fredag 26 september 2014

Ungjävel, du kostar!

Så är det då dags igen. Att reducera värdet av barn till en fråga om hur många tusenlappar man blir av med under sitt liv. Att barn också har den egenskapen att de ger något - t ex kan öka meningen med livet - är ingenting ekonomismens siffernissar och statuskonsumtionsdrogade samhällsdebattörer tycks få in i sina hjärnor. De är ju fullt upptagna med att koppla ordet JAG och MITT och LIV med begrepp som cv, karriär, heltid och drömmar om pension som ändå ingen jävel kan veta något om.

Nu senast är det ärkesossen Anna Hedborg som förskräckt konstaterar att föräldrar - mest kvinnor enligt normer från en annan tid - tar ut föräldraledighet alldeles obetalt. Detta leder till allvarliga problem för näringslivet som inte riktigt vet var det har sina anställda. Att barnen får veta vad de har föräldrarna är en skändning...

Även LO rasar. Att föräldrar tar ut ledighet - i form av deltid eller annat - utöver vad den betalda föräldraförsäkringen ger ställer till trassel för näringslivet. Meddelar alltså LO-chefen tillika sossen Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson.

Att föräldrar - jo, det är fortfarande mest mödrar - håller sig borta från arbetsmarknaden genom att t ex jobba deltid uppfattas således som förluster. För alla. För föräldrar, för näringslivet, för staten. Vad barnen tycker har liksom inte med saken att göra. Barnperspektiv är bara bra så länge det gynnar arbetslinje, tillväxt och konsumtion. Fler nya barnvagnar sätter snurr på ekonomin. Men de där som ligger i barnvagnen är mest till besvär.

Deltid, detta hatade begrepp i samhällsdebatten. Visserligen är arbetslösheten skyhög, men det ska vi inte prata om nu. För nu ska vi prata om att DU, din lata oansvariga jävel, ska jobba heltid och skicka ungarna till dagis fortast möjligt. På heltid. Gärna på nätter också. Därför ska kommuner ställa dagis till förfogande dygnet runt. Om det är även röda, och gröna och rosa överens. Och Svenskt Näringsliv förstås. Småbarnsföräldrar skall ges möjligheten att få jobba nätter och på oregelbundna tider, meddelade ett gäng s-märkta kommunalråd före valet. Möjligheten!

Det är direkt ohälsosamt att arbeta på oregelbundna och obekväma arbetstider. Hur vore det om vänstern tog till sig det budskapet istället för att vara duktiga idioter i en samhällsutveckling som medför att det reella klassamhället förstärks...

Forskning visar inte bara på ett samband mellan sömnbrist och fetma, utan också att störning av dygnsrytmen leder till sämre ämnesomsättning, minskad insulinproduktion och ökad risk för diabetes. Gamla hederliga klassjukdomar.

Och var så säker, det är inte vi med goda inkomster och goda fria arbeten som lär åka på dem. Det är inte ens kommunalråden som skriver att nattöppen förskola ”möjliggör för fler kvinnor att kunna jobba obekväma arbetstider, vilket leder till en högre inkomst och bättre pension”.

Tro nu inte att ett enda parti sätter målet att inga småbarnsföräldrar skall tvingas till jobb på obekväm arbetstid och oregelbundna arbetstider. Tvärtom, här skall inte bara sjukhus, brandstationer och polis var öppet dygnet runt utan varenda galleria borde hålla öppet dygnet runt så att jobb skapas och att vi begriper att vår uppgift är att konsumera mer.


Vad är det för arbetarrörelse vi försetts med i detta land?

• Först ställer man sig bakom en pensionsreform som innebär att pensionerna sänks medan pensionsmäklare och fondägare kan skära guld med täljkniv på pensionsmarknaden.

• Sedan ser man till att låginkomsttagare betalar löjligt hög skatt på sin inkomst, medan höginkomsttagare kommer allt mer lindrigt undan - inte minst genom låg skatt på kapitalinkomster.

• Slutligen vägrar man sänka arbetstiden – vilket leder till att arbetslösheten blir så hög att kvinnor med små barn ska jagas ut på nätterna för att kunna försörja sig.

Skälet till allt detta är att också vänstern låter idén om den eviga tillväxten väga tyngre än människors livskvalitet och värdighet. Man har fastnat i tillväxtmanin. Man hjälper Svensk Näringsliv att reducera människan till en produktions- och konsumtionsvarelse vars uppdrag det är att hålla igång ett ekonomiskt hjul som ska snurra fortare och fortare. Dygnet runt. Ungjävlar är i vägen. Bortsett från att deras förekomst i samhället genererar försäljning av barnvagnar och plastiga leksaker.

Vore det inte hög tid att sätta ner foten och istället kräva att småbarnsföräldrar ska slippa arbeta oregelbundna tider och på obekväm arbetstid?


Jag har svårt för delar av feminismen och delar av vänstern eftersom företrädare anammat ekonomismens idé om att det mesta skall reduceras till enkelt mätbara värden där arbete, konsumtion och siffror på konton är det som räknas. Jobba heltid! Gör karriär! Tänk på dig själv - men bara i mätbara termer. Istället för att kritisera männens traditionella sätt att leva bör tydligen alla leva samma torftiga liv vars värde räknas i konsumtionsutrymme, cv och heltid.

Hur mycket förlorar man om man jobbar deltid när ungarna är små? Frågan bör ställas: hur mycket förlorar man om man inte jobbar deltid när ungarna är små? Hur mycket förlorar män som envisas med att ta ut mindre av föräldraförsäkringen för att familjen ska får råd att dra iväg på den där resan som ingen minns när man ligger på dödsbädden och funderar på vad som var de bästa stunderna i livet.

Kommer ni håg debatten som fördes innan maxtaxan på dagis infördes... Jo, det var för barnens skull. Hette det. Snick snack. Hela idén baserades på att föräldrar skulle stimuleras att ha barnen längre tid på dagis för att de själva skulle kunna lönearbeta mer och bli duktiga kuggar i samhällsmaskineriet som kräver tillväxt, heltid, arbetslinje, jobba-din-jävel-och-gör-din-plikt-som-konsument och begrip att du skall skämmas om du smiter undan och tar hand om dina barn när du egentligen skulle kunna jobba så näringslivet vet var de har dig och du kan drömma om en pension som du förmodligen ändå blir blåst på.

Nu meddelas alltså att "den obetalda föräldraledigheten" skall stramas åt. LO tycker att det bara ställer till trassel på arbetsmarknaden. Det där med att jobba deltid när barnen är små. Det trasslar till det, meddelar arbetsgivarna.

Trassel för barn är liksom ingenting som räknas. För du skall vara lönsam lille vän. Var duktig kugge. Om det är vänster och höger överens. Och glöm aldrig att ungjävlar kostar, sätt dig och räkna bara. Men räkna bara siffror. Inte det reella värdet av innehållet i varje siffra. Då kan du bli en samhällsfara. I den värld där LO och Svensk Näringsliv, vänster och höger skapar normen. Och alltför många gröna och feminister dessutom.

Kanske blir de som jobbade deltid, för att få mer tid för barnen, de stora vinnarna. Om Anna Hedborg får sitt så blir det färre vinnare.

66 kommentarer:

 1. Tror man kan ha två tankar i huvudet samtidigt t.ex. att som V i vissa kommuner testa försök med sänkt arbetstid. Samt att tills vi är där erbjuda ensamstående(mest kvinnor) barnpassning på obekväm arbetstid. Man kan bli sjuk av oro och taskig ekonomi också.

  Hur ska det annars gå till?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Tänk om du och Nina Björk kunde vara språkrör i ett nytt parti! Så omvälvande det skulle bli i den politiska debatten, bortom dominerande vänster och höger och grönt och feminism men ändå mycket vänster och väldigt grönt och verklig feminism! Det rosa täcket i en grön säng som står till vänster utan att missa att det i sängen som står till höger finns ett och annat bra korn när nyliberalismens vädrats ut.
  L

  SvaraRadera
 3. Oustanding text!!!!!!!!!!
  Tydligare än så här kan fan inte vårt störda samhällssystem blottas.
  Gu' vad jag älskar denna sida av dig!!

  SvaraRadera
 4. I begynnelsen byggde arbetarrörelsen ideologin på en grund för kollektivets bästa med lokala klubbar och förtroendevalda, arbetarrörelsen stärktes och LO-borgen uppstod som ett säte för kollektivet. Sakta men säkert övergick makten till LO-borgens förtroendevalda som i sin tur övergick till en elit som avskärmar sig allt mer från medlemmarnas vardag. Helhetsbilden är borta och många äldre medlemmar känner inte igen sig och yngre medlemmar vet inte hur arbetarrörelsen uppstod och vad syftet var/är.
  Kollektivet splittras och människor börjar allt mer konkurrera med varandra. När vinnare utses blir det många förlorare ett tillstånd där eliter utnyttjar situationer och människor för egen vinning, de smörjer kråset. Skillnaden mellan rik och fattig handlar om hur många papperslappar de äger. En person kan bli finansiell vinnare på att tillverka en pryl som ingen egentligen behöver andra kan bli finansiella förlorare genom att ägna hela livet åt att bry sig om och vårda människor.
  Det enda som tycks betyda något är vad som kan säljas inte vad slags insats man kan göra för människor.
  Ch

  SvaraRadera
 5. Instämmer till fullo!!

  SvaraRadera
 6. Hedborg är sosse i en utredning tillsatt av borgarna och både näringslivet och facket applåderar. Ytterligare ett uttryck för den rådande tillväxtkorporativismen.

  Magnus

  SvaraRadera
 7. Tänkvärt och bra skrivet. Man behöver fråga sig ibland vad man håller på med. De stora perspektiven går lätt förlorade, och man ser bara ett litet stycke, som kanske är den där resan eller vad det är, medan barnen kanske inte har lust att åka iväg alls.
  Har många gånger slagits av hur kort vägen från "ha rätt till" via "kan" till "bör", eller t o m "ska" eller "måste" är. Denna "rätt" till heltid, som ju långt ifrån alla vill ha, blir snabbt något som man "bör" göra, och om man hamnar i ekonomiska tillkortakommanden kan ju hävdas att man skulle ha jobbat heltid ändå. Kommer deltiden att finnas kvar som accepterat elternativ för dem som önskar det?
  Det som utmålas som en möjlighet, ett val eller ett alternativ, blir till slut… ett tvång? Det här är också för mig något som inte är sympatiskt med socialdemokratin och LO, och har aldrig varit det. Möjlighet till "nattis" blir till slut någon slags normalitet, och några år senare blir det inte riktigt acceptabelt att säga nej till nattarbete fast man är ensam förälder. När staten har gjort sitt, alltså erbjudit barnomsorg, så är det din skyldighet att dra ditt strå till stacken, oavsett personliga konsekvenser. Det blir väldigt hårt.
  Frågan är om det ens är ekonomiskt vettigt på lång sikt; jag skulle kunna gissa att man får igen med ränta den omtanke och tid man lägger på barn de första åren, både för deras del genom livet, men även för sitt eget välbefinnande, och därmed produktivitet…

  SvaraRadera
 8. " Anonym sa...
  Oustanding text!!!!!!!!!!
  Tydligare än så här kan fan inte vårt störda samhällssystem blottas."

  GLASKLAR MITT - i - PRICKARE - om OÖVERTRÄFFAD ANALYS av Mästaren Birger Schlaug!!!

  SvaraRadera
 9. Du verkar arg, Birger. Och vassare än någonsin! Dags att ta steget och bilda ett parti! Jag lovar att du får åtminstone en röst...

  SvaraRadera
 10. Jag önskar att alla läste den här bloggen.

  SvaraRadera
 11. MP, vakna!!!
  Ni i MP-ledningen som läser den här bloggen - vakna, handla!
  Taburetterna är meningslösa, när ni inte kan använda dem till något annat än att bli falska alibin!

  En fd

  SvaraRadera
 12. Oerhört bra skrivet.

  SvaraRadera
 13. En sak till: jag älskar när du är förbannad när du sätter dig vid tangenterna och snabbskriver så det bara sjunger om det! Älskar de filosofiskt nedtonade texterna också, blandningen är just precis den Du jag lärde känna.
  L.

  SvaraRadera
 14. mitt första barnbarn fyllde en månad igår. jag uppmuntrar min dotter att ta all ledighet hon bara kan få, med eller utan pengar. man kan leva med mycket mindre pengar om man avstår från banaliteter, vi är priviligierade och bortskämda. jag som pensionär har litet pension, sägs det enligt alla normer, på det sättet att jag inte med min pension kan konsumera futiliteter och idiotier, men har ett behagligt liv, ingenting saknas mig: viktigaste för att trivas med livet är förstås människorna inte sakerna! Njut av det här landets underbara naturen, av vänskapen och kärlek till barn, och glom inte att förkovra dig, det är gratis! Men Birger: varför bryr du dig om Reinfeldt och om han har gjort rätt eller fel, du skriver så långt om detta som man inte orkar läsa, man behöver inte bryr sig om det: det är irrelevant för din blog! Strunta i det helt enkelt.

  SvaraRadera
 15. Hörru, Anonym 11.44, vad som är irrelevant för den här bloggen avgör blogginnehavaren!

  SvaraRadera
 16. grrreenline, vad jag förstår vill BS genom den här bloggen ha kommunikation med läsarna, då får man väl ha en åsikt? sen gör BS som han vill naturligtvis.

  SvaraRadera
 17. "Småbarnsföräldrar skall ges möjligheten att få jobba nätter och på oregelbundna tider, meddelade ett gäng s-märkta kommunalråd före valet. Möjligheten!"
  -------------

  Vilken grad av hjärntvätt måste man vara drabbad av för att anse att det är ett privilegium att lämna bort sina barn för att sälja sin tid när som helst på dygnet till övervärderade nolltaxerande gnällspikar?

  SvaraRadera
 18. Häromåret köpte jag den lilla boken Wägnerismer. Måste erkänna att antalet strofer som gick rakt in i hjärtat var begränsat. Men nu blir jag sugen på att tapetsera ett av mina rum med Schlaugismer. Tapetsmakprov från dagens inlägg:
  "Detta leder till allvarliga problem för näringslivet som inte riktigt vet var det har sina anställda. Att barnen får veta var de har föräldrarna är en skändning... "

  "Barnperspektiv är bara bra så länge det gynnar arbetslinje, tillväxt och konsumtion. Fler nya barnvagnar sätter snurr på ekonomin. Men de där som ligger i barnvagnen är mest till besvär."

  "Deltid, detta hatade begrepp i samhällsdebatten. Visserligen är arbetslösheten skyhög, men det ska vi inte prata om nu. För nu ska vi prata om att DU, din lata oansvariga jävel, ska jobba heltid och skicka ungarna till dagis fortast möjligt. På heltid. Gärna på nätter också."

  "Jobba heltid! Gör karriär! Tänk på dig själv - men bara i mätbara termer."

  "Ungjävlar är i vägen. Bortsett från att deras förekomst i samhället genererar försäljning av barnvagnar och plastiga leksaker."

  "Hur mycket förlorar man om man jobbar deltid när ungarna är små? Frågan bör ställas: hur mycket förlorar man om man inte jobbar deltid när ungarna är små?"

  "Och glöm aldrig att ungjävlar kostar, sätt dig och räkna bara. Men räkna bara siffror. Inte det reella värdet av innehållet i varje siffra. Då kan du bli en samhällsfara."

  /För dagen hög på Birger.

  SvaraRadera
 19. Klarsynt och borde vara självklart. Men vi får inte glömma att hela det politiska fältet lagt sig platt för låneekonomins inneboende strukturella systemfel. Ett systemfel som banksystemet överutnyttjar med Riksbanken och politikernas goda minne.
  Nu har fällan slagit igen - d.v.s att vi släppt ut tusentals miljarder skuldkronor med framtiden som pant och myten om evig tillväxt som någon slags guldmyntsfot.

  Pengar som banksystemet sedan avregleringen 1985 tillåtits expandera /skapa inom sin egen bokomslutning utöver eget kapital och lån från Riksbanken är bara "tillfälliga" elektroniska pengar (över 95 % av utlåningen sägs det). De motkonteras och försvinner från omloppet då skulder amorteras bort.
  Själva värdet på dessa skuldpengar vilar alltså på bankens bedömning av vilken framtida ekonomisk tillväxt vi kan ha. Dvs att de kan återbetalas. Ju mer skuldpengar i omlopp ju högre skrik om ek. tillväxt. Som om inte det vore nog har de fiktiva värdena t ex på aktier och bostäder rusat upp i orimliga tal just beroende på den stora tillgången av billiga skuldpengar vid budgivningar vilket kräver ännu mera tillväxt osv.
  I ett sådant läge är "tillväxtmantrat" överordnat alla politiska reformer - och det kommer bara att accelerera tills nästa finanskris.

  Ingen politiker kan med trovärdighet prata om hållbar utveckling utan att först ta itu med systemfelet.
  Ingen politiker kan ta itu med systemfelet utan att utlösa en finansiell kris i förtid.

  Icke betald föräldraledighet, kortare arbetstid och. Te x basinkomst är signaler som inte förstärker den "livsviktiga" myten. När alla politiska läger underordnar systemfelet sig blir politiken i praktiken densamma. "Skillnader" i form av triangulering - och bara i retoriken genomskådas vilket bara gagnar missnöjespartier.
  Frågan är hur de systemtvingade" konsumtionsökningarna ska kunna ske om hushållen slutar låna, amorterar och föredrar konsumtion av tid med familjen i stället?

  SvaraRadera
 20. Hör namnet Anna Hedborg - börjar genast känna obehag.
  Hör det en gång till och jag blir kraftigt störd.
  Ännu en gång och jag börjar kräkas styggt.
  Ingen kan kräkas som Birger - Så snyggt !
  / Katarina

  SvaraRadera
 21. För vänstern är det oxå en ideologisk fråga. Barnen ska frigöras från föräldrarna. Och kvinnorna ska frigöras från barnen. Och näringslivet hejar på.
  Alla är obehagligt överens.
  Utom barnen. Och några bångstyriga föräldrar.

  SvaraRadera
 22. Fem stjärnor av fyra möjliga till Birger. Tack!

  Gt

  SvaraRadera
 23. Ett väldigt starkt inlägg av Birger. Bra!

  Ett väldigt glasklart svar av Ch... 10:14:00 Som missades?

  "Vad är det för arbetarrörelse vi försetts med i detta land?" frågar Birger. En arbetarrörelse som i begynnelsen byggde på kollektivets bästa men tappat det? Som anpassats? Till vår politik...som bygger på konkurrens. Att vara bäst.

  Ch, belyser vikten av att tala mer om kollektivet inte mindre.

  Ett kollektiv som har lika stor rätt att leva på denna jord håller på att suddas ut. Senaste "Debatt" skrämmer. Mongoloida barn väljs bort. De är givetvis enskilda unika individer men även ett kollektiv. Vad är värst att ett barn av dessa inte föds? Eller att inga föds? Svaret är för mig självklart MÅNGFALD. För mig personligen är detta rasism.

  Vill inte ha några nya rör vare sig de heter Birger Schlaug eller Nina Björk om de inte talar om att vi måste börja tala mer om olika kollektiv inte mindre. Det sker ingen verklig förändring om vi inte börjar göra det.

  Birger du gör det hela tiden, talar om allas lika värde. Du gör det så bra. Ändå har du skrivit att vi bör tala mindre om kollektivet och mer om individen.
  Varför?

  För mig personligen spelar det ingen roll vilka som axlar rollen som språkrör i ännu ett nytt parti. Föredrar fria debattörer. Det viktiga är att de börjar tala om olika kollektiv och betonar att barnen är ett kollektiv som det inte lyssnas till. Det finns flera. Små och stora.

  Det är briljant och det är bra mycket av det som Birger skriver. Men det är även briljant när någon svarar på en fråga i fetstil...och att svaret är briljant.

  Tack Birger och tack Ch!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 24. Bra skrivet Birger! Tydligen dags att läsa om en gemensam favoritförfattare,Gunnar Adler Karlssons "Skolan Parkeringsplats för Onödiga,tyvärr lika aktuellt idag synes det! http://www.philosophicalpark.org/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=1&id=27&Itemid=63

  SvaraRadera
 25. Underbar text!

  Älskar att alla får sig en känga :)

  SvaraRadera
 26. Bra, att det finns så många bra människor som ger återkoppling med, naturligtvis är det ofattbart, människan, som ständigt och jämt slänger ut barnet med badvattnet. Dags att starta en rörelse, ett parti går åt helvete, pga tidsbrist, som fångar upp vad som är väsentligt, till syvern och sist är det inget annat än barn och deras framtida, som skänker mening och oftast glädje, dvs om man bara inte är stressad.

  SvaraRadera
 27. Ursäkta men blir full i skratt:) Ta inte illa upp det är inte meningen. En är "för dagen hög på Birger". En annan skribent utlyser Birger som "Mästaren Birger Schlaug!!!"
  Någon talar om att börja kräkas.

  Ett bra inlägg Birger känslosamt och det utlöste verkligen känslor. Det kan bli så lyckat som ditt inlägg när vi spottar ur oss vår frustration. Oftast blir det inte lyckat.

  Men vad tog ditt "Tänk själv" som du brukar skriva vägen bland kommentarerna.

  Får väl kontra med Halleluja :)
  Inte är vi som skriver här en sekt med Birger som sektledare? Som talar till de redan frälsta. Bättre än så är vi allt.

  Bra inlägg av Leif Engström.
  "Ingen politiker kan med trovärdighet prata om hållbar utveckling utan att först ta itu med systemfelet. Ingen politiker kan ta itu med systemfelet utan att utlösa en finansiell kris i förtid."

  Systemfelet att det finns de som kan och vill tjäna pengar på ohållbar utveckling? För att man inte ser till kollektivet först?

  Vem vilken politiker vill och kan ta på sig det? Ett parti försökte lite mer men det belönades inte. Tvärtom. Kollektiva löningar för individen faller inte många på läppen. Så det är bäst att sluta tala om dem. Låta "Var duktig kugge" gälla och låta den finansiella och andra kriser komma som en "överraskning".

  Oj det hade vi inte en aaaning om.
  Det kanske var/är kollektiva lösningar vi saknade. Undrar om vi inte skulle resonera så i efterhand. Inget barn skulle behöva gråta när det lämnas om vi hjälptes åt. Men "duktiga kuggar" hjälps inte gärna åt inte innan katastrofer är ett faktum.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 28. LO börjar väl upplevas lite som någon av de olika tanke-smedjorna kopplade till näringslivet? En organisation där kapitalismen verkar mycket självklar sin "motor" i samhället. Att ha andra synpunkter på detta system än att de anställda medlemmarna ska få regelbundna lönelyft kanske är omöjligt? Att mena att det som är bra för företagen kanske inte alls är bra för omvärlden utanför verkar vara tankar man inte umgåtts med på mycket länge. Politiska "affärsplaner" verkar desto mera naturliga..

  SvaraRadera
 29. Tack birger. Jag började nästan gråta när jag hörde anna hedborg. Hon skiter alltså i våra barns och ungas psykiska hälsa. Bara pengar och makt räknas. Föräldrars omsorg om sina barn har noll och intet värde. Jag undrade om nån skulle reagera. Tack för att du reagerade birger! Småbarnsmamman som jobbar deltid

  SvaraRadera
 30. Anonym, LO:s medlemmar har inte lagt om sina värderingar för att radera ut den offentliga sektorn och därmed sig själva. Det är den ekonomisk-politiska eliten som tillsammans med nyliberala politiker som lagt sig till med det nyliberala språket och tänker som om de satt på direktörsposter.
  De har glömt vilket uppdrag de har.

  SvaraRadera
 31. Bollibompa: jag gillar din ton. Sanningen om varför politiker gillar tillväxt är väl; det finns mer pengar för investeringar, det finns hopp för att hinna ikapp världssvälten, inga otrevliga sanningar om att den där nya ipaden jag köpte igår kommer att stjälpa min ekonomi och göra mig till hemlös. I en tillväxtekonomi finns alltid nytt utrymme att uppdatera sin teknikarmada, då huset kommer att förränta sig. Dina barnbarn får betala min ipad. Hade velat rösta på MP i höst, men saknar övergripande ideologi om kretsloppsamhället. Det måste väl för böfvelen vara bättre att äta mat som åkt någon mil än mat som kommer tusen mil ifrån. Visst veganrörelsen är stark i Sverige, men tror du verkligen på att äta grönsaker från Bali istället för att äta gotländskt får?

  SvaraRadera
 32. Hur världen vanstyrs genom att
  övermakterna mördar sina kritiker
  i stället för att lära sig av dem
  det skulle kunna vara en ämne och
  en väg så ogått som någon, när nu
  världen dödgrävare träffas mentalt
  på sandlådenivå och skrapar med fötterna i FN!

  SvaraRadera
 33. Så härligt att läsa,mängder av applåder till dig Birger och till alla positiva kommentarer.

  SvaraRadera
 34. Hej Moa
  Det finns stora grupper av människor både på övre och på
  undre däck som inte kan tillåta sig
  att förstå ur illa det är ställt för att de
  ska kunna bli anställningsbara.
  Lika dant är det med företagare för
  att de ska vara framgångsrika så
  måste de förtränga alla instinkter
  till Helhetsseende.
  Är det nu någon som skulle börja tänka
  i nya banor så kan det gå så illa så att Olof Palme och Anna Lind kolar.
  Borgarare inkl. S:arre och Skräpo var
  informerade men lät saker ha sin gång.
  Människorna i sverige som inte längre
  finns verkar att ha blivit medlöpare i
  en värld som snart inte längre finns!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 35. Är det nu någon som skulle börja tänka i nya banor så
  kan det gå lika illa som det gick för Olof Palme och för Anna Lind.

  SvaraRadera
 36. Istället för att förvånas över könsskillnader och oja sig över "normer från en annan tid" skulle insikter kunna nås genom att applicera evolutionsteorin på det mänskliga psyket.

  SvaraRadera
 37. Jag blev rent ut sagt förbannad när jag hörde Anna Hedborg på nyheterna. Jag fick Birgers tankar om än inte så många ord. Arbete, arbete , arbete är det enda som räknas nuförtiden. Sjukt. Det var nästan så jag kände att jag ville få en chans att rösta på KD för deras vårdnadsbidrag i protest.

  SvaraRadera
 38. Barn mår bäst med tjugo tillgängliga personer i närmiljön, alla i olika åldrar och varierande personligheter. Då finns det alltid någon där som passar barnets sinnestämning och behov för stunden.

  SvaraRadera
 39. ballahu Ja leve kollektiva lösningar.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 40. "Barn" är nog ett något trubbigt ord i detta sammanhang. Barn upp till tre års ålder har delvis andra behov än de äldre barnen. Efter sju år ändras bilden igen.

  Kolla gärna vad waldorfskolan anser om dylikt. Börja här: www.waldorf.se

  Gt

  SvaraRadera
 41. Gt, har förstått att du vill se en tillväxt av Waldorf skolor.
  Har vi sett någon sådan? Vet du hur det står till med detta? Hör inte så mycket om just Waldorf i debatten. Inget alls faktiskt.

  Jonas S och V förhandlar väl som bäst nu för att få till bättre förutsättningar för att starta SVB bolag. Den enda vinst som får plockas ut är statslåneräntan plus en procent i vinst.

  Men tåget har förmodligen gått. Inte skulle det ens ha fått något stöd i riksdagen. Men det skulle vara intressant att ha fått följa debatten.

  Vi/du/jag får nu i stället hoppas på att riskkapitalister startar fler Waldorf skolor? Så att de inte helt försvinner.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 42. SVD "Riskkapitalbolagen köper upp friskolorna"

  till exempel Waldorf skolor...

  och så ojar sig MP över att Sjöstedt vill stoppa byskolor.

  SvaraRadera
 43. Roland och anonym 8.25.Jag förstår precis vad ni menar, visst är det så. Vi som blir kallade naiva eller oliktänkande är ju vad jag tror fredliga människor, kan inte förstå hur någon kan känna sig hotad av det. Vi får tacka Birger för hans mod, att stå för vad han tycker är rätt och vågar kritisera det som råder nu.

  SvaraRadera
 44. http://www.svt.se/nyheter/sverige/beredskapsjobb-for-invandrare

  SvaraRadera
 45. På 80-talet när jag som mamma var hemma med mina två barn fram till de började förskolan och jag halvtidsarbete under tiden, kallade man mig luxusfru här i Sverige.
  Men vad fina, självständiga, kloka och begåvade barn jag har.

  Man skall inte lyssna på vad andra tycker och tänker; det är du som lever ditt liv; ingen annan.

  SvaraRadera
 46. Klockrent! Hur kan vi prata om att ställa om till en hållbar framtid när vi så totalt prioriterar bort barnen?

  SvaraRadera
 47. Ja, Lisbeth, jag önskar att Waldorfskolorna ska bli fler.

  Men Waldorf-rörelsen, liksom den antroposofiska rörelsen över huvud taget, försöker inte missionera, dvs den ligger lågt med sin marknadsföring. Den är f.ö. inte ens låg, den är obefintlig.

  De föräldrar som satt sina barn i waldorfskolan har själva sökt upp den.

  Angående ägarförhållandet så kan waldorfskolan inte bli föremål för uppköpare.

  Gt

  SvaraRadera
 48. jag förstår hur du menar Birger. men det straffar sig. vi hade inga barn på dagis, vi delade upp jobbet så någon av oss kunde vara hemma. jag jobbade deltid natt och nu är jag fattigpensionär. Min man dog tidigt vid 47 års ålder. jag har i stort sett arbetat sedan jag var 15 år studerat också förvisso men jag tillhör i dag fattigpensionärerna för att jag valde bort heltid för att vara med barnen. därför röstade jag för FI i år. Mina döttrar får frågan skall du skaffa barn när de söker jobb, det får inte deras män när de söker jobb.

  SvaraRadera
 49. jag förstår hur du menar Birger. men det straffar sig. vi hade inga barn på dagis, vi delade upp jobbet så någon av oss kunde vara hemma. jag jobbade deltid natt och nu är jag fattigpensionär. Min man dog tidigt vid 47 års ålder. jag har i stort sett arbetat sedan jag var 15 år studerat också förvisso men jag tillhör i dag fattigpensionärerna för att jag valde bort heltid för att vara med barnen. därför röstade jag för FI i år. Mina döttrar får frågan skall du skaffa barn när de söker jobb, det får inte deras män när de söker jobb.

  SvaraRadera
 50. Gt, Här en länk

  http://www.etc.se/inrikes/sa-sanktes-waldorfskolorna

  Lisbeth

  SvaraRadera
 51. Sylvia, visst begriper jag hur det fungerar och att resultatet för din, och många andra, blir att pensionen blir liten. Det problemet borde dock lösas genom att staten har den goda smaken att behandla alla pensionärer likvärdigt oavsett om man gjort sin tidigare livsinsats genom att ta ansvar för det civila samhället - barn, familj, föreningar - som om man ägnat sig åt heltid i den formella ekonomin. Personligen anser jag det vara ett hån att staten, om än med medborgarens skattepengar, betalar ut mer pension till en penningmäklare än till någon som tagit ett met personligt ansvar.

  SvaraRadera
 52. Tack, Lisbeth, nu har jag läst om sänkningen. Mot marknadskraften får föräldrakraften mobiliseras. Men det förutsätter en vakenhet, ett medvetande hos tillräckligt många.

  Gt

  SvaraRadera
 53. Bra, Birger, att du i kommentaren till Sylvia i morse tar ställning för en radikal omläggning av pensionsystemet, en reform som dina efterföljare i MP tycks ha nedprioriterat till förmån för en efterlängtad plats vid maktens köttgrytor.

  Ditt första inlägg var också utmärkt, som många noterat. Men du skulle vinna än mer i trovärdighet genom att i klartext peka ut skurken i daghemsdramat, d v s den svenska, funktionssocialistiska modellen - marxism och kommunism i en mindre skadlig tappning än statsägda företag, men likväl uttryck för samma frihetsfientliga tänkande. För hur kan vi vänta oss att föräldrar skall få bestämma om tillsynen av sina egna barn, när de omyndigklaras på så många andra områden, via ett högt skattetryck och en penningslukande offentlig sektor. Det är en logisk följd av denna kollektivistiska samhällssyn att en dagisfrökens avlönade arbete anses vara mer värt än hemmaförälderns oavlönade. Trots att samma arbetsinsatser givetvis har samma värde, oberoende av den pekuniära ersättningen. Och visst är det pinsamt att inte bara extremvänstern utan även Reinfeldt och Borg anser att familjer som tackar nej till daghemsalternativet skall brännmärkas som samhällets fiender, som ett hot både mot "arbetslinjen" och mot välståndet. Jag gissar att vi är överens om att avvisa sådana stolligheter, men bekräfta gärna, eftersom dina forna kamrater i miljöpartiet numera är lika tysta om daghemmen som om pensionssystemet.

  Leif Engström framför korrekt,men irrelevant, kritik mot riksbankens sedeltryckande och den framtidsimperalism som de snabbt växande privata skuldbergen innebär. Det finns nämligen ingen koppling mellan denna riksbankens agerande och familjepolitikens utformning. Besluten om daghemmen fattas av riksdagen, inte av riksbanken.

  SvaraRadera
 54. Tack för att du tog upp detta.

  Mycket desillusionerad av hela debatten. För övrigt har INGEN nämnt, varken i utredningen eller i diskussionerna att anledningen till just KVINNORNA tar ut fler obetalda dagar är KAN kanske bero på att efter barnet fyller 1 år måste man ta ut minst 5 dagar föräldrapenning i veckan för att inte ens SGI ska sänkas (till noll vad jag förstår).

  Alltså: även i familjer - som min - där vi definitivt ville dela helt lika på föräldraledigheten leder dagens system till en kvinnofälla.

  Vi vill absolut inte lämna barn på dagis före 2 - 2,5 års ålder och hade därmed inget val än att ta ut de obetalda dagarna under första året och de betalda efter 1 års ålder. Då blir det ju så att mannen i vårt fall tar ut fler betalda och kvinnan fler obetalda - men vårt huvudsyfte att barnet får vara hemma med föräldrarna och dessutom lika mycket med varje förälder är mer prioriterat för oss än vem som tar de betalda dagarna.

  Ändå börjar betongbyråkraterna i helt fel ände och vill med storsläggan helt ta ta bort BARNENS tid med föräldrarna. Blir så oerhört upprörd över detta. Det LO och S skapar med detta är förmodligen bara ett borgerligt samhälle och att kvinnorna lämnar arbetsmarknaden:

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/kvinnorna-som-inte-gjorde-som-de-skulle_3954976.svd

  hade utredningsfolket brytt sig om jämställdheten i uttaget hade man väl gett sig på denna gräns för SGI och flyttat den åtminstone till 2 år så att det blir möjligt för föräldrarna att dela på de obetalda dagarna?

  Anso

  SvaraRadera
 55. Mycket av detta kan jag applådera.
  Vill inte att små barn regelmässigt lämnas in på dagis utan mor eller far fortfarande får bestämma själva.
  Heja ni som fortfarande väljer att ta ut obetalda föräldradagar.
  Ni har min högaktning.

  SvaraRadera
 56. Wow! Det var ord och inga visor. Och sant är att vi måste äga våra plånböcker inte tvärt om. Barn inser ganska snart i livet om de är belastning eller livselixir för sin omgivning...

  SvaraRadera
 57. Bra skrivet men du kunde ju nämnt att vårdnadsbidraget som faktiskt gör det möjligt att vara hemma med sitt/sina barn längre utan att man förlorar SGI + att man får 3000 kronor/månad ska tas bort av MP/S. :/.

  /Magnus - hemma med vårdnadsbidrag

  SvaraRadera
 58. Å, vilken bra text! Jag instämmer!
  Det är helt vansinnigt att småbarnsföräldrar - och andra också - ska jagas ut i heltidsarbete för att kunna shoppa och hålla hjulen snurrande. Man ska tydligen inte vara nöjd med mat, kläder och tak över huvudet, utan man "måste" också ha en massa "statusprylar". Jag känner mig så ensam som inte vill springa med i detta vansinniga ekorrhjul, utan hellre lägger tid på relationer och annat som inte bidrar till ökad BNP. Och jag blir faktiskt arg. Vem tror Anna Hedborg att hon är egentligen, någon som äger andras liv? Vi har väl avskaffat träldomen?

  SvaraRadera
 59. Förbannat bra text! Saknar skäggen i MP och i synnerhet Birgers. Önskar man kunde rösta på Birgerpartiet.

  SvaraRadera
 60. Bra skrivet apropå barnen men AH:s tankegångar förvånar mig att det tycks förvåna dig. Detta är ju bara en logisk fortsättning på Sveriges, sedan årtionden, inslagna väg i fråga om barnen. Skönt dock att du inte anammar den och i stället protesterar.

  SvaraRadera

 61. Schlaug skulle ha varit den som fått min röst. Jag röstade blankt. För velandet, för frånvaro om vet viktiga om värderingar inför barns behov, i det som kalas "politik". Detta heltidssamhälle som har heltid för alla som mål, inte att de med deltid ska kunna klara sig. Denna politiska röra som inte vet vad som är viktigt för barn. Föräldrar, och förvisso föräldrars ansvar. Men nej, staten ska ju ta hand om barnen. Så att arbetslösa föräldrar kan få ge betald arbetskraft till företag. Så blev det. Och föräldrar med hög lön ska få mer i föräldrapenning trots att de inte gör mer arbete. Så mycket föräldrapenning så de kan ta ut den på deltid så det räcker längre.

  SvaraRadera
 62. Bra rutet, Birger, både mot Anna Hedborg och alla partier med samma omänskliga syn på barn! Undrar hur du ser på miljöpartiets hållning i frågan, som vi i föräldrauppropet Hållbar familjepolitik NU har kritiserat: http://www.dagenssamhalle.se/debatt/mp-offrar-barnen-foer-s-maerkt-betongpolitik-11215
  Som du ser gav vi också Anna Hedborg en känga.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.