onsdag 14 januari 2015

Vad sa Anna Kinberg Batra egentligen?

Häromdagen höll Anna Kinberg Batra sitt stora tacktal efter att ha blivit vald till partiledare. Bland annat sa hon att man skall kunna driva om precis vad som helst. Så då går det nog för sig att skriva ner vad jag tänkte när jag hörde hennes tal. Så här tänkte jag - Annas tal i svart och mina tankar i rött:
 

Tack för förtroendet! Och tack Fredrik för ett fantastiskt partiledarskap. Du kommer gå till historien som både partiledare och statsminister. Absolut, ingen annan har lyckats få 2802 deltagare på en moderatstämma att hoppa när hen räknat till tre, medan ledaren utropade: ”Känner ni kraften??? Nu hoppar hela Trollhättan! Nu hoppar hela Luleå!! Nu hoppar hela Oskarshamn!!!Vi tror på den, vi tror på arbetskraften!”. Så skedde på tidigare moderatstämma. Starkt!

Som den som i en tid av omfattande internationell ekonomisk kris byggde Sverige starkare och gjorde Sverige till ett bättre land att leva i. För oss som är friska nog att hoppa...?

Fredrik har förnyat och utvecklat vårt parti. Byggt upp ett starkt allianssamarbete. Jajamen, och sakta vridit musten av sina småkamrater.

Blivit statsminister efter valsegern 2006 och vunnit väljarnas förtroende igen 2010, med förstärkt väljarstöd. Vunnit internationell respekt. Sänkt skatten för vanligt folk som jobbar - de där som är sjuka och arbetsslöa är ju inte vanligt folk -  och möjliggjort för flera hundra tusen fler människor i arbete. Jajamen, bara de  har koll på om det kommer ett sms som berättar att de kan jobba en timme i Barkaby och en i Haninge...

Under ditt ledarskap har vi visat svenska folket att borgerliga regeringar inte bara kan fungera - sensation! - utan också förtjäna förtroende i breda grupper och utveckla och genomföra viktiga reformer, inte minst för en stark ekonomi. Jajamensan! Fredrik och Anders har varit smarta nog att smita undan och låta hushållen skuldsätta sig istället för staten...

Det ska vi slå vakt om, vi som nu tar stafettpinnen vidare. Hjälp, se upp! 

Men det kanske allra viktigaste arvet för oss att bygga vidare på – det är att du alltid har tagit din utgångspunkt i hur Sverige ser ut och vilka samhällsproblem som behöver lösas för att Sverige alltid ska fortsätta bli ett ännu bättre land att leva i. Jajamän!  Vi lyckades att under några få år ta oss upp från trettonde till tionde plats på listan över länder som per capita gör störst ekologiska fortavtryck på planeten. Fredrik, du har lämnat rejäla fortsteg efter dig, heja på!
Tack! Så mycket.Vänner!  Ärt du säker på att dom är det, Anna? 

Sverige är ett bättre land att leva i i dag än 2006. Jäpp, för oss som kan... ja ni vet vad.
Och mycket bättre än på 70- talet när jag var barn. För att inte tala om vad mycket bättre det var på 70-talet än när jag var barn... 

Visst låg vi högt upp i relativa välståndstabeller då också. Men vi var ett fattigare samhälle, inte bara ekonomiskt. Sverige var också ett land där staten drev egen hamburgerkedja som alternativ till de få företagare som försökte. Ja, de där företagarna var kanske mer inne på isterband med pulvermos...? 

Där man hade svårt att få tag på en läkare eller medicin på helgen - jo, så var det verkligen, och nu har det blivit än värre här på vischan - och inte fick byta skola om man till exempel var mobbad. Eller för att ägarna satte upp en skylt på dörren med budskapet att skolan är nedlagd på grund av minskad vinst. 

Och där EG, som det hette när jag gick med i MUF, i ganska breda politiska lager ansågs som främmande och nästan hotfullt. Jo, och riktigt hotfullt hade det blivit om ditt parti fått in oss i valutaunionen, kära Anna.

När jag som barn bodde i Holland några år längtade jag alltid hem till de svenska vintrarna och jularna i Sörmland. Mysigt här i Sörmland, Anna! 

Och efter att få se på Kalle Anka på julafton med släkten. Men sen kom den där jäkla ärkekommunisten Karl Bertil Jonsson och förstörde hela festen. 

Vi är fortfarande väldigt många som ser på Kalle Anka på julafton. Men vi är färre än förr. Men det är fler som kikar på Karl Bertil, sorry Anna! 

När de flesta skolorna börjar nu i dagarna berättar både barn och föräldrar om olika upplevelser sen sist. Några har sett på TV, några har inte sett på TV alls, några har lekt i snön, andra har gjort något helt annat. Ja, visst är det fint, precis som när jag var liten på femtiotalet.

Under den här julen hade jag, liksom många andra tror jag, stor behållning av SVT:s serie om Astrid Lindgren. Inte bara för att hennes böcker och filmer är en del av så mångas uppväxt. Utan för historien om hennes uppväxt i ett 1900-tal där Sverige förändrades och utvecklades. Mmmm, och alla de där förändringarna försökte ditt parti stoppa... Eller tror du också att moderaterna stod på barrikaderna för allmän rösträtt?? 

Hon föddes i ett samhälle där kvinnors rättigheter var begränsade, där både familjebildning och yrkesval ifrågasattes och det särskilt om man gjorde sina egna val eller inte kunde eller ville leva upp till traditioner och konventioner. Ja, du Anna, de där rättigheterna blev liksom till för fler  när skatterna höjdes och den gemensamma sektorn skapade välfärd. Allt det där som ditt parti ogillade... 

Genom hela sitt författarskap skildrar Astrid Lindgren barn och hjältar som, precis som hon själv, trots tuffa omständigheter går sina egna vägar och vägrar acceptera förtryck eller orättvisor. Kanske lite elakt att påminna om, men utan den där förhatliga arbetarrörelsen - och en och annan liberal som ditt parti avskydde av bara farten - hade det inte blivit mycket av det...  

Och när Astrid Lindgren sade ifrån kunde det få stora politiska effekter, vilket inte minst Olof Palme fick erfara i valet 1976 när hon skrev om något i dag så självklart som att det måste löna sig att arbeta.  Nja, nu var det ju förstås inte så att Astrid Lindgren hade något emot att betala skatt. Det hon reagerade på var att arbetsgivaravgifter och inkomstskatt för en egenföretagare kunde bli mer än hundra procent på den sist intjänade kronan...

Astrid Lindgrens livs historia är en historia om ett svenskt 1900-tal där vår syn på både familjen, arbetslivet, Europa och extremism hinner prövas, och utvecklas. Och där inte bara partiers och politikers, utan även modiga starka personers agerande och insatser spelar roll för att Sverige är ett bättre land att födas och leva i dag. Och ditt parti har varit positivt och kämpat på? En lite påminnelse, Anna: 1916 röstade ditt parti Nej till allmän olycksförsäkring i arbetet, 1918 Nej till kvinnlig rösträtt och Nej till åtta timmars arbetsdag, 1921 Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige, 1927 Nej till folkskolan, 1931 Nej till sjukkassan, 1934 Nej till A-kassan, 1935 Nej till höjda folkpensioner, 1938 Nej till två veckors semester, 1946 Nej till allmän sjukvårdsförsäkring och  Nej till fria skolmåltider, 1947 Nej till allmänna barnbidrag, 1951 Nej till tre veckors semester, 1953 Nej till fri sjukvård, 1963 Nej till fyra veckors semester, 1970 Nej till 40 timmars arbetsvecka, 1973 Nej till möjligheten till förtidspensionering vid 63 års ålder, 1976 Nej till femte semestervecka...

Sveriges moderna historia är en historia om hårt arbete, om personer som gör skillnad och om hur vi samarbetar och hjälper varandra. Ja, och vilken tur att inte moderaterna gjort skillnad! 

Även om alla inte ser på sport på TV på lördagar som förr så var vi många som gjorde det när Charlotte Kalla gick förbi sin motståndare, i uppförsbacke, i Tour de Ski-finalen 2008. Jajamän! 
Och när hon tog hela stafettlaget till seger nu i senaste vinter-OS var det ...

...  fortsättning på Anna Kinbergs Batras tal och textanalysen finns på den här bloggsidan.

25 kommentarer:

 1. Haha, jag läser bloggen och lyssnar till Batra i partiledardebatten just nu och hon säger i stort sett exakt ordagrant samma sak en gång till.
  L.

  SvaraRadera
 2. Lustfylld sågning av politiska floskler och historielöshet.

  SvaraRadera
 3. "Hoppa-talet" var en klassiker. Andra klassiker var "Öppna Plånboken" & "Flygturen högt ovan molnen, rejält uppe i det blå"..

  SvaraRadera
 4. Klart att AKB tyckte det var sämre när det var låg arbetslöshet och utbudet på bostäder var hyggligt. Det är förstås mycket bättre med permanent massarbetslöshet och bostadsbrist. Egen försörjning och bostad för alla har högern aldrig gillat, folk kan få alla möjliga subversiva idéer när de har det "för bra" och vara en jämlik maktfaktor på marknaden.

  SvaraRadera
 5. Underbart!

  Nu väntar vi bara på vad israels Hasbara-representant och bloggvakt "Dover" har att tillföra debatten men även om alla partier i diskussionsklubben Regering & Riksdag numer är en grå sörja till höger om mitten, så är det alltid höger!

  SvaraRadera
 6. @Anonym 01:21:

  Man kan förstå att du är besviken på dagens politiska landskap. Du trivdes väl bättre på Geijers tid när de skulle legalisera samlag med 12-åringar och incest och sånt?

  SvaraRadera
 7. Strongt,intellektuellt högvärdigt och analytiskt djupt inlägg här ovan av Ben Dover. Men det är ju intressant att se hur den sorten avslöjar sig själva på debattscenen.
  L.

  SvaraRadera
 8. "den sorten"... härskarteknik?

  SvaraRadera
 9. Kanske skulle denna text må bra av att delas upp lite på fler inlägg? Den tar hela förmiddagen att läsa, dina läsare riskerar att hamna i utanförskap

  /Robin

  SvaraRadera
 10. Som man ropar får man svar, som det heter. Diverse antydningar om etnicitet och religion kan ju besvaras med andra antydningar. Det är således knappast JAG som satte nivån...

  SvaraRadera
 11. Robin, man kan ju överlåta åt läsaren att dela upp texten... 57000 tecken är ju ändå betydligt mindre än en bok...

  SvaraRadera
 12. Tack så mycket Birger för din humoristiska analys. Jag tror att den nya moder-aten kommer bli ett riktigt sänke för sitt parti. Goda nyheter.

  SvaraRadera
 13. Underbar text!

  Ja den röda såklart. Vet inte när jag skrattat mej igenom en text såsom den här. Värst är väl att vad du bryter loss i att använda ursprungstexten och bemöter varenda punkt... öppnar klarhet för sundare tankegångar.
  Å det kan vara svårt.
  Om man bara vill tro de svarta orden.
  uppenbarelser
  Är häftigt när de släpps ut :) Tack!

  SvaraRadera
 14. Bra inlägg om M Birger. "Vi säger inte gå hem, gå till jobbet" Anna K Batras nya mantra. Ett gammalt är vi som jobbar. Vi i M talar inte om vi och dem... :)

  Personligen så säger jag till V och SD gå till jobbet! Var i opposition och i allians med varandra. Till de övriga säger jag gå hem! Tänk över er politik väldigt noga och återkom sedan.

  Äntligen debatten kom att handla om vår politik dvs. EU. Det ger en smula hopp!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 15. Lisbeth. Utan kanelen resp. grötsaltet skulle det smaka blaskigt. Utan V och SD i Riksdagen likaså, särskilt det sistnämnda saltet.

  Gt

  SvaraRadera
 16. Gt, ja blaskig nyliberalism skulle det bli utan kanelen. respektive grötsaltet. Mycket kring liberalism och demokrati...
  De "slogs" om att verka mest liberala. På tal om kanel. Undrar om KG Bergström var på kanelen då han såg debatten. Eller uppfylld av V och SD. Han hyllar visserligen Sjöstedt (V) som kunnig och påläst. Samt för att ta replik på alla. Men beskriver Mattias Karlsson (SD) endast som en hygglig debattör. Misstroendeförklaringen fokuserar media helt på. Tyckte han saltade samtliga kommentarer.

  Fridolins släkt tycks även KG Bergström ha tröttnat på.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 17. Att någon liten journalist-stackare ska börja undra över vilka jobb som det skall "gås till", är förstås att begära för mycket? Det är inte tänkt man ska undra över sådant. Det kan vara lediga platser som "flottare" eller "på bruket" eller som "kittelflickare". "Järnvägs-byggen" sades under kvällen leda till arbetstillfällen, "rallarnas tid" är här igen. Fantasin har ju inga gränser, så varför börja peta i det fintilta eller ställa frågor? Inte ska en politisk journalist "börja käbbla", hans roll är ju att "föra vidare"..

  SvaraRadera
 18. Tänk att det finns kommentatorer här som talar om ett part med naziströtter som grötsalt . Så förbannat historielöst!
  Karl Bergman

  SvaraRadera
 19. Ja "så förbannat historielöst!"...
  Tänk att det finns politiska journalister, som numera erkänner ett parti, som har rötterna i kommunismen och t.om. gör dem till debattens stora vinnare.

  Glömmer man saltet blir gröten smaklös och inte ens sylt kan ändra på det. Sylten kan bli möglig och den "goda" sylten dvs. partierna, som ser sig som de goda, börjar förvränga god. liberalism. Då krävs det att man tar av skygglapparna, mycket mer kanel och även en nypa mer salt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 20. Tycker att Birgers svar är roliga! Humor är underskattat. De är också väldigt bra.

  Men...
  "Det är historien om den som kommit till Sverige på flykt, undan krig för att börja ett nytt liv. För Sverige kan mer."

  Det verkar vara en sanning med modifikation? Sverige kan bättre inte mer... Vi måste våga tala om volymer och det görs. Inlindat visserligen men det görs. Anhöriginvandring... det vore hemskt att minska människors chans att förenas. Mindre bidrag som det löser något... osv.

  Stefan Löfven sa något i stil med. Att tar inte de andra medlemsländerna ett större ansvar, så får EU vara med och betala. Det är att tala om volymer. De andras brister. Samt att erkänna att Sverige kan inte mer. NI kan mer.

  Vi betalar så mycket till EU i medlemsavgift. Tar inte de andra sitt ansvar, så ska vi givetvis ha ekonomisk hjälp. Våra politikers främsta uppgift är att få vårt land att fungera. Gör de inte det så växer givetvis SD. De växer för att de andra gör ett dåligt jobb.

  Att det inte skulle vara saltet (SD) som varit med, för att få Löfven att komma fram till denna insikt finner jag föga troligt.
  För nu talas det om integration som aldrig förr. I en sliskig inlindad möglig sylt.

  Vi varken kan eller bör ta hur mycket som helst. Vad har då inom ramen för allas frihet tagit vägen?
  Rätten att kräva sin egen rätt.

  Tack Stefan Löfven.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 21. (s) VÄDJAR väl om saker som räknas som "interna angelägenheter" för övriga EU-länder, dvs de gör hur de vill i dessa frågor? (s) framställer det väl dessutom som om att man tänker snällt fortsätta "bära andra bördor", allt annat är otänkbart, om då dessa "vädjanden" ignoreras. Tack för kaffet, det var gott?

  SvaraRadera
 22. LOL, underbar satir. Je suis Birger!

  SvaraRadera
 23. "Ericsson har till exempel både börjat och slutat tillverka bärbara mobiltelefoner under min livstid.

  Men i dag miljardinvesterar de i Sverige, lanserar nytt i andra länder och är fortfarande ett av världens ledande kommunikationsföretag när andra konkurrenter gått under. Detta genom att utvecklas och pröva nytt."

  Japp ett visst bolag till hälften ägt av staten satsar friskt i östeuropa, alltid kul att prova nytt o muta diktaturer ;)

  SvaraRadera
 24. Så här sa hon:

  https://www.youtube.com/watch?v=nM-ByPAD48w

  SvaraRadera
 25. Moderaterna och Alliansen har varit en katastrof för Sveriges trygghestsystem. Inte minst a-kassan. Varför folk röstar på dem är för mig en gåta?  http://jmm.nu/alliansen-och-moderaterna-forsamrade-arbetsvillkoret-till-a-kassan/

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.