Friday, 14 June 2013

Anna Borgeryd svär i kyrkan...

En av skribenterna i Att svära i kyrkan är Anna Borgeryd.

17 comments:

 1. För att få ordning på ”rymdskeppet” kan Borgeryd börja med att lägga ner sitt bageri, som är landets mest felplacerade och kanske har svenskt rekord i onödiga transporter. Jag vill inte moralisera. Men det blir skrattretande när hon kommer med detta.

  ReplyDelete
 2. Urban: Transporterna tycks vara en blind fläck i den här boken. Man påstår också i ett kapitel att förorter är något bra. Detta trots att förorter är beroende av pendling - det är det som gör dem till förorter.

  ReplyDelete
 3. Jan Wiklund, läs kapitlet innan du har alltför många åsikter!
  Micke

  ReplyDelete
 4. Urban, Vad skall Borgeryd göra sen då hon lagt ner "bageriet", börja samla järnskrot i väntan på kollapsen? Din värsta mardröm verkar vara att vakna upp en morgon och att upptäcka att du gav upp försent.

  ReplyDelete
 5. Schlaug skulle kanske bli glad om Borgeryd, hans kompis i rörelsen för världens räddning med ett tredje steg, övergick till skrotsamling eftersom tillväxten skulle minska. Mardrömmen är snarare att skrotet saknar köpare och blir värdelöst och sedan rostar bort. Jag förlorar pengar.

  För inte så länge sedan var bagerierna lokala. Jag jobbade på 70-talet på konsumbageriet i Karlskoga, som sedan länge är nedlagt. Nu kommer limporna från andra delar av landet. Kanske transport av bröd längre än säg 5 mil borde förbjudas av försörjningsskäl. Vårt dagliga bröd och mycket annat kan annars plötsligt försvinna. Det går mycket snabbt utför när tillförseln upphör.

  ReplyDelete
 6. Urban, uppskattar din ärlighet i att syftet med att samla skrot verkar ha som enda syfte att du så småningom skall tjäna pengar, lycka till...

  Håller helt med dig om att transport av bröd med långtradare av bröd är helt vansinnigt. Borgeryd och de flesta av oss har anpassat oss efter ett uppenbarligen dysfunktionellt system. Antingen försöker man förändra det systemet eller också väljer man att ge upp och börjar samla skrot.

  Borgeryd, Schlaug, undertecknad och Steg 3 har valt det förra medan du valt det senare. Du får gärna göra det - fine men varför raljera över dem som inte gjort det. Vad är syftet, att vi också skall ge upp och köpa ditt skrot efter kollapsen?

  ReplyDelete
 7. Många lever i den verklighet som finns
  och verkar för att den som ännu inte finns
  ska få möjlighet att skapas och att finnas.

  Men det övergår Urban Perssons förstånd.
  Och Solen skiner även på Skitstövlar!

  Roland

  ReplyDelete
 8. Erik, skrotet säljer jag inte och det är en placering. Eftersom det klassas som näringsverksamhet med nuvarande regim så blir det full skatt och är inte intressant. Så jag diskrimineras när jag senarelägger kollapsen. Detta vansinne bland mycket annat kanske upphör med tiden, om inte annat när staten försvinner.

  Annars är det realistiskt om 20 år att skrotet är värt 4 gånger mer realt och att börsen är värd 1/4. Börsvärdet är redan 25 procent per capita under av vad den var 2007. Många fastigheter hamnar nog någonstans mittimellan eftersom det är användbara restprodukter.

  Allt är kopplat till den fallande produktiviteten i naturresursernas utvinning och det är sånt som inte kan påverkas med någon politisk rörelse. Även om många går med i skrotinsamlingen så påverkas inte priserna så mycket eftersom de styrs av naturresurserna. Ett lämpligt och kanske möjligt politiskt mål vore att skattebefria alla skrotsamlare, innan kollapsen gör detta.

  ReplyDelete
 9. Urban, du längtar efter kollapsen ungefär som den som har ett stökigt kontor väntar på att han med lövblåsen skall komma in och bringa ordning. Ingenting kommer bli bättre.... men annorlunda!

  ReplyDelete
 10. Erik, jag tror inte att jag bryr mig om kollapsen i sig med något önsketänkande. Allt blir som det blir. Man kan bara anpassa sig till fysiken. Redan när folk förstår denna kraft så blir det annorlunda. De korrupta makthavarna kommer att bita sig fast vid sin finanskris och annan förnekelse så länge de kan. Och det kanske de kan göra i 10 år till.

  ReplyDelete
 11. Urban, håller med dig om att makthavare klamrar sig fast vid förnekelse, men provoceras av en passiv hållning där människor som vill förändra möts av hånfullhet. Till vilken nytta?

  ReplyDelete
 12. Erik, jag har oftast konstruktiva förslag, men det passade inte här. Det är allmänt bäst att först komma med sakfrågor och något konkret och sedan slå in det med hånfulla tillägg för bättre tydlighet. Redan Karl Marx hade en sådan retorik.

  ReplyDelete
 13. Urban, ok ser med spänning fram emot nästa konstruktiva förslag.

  ReplyDelete
 14. Synd att inte Polarbröd har något ekologiskt bröd i sitt sortiment. Det gör att jag inte kan låta bli att känna att Anna Borgeryds gloria hamnar lite på sned.

  ReplyDelete
 15. Hej,

  Ja, jag medverkar i antologin "Att svära i kyrkan" med kapitlet 'Vi behöver uthållig försörjning, inte pseudotillväxt'. Det ska bli spännande att se hur antologins 24 författares invändningar mot tillväxtdesperation på en ändlig planet, och mer specifikt hur mitt försök att reda ut vad som har varit bra med tillväxten och vad som nu är dåligt, kommer att mottas.

  När det gäller Polarbröd och transporter: Ca 60% av alla våra fjärrtransporter går idag på järnväg. Den fjärrfrakt som går på väg går på frysbilar som annars skulle gått tomma söderut (eftersom nästan all matproduktion finns söder om Dalälven och norrlänningar alltså får det mesta av sin mat söderifrån). Långsiktigt tror vi dock inte på fossildriven trafik, Polarbröds mål är att vara fossilfria på alla våra transporter, också de lokala till butikerna, om 9 år. Det är ett tufft mål som kräver omställning i hela samhällets transportsystem, men vi vill vara med och driva den utvecklingen.

  När det gäller det ekologiska sortimentet: Vi har ett antal krav-märkta produkter som säljs på storhushåll, (se http://www.polarbrod.se/DocumentBank/Sortimentsaffisch%20121220%20highres.pdf)
  men lanseringar av ekologiskt sortiment i butik har varit kortlivade på grund av höga returer (har sålt för lite, vilket lett till högt svinn och ekonomisk förlust). I svensk dagligvaruhandel är problemet oftast att vi helt enkelt inte får lansera bröd som kedjorna uppfattar för dyrt.
  Ekologiskt spannmål är betydligt dyrare än normalodlat, så där har vi en prismatch att ta, också utifrån vad konsumenterna faktiskt kommer att handla i butik. Sedan finns det ju kritiker som säger att ekologiskt inte alls är hela lösningen, vi behöver ett fossilenergifritt och också på andra sätt uthålligt jordbruk. Vi tror ändå att ekologiskt är bättre än normalodlat, och hoppas öka vår ekologiska försäljning, samtidigt som vi ser över vad vi kan göra för att förbättra det normalodlade.

  Jag gör inte det jag gör för att jag ska få någon särskild gloria, jag jobbar för en omställning mot uthållig försörjning för att jag tycker att det är mitt ansvar, tillsammans med alla andra vuxna människor som inser att vi lever i ett ohållbart system. Och jag tror inte att det främjar världen om det bara är de helt "perfekta" som redan nu lever och även konsumerar med hållbara ekologiska fotavtryck som får uttala sig och kämpa för en förändring: vem skulle då göra skiftet?

  Vänliga hälsningar,
  Anna

  PS. Jag skriver en hel del om detta på min blogg. Här är till exemel ett inlägg om Polarbröd som en fallstudie: varför är det så svårt att bli helt hållbar i dagens ekonomi? http://annaborgeryd.tumblr.com/post/34293589129/fallstudien-polarbrod-de-tva-graderna-av

  ReplyDelete
 16. PPS. I tisdags signades avtalet och vi investerar nu stort i bygget av tre 150-meters vindsnurror på Bösjövarden i närheten av Älvdalen, Dalarna. När de är i drift i slutet av 2014 beräknas Polarbröd vara till 80% självförsörjande på grön el, och vi avser fortsätta att investera i tillförandet av förnybar energi framöver, helst söder om Norrland eftersom vi har ett produktionsöverskott och transmissionsförluster till södra Sverige härifrån idag.

  http://www.o2.se/projekt/bosjovarden/

  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/polarbrod_ab/pressrelease/view/polarbroed-koeper-vindkraftverk-och-producerar-egen-el-881423

  ReplyDelete
 17. Hej Anna! Tittade idag på ett program i Kunskapskanalen där du deltar med bla katolsk präst Francisco van Hoff (tror jag han heter. Han har jobbat länge i Mexico och bott med idianer. Bara att instämma med vad ni sa. Själv är jag från Mexico som jag besöker regelbunden och landet går alltmer till katastrof beroende på ffa allianz mellan de reagerande och kriminella mot folket. Den reagerande presidenten har varit enormt aktiv och ändrat grundlagen (Constitucion) för att tillåta exploatering av natur resurserna av utländska ffa olje och gruv företag. Däremot gör han (presidenten)ingenting för att skydda folket mot våldet. Mexico är tex numer 1 i kidnapningar trots att många anmäls aldrig pga folket är rädda att poliserna ör inblandad (inte ovanlig). Du nämnde den enorma pengar produktion (särskild från US. Tror du att den aktuella konflikten mellan Väst och Ryssland kan ha att göra med att Ryssland vill frigöra sig från dollarn i sina transaktioner med China och därmed underminera den som valuta reserv?

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.