tisdag 14 oktober 2014

Jan Björklunds hämnd...

Apropå guldbyxor:  Golden records vol 2. låter så här.
På andra sidan fjärden spänner ett guldfärgat stråk ett band över den mörka skogen. Solen står ännu lågt. Apropå guld och ingenting... Minns ni att Jan Björklund i valrörelsen kallade Gustav Fridolin för "pojken med guldbyxor". Kanske beror på att Jan är lite långsint... Fjorton år tidigare, en månad före valet 1998, höll MP en presskonferens på just det temat: Pojken med guldbyxor.

Den vi syftade på var ingen mindre än FP:s partiledare Lars Leijonborg, som inför valet lovade, lovade och lovade.

Förresten: Jag skrev i samma veva ett mejl till vår riksdagsgrupp - har fått chockartad tillgång till en massa gamla mejl från åren i riksdagen - och betonade att vi inte, trots halvtaskiga opinionssiffror, skulle haka på löfteskarusellen: "Vi ska inte lova guld utan gröna skogar och en schystare fördelning...". Ingen synes ha blivit förbannad. Annars var det inte helt ovanligt.  Högt i tak, kan man kalla det. Ett jävla tjafsande kan man också kalla det. Allt efter sinne och smak.
16 kommentarer:

 1. Björklund försöker sparka på vår nya regim, genom att klandra beslutet att erkänna Palestina.

  Men vi har ju erkänt Israel. Hur var det med den statens tillkomst? Följde den processen de folkrättsliga reglerna? Eller har palestinierna fog för sitt missnöje? Någon som minns hur det gick till?

  För övrigt lär Björklund idag inte jubla åt brittiska parlamentets ja till förslaget att erkänna Palestina, då med hänvisning till Sveriges politik i den frågan.

  Gt

  SvaraRadera
 2. Mycket läsvärt:

  http://www.di.se/artiklar/2014/10/14/debatt-mp-ministerns-dolda-agenda/

  Birger, du får gärna kommentera innehållet. Det är ju egentligen Pekguls inlägg, så du kan väl låtsas att det inte är jag som har postat det? ;-)

  SvaraRadera
 3. (s) "masterplan" för att löftet om universums lägsta arbetslöshet ska uppfyllas tycks vara...att landet fortsätter ha kapitalism som satsar pengar på produktutveckling, s.k. innovationer? Undrar hur uppdaterat (s) är angående "tillverknings-processerna"? Vet man något om den saken? Förstår man att i t ex de träindustrier som finns i norrlands inland behövdes förr några hundra anställda & numera räcker det med 3-4 st/per fabrik?

  SvaraRadera
 4. Ja, Lars L hade lite grann samma utseende som Elvis. Lite grann...

  Titeln på plattan påminner om Vingåkers stolta devis:
  "En promille kan inte ha fel".
  Tror du mera på Elvis än på Vingåker?

  SvaraRadera
 5. Mac, islamism är uppfattningen att religionen också fungerar som politisk ideologi. Det jag hört och sett av Kaplan - jag känner honom inte, men han är god vän med Gustav Fridolin så han måtte ju veta - medför att jag inte alls får islamism att gå ihop med honom. Miljöpartiet politik när det gäller feminism - Kaplan har varit gruppledare för MP:s riksdagsgrupp - funkar inte ihop med islamism. Partiets ideologiska vurm för delaktig demokrati och antiauktoritetsuppbyggnad stämmer väldigt illa in med att en religion skulle styra politik...

  Att islamofobi - liksom antisemitism och antiziganism - finns är väl inte något kontroversiellt att hävda?

  Ska bli intressant att se hur Kaplan bemöter, har ännu inte haft tillfälle att läsa eller höra nåt.

  SvaraRadera
 6. Jag tänkte göra som Birger sade att
  jag skulle göra. Skriva på DN.

  Men när jag såg att schimpansen var
  allestädes närvarande så avstod jag.

  Jag kommer i fortsättningen att förträda
  Bonobonapan i min kontakt med världen.

  Dynape

  SvaraRadera
 7. Du bemötte inget av de argument som Pekgul framför för att stödja sitt påstående.

  Kaplan kan inte vara islamist för han är medlem i MP och kompis med Gustav, skämtar du?

  SvaraRadera
 8. Mac, om du läser vad jag skriver så framgår nog vad jag menar: just MP är nog det parti som är minst benäget att tro på auktoriteter vilket strider mot hela kärnan för religiös fundamentalism. Om Kaplan - jag känner honom som sagt inte - är islamist bör han knappast känna sig hemma i ett parti som är feministiskt. Dessutom: jag finner det helt otänkbart att man väljer en gruppledare i riksdagen som inte delar partiets uppfattning i frågor som går på tvärs mot vad en islamist rimligen står för...

  Att vara nära kompis med Gustav och inte blivit avslöjad som islamist känns helt otroligt - och hade Kaplan varit det så är Gustav så politiskt smart att han aldrig någonsin förordat Kaplan som statsråd. Ett så pass stort strategiskt misstag kan inte ens MP:s partiledning göra...

  Det är ungefär den grunden - vid sidan av det jag faktiskt läst och hört av Kaplan - som utgör grund för min starka förmodan att Pekgul tar i så hon kräks. Vi får väl se vad debatten slutar.

  SvaraRadera
 9. Tror nog inte (s) tänker göra annat ang. prekariatet än att sätta fart på "förtidspensions-snurran" igen. För ca 15 år sedan talade en av de "käcka" medborgarlöns-förespråkarna om att han nu (då) kände på sig att (s) vilken minut som helst skulle införa medborgarlön i programmet..så fel han fick. Han förstod sig inte riktigt på (s). Han felbedömde cementens konsistens. Folk kan vifta med robotarmar bäst de vill, (s) "duttar med a-kassan", även om den inte längre berör majoriteten arbetslösa. Det KAN ALDRIG BLI MEDBORGARLÖN MED (S), det är den djävulska sanningen. Enda undantaget är om deras mäktiga uppdragsgivare (nej inte folket) meddelar att detta är önskvärt pga sjunkande försäljning. Men aldrig, aldrig någonsin kommer initiativet att komma från (s)..

  SvaraRadera
 10. (s)-krisen rasar vidare, nu är borgar-sossarna hysteriska, "in denial": hör inte, tittar inte, studerar handflatornas insidor.. och läsa bok, nej aldrig! Att de skulle vara något annat än eniga sociala demokrater i samma båt som ror åt samma håll med blommor i håret & leende läppar, NEJ DET ÄR FULLSTÄNDIGT UTESLUTET. Alla var goda kamrater. Ingen satte krokben. (Inga förklädda moderater regerar internt).

  SvaraRadera
 11. Birger:

  Du har fortfarande inte bemött ett enda av de argument som Pekgul framför för att stödja sitt påstående.

  SvaraRadera
 12. Nalin Pekgul har uttalat att det finns människor med invandrarbakgrund i Tensta, som röstat på SD för att straffa de andra partierna, för att de inte lyssnar.

  Att varken höger eller vänsterblocket bryr sig om problemen i förorterna, eller har några lösningar och att det gynnar Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna.

  Vi får hoppas du har rätt Birger Schlaug. Pekgul säger sig vara orolig över hur muslimer som flytt reagerar på Kaplan i regeringen. Orolig över vad man ska säga till dem.

  Det är val om fyra år igen. Det visar sig om hennes kritik mot Fridolin och Romson är befogad eller inte.

  Men visst känns det lite som att vänta på om en bomb ska smälla av eller inte.

  Ska man inte ta det Pekgul säger på lite mer allvar? "Vi får väl se vad debatten slutar" Ja eller om den ens fortsätter.

  Om ingen lyssnar på människorna i förorterna, så kan det märkas först i nästa val.


  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. Inga kommentarer på DN. då måste man ju registrera sig och relatera till bror duktig.

  "För upprätthålla välfärdssamhället"

  Glöm det, det är en illusion, det finns ingen skattebas alls, annat än fastigheter och moms och förnödenheter, alla som har kapital , kommer att flytta detta, och konsumera har vi ändå inte råd med, när energin får sitt rätta pris.


  "måste därför skattebasen breddas."

  skattebasen består av människor, och deras beteende. människor ändrar beteende efter beskattningens utformning, höjer man tex skatten på grön diesel, så börjar människor fibbla med allternaiv diesel, så är det.

  Så du undrar läsaren hur? man ska få in skatten, för det är i slutändan ett indrivningsuppgift för fogden. Tex tiggeri, anser jag vara ett arbete som är kulturellt likvärdigt med att spela teater på operan, fråan är nu om arbetet att lägga ner på att ge F-skattsedel och momsdeklarera tiggeriet, ger intäkter?


  "Den allmänna produktionsskatt" –

  produktion sker i Kina, allt som beskattas för hårt ändrar form, likt en naturlag...

  Vore bra med ett exempel?

  "eller om man så vill omsättningsskatt – som redan Olof Palme en gång talade om"

  Jag utgår från att du inte menar moms? om meromsättningsskatt redan är uppfunnunen, vilka mer varor och tjänster kan då beskattas, för att öka skattebasen?

  "blir plötsligt mer relevant än då idén lanserades."

  Nu fattar tom jag att jag inte fattar, men då blir man ju nyfiken, förklara, vad ska beskattas som gör att vi kan klara av det indiska reprricket, att arbeta mindra, och bibehålla välfärden, och låta alla som kommer hit, få ta del av uppfinningen, låter magiskt bra.

  "Produktionen bör beskattas likvärdigt, eller näst intill likvärdigt,"

  Ja, det är alla överens om, antar att du fikar efter bankerna? som är bankrutta, ska vi lägga lika moms på allt, och höja till 50% så får man ju fundera lite på om det uppstår svarthandel?

  "oavsett om den sker med hjälp av mänsklig arbetskraft, robotar, datorer eller annan digital teknik."

  moms på datorer, att använda en mobil är en tjänst, som de tär moms på. Själv konsumerar jag så lite som möjligt, för att spara på moder jord, och skogspromenader och segling (begagnade segelbåtar är gratis) är väldigt billigt, och man kan lägga nät eller meta.
  Att inte betala skatt, till Leviathan, är lite av poängen, tror jag, i framtiden.

  "Allt annat vore att straffbeskatta just arbetstid."

  Hm, jag tror det kommer att behövas massvis med arbetstimmar inom vård skola omsorg, däremot tjänstemän på RK och PR-konsulter eller informationstrasor och webbyråer, kunde vi gott klara oss utan, helt meningslöst och ickeproduktivt. Det enda som är värt något, i längden, är energi, råvaror och kunskap. och glöm ej 4F, fattiga, fastigheter, föda fuel. I slutändan handlar välfärdssamhållet om ett kontrakt, om lijalitet, dvs medborgarnas vilja att med skatten, upprätthålla eliternas privilegier, själv klarar jag mig gott ohn väl, och försöker bidra med det jag kan, för att upprätthålla något lite hopp får våra barns framtid, livet på jorden är och förblir en kamp, om man som jag tror på den själviska genen, förklädd till godhet och allmän solidaritet, även om jag önskar att gud fanns, och var god, att människan inte kommer att bli 12 miljarder människor, och behöver energi för att upprätthålla välfärden.
  Ser fram mot en uppföljande artikel på bloggen, med svaret på den stora frågan, exakt vad är det som ska beskattas, och hur, reala ting eller digitala?
  slw

  SvaraRadera
 14. Slw, produktionskatt på omsättning, istället för arbetsgivaravgiften. Om du läser kommentarerna i dn så fattar du.

  SvaraRadera
 15. Pekgul nämner tre viktiga möjliggörare. Politik som teater är den första. Naivitet den andra. Och den som inte bär på nummer två, bär på nummer tre: rädsla. Och därmed kan visselblåsare från insidan blåsa sig hesa utan gehör. Den uteblivna analysens dubbla måttstockar lyser med sin närvaro. .

  SvaraRadera
 16. Hördudu!
  ons okt 15, 09:31:00 fm

  Sammanfattningens Mästare!!!
  I motsats till BS som nog kan kallas
  fördjupningens mästare.

  Du sitter där på din pall en trappa upp och ner på oss.

  Men nog önskar du väl att vi ska våga övervinna vår rädsla och sluta
  med att vara sanslösa medlöpare!

  Kan du göra ett mera allmänt begripligt försök?

  Roland Lidén
  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.