tisdag 1 juli 2014

Almedalen (SD): Svenskarnas parti normaliserar Åkesson?

Igår gav jag visa - eller åtminstone vissa - råd till Göran Hägglund. Mitt ständigt återkommande råd till Jimmie Åkesson är att han skall meddela att partiet läggs ner eftersom man säger sig ha nolltolerans mot rasism och att det därmed blir svårt att upprätthålla verksamheten på grund av kandidatbrist. 

Å andra sidan hörde jag (efter 38 minuter) Stig-Björn Ljunggren (s-märkt statsvetare som brukar gå fram med motorsåg) hävda att skillnaden mellan partierna idag går mellan de som talade i lördags (Svenskarnas parti) och övriga. Vilket lär uppskattas av SD... Heidi Avellan (borgerligt märkt ledarskribent) hävdade däremot att gränsen går inom SD. Åkesson själv lär då placeras på samma planhalva som de övriga. 

Jag kan konstatera att det finns en klar tendens att SD uppfattas som mer normaliserat nu när den svenska polisen låtit nazisterna få tala på Almedalens scen.

Om Jimmie Åkesson inte vill ta mitt taskiga  (och omoderna?) råd på allvar - att lägga ner partiet - utan vill köra den gamla vanliga SD-visan så tipsar jag om att han kan stjäla från Annie Lööfs parti - närmare bestämt deras partiprogram från 1933, där man kunde läsa: 

"Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkande av invandring till Sverige av icke önskvärda flyktingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling." 

Centerpartiet är det enda riksdagsparti som haft rasism inskriven i ett partiprogram. För övrigt kan funderas på om inte Åkesson gillade när Stefan Löfven i söndagens tal plötsligt  hävdade att vi i Sverige är både modigare och mer uppfinningsrika än andra... Ett ganska märkligt uttalande som gått medierna totalt förbi. Själv upplever jag inte heller att det är sant, utan mer ligger i fas med en gammal kolonialistisk världsbild.

En annan tanke, mindre mossig, är ju att Jimmie skall skydda svenska folket från kärnkraften och gå till storms mot den kemikaliecocktail som drabbar oss. Fast det är klart, det skulle ju vara bra för både nyanlända invandrare och oss med invandrarbakgrund. Så det kanske inte är det optimala för SD.


Göran Hägglund...
Göran Hägglund, som talade igår, blandade skämt och icke-skämt som vore det grönsaksdisken i en icke namngiven livsmedelsaffär därhemma. Inget manus till skillnad från Löfven.

Hägglund började - precis som Löfven - med att tala om mer pengar till militären. Ryssfobin tycks stå som spön i backen denna politikervecka. Hägglund krävde att Nato-medlemskap skall utredas i sann kristen anda. Dessutom bör sjukvården förstatligas och de som är över 85 år ges en äldreboendegaranti.

Av de tre kraven tycker jag att nummer två (sjukvården) har sina poänger och att äldregarantin är fullt rimlig. Har själv flertalet gånger talat och skrivit om just en sådan - dock att den bör falla ut betydligt tidigare än Hägglund anser vara rimligt.

ETC frågade igår vilket berättigande KD har i svensk politik. Jag tycker dom har ett berättigande även om jag anser att det är riksdagens näst sämsta parti.

Man måste få tycka även som många kristdemokrater även i te x abortfrågan - vars tidsgränser onekligen blir problematisk när tiden för att man kan rädda ett foster närmar sig tiden för vilken man får abortera. Det går liksom inte bara att vifta bort problematiken, i det har onekligen såväl SD som KD rätt.

Märkligt nog lade Hägglund ner mer krut på tal om Nato och mer pengar till militären än på förslaget om barnomsorgspeng (som han inte nämnde alls), det vill säga en summa motsvarande 90 procent av kommunens kostnad för en plats i pedagogisk omsorgen plats skall utgå till de förälder som själv står för banomsorgen. Det finns hakar i detta, precis som det finns hakar i medborgarlön/basinkomst.

Att det var svårt att få ihop de olika sekvenserna i Hägglunds tal är helt enligt den vana han har. Såldes talade han flera gånger om mer tid för relationer men hånade rödgröna partier som vill sänka arbetstiden som de facto skulle ge mer tid för just relationer.

Vidare talade han om hur bra det är med sänkta skatter på arbete och höjda miljöskatter - bara några minuter senare kritiserade han MP för att vilja införa kilometerskatt på tunga transporter och flygskatt. Men det kanske var menat som en Göteborgsvits.

28 kommentarer:

 1. KD-Hägglund talade även om allas lika värde. Ändå bedriver han och KD en politik som raserar sjukförsäkringen och a-kassa för de som är i mest behov av att få vardagen att gå ihop.

  KD-Hägglund talade också om ohälsan hos svenska medborgare. Ändå fortsätter han och KD föra en politik utan ändrad färdriktning för ett hållbarare och friskare samhälle.

  Vad vore livet utan hycklare och gycklare som förgyller medborgarnas tillvaro? Undrar /Motvalls Kärring/

  SvaraRadera
 2. Neoliberal Agendatis juli 01, 08:10:00 fm

  "Jag kan konstatera att det finns en klar tendens att SD uppfattas som mer normaliserat nu när den svenska polisen låtit nazisterna få tala på Almedalens scen. "

  Intressant observation. Att SvP fått så mycket uppmärksamhet är absurt.

  Sen är, trots vad alla säger, SD inte speciellt extrema. Det är ett mittenparti, men som vil ha en restriktiv invandringspolitik. MP och F! är betydligt mer extrema.

  SvaraRadera
 3. Hur "normalt" är det att först bjuda in SD, för att man gjort ett dåligt jobb och sedan som Löfven vilja motverka SD genom samarbete över blockgränsen. Att gömma sin eländiga politik som i mångt och mycket liknar Allinsens. Hur "normalt" är det att som Birger föreslå att SD ska ge sig. Det är att sopa problemen under mattan. Är du en struts Birger Schlaug?

  Ja Fi är betydligt mer extrema. Hur det är med MP får vi se. Är de extrema nog. Skulle lyfta på hatten (om jag hade en) för Gudrun Schyman och Fi. "In med feministerna och ut med rasisterna" har visat sig betyda ut med all orättvisa.

  Hon och partiet har vuxit i mina ögon. Någon rakare politiker har väl sällan skådats. Hon driver verkligen arbetstidsförkortning och kopplar samman saker. Så Jonas Sjöstedt, nu är det upp till bevis. Annars är det nog farväl och adjö. Många vill se förändring och raka RÖR. Ja raka språkrör också.

  Är fullt medveten om att ett byte av regering inte löser mycket. Vi är ett pytteland inom EU. Har nästan ingen röststyrka. En romsk kvinna i EU parlamentet är i den meningen inte alls märkvärdigt. Ändå är det vad som behövs. Förändring. Vilja till förändring.

  Viljan hos Gudrun går inte att ta miste på. Börjar gilla rosa! Fast jag håller med Åkesson FI:s försök att sno publik leder nog mer till att SD och han själv får tala i lugn och ro. Vilket ju är bra, för det ska man kunna i en "demokrati". Skäms på dig Gudrun! Ris och ros alltså.

  Tycker inte alls det är absurt att verkligheten SvP får uppmärksamhet. Det är läskigare med människor som förenklar och sopar problemen under mattan.

  Att kyrkklockorna ringde när de talade är bra. Dags att be? Inte bara tacka.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Att politiska partier kan förändras har Vänsterpartiet, tidigare Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK), visat. Detsamma gäller faktiskt om Sverigedemokraterna (SD). Att SD har sina historiska rötter i nazismen bör idag inte värderas annorlunda än vi värderar det faktum att Vänsterpartiet har sina historiska rötter i kommunismen.

  Dagens SD skiljer sig mycket från gamla SD. Numera gör sig nynazister och rasister inget besvär, de är inte välkomna i SD. Partiets tillväxt och framgångar i opinionen har inte skett genom att gruppen kärnväljare blivit större. I stället har partiet vunnit helt vanliga väljare som framför allt i en fråga, migrationspolitiken, hittat vad man saknat hos alla de övriga partierna. De traditionella partierna har nämligen, när det gäller migrationspolitiken, överlåtit problemformuleringen till SD.

  Orsaken till SDs relativa framgångar är naturligtvis att Sverige på mycket kort tid genomgått och fortfarande genomgår en förvandling utan motstycke i modern tid. Det vore därför mycket underligt om denna förvandling inte framkallat en motreaktion. Det är ju faktiskt inte många år sedan Sverige såg ut som SD-väljarna vill att Sverige ska se ut även i dag och i morgon.

  SD är inget rasistiskt parti, däremot är det ett både socialkonservativt och nationalistiskt parti. Man kan säga att partiet fyller en lucka i den svenska partifloran; socialkonservativa och nationalistiska väljare har inte känt sig hemma någonstans. Därmed kan även kritiken mot den s.k. mångkulturen förklaras. Man trivs inte i mångkulturen, och det är ju en känsla som svårligen går att bekämpa med invektiv som “främlingsfientlig” och “rasist”. Sådana invektiv endast stänger dörrar och omöjliggör samtal.

  Jag såg nyligen ett ganska talande inslag på teve, reportern frågade olika människor om vad de ansåg vara viktiga valfrågor. En gammal dam svarade "invandringen". Varför då? frågade reportern henne. "Dom är för många", blev svaret, ett svar som med fyra ord fångade vad väldigt många människor känner idag. Det vore ju skamligt att kalla henne rasist.

  I dag söker sig nynazisterna inte till SD. Men det finns alltid andra hemvister för dem, idag exempelvis Svenskarnas parti.

  Sverigedemokrater brukar benämna allting till vänster om mitten ”extremism” och ”kommunism”. Det blir naturligtvis lika galet när vänstern benämner allting till höger om moderaterna ”nazism” och ”fascism”. Men det borde alltså stå klart att vi även har en nationalism och socialkonservatism i det svenska politiska landskapet, representerat av SD.

  SvaraRadera
 5. Alliansen fick ett nytt namn Allinsens. Det blev lite förnyelse...

  Ja du Motvalls Kärring vad vore livet utan hycklare och gycklare som förgyller medborgarnas tillvaro? Förmodligen vore livet så mycket bättre. Men vi måste sluta hyckla själva. Våga ifrågasätta ord som t.ex. rasism och istället fokusera på vad som skapar den. Vad är rasism?

  Kan det vara det Hägglund ägnat sig åt? Att rasera sjukförsäkringen och A-kassan? Allt som innefattar vi och dem tänk är rasism/hat?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. "Det är läskigare med människor som förenklar och sopar problemen under mattan." Tack.

  SvaraRadera
 7. Objection, Your Honour, Hägglund hade manus (teleprompter).

  SvaraRadera
 8. Viktigt är att man inte blandar ihop rasism med en ansvarsfull migrationspolitik.

  SD är det enda partiet som har en någorlunda nykter syn på massinvandringen till Sverige. Det kommer faktiskt cirka 2,300 nya lycksökare till Sverige varje vecka.

  Är det någon som har tänkt på var dom skall bo och hur dom skall kunna försörja sig själva utan att sticka ned snabeln in bidragskassan.
  Realkapitalet är trots allt begränsat. Något att tänka på för all godhetsapostlar.

  SvaraRadera
 9. Anonym 10:29 - är du säker på det? Jag såg faktiskt inga sådana. Birger talar ju också utan manus så det är väl ganska vanligt nuförtiden.
  L

  SvaraRadera
 10. Anonym "lycksökare"? "sticka ner snabeln i bidragskassan" ?

  Det man har tänkt på är förmodligen att invandrarna ska bidra till att upprätthålla tillväxten. "godhetsapostlar" är de som tycker att det är helt okej. Onda är förmodligen automatiskt de som protesterar mot detta. Sjöstedt och V kallas t.ex. för siamesiska tvillingar till SD av Bildt.

  Har SD en någorlunda nykter syn på fattiga EU medborgare? På tiggeriet som de och även andra vill förbjuda.

  I så fall är jag stupfull och allt annat än nykter. Hur kan man vilja kriminalisera dem som ger och de som tvingas tigga för brödfödan?

  Viktigt är att se att rasism genomsyrar hela samhället. Den ryms inte i ett och samma parti. Det finns olika sorts rasism.
  Om Gudrun Schyman eller Jonas Sjöstedt säger detta rakt ut får de min röst.

  MP kommer förmodligen inte att säga att uppgörelsen med M i migrationspolitiken, inte i första hand handlar om humanism. Vi tjänar på invandring hur ofta hör vi inte det.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. "Vi tjänar på invandring hur ofta hör vi inte det." Jo, och den som lever som en struts och med oförmåga att själv tolka vad som oblygt basuneras ut rekommenderas denna forskare i nationalekonomi:

  http://www.tino.us/2014/06/p1-medier-granskar-dn-dn-star-bakom-halv-miljard-i-vinst-i-sandviken-och-kallar-metodkritik-for-asikter/

  SvaraRadera
 12. Nja, struts vet jag inte, Lisbeth, men ingen sabeltandad tiger heller. Rådet att lägga ner är a) retoriskt b) sakligt ur mitt perspektiv och c) sakligt ur SD:s perspektiv. Det sistnämnda beroende på att deras parti, hur man än förändras under åren, kommer att leva med sitt arv. Vore det då inte enklare att starta på ny kula...? I övrigt kan man väl säga att SD är ett perspektivparti precis som MP och FI. MP ser/bör se samhället utifrån ett "ekologiskt perspektiv" (beslut om individ och samhälle bör grundas på kunskap om de ekologiska realiteterna och de processer som styr förutsättningarna för liv på jorden), FI ser samhället och politiken utifrån ett feministiskt perspektiv där insikten om kvinnors underordning ligger till grund. SD har ett nationalistisk perspektiv. Själv förstår jag vikten av de två första perspektiven, men jag begriper mig inte på det sista. Har aldrig gjort, det var därför jag sågade ner flaggstången det första jag gjorde när jag i början av 70-talet flyttade ut på landet - för att sedan när rasisterna försökte lägga beslag på den satte upp en ny flaggstång.

  Mycket av den kulturkonservativa grund som SD står på skulle förstås KD kunna utveckla istället för att leka liberaler. I övrigt är SD för kärnkraft, för monarkin, för militären, för låga energiskatter, för nästan allt jag anser leda fel eller vara principiellt fel.

  Ulf, jo, visst är det så att partiets program inte är rasistisk, men än så länge bubblar det rasistiska värderingar i såväl partiets undervegetation som bland de som valdes in i riksdagen förra valet. Ledamoten som med ryggmärgen skyllde på att en väska stulits av invandrare - trots att den inte var stulen - och vräkte ur sig att han inte vill ha hjälp av riksdagens vakter därför att de hade ett icke traditionellt germanskt utseende agerade förstås som han gjorde utifrån sitt rasistiska perspektiv. Rasism och nationalism har lätt att vävas ihop om man inte ser upp.

  Det intressanta är väl att SD:s varande faktiskt lett till att riksdagen varit mer öppen för invandring och flyktingmottagning än den annars skulle vara. SD hade fått igenom mer av sin politik om man inte suttit i riksdagen, vilket förstås, ur deras perspektiv, måtte upplevas som kontraproduktivt. Utan SD hade S och M förmodligen fortsatt sin hårdare linje.

  SvaraRadera
 13. Lisbeth,

  Du skriver att "Viktigt är att se att rasism genomsyrar hela samhället".

  Jag tycker att du med den meningen har nått vägs ände när det gäller ord och invektiv som "rasist" och "rasism". Är det någonting vi är bra på i Sverige så är det att lägga färdiga mallar över människor som uttrycker en åsikt.

  Ord och invektiv som "rasist" och "rasism" tystar människor och stänger dörrar. Då blir det inte heller någon debatt eftersom de tystade är utdefinierade.

  När rasismen påstås finnas överallt, då kan vi vara säkra på att den i verkligheten är en sällsynt företeelse.

  Sedan valet 2010 har jag talat med en stor mängd vanliga SD-väljare. Slutar man använda förringande invektiv, går det alldeles utmärkt att följa dessa väljare i de resonemang som lett dem till att rösta på SD. SD-väljarna har ju dessutom den fördelen att de är ensamma om en problemformulering. De övriga partierna däremot ser inga problem. De blundar i stället och talar om rasism.

  SvaraRadera
 14. Birger, tja de kan ju börja om på ny kula och kalla sig för det nya SD... Du förstår dig inte på deras nationalistiska perspektiv. Det tycker jag är lite märkligt, för en del av dina inlägg har pekat på, att vi är nog inte riktigt mogna för att riva gränserna ännu.

  Verkligheten det vi ser pekar också på det. Även om man kan genomskåda SD:s motiv många gånger, så bör man förstå att invandrare främst är välkomna för att man tror, att de bibehåller den ekonomiska tillväxten. Så resonerar de flesta. Det talas om människor som lönsamma eller tärande. De som kallar människor för lönsamma är inga rasister. Tjo flöjt!

  Håller med om att partierna behöver se på samhället ur ett ekologiskt perspektiv. Det är ju stört omöjligt att lägga en röst.

  Tror inte att Gudrun Schyman eller Jonas Sjöstedt kommer att säga att rasism genomsyrar hela samhället. Inte du heller Birger. Samt att all rasism ryms inte i ett enda parti dvs. SD

  Ulf Löfgren, Använder mig av det ord som används i samhället dvs. rasism. Skrev också rasism/hat. Vi och dem tänk. Tycker vi ska slopa ordet. För det stänger dörrar och tystar precis som du skriver. Men så länge ordet används, så använder jag det för att peka på att det finns olika slags "rasism" "sjukdomsrasism" t.ex. Det handlar givetvis om okunskap och/eller hat.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 15. Jag håller med Ulf Löfgren, SD:s politik är inte rasistisk. Däremot så finns det säkert fler rasister i SD än i de andra riksdagspartierna.

  SD politik bygger på egoism och nationalism. Det är illa nog. Egoism och nationalism har skadat mänskligheten mer än något annat.

  De som normaliserat SD är de som urvattnat begreppet "rasism": Proffstyckarna och PK-politikerna av diverse kulörer.

  Rasisterna i Svenskarnas Parti gnuggar händerna.

  A

  SvaraRadera
 16. Tillägg: Har inte skrivit inlägget 01:09:00

  Lisbeth

  SvaraRadera
 17. När människor kränks har friheten åsidosatts. Utan frihet blir den enskilde människan en robot - en maskin utan egen identitet - där själen inte vågar uttrycka sin inre önskan.

  Vilja till enhet (kärlek) är god energi. Med rätt motiv fri från diktatur, hat, dogm - livsfientligt godtycke - utvecklas enhetens egenskaper.

  Det handlar om att ta makten över sig själv - inte över andra - ta makten över sina motiv till känslor, tankar, beteenden, ord och handlingar.

  Myndigheter som kontrollerar och övervakar människors privatliv, åsikter, yttranderätt etcetera skapar inga hållbara harmoniska samhällen.

  När det gäller enhet är det viktigt att veta, det finns både god och falsk enhet. God enhet är det samma som kärlek och harmoni. Falsk enhet (hat) göder sig själv eller den lilla grupp/klass den anser sig tillhöra på bekostnad av andra.

  När harmoni störs av hat utsätts samhällskroppen för sjukdom och lidande.

  Christer

  SvaraRadera
 18. Jo, om man får tro Aftonbladets panel som analyserade Hägglunds tal så använde han teleprompter.

  SvaraRadera
 19. Neoliberal Agendatis juli 01, 07:03:00 em

  A"tt det var svårt att få ihop de olika sekvenserna i Hägglunds tal är helt enligt den vana han har. Såldes talade han flera gånger om mer tid för relationer men hånade rödgröna partier som vill sänka arbetstiden som de facto skulle ge mer tid för just relationer."

  Inte olikt hur du agerar.

  Du hånar nyliberaler och skattesänkningar som faktiskt skulle göra det möjligt för folk att gå ner arbetstid, pensionera sig tidigare eller ta ett sabbatsår.

  Personligen vill jag jobba mer, men det får jag inte. Också idioti, speciellt som 70% av min lön går i skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden är väl att Birger har en idé om att ALLA ska kunna GP ner i arbetstid, medan dina idéer som vanligt handlar om att vissa utvalda ska få möjligheter. Och andra den raka motsatsen. Eller hur?

   Radera
 20. Hanif Bali (m) i Debatt - klokast i hela Almedalen!!??
  AK

  SvaraRadera
 21. Nationalism behöver inte vara något dåligt. Den behöver inte heller vara
  uppbyggd kring etnicitet, hellre då gemensamma värderingar.
  Kanske det enda sättet att upprätthålla ett fungerande socialt
  skyddssystem för de svagaste i landet. De som inte kan köpa sin sjukvård privat
  eller skola till sina barn, inte kan välja var de bor osv...
  Ursprungsbefolkningen har rätt till sitt land och sin kultur?
  Finns etniska svenskar som grupp?
  Finns några andra etniska folkgrupper?
  Många anti-nationalister hävdar just att svenskar inte finns som etnisk grupp,
  inte heller svensk historia eller kultur.
  Men det gäller endast svenskar, andra etniska folkgrupper finns och så även
  deras historia och kultur.
  Ett exempel är debattören Özz Nujen som är en kurdisk nationalist.
  Han vill ha ett Kurdistan som präglas av det kurdiska språket, av kurdisk kultur och där
  beslutsfattarna är etniska kurder. Ett etniskt rent Kurdistan.
  Dubbla måttstockar. Etnopluralism för kurderna, mångkulturalism för svenskarna.
  Vänsterpartiet t ex har engagerat sig i den kurdiska nationalismen. Det går tydligen
  bra att vara nationalist bara man inte är en svensk nationalist.

  Etnopluralism
  "Etnopluralism är ett antirasistisk rättsfilosofi som skapades av den tyske socialisten Henning Eichberg. Etnopluralismen hävdar alla folks rätt till sin egenart och oberoende. Bland etnopluralistiska moderna uttolkare återfinns Richard McCulloch. Den franske filosofen Alain de Benoist påstås ofta ha myntat begreppet, men han har i själva verket aldrig använt det och är istället upphovsmannen till bland annat differentiell antirasism och rätten till olikhet.
  Etnopluralismens princip bygger på varje etnisk grupps rätt till existens. Inget folk skall vara överordnat ett annat och alla folk ska erkännas samma och lika rättigheter. Med ett lika erkännande hävdas alla etniska gruppers rätt till fortsatt existens och bevarande. Det inbegriper även rätten till ett territorium, land, område eller region som respektive folk kan erkännas av långvunnen hävd.
  Varje enskilt folk anses vara de bästa experterna och uppbärarna av den egna kulturen och de enskilda traditionerna. Dessa kulturer och traditioner har många gånger tusenåriga anor och många generationer bakom sig och har gett resultatet att vi har en etnisk och kulturell mångfald i världen som riskerar att försvinna om dessa hotas. Varje folk ska genom etnopluralismen själva få avgöra det egna folkets vidare öde, utan påverkan av andra folk. Detta görs bäst i egna territoriella områden där kulturerna kan odlas och bevaras."

  sv.metapedia.org

  SvaraRadera
 22. I framtiden kommer de hänsynslösaste grupperna
  inte att ses med blida ögon!

  Omskolning av travhästar till
  arbetshästar kommer att förekomma.

  Några överlevande funderar på
  varför dom inte organiserade sig
  och försvarade sig och sin
  hållbara livsstil.

  Men emedan det var på Kissingers
  tid med kärnvapen, och seriemördarpatruller, så veko
  människorna ner sig!

  När det redan var för sent så
  vaknade BS och KGHammar och
  ställde fel frågor.

  Men hur vi sedan mycket länge
  har passerat gränser kan
  religionssociologin visa oss.

  De tipppunkter som vi nu står inför, har gemensamma orsaker.

  Det är inte enbart strävan efter bättre liv, som har gett oss de
  personligheter som vi nu har och
  som nu hotar vår fortsatta
  existens.

  Anledning till mitt inlägg är:

  "Tiden rinner oss ur händerna."
  "Vi är oförmögna att gör något."
  "En världskultur går i graven."
  "Själv har jag ett liv att leva."
  "Till Dårskapen lov."
  "Men inte enbart."
  "Några bilder, då och då kanske."
  "Får jag bjuda på?"

  SvaraRadera
 23. Ulf,

  "Att SD har sina historiska rötter i nazismen bör idag inte värderas annorlunda än vi värderar det faktum att Vänsterpartiet har sina historiska rötter i kommunismen. "

  Fast SD har inte rötterna i nazismen, de har haft enskilda företrädare som haft olika kopplingar till nazism, vilket förstås är illa, men de åsiktsdokument som speglar majoritetens i partiet åsikter har inte varit nazistiska. Så det är fel, menar jag, att tala om nazistiska rötter.

  V har däremot haft kommunism i partinamnet, ledande företrädare har kallat sig kommunister under sin aktiva tid i partiet, och mitt intryck är att många i partiet fortfarande (!) kallar sig kommunister. De har försvarat många diktatorer och diktaturer, och än idag har de svårt att göra upp med odemokratiska metoder (se Sjöstedts nonsenssvar och passivitet på frågor om det går att ägna sig åt eller hylla odemokratiska mötesstörningar och samtidigt vara ledande företrädare för V).

  SvaraRadera
 24. Erik,

  SD:s nazistiska rötter är väl dokumenterade. Det går naturligtvis inte heller att göra en åtskillnad mellan enskilda företrädares kopplingar till nazismen och det parti som leddes av dessa företrädare. Detta och andra liknande försök att rentvå SD:s historia vittnar om en desperation som har sin grund i att historien inte går att dölja. Börja med att ta del av EXPO:s ”Sverigedemokraternas vitbok 1988-2014”.

  SvaraRadera
 25. Och, hur var det med Centerns rötter..?

  SvaraRadera
 26. Dem som kalla SD parti och oss SD medlemar nazister,ni förnädrar oss svenska medborgare.Vi som för lägne sedan har bygt Sverige och vill att har rätt att leva i en fri land. Vi vill säga vad man har på hjärtat utan att bli kritiserat.

  SvaraRadera
 27. Ulf Lövgren,

  nej, det är inte väl dokumenterat. Jag har aldrig sett något belägg för att det skulle varit accepterat att kalla sig nazist och samtidigt representera partiet.

  Det viktigaste är rimligen de åsiktsdokument som en majoritet enats om och även om det är väldigt radikala och bitvis otrevliga idéer är det att bagatellisera nazismen att jämställa dem.

  Vidare har Expo ljugit så många gånger så det går inte att ta dem som tillförlitlig källa. Dessutom har de rötter i politiskt våld och extremism, om man ska tillämpa samma resonemang...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.