte är upprörda. Fast det viktigaste är ju vad man säger inte om man låter som en visselpipa eller en bastuba.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 45. Kleta ner är sådant som neohögern sysslar med genom sina val av epitet och skuldbelägga genom association. Att använda beskrivande term är något annat det.

  SvaraRadera
 46. "Vad är det man inte pratar om" den frågan ställdes i intervjun.
  MP talar väldigt lite om integration trots att de gjorde upp med M. Då borde man tala mycket om integration?

  När Amineh K vill stötta invandrarkvinnor i förorten så ville samtidigt en miljöpartist inte peka ut förorten precis som t.ex. Rosanna Dinamarca. Som vill tala klassfrågor...
  Tycker det är synd för klass handlar egentligen om vilken kapacitet man har. De saknar alltså kapacitet att begripa att kvinnor i förorten signalerar FEL? Något är fel? Kanske sitter de på fel plats?

  Peka ut eller peka på? Ska man bara svika dessa kvinnor och inte lyssna på dem? Att de inte kan ta en fika, eller bada i bikini i badhuset. Ska det vara så i Sverige 2015?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 47. "Typiskt vänstern att skylla det mesta på klassamhället"

  Att inte se klassamhället och sedan rabbla upp en massa problem som har med klass att göra, ja det är väl inget annat än en riktigt feg form av triangulering.

  SvaraRadera
 48. "och dem gör hon inte mycket för att hjälpa."

  Och vad vet Lisbeth om det? Inte ett smack förstås.

  SvaraRadera
 49. Om vi ska vara ärliga säger inte SD "stäng". De vill minska med 90% då hamnar vi vid Norge och Danmark. Länder som efter sverige ligger i topp per capita i Europa.

  Hur många liv går till spillo när vi tar från bistånd och ger till personer som betalar hundratusen för att komma hit? Hjälpa på plats är vad vi skulle göra, lyssna på sossen Johan Westerholm som besökt dessa områden.

  SvaraRadera
 50. Menade svinga en bärsa! Inte "ta en fika"

  SvaraRadera
 51. SD är fullständigt opålitligt som parti när det kommer till handling, så vad SD säger och vad de sedan gör är två helt skilda saker. Det kan man se i lokalpolitiken på kommunal nivå, på regional nivå och på riksdagsnivå.

  SvaraRadera
 52. Simsalablunder. Skriver aldrig något utan att först ha "kött på benen"
  Har naturligtvis läst artiklar. Och hört diskussioner. Bl.a. på SVT där Amineh K och en miljöpartist minns ej namnet, sa sin mening i frågan om kvinnorna i förorten. Rossana Dinamarca har tillsammans med två andra vänsterpartister en kvinna och en man skrivit en artikel i frågan.
  Det jag försöker göra är att inte vara vänster eller högervriden. Eller grön i negativ mening dvs. (naiv)

  Lisbeth

  SvaraRadera
 53. Simsalablunder, Tycker du att kvinnorna i förorten ska få svinga en bärsa, gå i kortkort. Bada i bikini? Homosexuella säger också att de inte trivs. Men vi kanske ska göra som apan som Birger brukar lägga in. Hålla för ögon, öron och mun? Åsiktskorridoren den ska vi bryta eller ska vi bevara den? Vet att du ogillar SD. Själv ogillar jag M. Men några guldkorn borde man väl kunna anstränga sig för att hitta. Har på kommunal nivå kunnat konstatera att V är opålitliga. SD också och MP plus resten.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 54. Saknar man klass om man svänger en bärsa, går i bikini?

  SvaraRadera
 55. Anonym, Och om vi ska vara ärliga så säger inte MP öppna. De har en vision om helt öppna gränser. Delar den inte. Vilket V inte heller gör. Enligt Sjöstedt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 56. http://www.expressen.se/nyheter/jonas-sjostedt-vi-ar-inte-for-fri-invandring/

  SvaraRadera
 57. MP kunde väl åka ner till Syrien och sjunga Kumbaya. Istället för att införa sina galna visioner här (ickevåldsförvar och öppna borttagna gränser).

  SvaraRadera
 58. Att ha visioner är väl inte galet? Det galna ligger väl i att vi bör inte lägga ribban högre än vi klarar.

  SvaraRadera
 59. "Att ha visioner är väl inte galet?"

  Visst börja du med att inte låsa cykeln på stan. Men tvinga inte alla andra att göra en dito.

  SvaraRadera
 60. "Det jag försöker göra är att inte vara vänster eller högervriden. Eller grön i negativ mening dvs."

  Triangulering in absurdum sysslar du med och landar som bäst ett fegt ingenting fast ofta med lutning åt höger, vilket idag motsvarar mainstreamfåran i det grupptänkande Sverige, ett Sverige impregnerat av neohögerns målmedvetna propaganda i minst 50 år.

  "Tycker du att kvinnorna i förorten ska få svinga en bärsa, gå i kortkort. Bada i bikini?"
  Ja.

  Men vad jag tycker om människor i förorten ska få göra är förstås inte vad det handlar om utan om en debatt mellan olika högt uppsatta inom V som HÖR OCH HÄPNA! Ingvar Arpi och andra betalda extrema neohögerpropagandister passar på att slå mynt av för att driva neoliberal agenda.

  Det är enbart därför de bryr sig om att skriva om det och tycka en massa. Dina åsikter om Dinamarca är i princip kalkerade av vad dessa neohögeropinionsbildare säger i denna fråga. Det är inte att ha kött på benen.

  För övrigt är pladdret om åsiktskorridoren hit och dit också bara ett försök att tysta mothugg så som du använder det. Det fungerar förstås inte på mig, men försöka kan man ju.

  När det ordet är uttjatat hittar neohögern på ett nytt som de kör till leda i hopp att någon tystnar. Den Tekniken har högern oavbrutet sysslat med under hela 1900-talet.

  SvaraRadera
 61. Det galna ligger väl också i att göra upp med andra med helt olika motiv. Innan man gör upp behöver man tala om visioner och mål. Är det yttersta gemensamma målet ekonomisk tillväxt okej då gör vi upp. Är det yttersta gemensamma målet i stället att vi vill hjälpa de svagaste, hur görs det bäst. De olika partierna har helt olika motiv och mål. Inte konstigt att det blir ankskit av det mesta. Men nu är de förenade i ett gemensamt och talar om ekonomisk tillväxt. SD och V får inte vara med på samma villkor.

  Birger Schlaug har helt rätt ett parti måste vara starkt nog för att sätta sig i en regering. C:a 6 procent räcker inte när det andra partiet är mycket större. Peter Eriksson har också rätt. I detta läge när man satt sig i regeringsställning, så bör man välja sina strider noga. Säga detta var vad vi kunde fixa. Vi förmådde inte mer.

  SvaraRadera
 62. "MP kunde väl åka ner till Syrien och sjunga Kumbaya."

  SD borde väl hellre åka ner till Syrien och sjunga Kumbaya i pauserna i sitt hjälparbete "på plats".

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.