tisdag 24 juni 2014

Pladder igen

Det är i alla fall inte is i dammen. Och flädern är mogen att plockas. Och favoritlaget Costa Rica har gått till åttondelsfinal. Lägg till det att kryddlandet tycks trivas, vildsvinen håller sig borta och de vita rosorna både doftar och hojtar i natten.

Det är inte så illa, trots kyla, regn, Carl Bildt och supervalår.

I övrigt är det dock illa, fler flyktingar i världen än sedan andra världskriget, religioner fortsätter att utgöra motor för dödande och kvackarna tillåts dominera i den ekonomiska debatten - det är därför vi på fullt allvar byggt system som innebär att fungerande kök, hållbara kläder och utemöbler som överlever mer än två säsonger utgör ett hot mot jobben, tillväxten och pensionssystemen.

Nej, dags att skriva ledare till morgondagens Fria, sätta på kaffet och se till att det finns en gott vitt somrigt vin i kylen till kvällens nyrökta makrillar och nypotatis. Om det skall till någon rättvisa här i världen så blir det min tur att vara flykting i nästa liv - ett skäl så gott som något att inte vare sig tro eller hoppas på ett sådant. Gomorron!

PS! I DN påstås idag att S var först med varvade listor i en intervju med Stefan Löfven. Tänk vad dåligt det är ställt med journalisters - i detta fall Jens Kärrmans - kunskap.Det är så myter skapas, byggs och historieförvanskning sker.

28 kommentarer:

 1. Varför Costa Rica just?

  SvaraRadera
 2. Tja, ett land som har vettet att inte ha något militärt försvar och som dessutom är det lilla i kampen mot de stora och därför att spelarna vill så mycket mer än de sägs kunna.

  SvaraRadera
 3. Ja, journalismen behöver utvecklas, verkar det som.

  Igår hörde vi dock något värdefullt i P1:s sommarpratet. Något som journalisterna tycks ha missat.

  Nämligen att Krusse gav bort Krim till Ukraïna under en (blöt?) fest. Han hade visst sina rötter i den delstaten. Allt var ju Sovjet, så det vara väl bara en symbolhandling. Hade han haft en kristallkula, vore Krim idag troligen fortfarande en del av Ryssland. Det blir det igen kanske, om omvärlden förlåter Putins tilltag.

  Gt

  SvaraRadera
 4. Du är allt lite lustig du Birger :)

  Tror du att vi lär oss mindre genom att vara t.ex. flyktingar? Nej givetvis tror du inte det. Du är tacksam mot slumpen? Slumpen som placerat dig i Vingåker. Tack gode slump halleluja. Ingen mer slump tack det räcker så här. Våga inte göra mig till flykting.

  Livets mening är inte det att genom olika erfarenheter lära oss allt om livet? Livets mål att vi till sist gjort det.

  Hur ska vi kunna göra det endast genom att betrakta livet och inte genom att uppleva det?

  Så gör politiker skrivbordsjobb förväntas skapa bra förutsättningar för alla. Hur det är med det vet vi... Amen!

  Ut i verkligheten säger många. Upplev och lär. Nja man vänjer sig säger någon i "nyhetspanelen." Kan ta upp till 20 år.

  Njut människa! Du har förmodligen förtjänat ditt för närvarande goda liv.

  Skenet färgen på vårt skinn verkar för en del avgöra vilka som är "goda eller "onda".

  Obama mörk kulör= god
  Så verkar en del resonera. Man kanske t.om. fällde en tår. Nu kommer världen att förändras till det bättre.

  Har den gjort det? Nej det är det vanliga pladdret.

  Såg att en anonym skribent gav ett boktips igår.

  Ett tips till dig Birger och andra, läs gärna
  "Med livet som insats" författare Krister Lind. Du gillar böcker det vet vi.

  Kanske kan den tillföra något nytt. Det vi mest behöver?

  Långa tankar spänner de över många liv? Eller kastar slumpen ut förutsättningar lite hur som helst? Du ska kunna tänka långa tankar och du ska tänka kortare.

  Tycker det låter fjolligt att slumpen avgör var vi hamnar och vilken kaliber människor är av. Vad ska slumpen hitta på nästa gång:) Usch det vill jag inte veta!

  Ska den utesluta oss från det eviga kretsloppet? Då är ju slumpen lika taskig som vissa anser att "Gud" är.

  Enhet är det parti som skulle kunna göra störst skillnad! De vill nämligen att vi människor ska erkänna en kraft som är större och starkare än oss själva. Kanske är det slumpen... Den där orättvisa. Finner personligen det föga troligt.

  Gillar livet alltför mycket för att tro det. Nu behöver Moder Jord kvinnliga energier. De manliga har dominerat i alltför hög grad. Någon jäkla rättvisa ska det väl vara!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Jag ska se kvällens match i Catania med ett gäng sicilianska vänner.
  Flera vänner från Stockholm & Uruguay är i Brasilien och ser den.
  Hoppas att England får på moppen av Costa Rica - jag lärde mig en bra sång i San José.
  https://www.youtube.com/watch?v=OLz2eZ4lNoE

  SvaraRadera
 7. Costa Rica är på flera sätt ett av världens bästa länder - inte minst för att man kombinerar ekologisk hållbarhet (vilket de bara överskrider lite grann) med högt välmående och lång livslängd (nästan lika högt som världens lyckligaste länder i Norden). Deras plan är att vara klimatneutrala redan om sju år.

  SvaraRadera
 8. Lisbeth!

  Har någonsin någonting blivit bättre av att man tror på tomtar och troll? Eller någon religion eller vidskeplighet som vi inte kan veta något om utan bara har fantiserat ihop?

  Det finns däremot många exempel på motsatsen där det gjort mycket skada.

  Varför måste det finnas något mer än ett personligt val som avgör vilken "kaliber människor är av". Varför ska någon känna ånger eller anstränga sig för att förändras om man inte själv kan påverka vem man är? Människor kan faktiskt förändras under sin livstid (att förändras på 20 år är betydligt kortare tid än en livstid). Det räcker så väl med lite inlevelseförmåga och medkänsla istället för tidigare liv.

  Kretsloppet består i att födas, leva och dö för att sedan ge upphov till nytt liv (inte samma liv). Hur ska de tusen individuella grässtrån jag återföds som (från mina kvarlevor) kunna utan hjärna tänka de tankar jag tänkt i min mänskliga hjärna? Ditt flum om kvinnliga energier ger jag inte mycket för.

  Inte heller nya partier som Enhet eller Vetenskapliga partiet som tror att folk helt plötsligt ska börja värdera andra saker än personligt ägande och vinst när man inte ens på politisk väg tillsammans med andra är villig att göra den "uppoffringen" att införa gemensamt ägande istället för privat ägande. Detta vinsttänkande som nu till slut spridit sig även till offentligt ägande. Vad ska alla dessa vinster användas till? Är det inte en vinst så god som någon att exempelvis SJ levererar en tågtrafik som fungerar? Det gör man bäst om vinsterna återinvesteras i den egna verksamheten. Nej. Tänk om. Tänk nytt. Tänk rätt.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 9. Jan Örsell

  Har någonting blivit sämre av att man tror på tomtar och troll? Skulle det bli sämre om vi alla antog reinkarnationsteorin?

  Om vi sa, om jag kommer tillbaka hur vill jag då att det ska se ut. Vad kan jag personligen bidra med, för att det ska bli möjligt med en bättre värld. Denna tanke kräver ingen religion. Det är en revolutionerande tanke, något nytt..

  Ang. religion håller jag med. Vetenskapen är baserad på att man tror lite mindre och vet lite mer.

  Det finns många fenomen som tyder på "något mer" ang. vilken kaliber en människa är av. Ett enda liv kan knappast förklara alla dessa fenomen. Enorm begåvning vid späd ålder t.ex. (kan vara musikalitet.) Något som rör vid människors hjärtan.

  Enkla organismer kan vara mycket smartare än vad forskarna tidigare trott. Det visar ny forskning. Egenskaper som minne, beslutsfattande verkar finnas hos nästan alla organismer.

  Kvinnliga och manliga energier skrev jag om. De manliga har dominerat. Men snart är det ett minne blott. Partier som t.ex. Fi är en konsekvens inte en slump.

  Ang. privat och gemensamt ägande så är det inte så lätt. Vad passar för privat ägande, vad gör det inte. I detta ligger det nya tänkandet. Där har vi "Tänk om, Tänk nytt, Tänk rätt"

  Alla ideologier innehåller något som till sist formar den förnuftiga staten.
  Ang. vinster i välfärden så börjar de flesta vakna. Idag diskuterades järnvägen i riksdagen. Eller brist på järnväg...

  Fast ingen kopplade det av vad jag hörde, till EU:s politik som är vår politik. Vi är som Birger ofta skriver många gånger "bäst" i klassen. Eller försöker vara det.

  Ja jag anser att vi behöver tänka om, tänka nytt, tänka rätt. Samla ihop det som har gjorts bra. För allt gammalt är inte mossigt. Samt tänka nytt och tänka rätt.

  Människan är en biologisk, social, kulturell och kanske även andlig varelse. Tills motsatsen bevisats. (vetenskap) För det krävs forskare som tänker nytt, ibland tänker om och tänker rätt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 10. "Hur ska de tusen individuella grässtrån jag återföds som (från mina kvarlevor) kunna utan hjärna tänka de tankar jag tänkt i min mänskliga hjärna?"

  Jan Örsell. Tänk om. Tänk nytt. Tänk rätt.
  /Motvalls Kärring/

  SvaraRadera
 11. Bra Lisbeth! Men partiet kunde väl heta "Helhet" istälet, eller?

  Gt

  SvaraRadera
 12. "istället" ska det vara. /Gt

  SvaraRadera
 13. Fred, det är storsint... Dessutom gamle Freddy Fender, vars låt Wasted Days and Wasted Nights jag sjöng på en klassfest... Jag fick aldrig sjunga mer på någon klassfest...

  Costa Rica, jo, jag håller med dig en del, men tyvärr har de sociala skyddsnätet börjat rämna där också. Landet har förresten en kvinnlig president... Laura Chinchilla.

  Lisbeth, jo, nog är slumpen lika taskig som gudar tycks vara om de nu funnits...

  Jan, jag är skeptisk till det där med att man skall tänka rätt... Det blir så lätt att "rätt" är det som man själv tycker. Visserligen driver jag åsikter men jag är nog inte så förmäten att jag hävdar att mina åsikter är de "rätta". Åsikter bygger på värderingar, vad som är rätt och fel i värderingar är inte lätt att slå fast alla gånger...


  SvaraRadera
 14. Motvalls kärring!

  Jag är nog den förste att tänka om, tänka nytt och tänka rätt om någon bara kan komma med några vettiga argument till varför jag har fel och någon annan rätt. Jag har gjort det många gånger.

  BS!

  Jag har aldrig påstått att mina åsikter alltid är de rätta men jag bygger mina åsikter på fakta och är hela tiden villig att ompröva mina åsikter om det framkommer nya fakta eller logiska argument som håller och som bevisar motsatsen. Därför tror jag att jag till slut idag hamnat ganska nära sanningen.

  Vad som är rätt måste naturligtvis var och en avgöra men det hindrar inte mej från att argumentera för det jag (med min kunskap och erfarenhet) tror är rätt. Det handlar om demokrati och demokratiska diskussioner om vad som är rätt och fel. Att lyssna och lära av varandra. Vem har sagt att det är lätt.

  Det är vetenskapligt bevisat att jämlikare samhällen fungerar bättre och gör folk gladare och mer tillfreds. Mina åsikter bygger alltså inte på värderingar utan mina åsikter och värderingar bygger på fakta. Men var du skeptisk för det är bra att vara tills man har fått tillräckligt med bevis för att ändra åsikt.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 15. Lisbeth!

  Ja av den anledning jag skrev i förra inlägget och att det på något sätt rättfärdigar vårt goda liv för det är vi värda genom våra tidigare liv medan andra har sig själva att skylla för sin misär genom sina tidigare liv. Förutom att det inte finns några fakta som kan bestyrka att det är så det fungerar utan snarare tvärtom. Vårat välstånd i västvärlden är mycket en produkt av att vi med våld och tvång utnyttjat andra människor i andra länder och inte precis resultatet av våra goda gärningar. Det handlar om att acceptera historien och förstå begrepp som orsak och verkan.

  Man behöver inte tro att man återföds bara för att tänka tanken hur man skulle vilja att världen skulle se ut OM man skulle återfödas. Det räcker så väl med omtanken om sina egna barn och andra medmänniskor. Man behöver inte vara så egoistisk att det måste drabba en själv för att agera.

  Tanken på reinkarnation är väl en tro precis som vilken religion som helst. Underbarn och enkla organismers tankeförmåga är inte tillräckliga bevis anser jag. Jag är inte säker på att alla ideologier har något att bidra med men det finns däremot många små saker att plocka upp lite här och där. Jag kan fortfarande inte se var det privata ägandet passar i samhället annat än som en del av en liten privat sfär av just personliga saker.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 16. Jan Örsell
  Ett lästips. Vet inte om boken går att få tag på längre. En väldigt bra bok.

  "Enhet Nya Tiden, Nya Människan, Nya politiken"

  Jämlikhetsidén föddes under 1700 talet...Under 1800 talet fick den sin kraft som frihetsidé för en välbärgad borgarklass. Socialismen blev en motkraft.

  Att mer jämställda samhällen fungerar bättre visar relativt ny forskning. (filmen Godheten) Därmed inte sagt att allt gammalt är mossigt... Inte alls!

  Men visst är det väl likriktning vi ser med EU:s politik?
  Alla medlemsländer likformas inte minst den ekonomiska politiken. Det trots att vi har olika förutsättningar. Tongångarna känns igen, fast nu använder borgarna ord som arbetarparti. (Reinfeldt)

  Tror att boken skulle intressera dig. Speciellt kapitel 4 "Ekonomi utan ränta och inflation" "Presentation av en ny ekonomisk politik"

  Enhet anser vad jag har förstått (kan vara fel) att Enhet är det ord som beskriver de tidigare seklens strävan mot politisk frihet och Jämlikhet. Ordet går bortom dessa.

  Själv säger jag Frihet, jämställdhet och Enhet. Enhet går bortom dessa ord. Gör det därför att jag anser att vi är jämställda i och med vår själ vårt JAG. Samt för att jag anser att systerskapet nu bör växa. Vi kvinnor och män är inte lika utom i den meningen att vi föds, vi dör vi har en själ. Det gör oss jämställda inte jämlika.

  Så kan man också se på det hela.

  Med vänlig hälsning
  Lisbeth  SvaraRadera
 17. Birger - apropå pensionssystemet.

  Om hur att förändra nationalekonomin i Sverige till något för framtiden hållbart - skrev jag ett mail till finansminister Anders Borg om den 21 april i år. Det finns publicerat på min blogg här.

  Mitt Mitt ”recept” är att höja pensionerna, sjukpenningen, ersättningen till arbetslösa osv - för då kommer arbetslösheten att sjunka = landets välstånd ökar - p g a att mängden pengar i cirkulation i samhället hos oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna ökar.

  I o f s så kan jag ha fel i det jag skrev till Anders Borg - men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

  SvaraRadera
 18. Jan Örsell, skriver:

  "Jag har aldrig påstått att mina åsikter alltid är de rätta men jag bygger mina åsikter på fakta"

  "Vad som är rätt måste naturligtvis var och en avgöra men det hindrar inte mej från att argumentera för det jag (med min kunskap och erfarenhet) tror är rätt"

  Ena gången bygger du åsikter på fakta. Nästa gång skrivr du att du argumenterar för det du tror är rätt.

  Vad är fakta och vad är tro? När det gäller denna mening:
  "Ditt flum om kvinnliga energier ger jag inte mycket för".
  Bygger den på fakta eller tro?
  /Motvalls Kärring/

  SvaraRadera
 19. Josef
  Du har naturligtvis rätt och
  Anders uppskattar säkert att
  han får brev ifrån Dig.
  Roland

  Di resonemang utgår från att
  människorna är boskap som vi
  naturligtvis är.
  Delar av Kapten Konkurs.

  Men att vi skulle kunna bli
  delar av en Kultur som lever
  så att det finns mening med
  det hela och att kommande
  generationer ger mening åt kommande generationer som
  också ... på jordens villkor
  i en församling som i omfång
  och förändringstakt gör det
  möjligt att trivas och att ta
  ansvar för vår fortsatta framfart.

  Men på denna blogg fattar ingen
  att jag säger att det inte räcker
  med att moralisera.

  Det är bra att ha ett pergament
  om hur ett samhälle ska se ut,
  men det kommer bara till stånd
  om vi också LEVER fram det.

  Jag vet att de flesta av
  er absolut inte, vill förstå !!!

  RRR  SvaraRadera
 20. Roland - tack så mycket för Din goa backfeed !

  Jag är obotlig realist och hävdar med en dåres envishet att så länge som det finns liv så finns det hopp !

  We are all ONE ! - antingen Wi gillar det eller ej.

  I videon - sägs att det är 100 organisationer i världen som styr = vanstyr världen ekonomiskt = politiskt - och som ej ens har förmåga att värna om sina egna anställdas väl och ve. Det kan ”kokas ned” till att det är 13 finansfamiljer - med bankirerna Rothschild´s som överhuvud - som styr = vanstyr världen ekonomiskt = politiskt.

  Vettigt eller fullständigt vansinnigt ?

  SvaraRadera
 21. Josef - tack själv!
  If you can´t beat them join them.
  USA har vad jag inte kan visa men
  som jag tror, nu anslutit sig
  till bankirerna.
  Jag ska se videon!

  SvaraRadera
 22. Motvalls Kärring!

  Att jag bygger mina åsikter på fakta betyder inte att jag alltid måste ha rätt. Några viktiga fakta kan jag ju ha missat eller någon faktauppgift kan visa sig vara felaktig (faktoid).

  Det går att hitta enskilda fakta eller argument för nästan vad som helst om man redan har en klar uppfattning och bara söker efter fakta som styrker de teorierna. Vad det handlar om är alltså att göra en rätt sammanställning av alla fakta till en helhetsbild som inte är full av motsättningar. Utgår man från det och är villig att ompröva sina åsikter när så behövs så kommer man väl till slut ganska nära sanningen. Tror du inte det?

  Men det finns inget sammanställt facit över vad som sant utan den sammanställningen måste var och en själv göra. Det betyder inte att det inte finns sanningar utan bara att sanningen inte alltid är uppenbar utan måste grävas fram. Så vem har sanningen om flera påstår sig ha sanningen men de har helt olika åsikter. Någon ljuger alltså medvetet eller omedvetet på grund av att de inte vet bättre. Många som påstår sig ha sanningen är ganska lätta att avslå som sanningssägare om man själv har lite kunskap och granskar det de säger lite närmare.

  Det vore väl ganska förmätet att påstå att jag har den absoluta sanningen. Något kan jag ju ha missat och någon annan kan ju ha kommit än närmre sanningen än jag har. Jag argumenterar därför för det jag tror är sanningen utifrån de kunskaper och erfarenheter jag har. Jag kan väl inte argumentera utifrån det jag inte vet utan får veta imorgon kanske genom en demokratisk diskussion med någon som vet bättre.

  Att på detta sätt med ett öppet sinne söka efter sanningen måste väl ändå vara det rätta?

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 23. Jan Örsell, vi är tydligen ganska överens. "Tror du inte det?"

  Subjektiv medvetenhet formas av känslor och tankar. Känslor och tankar som inte samspelar med ett objektiv klart seende skapar ingen helhetsbild. Objektiv medvetenhet ger en klar uppfattning av verkligheten.

  Den som inte ser klart kan ha kunskap om en liten del som kan vara rätt, men att se och förstå helheten är något helt annat. Den som har tunnelseende uppfattar verkligheten på ett sätt, den som ser utanför tunneln uppfattar verkligheten på annat sätt.

  Påstående och tro utan ett objektivt klart seende leder ofta vilse. Ett antagande är däremot något tillsvidare hållbart ända till någon visar på något som är ännu hållbarare.

  Synd nog är vi allt för många som tror oss ha vetskap om vad som är rätt, vilket leder till självbedrägeri, en osanning som vilseleder andra. Det är så det politiska pokerspelet rullar på.
  /Motvalls Kärring/

  SvaraRadera
 24. Birger,
  Du kanske inte hade upplevt tillräckligt mycket på den tiden för att kunna tolka "Wasted Days and Wasted Nights".
  Dags för ett nytt försök?

  SvaraRadera
 25. Varvade listor är diskriminering av kandidater av det kön som har flest aspiranter, knappast något att vara stolt över. Nej, mer jämställdhet, tack, lika chanser oavsett hur man fötts.

  SvaraRadera
 26. Lisbeth, Sveriges goda sidor har inte kommit av en slump; det är produkten av våra förfäders slit och vår kultur i ordets vida bemärkelse.

  Därför är detta något vi borde ha bättre förstånd att slå vakt om, istället för att förringa och nedvärdera som många debattörer idag gör.

  SvaraRadera
 27. Erik Sthlm

  Nej Sveriges goda sidor har inte uppkommit av en slump. Ingenting uppstår av en slump. Konsekvensen av våra förfäders slit har givetvis varit god. Vi fick bättre liv. Men mycket vill som bekant ha mer...

  Då kan vi tacka och ta emot det som skapats och låta annat växa.
  Vi behöver inte löna gott slit med "ont" (okunskap). Kultur det handlar om att vi behöver växa i medvetenhet.

  För att skapa mer kultur.
  Kan t.ex. gälla korkade texter i musik som inte gynnar någon. Det är inte "god" kultur. Eller att vi överöses med kultur från USA.
  Bröstförstoringar, läppförstoringar och politiker i konstiga program.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.