måndag 8 juli 2013

Almedalen måndag: Extrainsatt politisk tal....

Kära åhörare. Kul att så många är här. Att så många kommit för att höra något så totalt dysfunktionellt som det jag ska säga

Jag ska tala fort, för jag är rädd att män med vita rockar kommer att dra mig från talarstolen och köra mig till närmsta dårhus.

Min uppfattning är nämligen –håll i foliehatten! – att ekonomin är till för människor! 

Det är inte alls så som de andra säger: att vi skall jobba, konsumera och producera för att hålla igång de ekonomiska hjulen. Ekonomin skall vara smörjmedel för att människor skall få så goda liv som möjligt. Människan skall inte vara smörjmedel för att ekonomin skall växa som fort som möjligt.

Nu ringer någon redan efter de vita rockarna, ser jag. Men jag hinner nog återknyta till vad Fredrik Reinfeldt sa på moderatstämman för två år sedan:

”Rätt omfattande funderingar finns i vårt svenska samhälle kring konsumtionssamhället. Är det livets mening? Flest prylar när vi dör vinner –är det detta som är syftet? Också den här tanken: om alla konsumerade lika mycket som vi, klarar världen av det totalt sett?”

Moderata stämmodeltagare trodde han var galen, fått fnatt, tappat kompassen... Men så var det inte. Det var ett ögonblick av insikt, fjärran från de tankar som leder till beslut i regering och riksdag.

Jag ska ge svar på Fredriks frågor – och jag vet att Fredrik i sin innersta hjärnvindling har samma svar, men att det är svårt för dem att ta sig fram till talorganen på de jungfruliga stigar som hjärnan är utrustad med vid sidan av de motorvägar där signaler om tillväxt och arbetslinje rusar fram av bara farten. Svaret är: Nej, nej och nej.

Nej, det är inte livets mening att konsumera. Nej, det får inte vara syftet med våra liv att skaffa fler prylar än grannen. Nej, världen klarar inte att alla konsumerar lika mycket som vi gör.

Och detta, kära åhörare – ni som ännu är kvar – utgör ett problem. Ett verkligt problem. För systemen vi lever med kräver att konsumtionen ständigt ökar och att shoppinggalleriorna förblir de tempel där vi kan frälsas från frid, harmoni och förnöjsamhet.

Lägg till det att kapitalismen, som de facto gett oss så mycket gott, blivit alltför kreativ för sitt eget bästa och att tillväxten, som tjänat oss så väl under så många decennier, blivit olönsam för både planet och människor som redan lever i överflöd.

Kära åhörare, här står vi nu i Almedalen, ser solen vandra över himlen, mot sin nedgång, och har varje dag, veckan lång, fått njuta av tal från partiledare som tappat taget om den utveckling som obönhörligen pågår och som utgör en del av samhällsevolutionen. De ser inte att vi behöver byta strategi, se över våra invanda idéer och avslöja våra egna fördomar om vad ekonomi och samhällsutveckling är. Och nu ska jag upprepa –jag ser att män och kvinnor med vita rockar är på väg –den fruktansvärda tanken: Ekonomiska system är till för människor. Människor är inte till för ekonomiska system. Tack för ordet. Jag meddelar om jag får tillgång till e-post på rummet.

Vem vet, när stigarna upparbetats, kanske jag får sällskap av Fredrik.


Förhandspublicerat i BT i torsdags... Tidningen som uppenbarligen ligger före...

16 kommentarer:

 1. Bra tal!

  Ja kanske får du till sist sällskap av Fredrik han som sover tillsammans med de flesta av oss andra och dessutom själv har skrivit om "det sovande folket". De som tror på bl.a. honom själv...

  Om man läser det Jonas Sjöstedt skriver i Aftonbladet debatt så inser man att det kan ta sin tid innan Fredrik och även andra gör dig sällskap. Så här skriver nämligen Sjöstedt "Staten och riskkapitalet sitter i samma båt- Moderaternas partistyrelse.

  Sjöstedt skriver även att vi har rätt att veta. Men vad spelar det för roll vad han skriver om vi sover? Om vi endast är medvetna korta stunder. För Fredrik Reinfeldt har rätt även om han skrattar generat när hans bok kommer på tal. Enligt honom själv så bör vi alltså inte tro på honom eftersom han är politiker. Han skriver "Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd."

  Det är klart att de (politikerna) inte kan det när riskbolagen tränger sig in i partiernas partistyrelse? När de låter dem göra det. Är vi mentalt handikappade så låter vi känslan styra och den säger konsumera mer.

  Lisbeth  SvaraRadera
 2. Fantasktiskt bra tal, så bra att frågan behöver ställas, huruvida vård är av nöden. Ty på det övre politiska planet är talet inte PK.


  Inte det här heller:

  "Kära undersåtar, som numera kallas medborgare! Kronan, som numera kallas staten, har tillräckligt länge låtit er tillämpa hemliga val. Detta i avsikt att säkra demokratin. Men om den missbrukas, ja då kommer hemliga val att förbjudas. Den som har rent mjöl i påsen, kommer inte ha något emot att lämna sin valsedel i öppen form till valförrättaren. Så skyddar vi demokratin mot dem som vill avskaffa den."

  Gt

  SvaraRadera
 3. Är beslutet, att privata bidragsgivare till partier ska hängas ut, ett slag mot valhemligheten?

  SvaraRadera
 4. Anonym, ja naturligtvis är det ett slag mot valhemligheten. Men kan man kalla det anonymitet heller "valhemlighet" om en politiker har ett möte med en vän i riskkapitalbranchen. Om man diskuterar ett förslag som partistyrelsen funderar på och om de behöver stöd för att vinna valet? Då är det inte direkt någon hemlighet från vem pengarna kommer om pengarna finns på kontot dagen efter?

  SvaraRadera
 5. Birger Du lever redan i ditt Dårhus.
  Emedan Pillergubbarna i vita rockar
  bara blir flera och flera och mera
  och mera lönsamma, så kommer dom inte
  att komma och ta dig, du olönsamme!

  Birger har sina klara stunder i sitt dårhus men vi
  andra när hade vi en klar stund i vårat Dårhus!?

  Det stora Dårhuset är Hela världen där Bilderbergmakten förstör
  alla kulturer som skulle kunna vara ett alternativ till den makten.

  Alternativet till problemet med axelmakterna är att vi tillsammans
  med varandra bildar kugghjul i kardaner där olika axlar kan rotera
  olika fort och till och med snurra åt olika håll.

  Till och med snurra med i den takt och
  i den skala som jordens kretslopp gör.

  Vilka skulle kunna dränera Dårhuset på makt
  Om inte själva Differentialväxlarna kan!!!

  Roland
  SvaraRadera
 6. Planetväxlarna och Differentialväxlarna!!!

  SvaraRadera
 7. Vill ni ha en kortis apropå teknik?

  Avgående Bilderbergdyrkare och Regering
  har satt in en differentialspärr så att vi
  som traktar efter att kunna ratta med och
  inte emot framtiden ska få svårigheter
  att styra åt rätt håll.

  Med Bildt som girighetens förebild och apostel
  som mellanstor hund, med en stor hunds arrogans så har
  egoismen premierats och vidsynen och ansvaret föraktats
  så att framtiden kan komma att omöjliggöras.

  Föredrar idag att vara Anonym

  SvaraRadera
 8. Bildt sägs vara "Mellanstor knähund".

  Det kommer inte att tillsättas någon EU-utredning som ska utreda om att USA spionerat på EU. Det står klart efter att Sverige och Storbritannien lagt in veto mot att låta spionerisamtal komma på agendan när EU och USA ska träffas.

  Samtalen, som inleds i Washington på måndagen, kommer nu att begränsas till integritetsfrågor. Storbritannien, tillsammans med Sverige, var det enda landet som lade in veto mot att låta EU tillsätta två arbetsgrupper som skulle utreda USA:s spionage mot EU, skriver den brittiska tidningen The Guardian.

  Enligt Dagens Nyheter ska anledningen vara att båda länderna anser att förhandlingar om spioneri och avlyssning inte ska hanteras av EU-kommissionen. Sådana frågor ingår inte i EU-samarbetet, menar man.

  Istället kommer endast en arbetsgrupp från EU att utreda programmet Prism – som den amerikanska säkerhetstjänsten NSA använt för att övervaka mängder av privat internet- och telefontrafik.

  Edward Snowden, som publicerat mängder av material från NSA som bevisar att myndigheten spionerar på medborgare, har tidigare anklagat Storbritannien för att samarbeta med den amerikanska säkerhetsmyndigheten. Han har även sagt att den brittiska säkerhetsmyndigheten GCHQ är ”värre än NSA” på att övervaka internettrafik.

  Enligt källor till The Guardian ska Litauens regering, som nu tagit över ordförandeskapet för EU, kontaktat Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) och förmått honom att ändra sig. Bildt stod dock på sig och det svensk-brittiska vetot stoppar nu EU från att utreda om man blivit avlyssnade av USA.

  – Vi väljer att inte kommentera de här uppgifterna över huvud taget, säger Carl Bildts pressekreterare Erik Zsiga till Aftonbladet.

  Terrrrrierrrrr

  SvaraRadera
 9. "Fria Tider" skrev en artikel om detta. "Svenskt veto blockerar EU-utredning av USA:s spionage mot Europa."

  Efter det rapporterar nu även Ekot och Aftonbladet om det svenska vetot.

  SvaraRadera
 10. Varför behöver USA spionera på Sverige? Har vi verkligen hemligheter för usanerna? Knappast.

  Från USA köpte vi förr varor för försvaret. Det sägs även att svenska officerselever var över i USA på utbildning. Inte 17 håller man några hemlisar i det läget.

  Kan någon förklara?

  Gt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle tippa på att åtminstone hälftenav USAs spioneri via prism etc gäller bevakandet av makt och affärsintressen... Ju mer jag tänker på USA, desto mer påminns jag om det romerska riket, där varje ny kejsare fortsatte på föregångarens arbete. Det är slående faktiskt.

   Radera
 11. Skymningen är här sedan en tid och långt till gryningen är det.
  I natten hörs en mellanstor knähund gläfsa.
  Ljusen från Almedalen har slocknat och bra är väl det.
  Även om ett visst mummel ännu kan höras.

  Vår galna färd började för många tusen år sedan.

  Så länge som vi inte vågar ta ett samtal om detta
  utan Ljuger oss mot Helvetet så kommer vi att Hamna Där!

  Klotförstånd, Kulturer, Fotosyntes, Kretslopp, Samverkan
  Omfattning, Hastighet, Psykologiska gränser, Ansvar.

  Sorgsen tanke: "Lögnare i Statsministerklass är Fredrik Reinfeldt!"
  "Kluven tungas Talare och Förespråkare."

  En ännu sorgsnare tanke är:
  "Hur dum får man vara för att ha röstat fram detta Jobbskatteavdrag!!!"
  SvaraRadera
 12. Men i så fall är det spioneri inom samma familj, så att säga. Ungefär som när småsyskon lyssnar vid varandras dörrar. Ty Sverige och USA är ju ett sammanvävt par. Det är förstås därför som det inte blir några rubriker, när Nato övningsbombar i Lappland. Men ett himla liv när Ryssland helt lagligt spanar utanför vår sjögräns.

  Gt

  SvaraRadera
 13. EU är en kopia av USA och på väg att bli Europas förenta stater. Storebror USA vill naturligtvis förbli storebror. Då gäller det att ha kontroll?

  SvaraRadera
 14. ...Vem vet, när stigarna upparbetats, kanske jag får sällskap av Fredrik.

  Detta vet jag att Birger har skrivit,
  så då förstår ni att även han åldras.

  På dagis som ibland nämns här så är tydlighet bra, så därför:

  "När vår Herre blev äldre så började han liksom
  Einstein att tro på Kreativitetens smittande kraft."

  Vi Troende  SvaraRadera
 15. Även primitiva naturfolk brukar samla/bära prylar som ger dem högre status. Det sitter nog ganska djupt evolutionspsykologiskt programmerat att vi ska sträva efter status och manifestera den med olika accessoarer.

  Vilket förstås gör det ännu svårare att bryta mönstret.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.