söndag 26 oktober 2014

Bourbon, Cadillac och en figur som rör sig i kulissen...

Sömnlösa nätter har sina fördelar. Pallar man sig upp får man saker gjorda. Som t ex att sätta sig i en lagom sliten fåtölj, smaka på den där flaskan med  bourbon som man ratat eftersom man anser att trohet mot maltwhisky är en av alla de troheter man bör leva efter. Bourbon är en sorts amerikansk whisky, grundat på majs. 

Med ett glas amerikansk dryck förklädd till whisky innanför morgonrocken kan så tankarna flyta fram. Det bästa med USA är knappast bourbon, inte ens om den kommer från Tennessee där ju ändå Memphis är beläget med Beale Street och Sun Studio vars markering mot Nashville var en god gärning när rockmusiken utvecklades. Det var blues v/s country. Bluesen vann. Rent själsligt i alla fall. Men pengarna fanns i Nashville.

Presley drogs bort från bluesens Memphis till dollarnas Nashville redan efter några få år och han blev inte sig själv igen förrän han tio år senare åter landade i Memphis - i den skitigt nergångna American Studios för att vara mer exakt. Det var då In the ghetto, Suspicious minds och annan god musik blev till.

Nästa år hade han fyllt 80 år, Elvis. Och minsann: jag börjar bli bokad för att prata om honom, musiken och livet som var. Har man skrivit boken Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac så har man... Man kommer liksom inte undan.

Pensionärsföreningar bokar...  Dragspelens tid är förbi.

Tiden går och den där typen som går omkring i kulissen börjar närma sig repet. Snart lossar hen repet och börjar sakta och utan nåd fälla ner ridån. Men det är ingenting att klaga över. Det ingår i avtalet. För att få födas ingår att man accepterar att dö. Av en slump kom man till och avtalet skrevs i samma ögonblick. Back to basic. Jag tillhör de där som är mer än tacksam för att fått leva här på jorden och begär inte mer än så. Girighet ligger faktiskt inte för mig, vare sig när det gäller pengar eller evigt liv. Är väl en liknöjd figur, kan jag tro.

Apropå denna typ av tankar kan jag berätta att en baptistpastor haft ett avgörande inflytande på bourbon. Han odlade majs och fick ett rejält överskott av denna uppburna gröda i nådens år 1798 så han ansåg det vara i kristlig anda att nyttja överskottet till att göra whisky. Men faten där drycken skulle lagras hade blivit brända - vid själva fatbindningen - när den gode pastorn tillverkat dem. 

Huruvida detta var Guds mening eller enbart berodde på allmän tankspriddhet kan vi inte veta. Men resultatet blev att drycken hade mer färg och smakade lite lenare än det som han förväntat sig. Bourbon var uppfunnen och har sökt sig till en öde byggd i norra Östergötland för att avnjutas i lagom dos en sömnlös natt när tankarna löper amok.

Dags för en kopp morgonkaffe, kolla vad som skrivs om i medierna och sedan ta en tur till gymmet i akt och mening att hålla den där figuren som går omkring i kulissen på avstånd en stund till. Kanske kan man bjuda hen på ett glas bourbon? Den härrör ju från brända fat, så kanske känner hen sig hemma. Vad vet jag.

37 kommentarer:

 1. Huvva! Ska krypa till kojs en stund till. Får väl mardrömmar nu.
  Liknöjd figur? Nej nu har du allt en svacka. Du liknöjd..?

  Lisbeth (homo sapiens) människa med drag av girighet. Behövs många liv för att jobba bort det! Ideell medmänniska med stort hopp om civilsamhället och den suveräna staten. Återföds gärna igen och är med och formar det. Fast då ställer jag väl till med ännu mera skit.

  SvaraRadera
 2. Dragspelens tid är förbi?
  Näää nu är du helt ute och cyklar!
  Lyssnar ibland till en dragspelerska med fint rött dragspel. Vi sjunger allsång skrattar och jag tror att "änglarna" ler. Ja eller de som lämnat homo sapiens stadiet.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Stört omöjligt att krypa till kojs igen. Fick istället bli en kopp koffeinfritt kaffe. Tillhör den tänkande människan. "Av en slump kom man till och avtalet skrevs i samma ögonblick. Back to basic" ? Som ligger var någonstans?

  Du har skrivit avtal med slumpen?
  Vad ska du och "slumpen" skriva för avtal nästa gång?

  Denna slump den förbryllar mig så. Vad ska den hitta på nästa gång? Bör vi vara oroade? Eller anslå ett liknöjt drag? Liksom lura slumpen och säga nej nu räcker det. Jag är så nöjd.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. "Jag tillhör de där som är mer än tacksam för att fått leva här på jorden och begär inte mer än så. Girighet ligger faktiskt inte för mig, vare sig när det gäller pengar eller evigt liv."

  Då kan du väl betala tillbaka, åtminstone, den del av din riksdagslön som översteg den svenska medianlönen och den del av din riksdagspension som översteg den svenska medianpensionen för personer strax över 50?

  SvaraRadera
 5. Mac, om du syftar på lönegarantin så avsade jag mig den innan pensionen. Efter 65 år utgår däremot pension från åren i riksdagen på liknande sätt som vanlig tjänstepension.

  SvaraRadera
 6. "Mac, om du syftar på lönegarantin så avsade jag mig den innan pensionen."

  Betyder det att du aldrig har tagit emot lönegaranti (inkomstgaranti)? Om inte, är din formulering ett mycket fult sätt att få läsaren att tro det.

  Oavsett vilket, om ditt inlägg inte bara ska vara tomt snack, så är det absolut minsta du kan göra att betala tillbaka den del av din riksdagslön som översteg den svenska medianlönen.

  SvaraRadera
 7. bourbon anser jag vara betydligt trevligare än whisky dock som alltid i lagom små mängder
  Memphisbo

  SvaraRadera
 8. Men visst vore det trevligt med återfödelse. åtminstone om vi visste att det var så¨för då hade vi varit mer rädda om planeten än vi är när vi tror att vi aldrig kommer tillbaka eller om vi tror att vi skall hamna i himlen...

  SvaraRadera
 9. Bourbon namngavs efter den dåvarande franska kungafamiljen. Eftersom Birger är republikan så är det klart att han föredrar Whisky.

  SvaraRadera
 10. Spriten, ja. Dags för nästa uppdatering av rödgrön politik: normaliserad alkoholpolitik. Att sluta beskriva statens intresse av att tjäna pengar på uppumpade fantasi-priser som tömmer fattigas fickor som "folkhälsa"! Rödgrön alkoholpolitik är rimligen att se till se att småfolk både i stan & glesbygd enkelt kan köpa alkohol till "tyska priser"? Som folk gör överallt annars? För inte är väl svensken så speciell, så fullständigt unik, att speciallagstiftning från 1884 behövs?

  SvaraRadera
 11. Anonym 11:59!

  Så du tycker det är bra om folk super ihjäl sig? Kanske knarka ihjäl sig också? Dessutom så har inte "staten" något "intresse" över huvud taget utan det är de olika politiska partierna som står för olika "intressen" att påverka det samhället vi alla lever i. Politiska partier som majoriteten av folket på demokratisk väg väljer. Så det är i stort sett folkets eget val.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 12. Det normala är väl att folk INTE super ihjäl sig & INTE dricker för att bli berusade? Folk dricker ett glas vin till maten eller snaps till sillen. Och varför har då staten satt sådana sagoboks-priser på alkohol om den inte "vill mjölka" fölket på pengar? Vilka drabbas av mjölkmingen, är det den välbeställda halvan? Nej just det, det är EXAKT DÄR vänsterkrafter behövs i alkoholpolitiken: som företrädare, inte som förmyndare. Folk är less på gammalt vänstertugg i alkoholfrågor, där man blir alkoholist av att lukta på en kapsyl! Och alla måste hela tiden skyddas mot sig själva, för de vet inte vad de gör..sanslöst år 2014!

  SvaraRadera
 13. Tack Birger för denna personligt hållna text. Du har onekligen en förmåga med att komma med oväntade vinklingar här på bloggen, vilket gör den så läsvärd.

  SvaraRadera
 14. Tack Birger för denna personligt hållna text. Du har onekligen en förmåga med att komma med oväntade vinklingar här på bloggen, vilket gör den så läsvärd.

  SvaraRadera
 15. Jag misstänker iofs att medelklassens ständiga salongsberusning är en bidragande orsak till att svenskarna blivit politiska idioter.

  ..när börjar melodifestivalen?

  SvaraRadera
 16. Anonym 12:51!

  De rika har väl alltid råd att köpa sin sprit oavsett hur mycket de dricker och vad priset än är. Om de med mindre bra ekonomi vill ta sig ett glas vid något enstaka tillfälle så har nog de flesta råd med det också oavsett priset. Missbruket bland vanligt folk minskar dock med högre priser för att det blir svårare att få råd att köpa spriten i större mängder annat än genom den olagliga och okontrollerade svarta marknaden. Det finns så mycket annat gott att dricka som inte innehåller alkohol så att påstå att det inte handlar om berusning är ju bara dumheter.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 17. Folk är less på gammalt vänstertugg i alkoholfrågor, där man blir alkoholist av att lukta på en kapsyl! Och alla måste hela tiden skyddas mot sig själva, för de vet inte vad de gör..sanslöst år 2014!
  --------------

  Problemet är att man hårdbeskattar låginkomsttagare och samtidigt låter superrika komma undan nolltaxerandes så problemet är att det som saluförs som "vänsterpolitik" inte är speciellt vänster.
  SvaraRadera
 18. Röd/grön politik ska inte axla någon form av auktoritär "låginkomsttagar-attityd" & skrika av fröjd när småfölk inte längre har råd att betala fantasi-priserna, & sedan dessutom tycka det är helt ok att politiken inte gäller den burgna halvan av befolkningen, "de kan ju hantera det där!". Sådant luktar skit. Och precis så har man ju betett sig, rent historiskt. Men vem är man där för att företräda, vilka är uppdragsgivarna? Alkohol är en laglig produkt; varför inte moralisera kring chips på samma sätt, vad av dessa saker tar kål på fler kan man undra, om man skulle börja räkna..?

  SvaraRadera
 19. Jadu, Birger, inget svar är också ett svar, åtminstone i det här fallet

  SvaraRadera
 20. Macs fråga är stendum och innebär att han anser att alla som tjänar mer än snittet i Sverige är giriga. Få lär dessutom ha skänkt bort så mycket som Birger!

  SvaraRadera
 21. Anonym 10:30!

  Ja räkna gärna du på hur många som dör av fri tillgång på alkohol eller chips om du vill. Dessutom så är det inte vänsterns fel att vi har stora klass och löneskillnader i samhället. Men fortsätt du att rösta höger om du mot alla bevis tror att det ger ett bättre samhälle.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 22. Min poäng var att jag är vänsterväljare & tycker så. Är man det förväntas man bli helt salig över tvingande förslag om obligatorisk cykelhjälm på skallen när man lämnar huset, för att allt är farligt, eller genus-bestämning från ovan vems tur det är att bära ut sopor i ett hushåll! Då får man inte kalla sådant vid dess rätta namn: fascism i mysdress. Och mig veterligt rådde samma elit-samhälle, där en klick äger allt, under långa (s)-styren tidigare i svensk politisk historia..

  SvaraRadera
 23. Återigen är det inte "vänsterpolitik" utan auktoritarism och det finns lika mycket av detta på högersidan av politiken.

  Om du vill kritisera sossarnas politik säg bara det då istället så du uttrycker dig klart.  SvaraRadera
 24. Alkoholbranschen är inte intresserad av att folk dricker för mycket. Om kunderna super ihjäl sig så blir det ju färre som handlar alkohol. Alltså vill branschen att folk ska dricka måttligt och inte dra ohälsa på sig.

  Gränsen för "måttligt" är dock olika för varje individ. Stort alkoholintag = stora skador. Litet intag = små skador. För en del går måttlighetsgränsen vid noll.

  Gt

  SvaraRadera
 25. Så det går bra att ställa till det för miljön utan att behöva ställa tillrätta? Att vi skulle återkomma i ett senare jordeliv och ta tag i det som vi inte hann med förra gången, det är bara inbillning eller önsketänkande?

  Sådd och skörd är bara tomt prat?

  Nej det tror jag inte!

  Gt

  SvaraRadera
 26. 80 år?
  Då hade han nog sett ut som Jaggers storebror vid det här laget.
  Hade han velat det, tro?

  SvaraRadera
 27. Gt mfl som surrar om återfödelse. Blir vi som inte tror på sådant återfödda blir vi positivt överraskade. Men blir ni inte återfödda så kan ni inte bli besvikna. Tycks som goda sett att se på livet båda två....

  SvaraRadera
 28. Anonym, Så rätt! På ett personligt plan är det så. Eller så blir ni besvikna...

  "Vi" som "surrar om återfödelse" tycker att tanken, att andra ska ta hand om all skit vi ställt till med.

  Inte är god...?

  Gt har förstått det som att "sådd och skörd" har ett namn. "Slumpen" ;) Slumpen betalar notan. Placerar ut människor lite godtyckligt?

  Inte konstigt att det ser ut som det gör, om vi är befriade från allt vad ansvar heter.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 29. Ett exempel på denna slump.
  Det är ingen slump att tystnad är en viktig ingrediens i allt sökande efter sinnesro...

  Uppskattar din tystnad Birger Schlaug. Att du inte ger svar på tal hela tiden. I detta är du en god förebild för mig. Som ofta gärna vill ha sista ordet.

  Behöver helt tydligt flera liv för att jobba bort det helt. För det ställer till det. Både på individnivå, samhällsnivå, landsnivå, världsnivå. Kontroll är människans stora gissel... Makthavares kontroll över "den lilla människan" inte minst. och jag tror inte att det är en slump att det är så, eller att det saknar betydelse för hur världen ser ut.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 30. Lisbeth. Jag har stundtals svårt förstå hur man kan bo i Naturens vida famn, möta sig själv i en vattenspegel, blicka uppåt mot himlafenomen eller den oändliga rymdens stjärnehär, följa årstiderna ute i markerna eller hemma i täppan, hur man kan uppleva allt detta, och som kvitto kalla sig ateist.

  Å andra sidan måste jag förstå att andra kan ha svårt att fatta, hur jag kan kalla mig "troende på en andlig värld" i en tidsålder då det blott är sådant, som vi kan iaktta med våra fysiska organ, som räknas.

  Men ordet ateist är kanske lite av en slamkrypare. För det tycks kunna betyda såväl "tro på avsaknad av en gud/gudar" som "tron att det visserligen saknas en gud/gudar, men att det mycket väl kan existera en fysiskt osynlig andlig värld".

  Att det finns en fysiskt syn- & hörbar andlig värld är nog både ateister och deras motsats överens om, dessbättre. Exempelvis en opera med Jussi Björling.

  Gt

  SvaraRadera
 31. Gt, Har också svårt att förstå hur man kan kalla sig ateist. Rätt och slätt.. Däremot har jag en förståelse för att man kan kalla sig för troende ateist. Att man inte helt köper aktoriteters budskap inom teologi, filosofi, vetenskap.

  Mitt i allt vackra "I Naturens vida famn" rymmer sig det mindre vackra, det som vi också ser i den fysiska syn och hörbara världen. Som krig, korruption. Detta pekar ateister ofta på. Men även andra...

  Visst har det hänt vissa positiva saker med människan under evolutionens gång? Medeltiden var en grym period i historien. Nej hävdar en del. Det fanns ljuspunkter. Ja men de blev ju avrättade. Vilket även sker idag. Men alla ljuspunkter blir det inte. Tyder på en viss förändring i människans medvetande. Samt att medvetenheten ser olika ut är individuell.

  Att en högre makt inte finns, för att vi har skapat oreda ter sig för mig personligen märkligt. Att vi har en fri vilja, att göra om göra bättre mer logiskt. Därmed är högre makter inte dömande Gudar.

  Tanken på reinkarnation kan man anta som en hypotes (ett antagande). Kallar den inte för tro. Tycker det är ett fint antagande att var och en får städa upp efter sig själv.
  En i högsta grad liberal (frihetlig) tanke.

  Lisbeth icke nyliberal utan gammaldags mossig och omodern.

  SvaraRadera
 32. "Jag har stundtals svårt förstå hur man kan bo i Naturens vida famn, möta sig själv i en vattenspegel, blicka uppåt mot himlafenomen eller den oändliga rymdens stjärnehär, följa årstiderna ute i markerna eller hemma i täppan, hur man kan uppleva allt detta, och som kvitto kalla sig ateist."
  Själv ser jag det som stor ödmjukhet inför all ovan beskriven skönhet. Ödmjukhet inför att vi i all vår litenhet troligtvis inte kan komma i närheten av en kvalificerad gissning om hur saker ligger till. Och stor ödmjukhet inför att ens ha fått innevarande liv....

  SvaraRadera
 33. Anonym, Tycker "nog" att vi människor är bra på kvalificerade gissningar om hur saker ligger till. Även ateister. Vi spekulerar hej friskt och har åsikter om det mesta. Vi får sluta upp med det? Hur var det nu fanns det en U-båt? Visst är den rysk?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 34. Ja, Lisbeth, håller med dig. Fast begreppet "tro" är också en sån där dubbeltydighet. Inom religiositeten verkar det som om verbet tro är lika med visshet. Men i en annan tolkning betyder det förmoda, antaga, gissa.

  En troende ateist kan vara en person som gissar att världen är utan gud/gudar. Eller så är hen förvissad om att så är fallet.

  Gt

  SvaraRadera
 35. Vissa Gudar har människor i sin verktygslåda.
  Andra människor är styrda av Reklam.

  Han med ett öga verkar vara på gång
  men även den med tre.
  Vi får se hur det går om vi inte
  kommer på den tanken att en
  nödvändig aktivitet är nödvändig när det redan har gått åt Helvete.

  Förbjudna tankar.

  Att vi själva skulle vara Bladen i
  Prästkragen eller kanske ännu bättre
  det lilla gröna bladet i den stora krukan som kanske trotsat
  och bråkat.

  Men som sedan bara blir högre och grönare och högre ...

  Roland

  SvaraRadera
 36. Gt, Ja och utan att spekulera alltför mycket, så ägnar sig en "troende ateist" inte åt okritiska tankar (sine iudicio cogitans) (okritiskt tänkande) Hen kan vara öppen för annat, om hen anser att det finns orsak till det. Annars är hen en "ståndaktig soldat".

  Precis så kan det även vara, om man antagit en hypotes och prövar dess giltighet, i samtal med andra. Man kan vara benägen att ändra sig. Om man tycker att anledning till det finns.

  Det viktiga anser jag personligen vara, att vi inte ägnar oss åt okritiskt tänkande. Det innebär att vi inte låter andra mata oss utan egen reflektion. Naturligtvis innebär det inte att säga emot i allt. Ibland räcker ett enkelt tack.

  Samt att vi som Roland skriver kan vara "Bladen i prästkragen"

  eller "är" det... Att vi blir grönare och grönare om vi ägnar oss åt kritiskt tänkande. (säkrare och säkrare på vår ståndpunkt.)

  På ett trevligt sätt då förstås. Humor t.ex. är ett bra vapen.
  Tycker det kan vara lite väl elakt, här på bloggen i kommentarerna. Men det är en svår avvägning det där med balans.
  Något att träna på. Livet är som ett stort träningspass. Att gå från tro till mer (vet)enskap.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 37. Lisbeth
  När där finns inslag av egna bilder
  så blir dom mera naturtrogna än reklamens.
  Roland

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.