måndag 20 juli 2015

Träd i stan ökar välbefinnande

Så här i tider av grön vurm - bland annat från Grön Ungdom - för den förtätade staden kan konstateras att ett stort forskningsprojekt tyder på att träd i staden gör människor friskare. Kvarter med fler träd förbättrade upplevelsen av den egna hälsan på ett sätt som kunde jämföras med att vara sju år yngre. Kanske inget nytt för oss som varit med ett tag, men allt måste ju återupptäckas...

Studien gjordes i Toronto med hjälp av data om över en halv miljon träd i staden. Forskarna vid University of Chicago  har kunnat se exakt var träden är planterade, vilken art de tillhör och vilken storlek de uppnått. De har också haft tillgång till 30 000 personers patientjournaler med allt från uppfattad hälsa till konstaterade sjukdomar som diabetes, hjärtåkommor och psykologiska besvär. Sammanfattning redovisad bland annat i Washington Post.

33 kommentarer:

 1. Parker är bra
  Kommunal råmark är dåligt

  När man planerade förorterna visar bilderna en betad naturskog som ser ut som en välskött park. I verkligheten så lämnas naturen mellan husen vind för våg. När vi frågade vem som hade ansvar förskötseln av marken utanför vår nybyggda bostadsrättsförening var svaret: ingen, det är kommunal råmark.

  När skogen inte sköts så blir den i de flesta fall en ogenomtränglig snårskog med dolda faror i form av rostigt skrot och dekorerad med plastpåsar och annat skräp.

  SvaraRadera
 2. Återupptäckas är rätta ordet. Det verkar som varje ny generation forskare vill "uppfinna hjulet" på nytt. Har en känsla av att varningar för exv tobaksbruk återkommer på löpsedlarna med några års mellanrum. Å andra sidan tillkommer ju nya generationer av läsare, och för dem kan sådant vara nyheter. Samma sak med upplysningar om det gröna inslaget i stadsbilden. Inget är nytt under solen, sa man förr.

  Gt

  SvaraRadera
 3. "Kommunal råmark är dåligt" Nej det är "råmaterial" med enorm potential att odla på. Permaodling. Odlingssätt att tillvarata marken utan gifter och maximera skörden (få ut så mycket som möjligt.)
  Parker kan vara trevliga och bra. Parkarbetare oerfarna sommararbetare kan vara mindre bra, även om de säkert är trevliga. De förstör så mycket, rensa betyder ofta rensa bort det mesta. Blir ledsen av att se dem härja. Det är inte plastpåsar och skräp de siktar in sig på. Inte gammalt sly heller. På uppmaning rensar de för att folk ska känna sig trygga. Skogen skrämmer vissa. Håll det öppet. Så blir färre våldtagna eller nerslagna. Så resoneras det. Ja t.om. vackra syrenbuskar rensar man bort. Parkarbetarna är bara lakejer. Gör som de blir tillsagda. Mer belysning verkar inte vara ett alternativ.

  Har svårt att se förtätning som en "trend" som du Schlaug skriver så har EU kommissionen uppmanat till förtätning. En trend är något övergående. Ser inte att denna är det inom snar framtid. Det beror på hur pass mycket denna trend ifrågasätts.

  Ang. pläderande för byggande av nya städer på mark där infrastruktur redan finns så motarbetas det från olika håll. Från oss "vanliga" inte minst. Kommuner vill locka inte minst med sjö nära utsikt. Vilket leder till att både skog och odlingsbar åkermark exploateras. Det är folket som måste säga bygg i t.ex. grusgropar nära befintlig infrastruktur. Vi är inte så oskyldiga som man kan tro. Är glad om MP inte pläderar för helt nya städer. För det planeras helt nya städer i städerna plus förtätning i befintlig statskärna. Det är förtätning.

  Ser på nära håll att skogen den har räddats av ivriga eldsjälar genom folkomröstning. MP har haft stor del i detta och sida vid sida protesterat med folket. (Nya EU regler gäller vid folkomröstning) Men det är lätt att i glödens hetta glömma åkrar och ängar. Tyvärr.

  Ang. klimatet försiktighetsprincipen... Oavsett om ett mer varmare klimat eller en ny liten istid väntar runt hörnet för att det sedan blir varmare igen, så blir det svårigheter när det förtätas. Eller oavsett om det förtätas eller inte. Städer bör planeras efter försiktighetsprincipen/regeln. Bostäder bör tåla all sorts klimat.

  Lisbeth


  SvaraRadera
 4. "Men allt måste ju återupptäckas" Ja och det gäller förmodligen den lilla istiden också. Om allt måste återupptäckas alltså... Annars gäller inget måste återupptäckas. Kan inte vara så när vi kör huvudet i väggen gång på gång.
  Fast det är förbjudet ämne. Klimatskeptiker vem vill kallas för det? Skeptiker är inte det något positivt? Att kritiskt granska. Hur ser du Birger Schlaug på byggande och planerande av bostäder som tål alla sorters klimat. Gillar tanken på gröna tak. Men i t.ex. Kanada rasar tak in på grund av mycket snö. Robusta tak borde ingå i planering av bostäder? Det hör jag inget parti tala om.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Träd i stan ökar helt klart välbefinnandet. Men orsakade övergivna åkrar liten istid? Varför överger vi dem? Gillar vi sträng kyla? Måste vi återupptäcka den?
  Finn många sådana övergivna och icke odlade. Centraliseringen till storstäder är ett otyg.

  http://fof.se/tidning/2013/9/artikel/orsakade-overgivna-akrar-en-liten-istid

  1. Solstrålning
  2. Vulkanutbrott
  3. Naturlig variabilitet
  4. Mänsklig aktivitet

  Forskning sätter mänsklig aktivitet först som nummer fyra. Övergivna åkrar är en påverkan från oss människor. Som gärna tror att vi påverkar allt. Vilket vi kanske gör... Vulkanutbrott t.ex. genom fracking. Då vi går ner i berget. Vill se mer solforskning! Samt mer forskning kring "Naturlig variabilitet" dvs. slumpen. Det eftersom jag inte tror på slumpen.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. "Ge lön till dem som bor i landsbygden" Gick inte att kommentera.
  Men allt hänger samman. Vi bör inte låta åkrar övergivas. De ska brukas. Av goda förvaltare. Som inte ser sig som ägare.
  Vore perfekt om MP drev denna fråga. En lön mot att man uppodlar landsbygden. Inte en villkorslös. Det talas så mycket om partiernas avsaknad av landsbygdspolitik. MP:s inte minst de beskrivs som ett storstadsparti.
  Vi i storstäder måste se det som en rättvisefråga inte bli gröna av avund. Lycka till om du väljer att driva denna viktiga fråga. Mina inlägg är inte kritik av dig. Även om de förmodligen uppfattas så.
  Tack för en bra blogg.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lön för att bo på landet? Då skulle det snart krylla av snika 08'or här. Tur man har vapen.

   Radera
 7. En läkare som heter Matilda van den Bosch har forskat om hur träd och växter påverkar hälsan. Berättades i Ekot häromåret.

  Hon säger att de som bor i städerna får förändringar i hjärnan jämfört med dem som bor på landet. I städerna ökar risken att få psykiska sjukdomar:
  -Det blir förändringar i hjärnan som påverkar deras förmåga att hantera stress. Därmed får de större risk att drabbas av sjukdomar som depression och schizofreni.

  De som bor nära parker blir friskare
  Vi kan alltså bli stressade om vi mest har hus och gator runt omkring oss. Men även i städerna kan det finnas träd och växter. De här parkerna och grönområdena är bra för hälsan.

  Forskare har upptäckt att de som bor nära parker lättare träffar andra människor, stannar och pratar.

  Barn som bor nära grönområden får lättare att hitta på saker. De barn som har svårt att sitta stilla och läsa böcker kan också lugna ner sig om de får bo nära någon park, berättar Matilda van den Bosch:

  Hör hela inslaget här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=493&artikel=5814293

  -De får bättre förmåga att koncentrera sig och rikta sin uppmärksamhet.

  SvaraRadera
 8. Det är helt riktigt att det är gammal kunskap, forskning finns redan från 70-talet, förmodligen än längre bak i tiden. Som storstadsmänniskor borde vi verkligen värna grönområden och snart sagt varenda grön plätt. Grön Ungdom verkar inte medveten om den forskning som finns och har funnits så länge, det blir kanske lätt så när man bara fokuserar på en sak i taget. Storstadsmänniskans hälsa förbättras av träden i stan: De ger oss syre, absorberar farliga partiklar och får oss att må bra. Dessutom är de vackra. Ett enda träd producerar syre för en person. I Stockholm finns 12 000 träd, men jämfört med New York och London ligger är det skralt: New York har nära 600 000 träd, och London över sex miljoner, läser jag i boken "Träd kan rädda världen”, av Johan Tell, från 2008.

  SvaraRadera
 9. Men vilken "lön" föreslogs det att landsbygdens folk skulle få? Jo en allmosa som balanserar på EU:s fattigdoms-definition. Tyvärr tror jag inte man tänkte införa några affärer i glesbygden där allt var hälften så billigt som normalt, men det kanske är en kommande vision? "Basinkomst-mognaden" har tyvärr ännu inte anlänt till landet avlång, småfolks-försörjningen är ännu helt präglad av en "magisk realism".

  SvaraRadera
 10. Anonym, Har för mig att det var 12.000. Kanske en "allmosa" för dem som sitter med dyra lån. Alla gör dock inte det. Nog finns det personer både med kapacitet och vilja som kan odla upp landsbygden och klara sig på 12.000. En lön som är villkorad. Frågan är väl är det förenligt med EU:s stadgar. Men det visar väl sig...
  Fast tanken var väl att "lönen" ska vara villkorslös. Borde inte det vara en kommande vision? Vet åtminstone en som skulle jubla över att få lära ut Permaodling. Som suckar över att hens grönsaker inte går att sälja till affären för att de saknar streckkod.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Streckkod och regler och sådant skit är bara trams. Sälj allt överskott direkt till konsument. Både kött och grönsaker. Svart. Alla jäkla myndigheter ska sänkas.

   Radera
 11. Berra, Ja det skulle det:) Alla snikna landsbor fick maka på sig;) "Tur att man har vapen" Finns regler kring sånt...
  Har hört att det finns idéer och försök kring, att de som inte har pengar nog kan få mat gratis som gått ut enligt datumet. Andra kan köpa det billigare. Mycket mat kastas. "Streckkod och regler och sådant är bara trams" Ja konkurrens är trams. Gynnar väldigt få. Kanske dags att överge alla tankar på konkurrens. Lovar att söka upp och flytta in bredvid dig Berra. Om inte annat kan jag bli din rådgivare. Samt trädens väktare och vapen observatör. Träden är våra lungor som vi andas med växelvis. Så dem kedjar jag fast mig vid. Flum?
  Nej definitivt inte.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 12. Du attraherar en del mer eller mindre "galna" människor tydligen. Fast dom är ju också människor!

  SvaraRadera
 13. Anonym, Vilken härlig kommentar. Kan väl knappast beskyllas för att höra till ämnet, anonym är den också. Plus kallar skribenter för "galningar". Mycket ska man vara med om. Det finns nog inte mycket hopp för denna värld. Men nog har jag och andra försökt:)

  Lisbeth

  SvaraRadera
 14. Det grön ungdom förbiser är också att klimatförändringarna medför kraftigt ökad nederbörd, träd sugen upp stora mängder, betydligt större än gröna tak etc. Förtätad stad har massor med positiva effekter, men rent avgörande negativa.
  Rubens N.

  SvaraRadera
 15. Träden i staden kommer nog att behövas i en framtid med energibrist om inte annat att elda med. För fy satan vad stassarna kommer te frysa. Lisbeth det finns gott om tomma hus här. Du är välkommen och är du reko kan du få se min Ferguson 35 a :)

  SvaraRadera
 16. Träden i staden kommer nog att behövas i en framtid med energibrist om inte annat att elda med. För fy satan vad stassarna kommer te frysa. Lisbeth det finns gott om tomma hus här. Du är välkommen och är du reko kan du få se min Ferguson 35 a :)

  SvaraRadera
 17. Träden i staden kommer nog att behövas i en framtid med energibrist om inte annat att elda med. För fy satan vad stassarna kommer te frysa. Lisbeth det finns gott om tomma hus här. Du är välkommen och är du reko kan du få se min Ferguson 35 a :)

  SvaraRadera
 18. "galna" eller inte
  Läs gärna Lotta Grönings utmärkta krönika i Expressen.
  "Svenskt jordbruk framstår som en sorglig historia" Samt kommentera gärna sedan varför en villkorad medborgarlön inte är bra. (Villkoret att lyfta den svenska landsbygden) Genom jordbruk.

  "De små bönderna har inte haft en chans" skriver hon. Hon skriver om "Kobidrag" till unga bönder mycket mer än så föreslås inte. och om politikers bristande vilja. Jo de vill förstås se på skogen som en tillväxtmotor som "skogens gröna guld" Vilket i slutänden kan betyda lika lite träd som i många av Europas medlemsländer. Eller i våra städer... Många har en helt annan syn än vad vi har på vad en skog är.
  Forskning visar vilken betydelse träd har. (Dagens inlägg)

  Vi kan ju inte se på bönder som några som är med i dokusåpor och söker fruar eller män. Vi står för den snabbaste urbaniseringen! så dags att vakna. "Fostrade som vi är i folkhemmet har vi konsumenter inte lärt oss att protestera. Politikerna sköter ju allt" skriver hon.
  Protesterar man blir man kallad mer eller mindre galning. Vem vill bli kallad för det?

  "Förtätad stad har massor med positiva effekter, men rent avgörande negativa" Ja och det mest negativa är väl att folk tvingas ge upp och flytta till stan.
  Det är så man kan bli galen.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 19. Lisbeth! Du förstår väl som du drabbas av du?

  Innan människan anlände så fanns.
  1. Solstrålning
  2. Vulkanutbrott
  3. Naturlig variabilitet

  Sedan fans i 3000 år
  4. Mänsklig aktivitet
  Sedan finns inte
  4. Mänsklig aktivitet

  När människan har avrest så finns
  1. Solstrålning
  2. Vulkanutbrott
  3. Naturlig variabilitet

  Och Lars Bern och han lärjungar är
  döda sedan länge och saknade av ingen!

  Klimatlarver är som mördarsniglar, svåra att tas med.

  SvaraRadera
 20. Jag håller med om att vi inte behöver förtäta städerna. Behåll träden, plantera fler. Men var ska dessa 600.000 bostäder byggas kommande elva år (siffror enligt boverket)? Stockholm har idag 430.000 bostäder.

  Det är MP:s politik som leder till denna gigantiska expansion, med var? Är det jordbruksmark runt städerna som ska exploateras? Vad är MP:s plan?

  SvaraRadera
 21. R, Ja förstår att jag drabbad av jag. Mina grottmänniska gener... Men Jag är min medvetenhet inte först och främst min nuvarande personlighet och liksom alla andras medvetenhet kan min växa. Krävs förstås vilja. Det som politiker verkar sakna...
  "Innan människan anlände" Ja vet vi när människan anlände?
  Forskare har hittat en kromosom vars släktlinje är äldre än människorasen Homo Sapiens. Vad säger att de inte hittar en ännu äldre..? Jag kan då inte avgöra det.

  När människans har avrest vet vi inte. Eller när människan anlände. Eller om denna planet drabbas av Solstrålning, Vulkanutbrott eller Naturlig variabilitet (forskares namn på slumpen) namn när vi avrest. Planeten kan lika gärna avvecklas med oss. Naturligtvis har människan och har haft stor inverkan på klimatet. Förmodligen större än vi TROR. Men solen sätter en del forskare först. Någon sol är då inte jag. Upp som en sol och ner som en pannkaka. Så kan väl människan bäst beskrivas. Ibland bör vi tänka om. Tänka nytt tänka "rätt"

  Ang. Lars Bern och hans lärjungar. Lider inte av godhetspsykos. Eller sällar mig till klimatskeptikers skara. Däremot så antar jag försiktighetsprincipen/regeln. Inhandlar gärna därmed både kortbyxor och stråhatt samt alla långkalsonger jag har råd med. För att sedan kunna dela ut vid behov vid varierande väder. Kan vara en släng av godhetspsykos. Eller vanlig medmänsklighet.

  "Klimatlarver är som mördarsniglar, svåra att tas med" Ja de ska ha rätt till varje pris. Kanske är jag en larv eller en larvig mördarsnigel, men knappast en klimatlarv:) Tycket som sagt hus ska tåla extrem värme och extrem kyla. Samt att det är våra politikers plikt att se till att de gör det. Jag är för närvarande ingen politiker men det betyder inte att politikerna ska sköta allt. Vi kan inte bara skylla på dem. Vilka är då vi?

  Lisbeth


  SvaraRadera
 22. Vad är de privata markägarnas plan menar du? Pratade just med grannen som berättade att privata markägare har långt innan politikerna bestämt att det ska exploateras. Så går det när man tror att man kan äga mark. MP verkar ha en enda plan att hänga med. Bygga för glatta livet. På så vis blir det "deras" politik. Men det kan de ju ändra på om de vill och vågar.

  SvaraRadera
 23. Det är MP och andra politiska partier som är exploatören i detta fall, vi ska inte skylla expansionen på privata markägare som ändå om man ser till helheten kommer bli lurade av de större bolagen, NCC, Skanska, etc etc.

  Vad är planen MP? Det handlar om motsvarande ett och ett halvt Stockholm på kort tid, inkl infrastruktur arbetsplatser, köplador etc.

  SvaraRadera
 24. Nu råkar svensk medellön vara ca 23 tusen kronor netto, och om man tror att "landsbygdslön" på hälften av denna summa fungerar fint beror det antagligen på a) man sitter vid gratisbaren i riksdagen lätt "mörtögd" eller b) det var länge sedan man besökte svensk landsbygd pga all tid man spenderar i vindsvåningen på Manhattan eller liknande anledning. Borgare brukade förr i tiden tjata om medborgarlön på runt 6000 kr i kombination med platt skatt, och jag gissar att detta är en beklaglig "evolution" av den debatten..

  SvaraRadera
 25. Anonym, Som Schlaug skriver så har EU kommissionen manat till förtätning. Det har våra politiker som vill vara bäst i klassen tagit vara på. Markägarna också. Vem säger att de känner sig lurade. Även om de är det. Naturligtvis gör de större bolagen vinsten. Men ser man till helheten... är alla förlorare.

  Tidigare regering satt inte MP i. Därmed inte sagt att de är oskyldiga, för de vill helst samarbeta med dem. Inte med V av Fridolin att döma. Sjöstedt placerade han långt till vänster från MP i Almedalen. Ja V och SD fick inte alls vara med. Visade därmed tydligt vilka han föredrar. Som en sann liberal. Oj vad det förtätas. Inte måste vi leda urbaniseringsligan. Inte måste vi vara bäst på allt. Lägst arbetslöshet i EU t.ex. Med så hög vapenexport som vi har så bör vi ta emot fler flyktingar än de som har lägre. MP bör försöka stoppa vapenexporten och skaffa sig en integrationspolitik? För de saknar en sådan. Såg att föreningar vill stoppa Förbifart Stockholm och blandar in påven som får besök av S. MP ansluter sig inte i brevet till påven? Med andra "i ryggen" skulle man kunna tycka att de borde våga. Men de kanske inte vill stoppa Förbifart Stockholm innerst inne? Trots att det kostar massor. Pengar som skulle kunna användas till integration och kollektivtrafik.
  Så påven har nu chansen att visa att han tycker det är viktigt med miljöarbete. Vilket han uttalat tidigare. För MP blir det svårt att gå emot S.

  Så vi kanske kan skylla på påven? Om han inte instämmer med miljöorganisationerna. Då går vi själva fria. Fast pekar man på påven pekar tre fingrar tillbaka. Det där med skuld är inte lätt. Skuld och skam är vi matade med sedan barnsben.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 26. Svenska kyrkan är Sveriges äldsta markägare. Vi kan alltid hoppas på att de inte är lättköpta. Hallelujah!

  SvaraRadera
 27. Anonym 08:13:00 Ja man kanske det. Eller så lever man tämligen enkelt och vet andra som gör det. Kan vara svårt för en del att förstå.

  SvaraRadera
 28. Träd i stad måste skötas regelbundet. Alleer eller träd på trottoarer blir lätt väldigt stora och skymmer både utsikt och ljus för fönstren i bostäderna. Mörka rum åt gatan är inte alls roligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stackars dig. Mörka rum åt gatan. Vilket elände. Det låter verkligen jättejobbigt.

   Radera
 29. När skall man sluta göra kalhygge? Man sågar ner skog också mitt i sommaren; varför låter man göra så där fast fåglarna har sina ungar i boet?
  Vi har ingen skog längre på landet då skogsägarna härjar med sina maskiner överallt och regeringen inkl. miljöpartiet låter det hända.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.