fredag 7 juni 2013

Katt på hett plåttak och nyhetspanel med prinsessa

Katt på hett plåttak, tänkte jag igår när Kizel kom upp på taket och undrade vad i herrans namn jag höll på med. Nationaldagen firades nämligen med reparation, slipning och målning av hett plåttak. Det lär ta hela sommaren med alla moment.

En glad proffs meddelade att det bästa vore att lyfta av skiten och lägga nytt. Med RUT blir det inte många kronor. Reinfeldt betalar, meddelade proffset. Men taken som ligger är en del av kåken. Generationer har har slitet med dessa tak i årtionde efter årtionde. De lades, med mycket möda, någon gång på 30-talet. Ägaren av huset var rådman, han lät huset gå i arv till sin betjänt som slitit med taket och överlåtit slitet till sina barn.

Vem är då jag att komma och riva av det och lägga nytt? Dessutom är det en bra känsla att ta hand om huset själv, att veta att "det här har jag gjort". Det känns bättre än, som någon kommenterade gårdagens blogg, sitta och dricka en latte i ett gathörn. Om man nu ställs inför valet.

Katten lämnade taket ganska snabbt, plåten brände.

Nu sitter jag i frukostmatsalen på hotellet med de många böckerna och funderar på vad jag tycker om prinsessbröllopet. Det är nämligen dags för Nyhetspanelen igen. SCB-siffror lär det bli. Och något annat. Prinsessan lär vi inte komma undan. Alla andra frågor som kan tänkas komma upp funderade jag på där uppe på taket.

Men vad tycker man om prinsessbröllop. Egentligen ingenting. Prinsessan lär inte bli statschef. Så varför det blir sådant ståhej begriper jag inte. SVT sänder. Public service. Hade passat bättre för reklam-teve. Kungahuset är ju ett varumärke, har det meddelats från näringslivets företrädare.

Vad hade hänt med monarkin om prinsessan som skall gifta sig varit kronprinsessa som fallit för en figur som har som affärsidé att blir rik på att spekulera i arbetslöshet, konkurser och elände? En våt dröm för Republikanska föreningen, i vilken jag förstås är medlem.

Tillägg:
Så här blev det... klicka på bilden


13 kommentarer:

 1. Att inte tänka och handla efter eget sinne gör att många "bränner" sina fötter.
  Drick gärna latte, bo i staden, reparera plåttak, bo på landet - men sluta tala om för andra hur de ska leva sina liv!
  Christer

  SvaraRadera
 2. man får väl tala om Vad fan man vill på sin egen blogg som inte påtvingas någon enda.En del kommentatorer tycks tro att en blogg är public Service. skriv Vad du vill, Birger!

  SvaraRadera
 3. Ja, latte dricker jag gärna i stan när jag besöker mina barn i Helsingfors eller Berlin och tittar på alla människor där; jätteroligt!

  MEN; när jag kommer till hemfärjahamnen och andas den FRISKA brisen är jag lycklig.

  På tal om plåttak; finnar är experter att fixa på plåttak.

  Newman ja Taylor; wow!

  SvaraRadera
 4. Förresten SvtPlay visar ny Jan Troell´s Sagolandet (en bild av Sverige år 1988); intressant.

  SvaraRadera
 5. Mitt i sändningen från Skansen igår, när monarkilobbyn gjorde så gott den kunde för att popularisera systemet, återanmälde jag mig till www.repf.se

  Hade förra året lämnat Republikanska föreningen, eftersom antalet medlemskap höll på att ta för mycket av den lilla pensionen.

  Förresten: Om RepF, som många andra föreningar, ville införa rabatt för pensionär, studerande och arbetslös, så skulle deras medlemsantal antagligen stiga brant.

  Angående SCB-rapporten om partisympatierna: Vet någon, mellan vilka datum mätningen gjordes?

  Gt

  SvaraRadera
 6. Anonym, fre jun 07, 06:53:00 fm skriver: "man får väl tala om Vad fan man vill på sin egen blogg som inte påtvingas någon enda. En del kommentatorer tycks tro att en blogg är public Service. skriv Vad du vill, Birger!"

  Om du, anonym fre jun 07, 06:53:00 fm , läst gårdagens tråd som Birger lagt ut kanske du kan förstå vad jag menar. Att du tolkar mitt inslägg som att det är riktat till Birger må vara en "tro" som får stå för dig.
  Christer

  SvaraRadera
 7. Funderat på koppartak? Eller tycker du att nästa tre generationer också ska tvingas spendera livet med takrenovering?

  Som avdankad politker borde du ha råd, speciellt så länge Rut finns.

  SvaraRadera
 8. Jättebra i teve. Thomas, pension efter riksdagen är inte större än vanlig tjänstepension. Mycket föreställningar finns tydligen.

  SvaraRadera
 9. Koppartak rekomenderas icke som platta tak. Galvaniserad plåt av klassisk modell är klart bättre.

  SvaraRadera
 10. En vacker bild du ger genom att leva som du lär, att just förvalta och hushålla är den sanna Ekonomin tagen på dess definition :-).

  Att riva ut och byta bara för att man inte ser ngt problem med att man av endera anledningen i dagens dysfunktionella system har givits större köpkraft/ekologiskt fotavtryck än andra, och dessutom för att det synes vara en "bra deal" med hjälp av RUT, visar bara hur ekonomin av idag INTET har med Ekonomi att göra...

  SvaraRadera
 11. Vad står RUT för egentligen? Riv UTav helvete och ersätt med nytt?
  När inte företagens "planned obsolescence" (planerat åldrande) inte hinner förstöra prylarna får man en rabatterad slägga som man kan krossa köket med och ersätta med nytt. För att få råd med det nya köket måste folk låna mer. På så sätt underhålls både skuldberget som utgör "penningsystemet" och den därtill kopplade uppblåsta konsumtionen. Faller skuldberget faller konsumtionen och då faller BNP.

  Den här ekonomin håller bokstavligen på att konsumera ihjäl sig själv för att hålla liv i pyramidspelet bara ett litet tag till. Att ekonomi betyder hushålla ska vi inte låtsas om - "Shop til You drop" och då pyramidspelet faller kommer större delen av befolkningen ligga under ett berg av påhittade skulder skapade av pyramidspelsbyggarna - bankerna.

  SvaraRadera
 12. @Lincoln: Äh, vem bryr sig väl om bankerna, på landet? ;)

  SvaraRadera
 13. Thomas Larsson...

  Du missar liksom meningen med att renovera gammalt plåttak med gamla hederliga metoder. Kräver mycket mindre ekonomisk och fysisk insats än modernt slit och släng. En granne har målat hela huset med linoljefärg och inte målat om på 30 år. Läs igen, 30 år. Flügger och alla andra färgtillverkare ligger LÅNGT efter. Så att renovera med gamla metoder besparar en själv plus alla framtida generationer.Ekonomiskt och fysiskt. Själv behöll jag 70 år gamla stup- och hänrännor. Fanns endast några få hål i stuprören. Målade om dem med linoljefärg och de kommer antagligen hålla i 70 år till.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.