måndag 15 april 2013

I väntan på normalisering...

BNP per capita i Sverige
Lyssnade på Anders Borg idag. Han presenterade vårbudgeten. Han meddelade att han inväntar normalisering av det ekonomiska läget.

En upplysning till  Anders Borg är att vi lever mitt i normaliseringen. Det är det här som är normalt i ett materiellt moget samhälle som inte förstått att tillväxt inte ger svar på de frågor man ställs inför.

Arbetslösheten ökar - hur skulle den kunna göra något annat när man vidhåller att normalarbetstiden inte skall anpassas till verkligheten och rationaliseringarna fortsätter?  Den hopplösa jakten på ekonomisk tillväxt, i det materiellt rika landet Sverige, sker genom att vi skall konsumera mera trots att vi med tanke på miljö och klimat borde låta målet vara konsumindre. Jakten på att upprätthålla BNP-siffrorna blir destruktiv. Jakten blir olönsam.

Det svar Anders Borg och de andra har är på snart sagt varje fråga är: tillväxt. Trots att jakten på detta undflyende mål skapar mer problem än den löser. Genom skuldsättning har vi jagat det undflyende målet. Det är inte bara ohållbart - det är korkat. Samtliga riksdagspartier är fast i korken. STEG 3:s uppdrag är att få den politiska sfären att ställa frågan: Vad gör vi nu?

Och "landsorten" dräneras...
Arbetslinjen skall leda till arbete och välfärd i hela Sverige. Har Alliansen hävdat ända sedan man tog makten 2006. I realiteten växer Stockholmsområdet medan stora delar av landet dräneras. Regionalpolitik existerar inte. Partiledare, som hämtats från det som Stockholmsjournalisterna kallas landsorten, försöker legitimitet i den politiska tjänstemannaeliten genom att bli Stockholmsfixerad i tron att man då blir modern... Några tips till politiker som vill ta idén om att hela landet skall leva på allvar:

 • Låt den som arbetar och bor i glesbygdskommun successivt få delar av sitt studielån avskrivet - så får vi fler läkare, tandläkare, akademiker och till och med dugliga kommunekonomer i hela landet.
 • Ersätt bostadsbidrag med bastillägg som inte tar hänsyn till annat än inkomst och antalet barn - varför är det viktigare att ge stöd till höga hyror i Stockholm än till transporter på glesbygd?
 • Kräv av EU att få sänka arbetsgivaravgifterna kraftigt i glesbygd - istället för att sänka dom för mångmiljardbelopp för McDonald och liknande i Stockholm.
 • Utlokalisera myndigheter från Stockholm - precis som man utlokaliserade SMHI en gång i tiden.
 • Smaka på ordet regionalpolitik. 

För övrigt har alltför många politiker missuppfattat vad urban är. Urbana städer är något annat än storstäder. Urbana städer är städer där man på gångavstånd har massor med värdefulla platser och offentliga rum, där kultur - inte kommersiellt barbari - dominerar.

28 kommentarer:

 1. Idén om att minska arbetstiden 'till behovet' är politiskt död inom överskådlig framtid.
  Med rätta.
  De exempel som finns är inte direkt upplyftande. Även om tillväxtepoken kan vara slut för denna gång tror jag inte att de politiska partierna är villiga att lägga ned svensk industri. Det enda som händer om man sänker arbetstiden är att mindre blir producerat, arbetslösheten sjunker inte. Produktionsbortfallet blir omeldebart kompenserat av någon annan.

  SvaraRadera
 2. Om man sänker massa olika avgifter och annat - enbart för utvald delar av glesbygd så drar det till sig de verkligt starka ekonomiska intressena....
  Inte blir det fler jobb där ute då utan bara ett verkligt rikemansgetto.
  Ta bort all skatt för de lägsta inkomsterna, i både städer och pålandsbygd!
  Ett Grindavdrag minst 10 000kr per månad för alla. Inklusive arbetsgivaravgifter/egenavgifter.
  (Det borde åtminstone Mp fundera på för någon skatteväxling har ju inte skett, men ett Vettigt Grundavdrag är just en (sen) skatteväxling.
  Men då miljöpariet helt öppet deklarerat att man är ett Urbant parti så är det bara fria debattörer som kan lyfta fanan....

  SvaraRadera
 3. Birger.

  Har du läst detta, apropå riskera sätta sina förutfattade meningar i halsen? Det handlar om tillväxt, men ur ett annat perspektiv.

  http://bilbo.economicoutlook.net/blog/?p=22222

  SvaraRadera
 4. Bra Birger!

  Men kan någon ordna så att Borg läser det?

  Du har ju f.ö. ganska nära till Borg. Några kliv genom ett par skogar bara.

  Så varför inte bjuda honom till din veranda?

  Gt

  SvaraRadera
 5. Thomas, nja, jag tror inte att det skulle bli som du befarar. Idén om studielån fungerar i Norge, idén om bastillägg innebär enbart att landet och stan likabehandlas, sänkta arbetsgivaravgifter gynnar inte framväxten av "rikemansghetton" på glesbygd. I övrigt: javisst borde grundavdraget höjas till den nivå du skriver om, det är något jag verkligen förordar. Rundgången skulle minskas högst avsevärt - och dessutom är det rimligt att man skall kunna leva på en lön.

  SvaraRadera
 6. Borg talar om en "normalisering av tillväxten". Han inbillar sig att det är normalt med tillväxt när naturresurserna sinar och när jobben försvinner till Kina eller rationaliseras bort. Det är med förlov sagt inte intelligent.

  SvaraRadera
 7. Intressant! När jag läser Schlaug känns det skönt att han inte finns med i den dagspolitiska trianguleringen hur vi ska hålla tillväxtanken vid liv. Det håller på att gå åt rent helvete för månhga men inte så många att det hotar vårt partisystem än. ...och det är ju synd? Det behövs något annat än SD (MP?)att rösta på för utvädring och friska idéer.

  SvaraRadera
 8. Jag skulle vilja lägga till att den som väljer att vårda sitt nyfödda barn i ett eller två år automatiskt skulle få en lön på, säg 30 000 kronor i månaden, oavsett vad de tjänat tidigare. Små barn har inget behov av förskola, och vi skulle få ett mänskligare samhälle.

  SvaraRadera
 9. Om folk inte vill ha barn utan att de får lön för det, är det nog bäst att de låter bli. Det går alldeles utmärkt att stanna hemma med barn för rätt många i det här samhället. Haken är då för en del att man måste konsumera mindre och det är ju ingen prioritering man vill göra. Föräldraledighet och ersättning som den ser ut idag gör det t o m svårt för invandrarkvinnor gå SFI-kurs. Med deras perspektiv är ersättningen redan generös.

  SvaraRadera
 10. Anonym 02:48. Mitt förslag till lön för att vårda små barn var en brandfackla. Dels ville jag visa hur vi undervärderar det som borde vara det viktigaste av allt: att vårda våra allra minsta. Och eftersom vi lever i ett samhälle där allt ska värderas i kronor och ören så tyckte jag att 30 000 kronor kunde vara en anständig lön för en livsviktig uppgift. Det skulle ge föräldrar en reell valfrihet, INOM vårt befintliga ekonomiska system. Ett slags "friår" för barnfamiljer. Det skulle ge dem möjlighet att flytta ut från storstäderna. Själv vill jag se ett helt nytt ekonomiskt system, men vi måste samtidigt göra vad som går att göra inom det befintliga systemet. Ge familjer med mycket små barn en möjlighet att varva ner. Samtidigt skulle det ge arbetstillfällen till nu arbetslösa. Nattis är fel väg att gå!

  SvaraRadera
 11. Nattis + kollektiv uppfostran är nog tidens melodi. Att tala om vård av eget barn kan nog te sig reaktionärt, kanske rent av fascistiskt, i vänsterns ögon, eftersom det kan kallas "tvång tillbaka till spisen".

  SvaraRadera
 12. Men jag räknar mig till vänstern! I allra högsta grad! Jag tillåter mig ändå att tänka självständigt. Även vänstern är tyvärr en del av det befintliga systemet - åtminstone så länge de fortsätter upprepa mantrat "tillväxt, tillväxt".
  Vi måste våga tänka NYTT! Jag pratar inte om vårdnadsbidrag, jag menar att det ska BELÖNAS och UPPMUNTRAS att vårda små barn. Vi måste skifta fokus från hårda till mjuka värden.

  SvaraRadera

 13. Heja anita!

  Ett omtag sedan.

  roland

  SvaraRadera
 14. Schlaugs 5 tips är inte så genomtänkta. Sällsynt dumt är att skriva av studier efter boende. Många skriver sig då på en plats utan att bo där. Överutbildningen av dumhuvuden skulle bara öka. Och det ställer till på många andra sätt. CSN är redan värdelös inom sin centrala uppgift.

  Istället bör subventionerna av städerna och främst Stockholm tas bort. Jag tror att jag tagit upp detta tidigare. Det är inom skatter, bostäder, mat, brott, vägar och kultur.

  1. Inkomstskatten i bland annat Stockholm är en tusenlapp mindre i månaden än i många glesbygdskommuner, vilket är möjligt genom att där finns företagsledningar, myndigheter, chefer, konsulter med mera, de korrupta knäppskallarna som styr.

  2. På senare år har de införts en internationellt unik fastighetsskatt utan koppling till fastighetens värde, vilket fungerar som en bostadssubvention i samma område för samma personer.

  3. Inom EU finns frihandel med jordbruksprodukter. Tillsammans med högre svenska kostnader inom bland annat punktskatter, djurskydd och sämre geografiska förutsättningar för odling får storstäderna billigare mat. Samtidigt försvinner arbetstillfällen i glesbygd. Lösningen är införseltullar istället för subventioner. Finns i andra länder där de tänker än näsan räcker.

  4. Infrastruktur i Stockholm subventioneras. Där finns statligt finansierade vägar och järnvägar för stockholmarnas omfattande pendling som vissa aldrig kommer i närheten av. Låt dom betala detta själva.

  5. Stockholmarna begår förhållandevis mycket brott och de ger mer kostnader i det statliga rättssystemet. Våldsbrotten i Stockholms län är flera gånger högre än i de flesta kommuner, vilket förövrigt märks på privata försäkringspremier.

  6. Kulturen subventioneras av staten med en mycket stor tyngdpunkt till Stockholm. Någon slags betalning efter utnyttjande vore rimligt.

  En trängselskatt i Stockholm borde främst inriktas på stockholmarna själva och deras inkomster. Men de 6 punkterna skulle räcka för att få fastighetsmarknaden där att kollapsa. Och ju förr det sker desto bättre.

  SvaraRadera
 15. Jag upptäckte nu att man måste BÅDE bo och arbeta i vissa områden för få studielånen avskrivna. Då minskar fuskargumentet. Men det blir större brist på kompetens i de överhettade områdena. Man kan ju inte äta kakan och ha den kvar. Utbildningen är till för att få fram kompetens och inte för att utbilda folk till saker som de främst bara är intresserade av och lösa befolkningsgeografiska snedvridningar av andra samhällsprogram. Och inte heller för att de är arbetslösa. De svenska universiteten liknar allt mer vuxendagis. På alla nivåer blir ungarna allt mer tomma i huvudet. Utbildning bör helst betala sig på egna meriter genom en högre lön och inte subventioneras alls, bortsett möjligen från att skattekilar tas bort inom själva utbildningskostnaden.

  SvaraRadera
 16. Jag har nu följt din blogg ett år ungefär. Du skriver bra, du skriver så jag begriper, det är inte alla bloggar som engegerar som din. Du borde locka gemene man, för det är läsvärt med mycket angelägna saker. Jag tror tyvärr inte alla vet vad som håller på att hända i världen, i Sverige eller hemma i den lokala orten. Många människor tänker inte efter vad man vill, hur man vill ha sitt liv...utan jagar som alla andra i karusellen. Man skaffar barn, in med dem på förskolan, hämta sent och kasta ungar i säng....på helgen ska man ut och vallas i centrum, in i butiker, handla, handla, handla...pengar slut och jobba mer! Nytt hus, nytt kök, swimmingpoolen, nya bilen och lån, lån lån. Fy bubblan, vilken livskvalitet! Tur man ska flytta till landet och försöka få lite lugn och ro! Njuta av skogen, tystheten, stessa av och grilla en korv i all avskildhet.
  @anita...inte ens en lärare tjänar 30 000 i månaden för det viktiga jobbet, vilket är skandalöst. men, ivbland undrar jag varför folk skaffar barn om man inte ens vill gå ner i tid för att få njuta av telningarnas utveckling.

  Ha det gott därute, jag har slutat att handla i onödan och trivs med det, tror inte på tillväxtsnacket!
  Jea

  SvaraRadera
 17. Jea, jag menar inte att pengarna ska vara en morot för att fler ska vara hemma med sina barn. Jag menar att lönen skulle vara en STATUSMARKÖR för hur vi ser på vad som är viktigt. Det skulle kunna vara ett första steg att förmå plånboksfixerade människor som sitter fast i ekorrhjulet att börja prioritera annorlunda. Som det är nu så känner många att de "måste" tillbaka i arbete för att inte tappa pensionspoäng och för att de tror att de måste ha en viss ekonomisk standard. Det gäller att ge hög status åt det vi anser vara det viktigaste. Och vad kan vara viktigare än våra barn!

  SvaraRadera
 18. anita, att ge dem föräldrar som är:
  Kulturellt återanpassade till Jorden!

  SvaraRadera
 19. Jea, tack för kommentaren!

  (Tack alla andra också, förstås!)

  Urban: inte blir det brist på kompetens i överhettade områden för att t ex läkare börjar jobba fast i glesbygden istället för att vara stafettläkare där...

  SvaraRadera
 20. Bra förslag!
  Få har samma erfarenhet som du Birger så när du formulerar konstruktiva förslag så hjälper du den gröna rörelsen framåt med stormsteg.

  Hatar när du bara klagar och älskar när du som i detta fall pekar på stigarna framåt!

  SvaraRadera
 21. Birger, problemet är främst att det utbildas för få läkare och samtidigt finns en mängd idiotutbildningar. De med förståndsbrist prioriteras i alla system. Makthavarna är korrupta och fattar inget. Läkarna själva tjänar på det. Jag har studerat problemet allmänt på nära håll i Storfors under hela mitt vuxna liv och är expert detta. Under de sista 5 åren har befolkningen minskat med 1,53 procent om året. Jag tror bara att det är Åsele som ligger sämre till. Kvaliteten på vårdcentralen och det mesta i samhället är en katastrof. Vill man dö så ska man gå dit. De kommunala taxorna och skatten ligger på en extremt hög nivå. Livsmedelsaffärerna är länets dyraste. Halva befolkningen jobbar utanför kommunen och många i Norge. Den sista mjölkgården slog igen för tre år sedan. Det mesta inom jordbruk är nedlagt, trots att åkerarealen per invånare är dubbla riksgenomsnittet. De som läser vidare och flyttar kommer sällan tillbaka. Och så vidare.

  Landet behöver en chockterapi och det går inte att småpluttra med ytterligare meningslös byråkrati. En utbildad läkaren hoppar mer sannolikt av till något helt annat i glesbygd om denne blir av med studielånen. Och då måste ännu fler läkare utbildas. Det vore nog bättre att befria läkarinkomster från statlig skatt på liknande sätt som makthavarna har skattebefriat inkomster uthyrning av lägenheter (i Stockholm). Eller att skattebefria hela Storfors.

  SvaraRadera
 22. Urban, ligger mycket i det du säger. skälet till att det i Sverige utbildats för få läkare hittar vi här:

  Läkarfacket bedrev intensiv lobbyverksamhet mot riksdagspolitiker för att begränsa antalet utbildningar till läkare. Jag var själv mottagare av denna propaganda. Man drev sin lobbyverksamhet trots att man rimligen visste att det skulle leda till läkarbrist. Politiker föll till föga. Och nu har vi läkarbrist, till glädje för läkare som därmed kan driva upp sina löner. För många läkare skulle riskera hålla nere lönerna. Stafetteriet skulle till och med hotas...

  SvaraRadera
 23. Jag ser att Sverigedemokraterna har motionerat i riksdagen om fler utbildningsplatser för läkare. Förklaringen till läkarbristen beskrivs tydligt.

  ”I början på 1990-talet förutsåg flera organisationer en framtida läkarbrist, däribland tunga organisationer som SCB, Högskoleverket och Socialstyrelsen. Trots att dessa tunga instanser varnade för en framtida läkarbrist valde riksdagen att minska antalet medicinska utbildningsplatser från 900 till nära hälften, efter ett intensivt lobbyarbete från Läkarförbundet.”

  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Fler-utbildningsplatser-for-la_H002Ub426/?text=true

  Sossar har också motionerat och mer försiktigt. De ligger ju bakom eländet. Så här går det med en hög anslutning till fackföreningar. Dessa borde bara slås sönder genom att deras lagstöd på olika områden dras in och de blir som vilka föreningar som helst. Sedan kan de hålla på med inbördes beundran.

  SvaraRadera
 24. "De med förståndsbrist prioriteras i alla system."

  Och Urban Persson tillhör vilken kategori?

  SvaraRadera
 25. I somras betalade kommunledningen i Storfors 140 000 kr. till TV4 för att kommunen skulle få vara med i ett byggprogram med Ernst Kirschsteiger. Pengarna är naturligtvis bortkastade. Det finns ingen som påverkas och väljer Storfors på grund av sånt här. Det visar bara hur inkompetent och blåst kommunen är.


  http://www.nwt.se/storfors/article1153529.ece

  SvaraRadera
 26. Lyssnade i går Studio Ett på eftermiddag där man pratade om ungdomsarbetslösheten samt framtiden. En juridikstudentin (Belgien) som vill bli europarlamentariker föreslog bl.a. att staten skulle betala sk. medborgarlön till medborgarna.
  INGEN som diskuterade i studion nappade på det förslaget; INGEN!

  Ute i civilisation pratar man om olika förslag men inte här i Sverige. Här gäller det BARA tillväxt-tramsan.

  MEDBORGARLÖN;NU!

  SvaraRadera
 27. Miljöpartiet arbetar inte heller för medborgarlön. Det är det enda som skulle kunna återställa mitt förtroende för det partiet. Det finns inte en chans i världen att de får en röst från mig utan medborgarlön på programmet.

  SvaraRadera
 28. Man kan ju också låta utbilda fler läkare och tandläkare. Verkar som en billigare och effektivare lösning för samhället.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.