fredag 25 maj 2012

Vinnarna i skolan skall vara eleverna, inte aktieägarna

Miljöpartiet har ända sedan bildandet av partiet varit så drivande ett parti kan vara för att öppna upp för friskolor och likställa friskolor med kommunala skolar. Men vinstsyftande skolor var bannlyst som idé. En självklarhet. En grön grundbult. Tanken var att öppna upp för olika pedagogiska former, föräldrakooperativa skolor och idéburna skolor som håller sig inom de ramar som staten fastställer. Samtidigt var partiet noga med att balansera detta med idén om att kommunala/statligt ägda skolor skall ha goda förutsättningar för att bedriva bästa tänkbara undervisning i goda miljöer. 

En bit in på 2000-talet drev partiledningen fram en annan syn på skolfrågan. Man gick i bräschen för att stötta idén om vinstsyftande skolor. Rent groteska argument och påståenden kunde höras från språkrör och andra. Nuvarande partistyrelse drar i den retoriska bromsen en aning, men accepterar ändå vinstsyftande skolor. Kongressen kan säga helt nej. Det är lättare idag, när det är långt till ett val, att låta språkrören förlora en omröstning.

Jag tar för givet att så blir fallet om man vill värna den gröna identiteten. Men partiet har haft stor omsättning bland medlemmarna - gamla har lämnat och nya har tillkommit. Om kongressen ställer sig bakom tanken på vinstsyftande friskolor så är det en följd av den avideologisering som skedde under Peters och Marias tid som språkrör. Nytillkomna medlemmarna har gillat Peter och Marias vägval, och vi får därmed en bekräftelse på att partiet inte bara ömsat skinn utan också innehåll.
7 kommentarer:

 1. http://www.axess.se/tv/program.aspx?id=2638

  SvaraRadera
 2. Partiledningen har varit pinsamt naiva i denna fråga. Mina öron ville blunda när de hörde Wetterstrands ounderbyggda åsikter. Har själv suttit i ledningen hos ett stort privat utbildningsföretag och vet hur det kan låta (total frånvaro av intresse för utbildningsfrågor och total närvaro av vinstintresse). Undras hur tongångarna är i den ledning Valtersson nu sitter i.

  SvaraRadera
 3. Flummet vann tyvärr

  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agendalör maj 26, 06:35:00 em

  Är det något man ska kunna tjäna på pengar på stt producera för andra människor så är det sådant som mat, kläder, boende och skolgång

  Om man nu nödvändigtvis måste ha ett vinstförbud kan man väl införa pdet å mindre viktiga saker, som chips/läsk, cigaretter etc.

  SvaraRadera
 5. Päivi Rissanen Nilssonlör maj 26, 10:43:00 em

  Jag vet inte om det bara var Maria och Peter. Det vimlade redan på din tid Schlaug vinstintresserade skolentusiaster. Jag har bott i en sådan ort i 25 år fast intresset för att tjäna pengar både vad gäller vård av utvecklingsstörda och skolelever har bäddats in svamlig ideologi, i Järna. Vi har Mats Pertoft, orförande för mps Stockholms län och före detta kommunalråd i Södertälje som var en av entrepenöderna tidigt både vad gäller skola och omsorg. Har jobbat med LSS-frågor och sett hur det gått till. Bara man har viss lasyr som man målar panelen med och det luktar växtfärg så är det fritt fram att tjäna pengar. Fråga det antroposofiska sällskapet, tillika mps rötter i Järna.
  Nu har man gjort det till partiets ideologi öppet. Inget flum längre. Päivi Rissanen Nilsson

  SvaraRadera
 6. Den som tar reda på vad den antropsofiska folkrörelsen jobbar med, bland annat Tregreningen, kan få info om synsättet på begrepp som vinst, egoism, altruism.

  Stiftelseformen är inte direkt känd för kapitalism, eftersom eventuellt överskott återgår i driften. Alltså inte till någons ficka.

  Bok att rekommendera: "Nationalekonomisk kurs" av Rudolf Steiner. (Antroposofiska bokförlaget, Stockholm, 2002).

  Gt

  SvaraRadera
 7. Päivi Rissanen Nilssonmån maj 28, 09:53:00 fm

  Det är som med partiprogrammen: vision och verklighet är två olika saker. Också är det så i kapitalistiska företag att mycket av vinsten går till att utöka verksamheten, självklart. Skillnaden är att nu har vi betalt skatt för att barnen skall gå i skola eller de utvecklingsstörda skall ha boende och sysselsättning. Inte har
  vi betalt för att den antroposofiska rörelsen skall finansiera till ngt annat som till ex nu för ett hotellbygge. Bygget som kommer att tränga undan ekologiskt jordbruk. Sedan undrar jag om inte en del går till spelskulder. Anders Kumlander har ju satsat en del på pyradimspel. Han är ordförande för det antroposofiska sällskapet i Järna.Päivi

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.