tisdag 18 september 2012

Riksdagen, Muhammed och Siw Malmkvist

Riskdagen - f'låt riksdagen - öppnar idag. Förutom att EMU:s sammanbrott inväntar och regeringens glädjeprognoser kommer att visa sig vara fria fantasier så bjuder inte riksdagsåret på några stora debatter eftersom en överväldigande majoritet springer åt samma håll i jakten på mer arbete åt folket, mer konsumtion för folket och mer bolagisering av folket. Allt i desperat jakt på tillväxt med hjälp av lånade pengar och fortsatt plundring av naturresurser.
 
Läget inför den stora dagen: Stureplanscentern - och företrädaren Annie Lööf - fortsätter karva livet ur Centern. Retoriskt ganska pinsamma försök görs att dölja samhörigheten mellan Nya Socialdemokraterna och Nya Moderaterna. Folkpartiet fortsätter att dra in Sverige i EMU:s förberedelser för självmord. Kristdemokraternas folkhälsominister pläderar lustigt nog för hemkörning av sprit. Miljöpartiet står vid ett vägskäl - utslätning i triangulerings tjänst eller återgång till grön radikal politik. Och Vänsterpartiet avvaktar i godan ro att Löfven skall smälta samman med Reinfeldt.

Inför öppningen meddelar den kristdemokratiske ordföranden i Republikanska föreningen att han vill avveckla kungens rätt att inviga riksdagsåret. Nytt för i år är att Humanisterna bjuder på alternativ till sedvanlig gudstjänst inför riksdagens högtidliga öppnande. Denna gudstjänst leds för övrigt av Filadelfiakyrkans Niklas Piensoho, som får se upp med vad han säger om rasism om han vill att sverigedemokraterna skall sitta kvar i bänkarna.


I övrigt är det ju lite extra aktuellt med Muhammed just nu. En del blir så upprörda att de mördar för att yttrandefriheten tar sig även låga och kränkande former. Vem Muhammed egentligen var - hur man nu kan veta så mycket om det - pratar jag och Jan Hjärpe om i ett samtal. Vad anser han om kampen mellan yttrandefrihet och artig - eller undfallande - respekt för religioner?

Och var det verkligen så att Muhammeds första svärfar måste supas under bordet för att han skulle godkänna Muhammed som äkta make till sin dotter? Många tror förresten att det inte finns så många bilder på Muhammed förutom den groteska nidbild som en svensk konstnär och några danskar skapat - få saker kan emellertid vara mer fel än så. Och visar väl med påtaglig tydlighet hur lite västvärlden vet om "de andra".Om detta, och mycket därtill, pratar vi en stund.
Klicka på bilden.Förstår att Siw Malmkvist dykt upp i teve för att få hjälp att söka sina rötter. Hon har haft släktingar som blev fångar i Ryssland efter slaget i Poltava 1709, vilket säkert är något som militarismens vänner tar för intäkt för mer pengar till försvaret. 

Om släkten i Poltava visste Siw Malmkvist ingenting när jag samtalade med henne i serien En bok, en författare. Däremot berättar hon om sin ovilja att sjunga skitmusik. Hon avslöjar en del om svensk vapenexport från Landskrona till Hitler. Och hur hon, som tidigt sjöng med svarta jazzband, ser på dagens situation, med mer eller mindre uttalad rasism.
Klicka på bilden.
13 kommentarer:

 1. "Dramat i vardagen" i Birgers läckra dagens smörgåsbord.
  Samhällsinstitut, religion och underhållningsscen betraktas
  och analyseras på ett excellent sätt.
  Med "sunt förnuft" (!) och perspektiv.
  Ta för er vetja, alla blogg-lusar!
  Tack Birger !
  Aran

  SvaraRadera
 2. ♣ En bagatell: Annie Lööf med f (källa Wikipedia).

  ♣ Gällande Muhammedteckningar, så undras hur man kan veta att de föreställer den profeten. Det existerar ju inga bildkällor.

  ♣ Siw är trevlig och superbegåvad, inte minst i språk.
  Har även lärt sig tala Mälardalssvenska.

  ♣ Svensk export av stridsvagnar till Tyska Riket? Är det sant?
  Hade vi inte sossar med i regeringen vid den tiden?


  SvaraRadera
 3. Tappra försök att få Siw att dela med sig av lite tjockare skivor.

  Hon höll sig flytande.

  Fick du veta nånting mer efter inspelningen?

  SvaraRadera
 4. Fred, nej ingenting annat än att hon nog inte är den som viker ut sig bara för att få rubriker. Sympatiskt.

  Anonym 11:04 - pinsamt, det är inte första gången heller det blev w istället för f. Slarvigt av mig, men inte illa ment. AL gör sig mer än rimligt illa själv - förstår inte hur ett moget parti som C kunde välja att utse henne till partiledare i ett parti som redan levde i djup frustration. Man borde tagit ett litet steg tillbaka istället, hitta något av rötterna. Jag var övertygad om att man skulle välja Anna-Karin Hatt, då hade man i alla fall stått på säker mark just nu.

  11:04 - och vad skulle vara konstigt om man sålde stridsvagnar under S-regim? När det gäller hur man avbildar Muhammed så följer man idealen för hur en människa ska se ut. Precis som när man avbildar Jesus. Här i Norden är han blåögd och föga svarthårig. I Kina är han avbildad med kinesiska drag.

  SvaraRadera
 5. Aran, om man vill ge Birger en komplimang ska man inte anklaga honom för sunt förnuft. :-) Har dock aldrig förstått varför och håller inte med om argumenten mot det sunda förnuftet.

  SvaraRadera
 6. Jo, men om en konstnär beskylls för att ha avbildat profeten, så kan hen ju bara säga att det inte är profeten, om hen vill undgå gräsliga följder.

  Omvänt: betraktaren kan vägra godta en konstnärs påstående att det föreställer profeten. Detta, eftersom ingen vet hur han såg ut.

  SvaraRadera
 7. Sossar, och vänstern öht, brukar anses stå för det mest antifascistiska synsättet.

  Därför är det konstigt om S var med på noterna, att Hitler skulle få köpa vapen från Sverige.

  SvaraRadera
 8. Väldigt fina intervjuer, samtalet med Siw var oerhört följsamt utan att bli mesigt.

  SvaraRadera
 9. Den som är lugn och trygg i sin religion låter andra ha sin religion i fred. Den som känner sig hotad går till attack i förhoppning om att hålla kontrollen eller återta kontrollen.

  SvaraRadera
 10. Birger, helt rätt (tyvärr) om Kristdemokraternas lustiga "halleluja" för hemkörning av sprit.

  Allvarligt talat, är det någon som står för något längre i politiken?

  SvaraRadera
 11. Stackars den kurir från Systembolaget, som kommer till en lägenhet där det står en rad stora fyllon och pockar på att få sitt paket, trots att budet vill neka dem. Storstryk torde bli följden.

  SvaraRadera
 12. Ja, Birger - ett mycket sympatiskt drag. Hade hon blivit större om hon hade virkat köttbullar i Hänt i veckan? Det tror jag inte.

  SvaraRadera
 13. Päivi Rissanen Nilssontors sep. 20, 09:57:00 em

  Jag tror att det jag tar upp har lite med det senaste Muhammed-historien att göra: Jag blev riktigt illa berörd när såg på min tågluffartur genom Europa hur aktiv polisen är i mellan-Europa, dvs Italien, Tyskland. Jag såg fem visiteringar utan motivering på två dagar på tåget. De kommer , kanske fem "biffar" med gummihandskar och tar en färgad, eller en annan icke-europeer vad gäller utseendet och går genom väskorna och kroppen. Sedan släpper de de misstänkta. Alltid unga killar.Väldigt omotiverat. Jag satt emot en ca 15- årig kinesisk pojke och poliserna gjorde tecken med varandra om honom, gick genom passagerarelistan men tog honom inte. Kanske var han adopterad sedan födelsen i Europa. Tyska polisen kommer mitt i natten och lyser med ficklampan på alla sovande för att se om de hittar några med annorlunda utseende.
  Helt vanemässigt. I Italien frågade polisen ungdomarna om de kunde italienska. Om de inte kunde gick man genom dem! Kom att tänka på GWs berättelser i sin barndomsskildring om mästerdetektiven och utseendehypotesen: tjuvar har ett visst utseende. Kanske satt jag där, en äldre finsk dam med en bomb i handväskan, vem vet. Päivi RN

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.