tisdag 23 december 2014

Fel, tack och lov...


Det går ett rådjur på tomten. Hon brukar gå där. Försiktigt, nyfiket och vaksamt. Öronen spejar efter främmande eller hotande ljud. Hon blev befruktad redan i augusti, men nu pågår ingen celldelning. Redan efter det att den befruktade äggcellen delat sig några gånger så stannade utvecklingen upp. Allt var stilla. Bidade sin tid.

I en gen finns en klocka som sköter detta. Den lilla cellmassan fortsätter först sin utveckling i lagom tid för att kiden skall födas när majvärmen lockat igång fotosyntesen så att det finns mat att äta.

Jag tycker det där är ganska intressant. Lika intressant är hur dagsnoteringen ser ut när det gäller att förklara hur det går till. Hur klockan i genen funkar, vad som en gång blev så fel så det blev rätt.

Just det där att saker och ting går fel så att det blir rätt kan nog vara värt en fundering.

I själva verket lever vi i genomsnitt tio år länge än om det inte blivit fel. Det var nämligen ett fel som gjorde att Alexander Fleming upptäckte penicillinet...

Han lämnade sitt labb för att dra på semester  men struntade i att göra rent efter ett experiment. När han kom tillbaka såg han  att en mögelsvamp hade förhindrat bakterier att växa. Och eftersom han varit ledig så tänkte han utanför boxen och upptäckten av penicillinet var ett faktum... Fel och ledighet har vi att tacka för att vi lever så länge som vi gör.

Till höger är en bild på hur det ser ut på tomten, där det försiktiga rådjuret tassade fram. Månljus. Borde väl varit snö så här års, men det lilla som kommit har inte stannat kvar.

Slarvigt med de där röda vattenkannorna som står kvar. Det är ju fel att inte ta in dem när vintern är på gång. Men egentligen hade ju inte bilden varit något vidare utan det där felet.

Det är bra att det blir fel ibland. Tror det vore trist att leva i en felfri värld med felfria människor. Kanske därför jag inte gärna tror på ett evigt liv i det som kallas Paradiset...


7 kommentarer:

 1. Birger!

  Precis! Fel kommer alltid att göras på gott och ont (mest ont). Det är därför vi behöver hjälpas åt för att skapa samhällen som är bättre än var och en av oss. Som gör det lätt att göra rätt. Det kommer alltid finnas saker som kan förbättras. Det är strävan efter det goda livet som är livets mening. Inte att det serveras gratis utan ansträngning. Vad är det då för mening att anstränga sig och försöka göra rätt?

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 2. Anser att livets mening är att utveckla sin medvetenhet. Strävan efter att att vilja veta något mer. Det kräver vilja, inget serveras gratis utan ansträngning.

  Därav en tro på jobblinjen dvs. lönearbete. Det ska löna sig... Vi drar ner på bidragen då vill folk arbeta. Tro bör inte vara vägledare. Det blir fel.

  Livets mål bör det vara ett evigt liv i Paradiset? Där allt sägs vara gott och ingen vidare strävan behövs. Personligen kallar jag det för stagnation.

  Tänk om vi vårdat Alexander Flemings upptäckt. Om läkare inte ordinerar penicillin i tid och otid. Rätt kan bli fel och fel kan bli rätt och blir så hela tiden. Nu har helt uppenbart något gått snett...Alltså tänk om, tänk nytt, tänk rätt. Vilket måste innebära lååånga tankar.

  Tänk om våra politiker som "i hemlighet" i stängda rum försöker ändra regler, istället tog Julledigt.

  Tänk om de vid Julbordet serveras brysselkål och får en aha upplevelse. Va gott va fint alla ska med. Även de som är EU kritiker... Det är fel att utesluta dem. Kan aldrig vara rätt.

  Tja man kan ju alltid drömma!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Tack för all klokskap du tecknat ner under året.

  God Jul Birger!

  Gunilla

  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agendatis dec. 23, 11:34:00 fm

  "Anser att livets mening är att utveckla sin medvetenhet."

  Prioritet nummer ett (i den tid vi nu lever) är att reversera åldrande.

  För tidigare generationer har det varit en omöjlighet, men forskningen har nu kommit så långt att det bara är en tidsfråga, ska det ta 25 eller 50 år, det beror på hur vi agerar. Man kan t.e.x. redan skapa nya organ med stamcellsbaserade 3d printrar.

  Har svårt att se något som skulle vara viktigare. 70-75% av jordens befolkning dör av åldersrelaterade sjukdomar. I en jämförelse är miljöproblem en fis rymden. När vi väl löst åldrandet så kommer vi kunna leva ca 10 ggr så lång tid. Olyckor, mord mm. kommer fortfarande inträffa. Vi blir inte odödliga.

  Extratiden kan vi använda till att öka vårt medvetande eller vad vi nu tycker är viktigt i livet. Kan rekommendera Zoltan Istvans bok "Transhumanist Wager". Väldigt radikal och skriven för en yngre publik, men den ställer viktiga frågor och ökar utan tvekan ens medvetenhet.

  http://media.lanecc.edu/users/borrowdalej/TW/TW.pdf
  .

  SvaraRadera
 5. Neoliberal Agenda

  Enligt Unicef dog 6,3 miljoner barn under 2013 innan de fyllt 5 år, mer än 17.000 barn dör varje dag.

  748 miljoner människor har inte tillgång till rent vatten. Näringsbrist och smutsigt vatten är en av de främsta orsakerna till barnadödligheten i världen.

  Gunilla

  SvaraRadera
 6. Neoliberal Agendatis dec. 23, 06:25:00 em

  Gunilla, närmare 5-10 ggr fler dog av åldersrelaterade sjukdomar förra året.

  Men jag håller med, näringsbrist till barn kommer högt, och vad jag minns låg det högst på Copenhagen Consensus lista, reversera åldrande fanns dock inte med som alternativ. Tänk på att en reversering också gynnar alla framtida generationer.

  SvaraRadera
 7. Underbar bild, Birger gör fina bilder.
  L.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.