måndag 25 maj 2015

Arctic Challenge Exercise inleds idag

Arctic Challenge Exercise inleds idag. 3 600 personer och 115 flygplan deltar. Den svenska rödgröna regeringen ställt en tredjedel av Sverige till förfogande för bland annat USA:s och Storbritanniens krigsmakter. Sverige deltar inte bara med JAS Gripen utan även med ledningsflygplan och tankerflygplan. Senaste jag skrev om det var här

Flygflottiljen F 21 i Luleå gör bedömningen att övningen kommer att ge hotellen i Norrbotten cirka 7 000 gästnätter, och att deltagarna kommer att spendera minst tio miljoner kronor "som kommer näringslivet till del". Krigsövningar motiveras allt oftare som del av tillväxt- och regionalpolitik.

Det sägs att några miljöpartistiska riksdagsledamöter kommer att ansluta till de protester som pågår i anslutning till övningen. Hur partiledningen ser på det kan man ju fundera på om man inte har något viktigare att fundera över.

Den rödgröna regeringen har även gett tillstånd så att det så kallade värdlandsstödet kan övas i samband Arctic Challenge Exercise. Värdlandsavtalet innebär att Sverige skall kunna agera värdland för Natostyrkor så att dessa kan ges möjlighet att såväl bygga militär infrastruktur i Sverige - det vill säga få tillgång till flygplatser, hamnar, vägar och förbereda transporter av Natotrupp och material på land, till sjöss och i luften - som att kunna anfalla ”tredje land” från svenskt territorium.

Den som inte ser att manegen krattas av den socialdemokratiskt ledda regeringen för att Sverige med ett enkelt penndrag skall kunna söka medlemskap i Nato bör fundera över sina förståndsgåvor.

19 kommentarer:

 1. Jag bryr mig egentligen inte om vad de tycker säger "ÖB" Vad Ryssland och Putin anser bör vi inte bry oss om?

  Men folket då? Jonas Sjöstedt vill ha en folkomröstning om NATO.
  Bör man bry sig om vad folket anser? i en demokrati...

  Ett enkelt penndrag återstår och människor låter sig bollas mellan höger eller vänster.

  SvaraRadera
 2. Vi har redan ett avtal om ömsesidigt försvar i och med EU. Detta försvar ska vara enligt NATO-modell om jag inte missminner mig.

  Vi är alltså redan allierade med ett antal NATO-länder även om vi inte är medlemmar i själva NATO.
  Ryssland ser oss också som allierade med NATO, brakar det lös så är vi ett mål.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren hittade jag på en blogg, tyckte jag var bra:

  "Vad är det för mening med att rösta på Miljöpartiet om de inte ens i regeringsställning kan sätta stopp för en sådan här sak? Har partiet helt tappat sinnet för proportioner när det gäller vilka frågor som är mer eller mindre viktiga? "

  http://kristerhakansson.blogspot.se

  Styr Bildt fortfarande UD eller vad är detta för idioti!?

  SvaraRadera
 4. "Jacob Westberg, lektor i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan, är positiv till övningen.

  – Det här är det sämsta säkerhetsläget sen Kalla krigets slut. Jag skulle till och med säga att det är sämre än under Kalla kriget, för då var terrorbalansen stabilare. Läget är allvarligt, säger han.

  Men so what? Om vi finner det för gott att samarbeta med andra Natoländer så är det vår sak. Vad ska Ryssland säga om det?"

  ---------------------


  Ryssland säger väl inte så mycket, de skickar missiler och bombplan om natoaggressionerna eskalerar.

  Men "so what"..

  SvaraRadera
 5. Att Arctic Challenge Exercise medför slitningar inom miljöpartiet är väntat. Rimligen finns även slitningar inom svensk socialdemokrati. Vad säger exempelvis Leif Pagrotsky och Maj-Britt Theorin?

  SvaraRadera
 6. Lusten att diskutera något alls överhuvudtaget med sina väljare verkar "historisk låg" hos (s), även om man väl aldrig egentligen varit vidare intresserade av sådant. Man kanske "glömt" vem som bestämmer, den där dagen vart fjärde år? Kanske därför man har "stabila" 25%..?

  SvaraRadera
 7. Upprörande övning. Efter att upprepade gånger ha blivit hotade av Ryssland väljer Sverige att öva med Nato. Vore det inte mer logiskt att öva med Ryssland istället, så blir det kanske lite lugnare från det hållet?
  Efter att Romson svängt och blivit försvarskramare återstår nog enda hoppet i (v). Det är väl tillsammans med (sd) det enda partiet helt utan demokratiska rötter och föresatser, så de har nog inget emot att återuppta sponsors- och samarbetsprogrammet med Moskva.

  SvaraRadera
 8. Demokratiska rötter och föresatser kan förändras. Det går att riva upp rötter och den lilla demokrati som vuxit fram är snart ett minne blott. Demokrati går sakta att bygga men väldigt fort att rasera.

  Dessutom är demokrati ett skenproblem för ingen fullständig rättvisa kan existera. Det visar väl verkligheten. Oavsett färg på regeringar, så existerar ingen rättvisa. Klyftorna snarare ökar. Rättvisa styr vi galningar knappast över. Vi tror det ja. Tron kan försitta berg.

  Man kan kalla det för den lilla demokratin, för regeringen vilar sig på att 70 procent av väljarna, står bakom de fem partier som gått samman genom blocköverenskommelsen DÖ. Nu tycker de sig kunna styra och ställa över försvarspolitikens framtid, med väljarnas stöd. Någon folkomröstning behöver vi inte. Bara DÖ. dvs. dem.

  Så även om det återstår ett penndrag, så är vi enligt dessa partier redan tillfrågade, om ett närmande till Nato. Det genom vår röstdemokrati. Lita på oss. Vi har era och era barns liv i våra händer. Men lita på oss. När ska de säga den berömda frasen. Den har sagts förut...

  Dags att se till annat än partiers "demokratiska rötter och föresatser" V och SD kan börja med sig själva. De pratar mycket om varandras rötter. Minst lika mycket som de andra gör. Går förresten att koka soppa på rötter.

  En soppa är det. Det är klart att regeringen är minst lika rädd för USA innerst inne. Den typ av bombplan de kommer skicka har inte raderats ut från våra minnen. Inte minnen av den ryska Björnen eller. Margot W hon drömmer om en kärnvapenfri värld säger hon. Men beslut sprungna ur rädsla skapar knappast en kärnvapenfri värld. Eller föräldrar som kan se sina barn i ögonen utan nedslagen blick.

  Vi som sa nej tack till upprustning och krigsskådespel kan det, även om det blir en kort stund. Samt även om vi naturligtvis också är rädda.


  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Är man inte med i NATO så står man ensam. Det upplever Ukraina idag. Ukraina har samarbetat mer med NATO än Sverige men de hade de inget för.
  Medlemsskap i NATO är som en hemförsäkring. Har man inte betalat premien så har man ingen försäkring. Detta oavsett om man har bjudit försäkringsagenten på lunch

  SvaraRadera
 10. Ja det var ju en bra liknelse. Medlemskap i NATO är som en hemförsäkring, den kan vara väldigt dålig om man inte läst den finstilta i avtalet. Eller har politiker som saknar förmåga att göra det.

  Har man dessutom inte erbjudits något val eller avtal alls som folket inte har, vad är det då? Inte ens en försäkring/försäkran om något bra. Utan endast tomma ord.

  Eller har folket blivit erbjudna en öppen debatt och sedan erbjudits en folkomröstning?
  Behöver man inte försäkra sig om att vi inte dras in i saker vi inte vill dras in i. Behöver vi inte försäkra oss om att "vi" även i fortsättningen kan vara en röst i världen för fred.

  Om svaret är nej på dessa frågor låt gå. Det är enkelt ett penndrag bort bara.
  Men sanningen är den att vi inte vet vad vi kan tvingas delta i.
  Det är då väldigt naivt att tala för NATO.

  Du gillar tango, Tango Smurfen? Dansar tango gör man två och två. Eller hur? Ingen gemensam ringdans alltså.

  Vi skulle kunna dansa tango med Finland. Men även deras politiker vill väl också helst dansa ringdans innerst inne.

  Nej föredrar tango framför ringdans. Du får byta bild Tango Smurfen. Annars blir du bara en smurf. De är blå som Jan Björklund som idag försvarade ett medlemskap i Nato. Dåligt dessutom för han riktade endast kritik åt det ena hållet. Visade prov på tunnelseende och tunnelseende är ingen bra hemförsäkring. Tunnelseende kan man t.ex. få om man bjuder en charmig försäkringsagent på lunch. Man kan bli helt bortkollrad.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. Det kan var svårt och förstå att det finns ett brödraskap - en elit - som styr det mesta av världens politik, ekonomi och säkerhetsverksamhet. För egen egoistisk vinning förvrider de sanningar för att manipulera alla.

  Tro det eller ej; "Ju fetare lögn, desto fler tror den."

  Bilderberggruppen är ett forum för denna elit, där EU och Nato är deras redskap. Genom dessa redskap skapas oro, motsättning och krig mellan länder för att mjuka upp allmänna opinionen för att få den att acceptera en världsarme. Ju hemskare bild media målar upp, desto bättre för de som vill driva fram en världsarme.

  Det är hög tid att vi som vill uppnå frihet slutar tvista om ovidkommande meningsskiljaktigheter som brödraskapet programmerat oss med.

  Vi käbblar om politikens höger, vänster, de gröna och mitten: DET ÄR ETT LÅTSASKRIG SOM BRÖDRASKAPET NJUTER AV.

  Det är dags att vakna och rikta uppmärksamheten mot de verkliga krigsivrarna, banditerna och deras syfte!

  Christer

  SvaraRadera
 12. Kan vi förvänta oss protester mot detta också?
  http://tass.ru/en/russia/796592

  SvaraRadera
 13. Anonym
  mån maj 25, 08:13:00 em

  Varför ska vi kritisera övning INNE i Ryssland?
  Jag ställer dock din fråga till dig, när ska natokramare kritisera ACE? Nej just det..

  SvaraRadera
 14. Hur ska vi kunna försvara Sverige mot USA utan att samarbeta med Ryssland?

  SvaraRadera
 15. Till exempel därför att övningen inne i Ryssland är pass stor att den borde föranmälts i enlighet med wiendokumentet.
  Men det är ju som vanligt ren formalia...

  SvaraRadera
 16. Anonym
  tis maj 26, 06:00:00 fm

  Vilket de också har gjort om du hade letat lite:
  tass.ru/en/russia/796667

  SvaraRadera
 17. Blev nyfiken och läste inne hos Cornucopia "Ny rysk beredskapskontroll"

  Anonym, vi behöver sluta upp med att försvara någon av dem varken Ryssland eller USA? Varför måste vi välja sida? För att vi är helt identifierade med höger eller vänster? eller de gröna dvs. totalt tunnelseende.

  "De strategiska orden "stratecic command" och stratecic drills" används nu, vilket innebär att man alltså når upp i full stridsberedskap med kärnvapen"

  USA skickar B52 plan till Sverige som kan utrustas med kärnvapen. Ryssland svarar med full stridsberedskap. Vad är hönan och vad är ägget. Svår fråga. Vad kom först?

  Sjöstedt har ställt frågan har regeringen förvissat sig om USA är utrustade med kärnvapen eller inte. På hans frågor ler Björklund och svarar på samtliga det är Rysslands fel.

  Det är ju rent löjligt att tala för antingen den ena eller den andra. Vad spelar det för roll vem av dem som gör slut på denna värld.

  "Vi" våra politiker borde skämmas. Låta sig bollas runt som viljelösa mähän. Brukar inte be utan tacka. Men nu ber jag. Ber efter kunnigare och ärligare politiker, samt att vi ska slippa kärnvapenkrig.

  Tack till Stina O som tog debatten med Jan Björklund.
  Varför bryr sig en kulturarbetare om detta. En dum fråga fick hon. Björklund log som vanligt. Det handlar ju om vilken kultur vi vill ha. Krig eller om vi vill arbeta mot fred. Oavsett om vi är skiträdda.

  Våra politiker med ett och annat undantag har tydligen valt kultur dvs. fortsatt arbete för krig. Vi andra kan bara hänga med och hoppas på Margot Wallströms dröm en kärnvapenfri värld. Men denna dröm ter sig skrämmande avlägsen.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 18. Har inte skrivit de anonyma inläggen. Visst det är bra att låta andra söka svar själva. Men ibland är det bättre att tala ur skägget.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 19. Hej Am fru, Morgan debra Am en legitim och tillförlitlig lån långivare ger ut lån
  på ett tydligt och begripligt villkor på 2% ränta. från
  $ 12.000 till $ 7.000.000 USD och Euro bara. Jag ger ut Business lån,
  Personliga lån, studielån, billån och lån för att betala räkningar. om du
  behöver ett lån vad du behöver göra är att du kontaktar mig direkt
  på: morgandebra1986@gmail.com
  Gud Välsigne Dig.
  Hälsningar,
  Morgan debra
  E-post: morgandebra1986@gmail.com


  Obs: Alla svar måste skickas till: morgandebra1986@gmail.com

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.