onsdag 4 februari 2015

Ända in i döden....

I lördags bläddrade jag igenom tidningen och på sidan där dödsannonser finns kunde man ta del av dödsannonsen som förkunnade att Peter Wallenberg har avlidit. Annonsen var på tre spalter.

Annonsen hade inte mycket mer text än en ordinär dödsannons, men vad spelar det för roll. Ända in i döden skall det märkas. Tre spalter. Här var det ingen knegare som fallit ifrån, ingen undersköterska som bytt blöjor på den rike, ingen vanlig kludd utan någon som råkat födas av rika föräldrar och ärvt en förmögenhet enligt kapitalismens gyllene regel.

Jag tänker: de som satt in annonsen måtte ansett att det var en så liten människa som dött att man måste köpa utrymme på tre spalter för att markera hans storlek. Jag tänker vidare: Så ledsamt det är att människor känner behov av att statusmarkera ända in i döden.

Jag tänker: Så trist det är att tänka ibland.

25 kommentarer:

 1. Antagligen svårt att ändra på. Har ju pågått ända sen de gamla egyptierna, etc. Men det är ju ganska meningslöst.

  SvaraRadera
 2. "De som satt in annonsen måtte ansett att det var en så liten människa som dött att man måste köpa utrymme på tre spalter för att markera hans storlek."
  !!!!!!!!!!!!
  L.

  SvaraRadera
 3. Nästa fråga: Sprids askan efter Peter Wallenberg i en minneslund eller kan vi se fram emot något mer anslående gravmonument? Låt oss överraskas!

  SvaraRadera
 4. Tack för bra tankar! Ja, visst har Makten sina koder, att signalera budskap med, till oss på markplanet: Vi ska veta vår plats!

  Gt

  SvaraRadera
 5. Som arbetande i ett av bolagen i sfären märker jag faktiskt varje dag av inflytandet av ägarfamiljen, vilket inte kan sägas om alla bolag.
  Den extrema långsiktigheten, tålamodet, att vara ledande inom allt från kvalitet, produktutveckling till energiförbrukning, miljöpåverkan, social och ekologisk produktion hos underleverantörer med mera. Lite mer än ärvda pengar finns det faktiskt.
  Birger skulle, är jag säker på, trivas utmärkt i denna relativt kompromisslösa miljö. Sök jobb som miljöansvarig, du skulle tycka det var rätt kul.

  SvaraRadera
 6. Ben;
  Göteborg kan stoltsera med egna små pyramider, inte alls liknande
  Cheops men mycket respektingivande. Nordens största mausoleum
  på "rikemanskullen" på Östra kyrkogården vid Redbergsplatsen, helt
  nära Birgers föreläsning om några dar.
  Vad vore Sverige utan alla dessa grosshandlare, industrins magnater
  och skeppsredare, som nu tvingas dela sovrum med 150.000 vanliga
  dödliga små medelmåttor.
  Passa på att imponeras stort och slå två små Redbergsflugor i en smäll.
  IQ

  SvaraRadera
 7. IQ, förutom dessa ekonomiskt uppblåsta bjässar på Östra, och släktingar till oss vanliga, finns konstnärer, artister och litterära giganter som Ivar Arosenius, Karin Boye, Sonya Hedenbratt, Barbro Hörberg, Viktor Rydberg och udda figurer som Ulf Thorén...
  Så kan det vara.
  PL

  SvaraRadera
 8. Markörer;
  Pyramid, slott, lyxvilla, vrålåk, lyxbåt, solbränna, kläder....
  språkhantering, blick, rörelse, lukt, matinköp, adress, cv, restaurang, resmål....
  facebook status, bloggutrymme, lästa böcker och ett oberoende av arbetsgivare.
  Jag är inte vem som helst, minsann. Jag apar inte futtigt efter andra.
  Aran

  SvaraRadera
 9. Döden, till skillnad mot befintlig socialdemokrati, har ju en jämlikhets-politik: alla slutar med lika stora tillgångar dvs inga alls. Måste väl upplevas (i förväg) som OERHÖRT SURT för rika människor, att ingenting går ta med sig när man går. Upplevs antagligen som en morbid form av bolsjevik-socialism..?

  SvaraRadera
 10. Familjen Wallenbergs förmögenhet och inflytande består i huvudsak av aktieinnehav, och inte kontanta medel, vilket gör att medlemmarna i Wallenberg sfären inte finns med bland dom rikaste i Sverige.

  Jag skulle vilja säga att det är tur för Sverige att vi har haft dynastin Wallenberg i den position dom sitter i. Wallenbergarna har gjort mer för Svensk industri och svenskt välstånd än vad LO kunnat åstadkomma.

  Sverige får vara tacksamma så länge inte politiska galningar som Gustav Fridolin, och än värre Åsa Romson tar för stor plats, ty då går det gå käpprätt åt helvetet och Sverige skulle hamna på stenåldersstadiet.


  SvaraRadera
 11. Kommentarer om Wallenbergsfärens förtjänster har inkommit. Men det var väl inte det blogginlägget handlade om? Det var väl en filosofisk tankefigur om det tragiska med att status måste upprätthållas även efter döden.

  SvaraRadera
 12. Att ägna tid åt en dödsannons storlek är ett bevis på det infantila meningslösa dagdriveriet vid bloggar, vilket även detta inlägg är ett bevis på, nonsens, när det ägans tid för detta på BS i övrigt oftast intressanta och tänkvärda blogg, är det faltiskt intressant, som värdemätare på samtiden. Vart är vi på väg?

  Ja, det hade (kanske) varit snyggare med en mindre annons, enligt familjens devis, att inte synas, å andra sidan verkar inte längre PW, och då fick han synas lite.

  Å andra sidan ger en enkel förklaringsmodell att någon fått i uppdrag att sätta in en annons, och funderat på vad som är rätt och fel. Syftet med annonsen var i detta fall att synas, att framhäva budskapet. En rätt snygg signal.

  Om detta går inte att dra någon annan analys är att den som satte in annonsen ansåg att man hade råd med en större annons för att uppnå syftet att synliggöra. Ungefär som en bioannons eller teaterföreställning, som ju begravningar är. Vissa bioannonser är små, andra större, beroende på bedömt allmänintresse.

  Intresseklubben i detta är nog inte så stor, samtidigt som alla vet att Birger är ickesocialist, och möjligen antikapitalist?

  Av intresse är att frågan kommenteras, av rent psykologiska orsaker?

  När farsgubben dog, satt man där med avvägningen hos begravningsentreprnören, symbol, radavstånd, tydlighet, text, innehåll, budskap.

  Det blev en något längre annons är vanligt, (eftersom det är så jävla fult med tät packad text), i bägge dagstidningarna, eftersom farsan var värd det (och hade efterlämnat pengar för att täcka ett tack och lite till.

  Många har inte råd alls, eller anser att pengarna gör bättre nytta på banken, ofta blir det ingen annons alls, vilket är ett sekulärt modernt alternativ. Att hedra den döde, vars liv var en förutsättning för nästa, har på något vis ansetts vara god sed, men är som alltid en fråga om vad den döde efterlämnat sig och de efterlevande har för egen ekonomi.

  Blogginlägget är existentiellt, om vad som är värt att lägga resurser på, och vad som är värt att lägga ner tid att kommentera, lite mentalitetshistoria. Gravtal och likpredikningar, i synnerhet under 1600-talet, är intressanta och viktiga historiska källor att forska på, och säger mycket om våra förfäders liv och tänkesätt.

  Borde (icke ironi) vara värt forskning, det finns många länder där väldigt fattiga familjer, lägger väldigt mycket kosning på den döde, inkl annonsering och gravkammare.

  Blir genast nyfiken på Palmes och Linds annonser. Själv sörjer jag att det inte finns fler familjer som Wallenberg, alternativet är Industrivärlden, ansiktslösa rovgiriga riskkapitalbolag med säte Gud vet var eller statligt eller socialitiskt ägande? slw

  SvaraRadera
 13. Birger skriver: "Här var det ingen knegare som fallit ifrån, ingen undersköterska som bytt blöjor på den rike, ingen vanlig kludd utan någon som råkat födas av rika föräldrar och ärvt en förmögenhet enligt kapitalismens gyllene regel."
  Notera "råkat födas av"

  Att Birger Schlaug är människa och man, att människor är människor, att djur är djur, att växter är växter, att mineral är mineral, att vissa människor är män och andra är kvinnor, att elefanten har snabel, att lejon har klor, att Peter Wallenberg föddes in i den familj och miljö han gjorde: Är det en slump (råkat)?

  Vi människor har "råkat" få möjlighet till tankeverksamhet med den verksamheten borde vi tänka ett varv till.

  Christer


  SvaraRadera
 14. Men hade de nu köpt en enkel enspaltare hade det gnällts om vilka gnidna snåljåpar de var trots att kostnaden är irrelevant för dem, missunnsamma med gubben, tyckte de inte om honom?
  Men visst är det en klassamhälles markör, så som hela deras leverne, kläder, bostäder, bilar etc.
  Gubben fick säkert svindyr kista också, pampig gravsten och luxuösa blomsteruppsättningar vid begravningsakten.

  Wahhabiterna har mer sparsmakad när det gäller begravning, Abdullah i Saudiarabien fick enkel begravning, sveps bärs på en bår till kyrkogården och begravs i en omärkt grav, familjen och några muslimska länders potentater närvarande.
  I jämförelse ter sig den kristna dödskulten morbid och bisarr.

  SvaraRadera
 15. Slw, som en liten notering: jag tror att du lade ner mer möda på att skriva ner din kommentar än Birger lade ner tid på att skriva ner tankarna i blogginlägget... som ju ändå var en betraktelse över behovet att hålla på status ända in i döden. Apropå "ett bevis på det infantila meningslösa dagdriveriet vid bloggar"...

  Christer, lite obehagligt tanke det där med att man inte råkat födas in i en viss släkt. Så den som föds in i en missbrukarfamilj har inte råkat illa ut, utan det är ett bevis på alltets vishet...??? I så fall betraktar jag visheten som synnerligen vedervärdig.

  SvaraRadera
 16. Man kan välja att se sig och sig själv som ett offer som råkar ut för saker. Eller så kan man skylla på en elak Gud. Man kan även tänka att inget är en slump. Eller att slumpen är en elak jävel.

  Tänkvärt inlägg Christer!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 17. Väljer man att se på sig själv som ett offer, så tror man gärna att andra också är det? Så här berättade en kändis för ett tag sedan... "Jag hade råkat ligga med tjejens mamma"

  Tänk vad mycket vi råkar ut för! Eller vad mycket vi bäddar för?
  Orsak-verkan.

  och nej det betyder inte att vi inte ska hjälpa andra. Eller ta emot hjälp av andra.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 18. Ja beroende av inkomst spelar det tyvärr fortfarande vilken begravning man får.
  när din svärfar dog för ett par år sedan,eller min svärfar dog i år vet ej skillnaden.Men vi tog det som var det billigaste vi kunde hitta utan att det skulle verka fel

  SvaraRadera
 19. Kista i spånskiva med bårtäcke går ju bra.Därvidlag en familj som jobbar i Örebro kammarorkester spelade flöjt samt fiol.gratis.Alla har vellan någon som kan spela eller sjunga.Deras dotter spelade piano gratis o.s.v.

  SvaraRadera
 20. Men det blir ju vanligt att man inte har någon begravningsgudtjänst.Man är bara med att sätta askan i en askgrav eller en minneslund.

  SvaraRadera
 21. För mig som är med i humanisterna eller ni som inte är det så finns det ju alternativ med borgerlig begravning.Kolla upp med din begravningsbyrå för att slippa onödiga kostnader.

  SvaraRadera
 22. Sedan än liten spaning man behöver ju inte sätta in en begravnings annons om man inte vill.Det verkar ju menigheten inte fatta.Då blir ju lite lättare.

  SvaraRadera
 23. Alla verkar ha fastnat i gamla tradditioner.Att begrava någon kan max kosta 10000

  SvaraRadera
 24. Neoliberal Agendaons feb. 04, 10:45:00 em

  RIP

  Om pengar hade varit uppbackade (tex av guld) och inte kunnat skapas av bankerna så skulle Wallenbergs förmögenhet varit mycket mindre. Möjligheten att inflatera valutan (förstöra andras privata egendom) går förövrigt emot kapitalistiska principer.

  Annars, hans söner är 55-60 år, vilket betyder att de har hyfsade chanser att reversera åldrande så de slipper gå samma öde som sin far. Men det kräver att pumpar in familjeförmögenhet i forskning för regenerativ medicin, tex. <A href="http://http://sens.org>SENS research foundation</a>

  SvaraRadera
 25. Anonym, ons feb. 04, 03:39:00 em

  Förklara gärna hur "råkat" ordnade så att Peter Wallenberg föddes in i den familj och miljö han gjorde.

  Lisbeth skriver: "Tänk vad mycket vi råkar ut för! Eller vad mycket vi bäddar för?
  Orsak-verkan."

  Instämmer. Eftersom vi människor har "råkat" få möjlighet till tankeverksamhet borde vi tänka ett varv till.

  Christer  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.