fredag 17 juli 2015

Sommarpytt: Att dö av värme eller av kyla...

En del skriverier är värda att ta upp igen, trots att de har mer än ett år på nacken.  Sålunda meddelades på SvD:s ledarsida att klimatdebatten är överdriven, att fördelarna är större än nackdelarna med högre medeltemperatur och att fler människor dör av kyla än av värme på jorden.
Just det sistnämnda - att fler dör av kyla än av värme på jorden - är knorren på den artikel SvD fick gratis, (enligt ledarsidans Tove Lifvendahl) av skribenten Bjørn Lomborg. Lomborg är adjungerad professor vid Köpenhamns handelshögskola.

Huruvida Lomborg räknat in de drygt 50 000 människor som beräknats dött av värmeböljan i Ryssland år 2010, eller de drygt 30 000 som dog i värmeböljan i södra Europa för tio år sedan är oklart.

Lomberg meddelar vidare: "Kostnader för uppvärmning kommer att minska mer än vad kostnaderna för luftkonditionering kommer att öka."

En liten detalj bortses noggrant från: luftkonditionering är vanligare i såväl Handelshögskolan i Köpenhamn som i SvD:s lokaler än på landsbygden i Bangladesh.


När det begav sig, artikeln är som sagt dryga året gammal, skriv jag följande:

"SvD:s ledarredaktion gör sig skyldig till ett vetenskapligt och intellektuellt lågvattenmärke av sällan skådat slag när man nu väljer att hyra in (när jag skrev  - 26 september 2013 - trodde jag att man köpt artikeln, inte fått den gratis) en skribent som underblåser de intressen som av olika skäl inte vill ta klimatfrågan på allvar.

Förmodligen har ledarreaktionen intresse av att medverka till att förvirra, förenkla och fördumma. Marknadsekonomin, som på ett närmast fundamentalistiskt sätt omhuldats av ledarredaktionen i årtionden, fungerar ju inte så bra när det gäller klimatfrågan. Klimatfrågan berör nämligen främst de som saknar köpkraft och de som ännu inte är födda. Därför är marknad en usel ledsagare i klimatfrågan. Vilket förstås avslöjar bristerna i den ideologi som SvD:s ledarredaktion står för."

Uppfattar detta som årtiondets hittills mest groteska artikel på SvD ledarsida. Slut för idag, tack för idag. Kommentarsfunktionen är, som trogen läsare vet, avstannad så här på sommaren.