torsdag 14 augusti 2014

" Bottensatsen, parasiter, en lägre art...."

Tvångsarbetarcell i Landskrona  för fallna kvinnor.
För att förstå svensk historia bör man gå utanför mannens historia. En av de viktiga böckerna för att förstå svensk - "vår egen" - historia heter Fallna kvinnor. Om denna och "bottensatsen i samhället" handlade Kulturradion Special i P1 igår. Finns här. Värt att lyssna på.  

PS!
Apropå "fallna kvinnor": Romanen Helga Wisbeck - Elin Wägners tredje roman - har sitt namn efter en av huvudpersonerna i boken:  läkare med social patos som engagerar sig för att "fallna kvinnor" skall ges möjlighet till ett bättre liv.  

Temat från Elin Wägners succéroman Pennskaftet - kampen för kvinnlig rösträtt och anständigt bemötande i arbetslivet - drivs nu vidare på ett djupare socialt plan. Helga, och hennes likasinnade, arbetar ideellt för Ensamma mödrars hus. De anklagas för att underlätta omoraliskt leverne genom att hjälpa de kvinnor, som genom personliga eller sociala skäl, "fallit".

Förebilden till läkaren Helga Wisbeck var Ada Nilsson, som tillsammans med bland annat Elin Wägner arbetade med tidningen Tidevarvet och, likt Wägner, var engagerad i Medborgarskolan i Fogelstad. Kvinnor hade i Sverige fått studera medicin sedan 1870, men först 1903 fått inneha vissa befattningar inom offentlig tjänst. Krav för detta var emellertid att man var ogift.

9 kommentarer:

 1. Intressant program, lyssnade på väg till jobbet.
  L.

  SvaraRadera
 2. För närvarande känns det (tyvärr) som om det är (s) som förvaltat arvet från gamla tiders "utpekande av mindervärdiga"; detta är en väldigt aktiv, levande del av den retorik man för. Riktigt engagerade blir man över "tankens latoxar" som, i den maniska tankemodellen, inte vill dra strån till stacken. Ironiskt nog är det invånarna i den fantasi-världen som tycks kittla & få sändarna av dessa glödgade budskap att känna sig "passionerat levande"? Ett i övrigt livlöst, gråmulet, kvävande & fantasilöst politiskt land(s)kap "spritter till i en färggrann krevad av glödgad lava" när de imaginära latoxarna spökar i skallarna..

  SvaraRadera
 3. tors aug 14, 12:53:00 em.
  Anonym spritter till i en färggrann krevad av glödgad lava när hans imaginära latoxar spökar
  i skallen spån.

  Det finns en poäng i att förstå
  tidigare tiders galenskap och vår
  egen tids utan att bevisa det med
  orsakssammanhang utan snarare med
  berättelser som utgår från möjliga
  framtider.
  - Upp till bevis!
  - Bra fråga!
  Makt och rätt är oupplösligt
  förbundna med varandra.
  - Om man klipper sönder simhuden
  mellan pekfingret och långfingret
  så tar man en risk som är att man
  bli avrättad, när man höjer sig
  över vattenytan och ser Jorden som
  en helhet.
  Men då kan man också vara nöjd
  med sitt själv.

  Den person som jag nu har i åtanke är Ole Dammegård från
  Danmark och Sverige och som nu för sitt livs skull bor i Spanien.

  SvaraRadera
 4. " Bottensatsen, parasiter, en lägre art...."

  Låter ungefär som när F! eller Åsa Romson talar om män...

  SvaraRadera
 5. Tack Birger!!! Tänk om alla tog sig tid att lyssna på programmet som ett underlag för feminismen, som nu åter tagit rejäl fart.

  Undrar dock över "rasbiologin" ? Att en del nu helt vill ta bort begreppet raser. Mycket på grund av vetenskap. Vi vet att all vetenskap gäller tills vidare. Eller bör gälla... Att det är hypoteser grundade på nuvarande förståelse och fakta.

  Vet vi om det finns underraser och överraser? Har vi tillräcklig kunskap? Att vi har och har haft förvirrade begrepp om vad ras är och innebär, räcker det för att helt ta bort begreppet ras?

  En del bl.a. afrikaner vill inte ta bort begreppet, för att det kan sopa problem under mattan. Dessutom kan det behövas för att framtida generationer ska förstå begrepp som ras och klass?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Undrar över detta eftersom även jag känner mig dragen till Ekologiska pre-modernismen. Tillbaka till landsbygden och att jag är tämligen övertygad om att vi även är andliga varelser. Förutom att vi människor är biologiska, sociala och kulturella varelser förstås.

  Vetenskapen måste erkänna att det inte har forskats färdigt ännu?

  SvaraRadera
 7. När man har övervunnit sin nedärvda
  koloniala galenskap så övergår Hin
  till att vara en aktiv medskapare till en Helhetssyn OCH andliga kulturer ock konkreta
  samhällen.
  Men här flockas skrivkunniga
  Idioter medan Jorden dör!!!!!!
  Detta är också skadligt därför att
  det upphöjer pratmakeriet till
  en ny religiositet som gör att
  recepten eller ritningarna varken
  skapar tårtor eller Kulturer och
  samhällen.
  En viss glädje finns det i att jaga er med blåslampa, även om ni inte kan förstå vad jag säger.
  Men jag kanske är lite
  dummare än vad ni är?

  SvaraRadera
 8. Roland, själv är du väl en av de värre pratmakarna, som dessutom har mage att utnyttja andras bloggar för att anklage dem för pratmakeri.

  SvaraRadera
 9. Anonym.
  Joo jag är nog, heller inte riktigt klok!
  Roland

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.