söndag 21 april 2013

Godisbaron, tomatplantor och vattenspegel på fjärden...

Lön per minut dygnet runt, året runt
Vattenspeglar i fjärden, krokusar i trädgården, räfsor lutade mot husväggen, växthuset rengjort, pelargonerna uppburna, tomatplantorna till slutplantering, grillen framtagen och inte en Kexchoklad så långt ögat når. 

Dylika smakar lite beskt nuförtiden. 

VD:s - den gamle storsimmaren Bengt Baron - tog ut (man kan säga nej till ohemula erbjudanden...) 12,7 miljoner kronor i ersättning för sitt arbete på godisfabriken förra året.

Bolaget gick visserligen med 73 miljoner i förlust, men VD:s sägs ha gjort sig förtjänt av 7,3 miljoner i bonus, vid sidan av årslönen på magra 4,7 miljoner. Han sägs ha lagt ner ett bra arbete - typ "gjort vad han skulle". Ungefär som de där bästa som tar hand om de gamla på vårdhemmen.

De sistnämnda är värd respekt. Den förstnämnda något annat. Hans lön motsvarar 50 sköterskor på äldrevården eller 3 miljoner Kexchoklad - fem till priset av en tjuga på Coop. Om vinsten är 50 öre per styck så måste Cloetta sälja 24 miljoner stycken för att få ihop till VD:ens inkomst. Ja, sen tillkommer förstås sociala avgifter och så... Sköterskan på hemmet kan få en Kexchoklad till bonus om det vill sig väl.Till jul eller så.

Tillägg 13.53: Mörk jordhumla i sikte
En sedvanligt vacker humla - det finns cirka trettio arter, det här var en mörk jordhumla - ägnar sig åt trädgårdens krokusar för att skaffa sig näring nog att, efter sin ensamma övervintring i ett övergivet sorkbo, lägga nya ägg och starta upp sommarens humleliv som säkert kommer att vara gigantiskt i trädgårdens lavendelgångar om några månader. 
9 kommentarer:

 1. ja, visst är det en vettig och rimlig värld vi lever i!
  men nu är det vår :)
  tack för att du håller igång här på bloggen. är inne MINST en gång om dan! :)

  SvaraRadera
 2. Torsdag 2 maj ägnas en del av SVT Mitt i naturen åt humlor & vildbin. Kolla då hur man gör biholkar!

  Glöm ej att sätta typ kycklingnät framför ingångarna (piporna) så att hackspetten inte massakrerar de små pollinerarnas hotell.

  Steklars larver är nämligen godare än kexchoklad för Hacke och hans polare.

  Gt

  SvaraRadera
 3. Humlor här också! Fast vet inte vilken sort. Kexchoklad-direktören visar hur dumt marknaden värdesätter olika arbeten.
  Mona

  SvaraRadera
 4. Att dag för dag bevittna krokusarnas och snödropparnas långsamma framfart är inget mindre än ren fröjd. Och rabattens Löjtnanshjärta har börjat förvarna om att den snart tänker påbörja det sprinterlopp där alla andra ligger i lä. Ännu en härlig vår på g! Vår bästa tid är nu, som det sjungs. :-)
  AK

  SvaraRadera
 5. Neoliberal Agendasön apr. 21, 11:49:00 em

  Det är upp till ägarna att bestämma vad de vill spenderar sina pengar på.

  Förstår inte varför du bryr dig. Avundsjuka?

  SvaraRadera
 6. Neoliberal: Är det fri vilja att stjäla våra barnbarns livsförutsättningar genom att konsumera sönder vårat enda jordklot?
  Mats

  SvaraRadera
 7. Det vet väl alla?
  Dom med hög lön arbetar bara hårdare med frikostiga bonusar och ännu mer lön.
  Fattiga jobbar bara hårdare med lägre lön, eller hot om arbetslöshet.

  Ska den logiken vara så svår att förstå?

  SvaraRadera
 8. Människan gräver sin grav med tänderna!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.