lördag 20 oktober 2012

Mötet

Apropå att Beatles fyller 50 år så tänkte jag påminna om ett möte som inträffade för 47 år sedan - och som George Harrison nämnde i en dokumentär som nyss visades i SVT. 

Plats för mötet var Bel-Air i Los Angeles i Kalifornien. Så här var det, om man får tro vad jag påstår att Elvis själv berättar i Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac.

Vi träffades vid något tillfälle, Beatles och jag. Bjöd in dem när de var i Los Angeles i mitten på sextiotalet. De hade spelat i Hollywood Bowl och vår träff skulle vara topphemlig. Men Översten hade förstås sett potentialen så han och Brian Epstein, beatlarnas manager, hade läckt till snuten som beordrade ut stora säkerhetspådraget. 

Jag hade klätt mig i en bolero med hög krage. Beatles satt vid mina fötter – John och Paul på vänster sida och George och den där så kallade trummisen på höger. De var jäkligt stora, toppade listorna och allt det där. Jag toppade inga listor längre, kritikerna sågade filmerna och var ironiska. Beatles var rebellerna och jag var en töntförklarad blekfet föredetting som just spelade in en ny skitfilm. Lik förbannat satt de vid mina fötter och glodde på mig. 

”Ska ni bara sitta och glo på mig går jag lika gärna och lägger mig”, sa jag. ”Nä”, sa de och fortsatte att glo. 

Sedan snackade vi lite om hur det var i branschen, hur våra karriärer byggts upp och sådär. Vi lirade lite gitarr, John och Paul och jag, medan den så kallade trummisen försvann in i spelrummet för att spela biljard med mina grabbar. 

Den så kallade trummisen verkade vara en jäkla kuf. 

”Vad tycker du om Stones?” sa Paul med något vädjande i rösten. ”Jagger ser ut som en LSD-hottad kyckling på scenen”, sa jag.  

”Är det LSD på gång?” ropade George yrvaket, tittade sig omkring och stack ut till poolen och drog en joint medan han surrade om hinduismen. 

Men John var en rolig jävel som gillade Monty Python och vi körde några av de bästa sketcherna innan han snöade in i något flummigt snack om avantgardistisk konst som jag redan då kunde se skulle sluta i den där förbannade japanskan. 

Paul tjatade om att vi skulle skaffa brudar. Men först gick vi ner och kollade på min senaste Cadillac. Jag tror John förstod den. George verkade vara på fel sida om en joint och såg inte skönheten i lacken. Den så kallade trummisen trodde att det var en Rolls när han stack in snoken i baksätet och glodde på färgteven. 

Så snackade vi lite om Bill. Sedan han lämnat mig hade han bildat ett nytt band som haft en tio-i-topp-notering med en låt som hette Smokie. Bandet hade hängt med Beatles på deras första Amerikaturné sensommaren sextiofyra.”Jag fattade inte att det var din gamle Bill Black förrän nån sa det i samband med att vi läste ditt lyckönskningstelegram inför premiären”, sa John. ”Hur mådde han”, frågade jag. ”Han verkade trött”, sa John. ”Trött?” sa jag och såg nog ganska tvivlande ut. ”Bill var aldrig trött.” Tja, det var så det gick till när vi möttes. Det stora kungamötet.Bob Dylan var av annan sort. Vi stötte på varandra en gång i slutet på sextiotalet... (där slutar jag citera boken, för det är en annan alldeles sann historia).

5 kommentarer:

 1. Bilden? Elvis till vänster i den lilla klungan? Lennon till höger gående ut mot bilden? Varför magical-mystery-tour stuk på bilden?

  SvaraRadera
 2. Nå, Elvis: berättade du för mopsarna om ditt möte med Jussi?

  SvaraRadera
 3. Fred, han meddealar att så var fallet...tog en runda om Arthur Erksson också...
  anonym 11.27: Helt rätt vad gäller placering... MMT-stuket inpireras av flummet i kvällens sändning av filmen, kan man tänka...

  SvaraRadera
 4. Thank yоu for аnotheг informative website.
  The place elѕe may Ι get that κind of infοrmatіon written in such аn іdeal mаnnеr?
  I've a undertaking that I am simply now working on, and I have been on the look out for such information.

  my web-site: diendan.tienkiem.net
  Also see my website - blu cigs review

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.