måndag 5 januari 2015

Hur ofta nyttjar MP:s statsråd regeringsformens 7 kap 6§ ?

Beklagligt. Problematiskt. Meddelas från vice statsminister Åsa Romson. Det som är beklagligt och problematiskt är att rödgröna regeringen jobbar med att öka den svenska vapenexporten. Som kan få sig en tillväxtkick när Löfven lyckats övertyga Brasiliens politiska ledning  att inhandla 36 JAS-plan för 40 miljarder. En del arbetstillfällen hamnar i Sverige innan delarna till det svensk-brittiska planet skickas iväg för att monteras utanför São Paulo.

Listan över vice statsministerns beklagande över olyckliga och problematiska ageranden från regeringen växer och det är väl ändå aningen tragikomiskt att såväl JAS-plan och motorvägar som  masslakt på varg tar fart när MP för första gången innehar den makt "som partiet strävat efter i 30 år". Frågan är då vad makt är.

Den budget man ville få igenom innebar förresten att miljöskatternas andel av ekonomin skulle blivit lägre än på 20 år... Makt, kallas det visst. Enda trösten är att borgarnas politik skulle vara än värre. Men visst är det tragikomiskt - nej, förresten bara tragiskt - att så mycket, ur grönt perspektiv, dålig politik kollektivt administreras av gröna politiker som fått sätta statsråd på sina cv.

Det skall bli intressant att se om de gröna statsråden utnyttjat regeringsformens 7 kapitel 6 paragraf (som ändrades 2010) genom att avge ett särskilt yttrande i vilket man berättar att man inte gillar de regeringsbeslut man varit med om. Om inte annat lär det vara av historiskt intresse.

19 kommentarer:

 1. Hur går det för Fridolin? Inte så många dagar kvar nu.
  "Så räddar vi skolan på 100 första dagarna" https://www.aftonbladet.se/debatt/article18480154.ab

  SvaraRadera
 2. Har noll förtroende för MP numera. De har gått i från sin politik sedan de fick glädjefnatt att få "regera" med S efter valet.
  Man undrar hur tankarna går hos MP veteraner, vi vet Birgers åsikter men hur hörs det annars? Någon som vet?

  SvaraRadera
 3. Undrar vad Popper hade ansett med sin hemmahörighet i analytisk filosofi i Russels anda... Eller vad Russel sagt.

  Russel var av vad jag läst ingen anhängare av verklighetsfrämmande statssocialism. Det får man väl beskylla Löfven för att här uppvisa.

  Verklighetsfrämmande är att säga att vi ska vara stolta. Stolta över att vara med och skapa ännu mer misär i Brasilien? Stolta över att ett land som Brasilien vill handla med oss?
  Vad är det vi ska vara så stolta över?

  Socialdemokraterna skyltar under falsk flagg. Socialmisärdemokraterna kan vi kalla dem. Ännu mer social misär där i Brasilien och lite fler jobb här.
  Så agerar en "god" förhandlare. Som gärna talar om demokrati.


  Lisbeth  SvaraRadera
 4. Lisbeth:

  Är det Alliansen och/eller Socialdemokraterna i Sveriges fel att man genom fria och allmänna val i Brasilien beslutat hur man vill använda sina egna skattepengar? Anser du som svensk att den av folket i Brasilien valda regeringen ska avsättas pga att den fattar fel beslut och om så, hur mycket vapenmakt är du villig då att ta till?

  SvaraRadera
 5. MP har enligt Svenska Freds och skiljedomsföreningen lovat att inte lägga hinder i vägen. De säger att det är knäpptyst från MP:s sida.

  Men inte helt ord som olyckligt hörs. Som att det räcker.

  SvaraRadera
 6. Hans i Viken:

  Problemet är väl snarare att vapenförsäljning ses som något man ska hylla, visst om man är FP:are är det väl jättekul med vapen och pang pang men för ett parti som MP och till viss del, S så borde de absolut inte vara något att vara stolt över.

  SvaraRadera
 7. Ja MP-orkestern spelar mer ostämt än på länge. Nog finns bastonerna där som håller takten och anger grundläggande tonart och riktning (läs, kongressen). Men allt för många solister utan vare sig musikalisk (läs, ideologisk) eller organisatorisk (läs, känna rörelsen) känsla gör sig hörda. Dirigenten (läs, ideologin) har man ersatt med någon form av sufflör som tycker att partituret är för krångligt och istället låter någon lättsam TV-såpa sätta nivån (för tittarsiffrorna visar att det är just sådant folk ha). Nu har man ju i och för sig valt att spela tillsammans med den dystopiska och Wagnerinspirerade S-orkestern och dessutom har man gjort upp med Dansbands-Alliansens publikfriande kvartett. Inte så lätt att anpassa, den annars så lättrörliga och fantasifulla, MP-orkestern har anpassat till detta. Dessutom hör man ju marschmusiken ljuda allt högre ute på gatorna. Inte lätt för någon att göra sig hörd i den ljudbilden.
  Kanske dags att ge en och annan solokonsert ibland? Dagens musik-politiska landskap är inte mycket att hurra för. Tiden är mogen för en ny genre.

  SvaraRadera
 8. Hans i Viken

  Vi måste som Löfven säger ha respekt för andra länders beslut. Det verkar han ha. Du också. De bestämmer själva säger han.

  Men vi behöver också känna och ha respekt för oss själva. Samt inse att allt vi gör får konsekvenser. Orsak-verkan. I detta fall så är verkan väldigt tydlig. Landet lider av stor social misär. Vilket vapen och vapenexport delvis tydligen ska lösa.

  Ang. vapenmakt och hur mycket jag är beredd att ta till. Rättfärdigt krig kan vara att uttrycka sin bestämda åsikt t.om. annat om det krävs.

  Min makt är väldigt begränsad. Men en åsikt kan jag uttrycka. Den är att S nu kan gå under namnet Socialmisärdemokraterna med för otydlig svans dvs. MP. För Löfvens inställning bidrar till mer social misär i ett land, som redan lider av stor social misär.

  Dessutom vapen är till för att användas. Det bidrar till ännu mer misär. Det är som Romson säger olyckligt.

  Man skulle kunna vara stolt och glad visst. Det ger oss en del arbetstillfällen och våra politiker ska gynna oss sina uppdragsgivare sitt folk i första hand. Det har vi inte sett mycket av. Men inte på bekostnad av vad som helst. Vi måste hålla oss inom vissa ramar. Inte inkräkta på andras rättigheter.

  Vi som inte tycker att vapenförsäljning är något att hylla, kan fortfarande säga och uttrycka det. Kan kallas för rättfärdigt krig. Eller en medveten fredlig kulturrevolution.

  Vi behöver en sådan?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Förslag till MP ”Romsonisering”

  Kan vi inte införa en överenskommelse att alla aktiva miljöpartist-politiker flyttar från sina rasrena vita lugna områden till multikulti s.k no-go-zone områden?

  Vi kan kalla det för januariöverenskommelsen. Om miljöpartisterna börjar så tar säkert sossar, vänstern och kanske t.o.m moderaterna efter.

  Att politiker bor och har sina barn i dessa områden och skolor kommer ha en mkt positiv och lugnande effekt och visa att man inte gör skilnad på dom och dom i praktiken. Är det inte dags att gå från teori till handling nu?

  SvaraRadera
 10. Liberaler gillar väl affärsverksamhet? De liksom "svänger med sommarkavajerna" & berättar att det är "bra för Sverige"? Varför komplicera saker.

  SvaraRadera
 11. Birger, varför närmar sig inte V+FI och MP varandra? Det låter för mig som de är de tre gröna alternativen. Dom låtsas som dom inte känner varandra men sanningen är väl att dom står varandra närmst?

  Kan inte du på skoj, lite grovt poängsätta alla nämnvärda partier med gröna poäng 0-100 där 100 är max Birgergrön. :)

  /Gustav

  SvaraRadera
 12. Penning-gröna liberaler & medelklassens bittra karriärkvinnor (som inte släpps in i näringslivets finrum) har väl massor gemensamt..men vad har (V) att göra i sådana sammanhang?

  SvaraRadera
 13. Fridolin är en psykopat som valt miljöpartiet för sina egoistiska syften, möjligen?

  Får dom vibrationerna då och igen.

  SvaraRadera
 14. Om Mp inte gillar S politik skulle man väl inte slagit sig ihop med dem?
  Vad Löfven tyckte om kärnkraft och motorvägar var knappast okänt. Att S och vapenexport är som ler och långhalm är ett historiskt faktum, de har väl närmast betraktat typ krigsmaterielexportlagar som potemkinkulisser.
  Att stup i kvarten avge särskilda yttranden att man inte gillar vad regeringskollegan bestämmer är inte hållbart. Är det nu så att regimkollegan har 3/4 av regeringsunderlaget får man lära sig leva med det eller skiljas.

  SvaraRadera
 15. Birger!
  Vad skulle i dina ögon vara bättre för våra brasilianska vänner om vi avböjde att sälja dessa flygmaskiner till Brasilien?

  Hjärtliga Hälsningar
  Arthur

  SvaraRadera
 16. Han ledigt svängde med kavajen
  "Gossen Råg" med vakuum därinne?
  har media missat den detaljen?
  sådant märker bara vaksamt sinne

  Dupera, sko sig & "klättra opp"
  är livsluften för sådana gossar
  ljuga, fantisera & släcka hopp
  drömma om att bli bossars bossar.

  SvaraRadera
 17. Arthur, landet dras med enorma fattigdomsproblem och det är därför sorgligt att Sverige under alla dessa år valt att uppmuntra och stödja dessa vapenaffärer och därmed i praktiken lobbat för mer pengar till militär upprustning. "Det är beklagligt att fattiga människor i Brasilien ska behöva betala för Sveriges vapenindustri", menar Svenska Freds och det ligger en hel del i det.

  Överhuvudtaget är det trist att Sverige, som säger sig arbeta för nedrustning, agerar för upprustning. Men varför ska då inte vi sälja om någon annan annars säljer? Tja, varför ska jag inte råna den gamla damen när någon annan ändå kommer att råna henne? Varför skall jag inte skattefiffla när andra skattefifflar?

  Konkret svar på din fråga om vad som skulle bli bättre om för brasilianska vänner om vi avböjde att sälja JAS till dem: din fråga är retoriskt ställd, det är inte så att Brasilien efterfrågat det svenska planet utan att allt från den svenska kungen till den svenska ambassadören Margareta Winberg under sitt statsbesök resp. under sin ambassadörstid lagt fokus på att få Brasilien att köpa JAS. Det vi kunnat göra är väl i första hand inte att avböja att sälja, utan att låta bli att propagera för nya stridsflygplan.

  SvaraRadera
 18. Stämmer det inte att Romson sedan 1 januari är ansvarigt statsråd för rovdjurspolitiken? I så fall är det rent horribelt att hon inte stoppar den planerade vargjakten. I övriga frågor du tar upp Birger är det ända inte MP som håller i taktpinnen.

  SvaraRadera
 19. Att de gröna statsråden utnyttjar regeringsformens 7 kapitel 6 paragraf är brasklappen som återstår, i nuvarande, sorgliga läge. Vänsterns Sjöstedt står något ledigare, om än inte fri.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.