fredag 13 december 2013

Årets ProVoka-pris


I begreppet "provokation" ligger bland annat att göra det oförväntade.
 - Jag hade lite pengar i plånboken från födelsedagar, julafton och sånt där. Så då blev det att jag ville skänka bort dem.

Det blev 5000 kronor. Till julklappar.

– I barnpaketen så är det ett ritblock, en tvål, någon typ av leksak och en tandborste. I vuxenpaketen är det tvål, en pocketbok, tandborste, tandkräm och en deodorant, berättar Elias Arvidsson till Öst Nytt.

Elias Andersson, 9 år, bor i Rejmyre i Östergötland. Han har, likt vår tids Karl Bertil Jonsson, spritt glädje till de som verkligen behöver.

Genom att för egna - och dessutom insamlade - pengar kunna skänka hemlösa och flyktingar, inte minst barn, som placerats i en liten, ganska isolerad, ort i norra Östergötland, julklappar har han verkligen varit ett föredöme som med gott hjärta, i en tid som vår, blivit inspiratör för att förändra samhället till det bättre.


29 kommentarer:

 1. Bra, roligt, vilken kille!
  L.

  SvaraRadera
 2. Så rörande och glädjande att det finns empatiska barn (människor)som Elias. Grattis Elias!

  SvaraRadera

 3. Delar av Alliansen och SD vill förbjuda tiggeri. Det trots att det är lagligt för fattiga EU medborgare att tigga här. Att vakter går mot den fria rörligheten, genom att sparka ut en kvinna från Rumänien från tunnelbanan, är är inte "bara" empatilöst utan olagligt.

  Den fria rörligheten gäller bara dem som jobbar, alltså dom som gynnar arbetslinjen. Vi är alltså inte bättre än det övriga Europa, som så ofta görs gällande. Vi bör inte gå på, att stora ligor oftast ligger bakom tiggeriet. Eller att tiggeri ska förbjudas.

  Bra val! Vilken stor liten kille.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Underbart gjort, bra val! :)

  Lisbeth: Det är extremt provocerande med alla dessa tiggande (95% utländska) människor, och alla dästa julklappsshoppande svenskar som bara går förbi - "ligor". Vad göra?! Varför tar inte stat och kommun hand om dessa människor? För att då skulle det komma fler? O fler o fler o fler...? Världen svämmar över av fattiga människor, även i Europa. Men Sverige, som ju enligt de flesta kan ta emot närmast oändligt många människor (vi borde vara ca 30 miljoner invånare enligt vissa) kan ju börja med att integrera alla dessa tiggande romer (inte vet jag, men de flesta ser rumänska ut eller nått). Annars börjar man ju tro att det saknas resurser för detta inom den svenska välfärden.... Eller det är kanske en del i integreringsprocessen att först närmast smälta samman med de svenska trotoarerna, så att man sedan verkligen ska känna sig svensk?
  Det är oacceptabelt att människor måste tigga för sitt uppehälle. Folkhem? Jag tycker det är märkligt när vi diskuterar invandring att vi samtidigt så sällan diskuterar världen - folk kommer hit av en anledning. Samtidigt så måste vi ju inse att världens problem är större än Sverige. Fri rörlighet är bara möjligt i en fullständigt jämlik värld, och det är inte den värld vi ser.

  SvaraRadera
 5. Neoliberal Agendafre dec. 13, 11:39:00 fm

  Det tråkiga är att man inte söker orsaken till varför de tigger. Man går på symptomen. Stäng gränserna! Förbjud tiggeri! Med tvång och hot ta från de som redan har!

  De som kommer hit är fattiga för del levt 70 år med en dålig ekonomisk politik, en politik som de finns noll empiriskt stöd skulle fungera. Vår ekonomin kan inte heller hantera dem då även vi skapat lagstiftning som effektivt håller dessa grupper borta från arbetsmarknaden. Kvar blir tiggeri. Tragiskt.

  SvaraRadera
 6. Jonte, Till skillnad från i många andra länder är det inte olagligt att tigga i Sverige. Tack och lov! Men jag håller med dig, det är fruktansvärt jobbigt att se alla julklappsshoppande bara gå förbi.

  Dessa människor kan av förklarliga skäl inte gå till socialtjänsten och det vore heller ingen lösning. Vi kan inte som enda? land öppna upp för detta.

  Tycker liksom dig att det är märkligt att vi inte diskuterar världen, samtidigt som vi diskuterar invandring. Eller kanske inte, för det är en känslosam fråga...

  Det är behjärtansvärt med barns, enskilda personers och organisationers insatser. Men det får inte stanna vid det. Det är även viktigt med politiska styrmedel (verktyg).

  I undersökningar har det visats, att de fattiga tiggarna tjänar 5 euro om dagen. Ändå försöker man tuta i oss, att stora ligor ligger bakom. Visst det kanhända i en del fall. Men vi kan inte dra enbart den slutsatsen och därför sluta upp med att ge på olika sätt.

  Detta lockande och pockande med det fantastiska EU samarbetet vad har det givit? 2007 gick Rumänien och Bulgarien med. Idag när vi närmar oss 2014 är fattigdomen fortfarande stor. Människor tvingas ge upp sina barn. Ur askan i elden...?

  Håller inte alls med dig Neoliberal Agenda att tiggeri ska förbjudas. Om man nu stänger gränserna så går man på symtomen.

  Men den "fria" rörligheten den skapar stora problem. Håller med Jonte "fri rörlighet är bara möjlig i en fullständigt jämlik värld, och det är inte den värld vi ser." Men det är den värld vi för närvarande har...

  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Rättelse: Jämställd värld menar jag. Jämlik kan den inte vara vi har väldigt olika förutsättningar både länder och människor. Något som inte begrips, när det gäller EU samarbetet. Alla ska anpassas likriktas. En omöjlighet att det ska kunna fungera?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 8. Bra val! Hoppet står till den allra yngsta generationen - vi andra verkar alltmer betrakta ordet empati som ett fornminne.

  Heja Elias!

  SvaraRadera
 9. anita om hoppet står till den allra yngsta generationen, så är vi "nog" ganska körda? De gör inte som vi säger utan som vi gör...

  SvaraRadera
 10. Nej, då, anonym, jag ser lovande tecken i skyn! Allteftersom mina barnbarn blir äldre och kan göra egna reflektioner reagerar de MOT de system vi byggt upp. Och jag tror inte de är några undantag.

  Vår skola må vara dålig på att lära ut multiplikationstabellen men våra ungdomar får lära sig något mycket som är viktigare, nämligen att ifrågasätta.

  SvaraRadera
 11. . . . får lära sig något som är mycket viktigare . . .

  I julklapp önskar jag mig en redigeringsfunktion på Birgers blogg!

  SvaraRadera
 12. @anita:
  Redigeringsfunktion och ett spam-skydd som är något mer lättläst för en människa. Ska ju till en maskin för att uppfatta vad som står ibland...

  SvaraRadera
 13. anita, Nu talas det om att bl.a. ungdomarna behöver lära sig mer om EU och hur det är uppbyggt. Att vi inte vet det för att vi har blivit dåligt upplysta. Tycker du att det bör komma in på schemat Anita? För att de unga ska förstå systemet och kunna ändra på det så krävs upplysning. Hur kommer iså fall EU att beskrivas i historieböckerna?

  Vilka ska bestämma vilken upplysning de ska få? Regerande politiker? Finns det bara en beskrivning? Om vi anpassas mer och mer hur blir det med ifrågasättandet?

  Ser tyvärr inga tydliga tecken på att ifrågasättandet kommer att öka. Snarare på att det kommer att minska i takt med avlyssning begränsningar i offentlighetsprincipen m.m.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 14. http://bookshop.europa.eu/sv/europa-en-upptaecktsfaerd--pbNA3112723/

  Material för barn.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 15. Vill passa på att tipsa er om denna intervju med Islands president: http://m.youtube.com/watch?v=qieVZb4Ml9I
  Lite politiskt ljus i ett annars ganska tätt mörker som det tycks. (Tack vaken.se för tipset).

  SvaraRadera
 16. Fint att uppmärksamma små vardagshjältar - speciellt om de är endast nio år fyllda!

  Men Birger - idag är det luciadagen och jag hade hoppats att du skulle bjuda på lite luciasång av "the king" på ett av världens vackraste språk.

  Gunilla

  SvaraRadera
 17. Bra och överraskande väl. Fråga, har Elvis spelat in Santa Lucia??

  SvaraRadera
 18. 1) Bra val av "provokatör",

  2) Det är svårt att vara politiskt korrekt i en värld som är allt annat än politiskt korrekt.

  Sålunda var den invandrade iraniern långt ifrån PK, när han bytte medlemskap från (S) till (SD). Och med kommentaren, att han inte måste acceptera nuvarande invandringspolitik bara för att han själv är invandrare.

  SvaraRadera
 19. Anonym 05:46 - Jajamen:http://www.youtube.com/watch?v=cEQRoknN_lg

  SvaraRadera
 20. Anonym Ja SD ökar tillströmningen av invandrade män tilltar. SD lanserar sig själva som ett parti för invandrade svenskar. Därmed faller den ironiska repliken från Åkesson om Romsons uttalande.
  "Hon menar att alla som åker tunnelbana i Sverige är svenskar. "Om jag åker tunnelbana i Tokyo, är jag Japan svarade Åkesson blixtsnabbt." De vill helt uppenbart försöka närma sig etablissemanget. Det verkar tyvärr som om de med sin värdegrund tilltalar olika kulturer. I det mångkulturella samhället skapas givetvis spänningar mellan alla olika kulturer.

  SvaraRadera
 21. 1) Bra val av "provokatör",

  2) Det är svårt att vara politiskt korrekt i en värld som är allt annat än politiskt korrekt.

  Sålunda var den invandrade iraniern långt ifrån PK, när han bytte medlemskap från (S) till (SD). Och med kommentaren, att han inte måste acceptera nuvarande invandringspolitik bara för att han själv är invandrare.

  SvaraRadera
 22. Han är inte politiskt korrekt för han är inte en lågutbildad svensk man. Därmed spräcker han den schablonbilden.

  SvaraRadera
 23. Återigen visar yngre generationer vägen.
  Extra kul att Elias är från Rejmyre, en avfolkningsort, där de påstådda jobbskaparna under många år inte skapat jobb, utan istället förstört dem, en ort lika isolerad som Hävla, där mataffärerna lagts ner, när lokalbefolkningens samlade ekonomi inte räcker till att skapa nog efterfrågan för basservice. Kvar finns väl kiosken, som blivit mindre, om jag inte missminner, än så länge…

  Det till trots visar _barn_ att man likafullt kan bry sig om människor som har det sämre än en själv i sin nära omgivning.

  SvaraRadera
 24. Simsalablunder, kiosken är nerlagd.

  SvaraRadera
 25. Det var när jag var i Stockholm säger Elias själv som han verkligen började tänka efter. Då han såg alla uteliggarna och började prata med dom.

  SvaraRadera
 26. "kiosken är nerlagd."

  Jaha, där ser man. Det är några år sedan jag passerade den.

  SvaraRadera
 27. Bisatsen i motiveringen förtäljer att det är flyktingar i Hävla, hemlösa kan ha varit lite varstans, de han satsat på verkar vara hemlösa i Norrköping.

  SvaraRadera
 28. Nu fick jag den bästa julklappen av Elias.

  Jag fick en vision av en kille med svart helskägg och guldkedja som tidigare överösts med pengar och vapen från Saudiarabien och USA. Han vet att han varit duktig. Han har hjälpt killar som gillar killar och de som inte tror på den behaglige guden att "hoppa" från ett litet höghus. Flera av hans skäggiga vänner har redan fått bästa julklappen, nämligen 72 jungfrur vardera.

  Så han öppnar förväntansfullt sin julklapp. Vad kan det vara? En Iphone? Nej det är en ... ta da ... keramikigelkott.

  Tack Elias. :-)
  Ett gott skratt förlänger livet.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.