tisdag 28 januari 2014

Spendrup, VD för Svenskt Näringsliv, har mycket att lära av sin idol...

Jens Spendrup - som är ordförande i Svenskt Näringsliv - har i en intervju meddelat att hans största kvinnliga förebild är Florence Nightingale. Denna kvinna har han alltid uppfattat som "den stora självuppoffrande sjuksköterskan". Föredöme som entreprenör.

Intressant, kan man tycka. Av henne skulle han nämligen kunna lära väldigt mycket...

Nightingale var förstås inte riktigt så självuppoffrande som myten gör gällande. Hon förverkligade sig själv. Det var hennes stora dröm att jobba som sjuksköterska. Kvinnor ur hennes klass skulle inte arbeta. De var mer än väl försörjda av av familjens rikedom. Så hon fick tjata sig till att få sjuksköterskeutbildning. Och än mer fick hon nyttja sina kontakter med makthavare för att få komma till Krim. Hennes familj motsatte sig å det starkaste.

Hon såg tidigt sambandet mellan hygien, infektion och dödlighet, berättar Spendrup vidare. Det är sant. Det var nämligen så att hon, som tillhörande den förnäma överklassen, ville ha rent och snyggt på det sjukhus där hon blev föreståndare under Krimkriget. Den militära ledningen ville däremot att sjukhuset skulle vara så skitigt och otrevligt som möjligt så att soldaterna skulle vilja därifrån.

Nightingale fick göra en räd mot förrådet för att bryta upp låsen till linneföråden för att bädda med rena lakar. Hon såg till att även de meniga soldaterna, som låg inne, fick en säng var. Hon tog ut sig helt i uppdraget på Krim, kom tillbaka till London, startade sjuksköterskeskola. Arbetet tog hårt på hennes krafter, hon blev sängliggande.

Av detta skulle Jens Spendrup, som alltså har Florence Nightingale som förebild, kunna lära en hel del.  
 • För det första att man inte behöver en hög lön för att arbeta om man redan sitter på en förmögenhet. 
 • För det andra att det blir bäst även för de rika om de mindre bemedlade får det bättre.  
 • För det tredje att det är dumt att plädera för en arbetslinje som driver människor till utbrändhet.
 • För det fjärde att han bör ta avstånd från väldigt mycket av det han står för i egenskap av ordförande i Svenskt Näringsliv.

9 kommentarer:

 1. För det femte: Ta bort alla skadliga ämnen som finns i läsk.

  SvaraRadera
 2. Vem dricker läsk? Fetmaepidemin är starkt kopplad till
  läskkonsumtionen.

  SvaraRadera
 3. vore kul om Jens S. svarade...

  SvaraRadera
 4. Inte bara Jens Spendrup har en del att lära. Annie Lööf också som anser att de privata välfärdsföretagen styrs av kvinnor. Dagens Arena har granskat ledarskiktet och enligt undersökningen har nio av tio riskkapitalägda välfärdsföretag manligas direktörer.

  De små konkurreras givetvis ut på sikt och köps upp. Alltså så tjänas det pengar på många kvinnors arbeten. Dessutom så anser en del både män och kvinnor att det är samma sak att bygga en skola som att driva en.

  Märkligt resonemang... Kvinnors "kall" går det att tjäna pengar på.

  SvaraRadera
 5. Spendrup är en pajas. Som bekant var han bland de ledande i kampanjen för euron före folkomröstningen, och hans starkaste argument du var att "det är roligare att säga ja till något".

  Sen blev han ledande i kampanjen mot trängselskatter i Stockholm.

  Apropå det ringde jag upp Spendrups bryggerier och frågade om det inte var bra för dom om ölbilarna kom fram snabbt. Den person på informationsenheten som svarade lät lite generad när hon svarade att ståndpunkten inte hade något med bryggeriet att göra utan var Jens' personliga.

  Så jag undrar om Jens är nån riktig kapitalist egentligen. Han är nog bara en n:te generationens ättelägg som flyter ovanpå och profiterar på ett företag som går av sig själv. En byråkrat. En parasit.

  SvaraRadera
 6. "Riskkapitalägda" är väl bara en del, man har aktivt valt bort att titta på många som styrs av kvinnor.

  SvaraRadera
 7. Ja många styrs av kvinnor. Som kan vara precis lika vinstsugna som männen. Ett stort problem är att många köps upp av stora koncerner. Vilka styrs i huvudsak av män.

  SvaraRadera
 8. Det går att tjäna storkovan på många kvinnors arbete.

  SvaraRadera
 9. Jan Wiklund: är du "...en n:te generationens ättelägg som flyter ovanpå och profiterar på ett företag som går av sig själv. En byråkrat. En parasit." som lever gott i Sverige på dina förfäders slit, under sekler på gränsen till svält?

  Vad har du bidragit med?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.