onsdag 15 maj 2013

Pest, fundamentalism och gryningstendenser...

Godmorgon! Eller godkväll! Beroende på hur man ser på det. Jag tänker på hur man ser på effekterna av marknadsfundamentalismen. 

De senaste påhittet i denna gren av vansinne tycks bestå i ett lagförslag som lagtekniskt tolkas som att det kan bli förbjudet att ta sticklingar från mormors pelargonior och nyttja fröer från den egna trettioåriga kedjan av gårdens tomater. Det är lobbyisterna som fått byråkrater i EU att insjukna till denna absurda nivå i ekonomistisk fundamentalism. 

Tillägg 19 maj: Tur att jag skrev "tycks bestå" för ryktet var något överdrivet. Enskilda får ta sticklingar och fröer, däremot inte företag, ens små sådana.
Förvirringen som uppstått tycks bero på att olika bloggare har använt sig av ett tidigare utkast på lagförslag som inte längre är aktuellt som källa. Att det cirkulerat felaktiga uppgifter betyder dock inte att lagen är klockren. Man kan till exempel hävda att undantagen för små företag borde vara större eller omfatta fler. Men oron för att du ska bli brottsstämplad för att du sår din egna frövariant på gården är obefogad.
Förvirringen som uppstått tycks bero på att olika bloggare har använt sig av ett tidigare utkast på lagförslag som inte längre är aktuellt som källa. Att det cirkulerat felaktiga uppgifter betyder dock inte att lagen är klockren. Man kan till exempel hävda att undantagen för små företag borde vara större eller omfatta fler. Men oron för att du ska bli brottsstämplad för att du sår din egna frövariant på gården är obefogad.

 
Det senaste resultatet av denna gren av vansinne (marknadsfundamentalism) visar att Timbro och de andra fundamentalisterna lyckats med att odla fram ett klimat i Sverige som gjort det möjligt för de ekonomiska klyftorna att växa snabbare här än någon annanstans. Allt enligt OECD. Pesten började spridas redan under den socialdemokratiska regimen. Ja, ska sanningen fram, var det socialdemokraterna som öppnade dörren så smittan kom in.

Det senaste utbrottet i denna gren härrör från SvD:s ledarsida där - som jag förvarnade om igår - ledarskribenten Sanna Rayman spyr lite fundamentalistisk galla över idén om friår. Det är ju förskräckligt att man skall kunna överlåta sitt arbete under ett år till någon arbetslös och att alla parter - inklusive arbetsgivaren! - är nöjda med detta. Så fungerar inte en marknadsfundamentalist - ty en sådan vill inte se en god och solidarisk fördelning av vare sig pengar eller tid.

Den senaste insikten man kan få om denna gren av vansinne består i att digerdöden inte var först i sitt slag att systematiskt och akut omfattande ta kål på människor. Den pestbakterie (Yersinia pestis) som förorsakade digerdöden hade redan storskaligt slagit till på 500-talet och tagit kål på 25 miljoner människor. Därefter drog den sig tillbaka i just denna dramatiska form.

Det är i detta, det sistnämnda, vi kan finna hopp. Även marknadsfundamentalistpesten kan dra sig tillbaka. Även om det i vårt land ser magert ut med botemedel - glöm inte att det var under socialdemokratisk regim som klyftorna började växa och fundamentalismen tog fart i enlighet med Timbros och gamla Svenska Arbetsgivarföreningens recept.

Men som sagt, även pesten som farsot gick att övervinna, även om den alltid ligger på lur att slå till igen...

Undrar om vi inte snart får säga god morgon till en blandekonomiskt grundad kulturrevolution - på temat fördjupad omsorg om människorna, utvidgad omsorg till andra än människorna för att citera Arne Naess - och god kväll till marknadsfundamentalisterna. Synd att inte fler riksdagspartier än V idag tycks invänta morgonen.

Att återhämta sig från pesten medför fortsatt immunitet. Kanske därför V har klarat sig den här gången. Man var ju drabbad av den kommunistiska fundamentalismen.

23 kommentarer:

 1. Från SvD: "Man vill göra partiet mer aptitligt inför fler väljare och för att kunna bilda regering, sade han och pekade på att MP inte längre drev krav på 35-timmars arbetsvecka och medborgarlön för alla."

  Jag minns inte att mp någonsin propagerat för medborgarlön. Det har bara pratats om arbetstidsförkortning, sextimmarsdag och friår. Kanske Birger kan ge någon info om detta?

  SvaraRadera
 2. Idag är snart sagt varenda en i västvärlden drabbad av okunskapspesten -skatt finansierar. Och så länge man är det, är man bakbunden och oförmögen att verkligen få till förändring.

  Det är den pesten som får varje diskussion att handla om att -Ni vill ju höja skatten kontra -Ni vill ju sänka skatten, trots att det inte är skatten som finansierar, utan istället utgivningen av valutan.

  Det är den pesten som gör att landsbygd utarmas, att de inte kan upprätthålla ens minsta efterfrågan, stor nog att hålla en pytteliten matbutik vid liv.

  Det är den pesten som gör att man tvingas slå igen skolor, vårdcentraler, brandkårer, polisstationer, ambulans osv, och genom det ytterligare försämra den lokala efterfrågan i sin hembygd.

  Ett första steg mot tillfrisknande är att verkligen förstå hur vårt ekonomiska system fungerar.

  I den förståelsen ingår att det INTE är skatt som finansierar välfärden, utan statens utgivning av valutan.
  Skatt tas in för att ge valutan ett värde och för att styra efterfrågan och eventuell inflation. Den tas inte in för att finansiera någonting.

  Bort med den okunskapspesten och ett förtryckarverktyg har vridits ur nyliberalernas händer.

  SvaraRadera
 3. @Simsalabim

  "Det är den pesten som får varje diskussion att handla om att -Ni vill ju höja skatten kontra -Ni vill ju sänka skatten, trots att det inte är skatten som finansierar, utan istället utgivningen av valutan."

  Kan du förklara det här lite bättre:

  "...trots att det inte är skatten som finansierar, utan istället utgivningen av valutan."

  Våran kommun höjer alltid skatten när man behöver extrapengar. Hur skall man göra annars?

  SvaraRadera
 4. Först tog man död på de små fröföretag som skyddad lokala arter, sedan tar man således strupgrepp på mormors pelargonior och farbror Lukas krusbär.

  SvaraRadera
 5. "förbjudet att ta sticklingar från mormors pelargonior och nyttja fröer från den egna trettioåriga kedjan av gårdens tomater"
  Ah det är ju ibland härligt att bryta mot en eventuell framtida lag själv och tillsammans med grannarna.

  Fundamentalister är otroligt tröttsamt, speciellt religiösa- och ekonomiska fundamentalister. Så där är 8 riksdagspartier som är väldigt tröttsamt att lyssna till.

  SvaraRadera
 6. Aja-baja. Klaga inte på EU - detta fantastiska frihetsprojekt.

  SvaraRadera
 7. Kan inte du Birger reda ut vad som är på gång för beslut inom EU? Det handlar nog om mer än mormors pelargoner. Vill gärna ha fakta och inte ryktesspridning och vulgärtolkningar...

  Lite konspiratorisk blir jag allt eftersom jag tänker Monsanto...

  Makten över matproduktionen torde vara den optimala makten...


  Gunilla

  SvaraRadera
 8. Ja "Makten över matproduktionen torde vara den optimala makten..."
  Nog handlar det om mer än mormors pelargoner...
  Utan att för den skull vara konspiratorisk...

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Nu får jag korrigera mig själv lite..jag menade inte att du Birger sprider rykten men på olika nätforum och bloggar skrivs och tolkas det helt fritt vad detta förslag egentligen innebär.

  Det vore inte helt fel att få veta...

  Gunilla

  SvaraRadera
 10. Jag har alltid varit för friår. Förra gången hann jag inte utnyttja möjligheten innan den försvann. Sedan dess har jobbskattereformen genomförts, vilket gjort det möjligt för mig att spara så pass mycket pengar så att jag nu kan finansiera ett års tjänstledighet för att skriva pjäs och bok.
  Två olika vägar till samma mål. Häpp! / Holger H

  SvaraRadera
 11. "Våran kommun höjer alltid skatten när man behöver extrapengar. Hur skall man göra annars?"

  Kommuner och landsting tillåts inte, genom politiskt beslut, att köra med underskott, så de tvingas, antingen till att skära ner verksamhet eller höja skatten, när skatteunderlaget sjunker, om inte staten skjuter till medel.

  Så länge inte staten skjuter till medel, innebär förfarandet bara en förflyttning av köpkraft, som kan påverka en redan dålig efterfrågan i den regionala/lokala privata sektorn negativt. I sämsta fall tvingas man slå igen, om man redan, pga av dålig efterfrågan, legat på gränsen, och då sjunker skatteunderlaget ytterligare.

  Det är en nedåtgående spiral, som bara kan förändras genom att öka efterfrågan, och efterfrågan är beroende av mängden valuta i omlopp.

  Alla kommuner och landsting är beroende av statens valuta och staten är ytterst ansvarig för hela landet, så det _är_ statens uppgift att tillhandahålla tillräckligt mycket av valutan.

  Ett sätt att göra det, är genom statsbidrag till kommuner och landsting. Det finns redan, men dagens nivåer täcker inte alls behoven.

  Sedan kan man alltid diskutera om dagens kommunal- och landstingsbeskattning är bästa lösningen, eller om man istället skulle ha statlig skatt i olika former, men som baseras på lokala förutsättningar. Beskattningen som styrinstrument skulle kanske tydliggöras genom det.

  Eller så har man som idag, men tillåter kommuner och landsting köra med underskott, och det direkt kopplat till statens finanser.

  Man skall komma ihåg att med dagens förfarande går kommunal- och landstingskatten förr eller senare ändå till staten, men de hamnar inte i någon skattkista, utan går till att släcka ett motsvarande underskott.

  SvaraRadera
 12. Lutar mer mot att det var en sommar utan värme på 500-talet än pest. Orsaken ett större vulkanutbrott.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 13. På nyheterna kan man idag höra ett pestsmittat finanspolitiskt råd och en lika pestsmittad Anders Borg och Magdalena Andersson.

  Överskottsmålet på 1 procent påstås vara "bra för finanserna". Fast det är inte samma sak som att det är bra för människorna och resurserna som betalar överskottsmålet.

  Pestsmittade reportrar ställer aldrig frågan varför statens representanter tycker att ett statligt "sparande", i en valuta de själva har ensamrätt på att ge ut, kan anses vara ett sparande.

  Staten kan ju skapa samma mängd (och mer därtill) som den säger sig "spara" genom överskottsmålet, vid givet tillfälle. Insolvent kan den _aldrig_ bli.

  I verkligheten är överskottsmålet detsamma som strypning av ekonomin, en minskning av valutamängden.

  Överskottsmålet ger ingen trygghet inför framtiden. Det är ingen försäkring mot en ekonomisk kris.
  Det gör bara invånarna, idag och framöver, fattigare, helt i onödan.

  SvaraRadera
 14. Nanotec, nya rön som publiceras i Public Library of Science ligger till grund för mitt påstående. Det vill säga att det östromerska riket år 541 - och hundrafemtio år framåt - drabbades av (den justinianska) pesten och att denna hade samma orsaker som digerdöden. Man har gjort analyser av dna som utvunnits ur skelett.

  SvaraRadera
 15. Bilda Kulturer på
  Jordens Villkor
  eller gå under.

  Organisera oss för överlevnad.


  Så att vi kan tänka ibland.
  bara vara ibland, leva och
  då och då sjunga ibland.
  Titta på fjärilar och förundras.
  Världen kan väl egentligen inte finnas. Men välkommen ändå !

  Jag tror på vår organisation
  som skapar det förstånd som
  Klotet saknar, som ger oss tid
  att leva livet, bara vara, men
  också att förstå och att kämpa!

  Genom att vi turas om, svårt va??????

  SvaraRadera
 16. Simsalablunder, du har några poänger...

  SvaraRadera
 17. Neoliberal Agendators maj 16, 11:54:00 fm

  "Så fungerar inte en marknadsfundamentalist - ty en sådan vill inte se en god och solidarisk fördelning av vare sig pengar eller tid. "

  Vad du pratar om är inte solidaritet, sådan måste per definition vara frivillig, utan att med våld eller hot om våld ta andras hårt ihopslitna pengar.

  Parasitism är ett mer passande ord.

  SvaraRadera
 18. Fundamentalism är av godo när det gäller MP, vars ideal år 1981 var mycket bättre än dagens.

  Fundamentalism är av ondo när det gäller V, vars ideal förr var sämre än dagens.

  Gt

  SvaraRadera
 19. Jaha, en Neoliberal försöker omdefiniera solidaritet. Så fräscht.

  SvaraRadera
 20. Neoliberal Agendators maj 16, 09:37:00 em

  Om staten med tvång tar pengar av mig så är jag inte solidarisk. Visst? Jag har ju inte gjort det frivilligt.

  Politikern är inte heller solidarisk, det är ju inte dennes pengar som spenderas.

  SvaraRadera
 21. När Neoliberaler jagar en valuta, som ges ut av staten, och som blir värd något för att samma stat kontinuerligt tar tillbaka en del genom beskattning, för att löpande ge ut ny valuta i utbyte mot varor och tjänster staten behöver, sådant som neoliberaler (och andra) gladeligen säljer till staten, så är det förstås högst osolidariskt att inte vilja låta staten ta tillbaka den skatt, som möjliggör efterfrågan och värdet på valutan, och som neoliberaler (och andra) så gärna vill ha.

  Så det är helt riktigt -neoliberaler är inte solidariska.
  Huruvida politikiern i Neoliberalens enfaldiga exemplet är det, går inte att avgöra.

  SvaraRadera
 22. Neoliberal Agendafre maj 17, 07:04:00 em

  Blah blah halmgubbe blah blah halmgubbe blah blah personangrepp blah blah

  SvaraRadera
 23. Var ser du halmgubben?
  Var det ordet [jaga] du hängde upp dig på? Det användes istället för [sträva efter]. Byt ut det om det känns bättre.

  Eller är det helt enkelt bara så att du inte förstår grunder hur vårt ekonomiska systemet fungerar?

  Exemplet ovan visade att neoliberaler inte är solidariska, när de inte vill betala skatt. Det kan knappast vara personangrepp.

  Att jag tycker ditt exempel är enfaldigt är ju inte heller ett personangrepp, ty det syftar på exemplet. Men du kanske menar att exemplet är du, hur nu det skulle gå till…

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.