fredag 11 maj 2012

Vår tids gulaschbaroner

"Man måste ha vinnarinstinkt", säger Annika F.   

     
Under de senaste tio åren har spekulation i livsmedel medfört att priserna på basmat mångdubblats på världsmarknaden. Kanske inget nytt - skrev om det första gången för fyra år sedan här - men det tycks bara vara Råd och Rön som behagar skriva om att SEB, Handelsbanken och Danske Bank bidrar till fortsättning av detta. Förr kallades de som spekulerade i andas svält för gulaschbaroner. Här till höger finns en av dem.

Kapitalismens avarter i ett nötskal på temat "pengar luktar inte" bara man slipper se hur man tjänat dem. Ska vi ha det så här?

Under råvarukrisen 2008 nådde världsmarknadspriserna på livsmedel en tidigare okänd nivå. Det var då kapitalismens marknadsförare satta ljuskäglan på etanolen för att i bakgrunden kunna fortsätta att spekulera så att miljontals människor kastades ut i fattigdom, svält och död. Pengar luktar inte om man saknar luktsinne, dess ursprung syns inte om man är blind, den uppkomna nöden hörs inte om man är döv. Dessutom drabbar det Den andre. Den där som är mindre värld. Den där som SEB, Handelsbanken och Danske Bank tänker fortsätta att spela med som insatser. Det gäller att ha vinnarinstinkt... Ska vi ha det så här?

Det är givetvis så att världsmarknadspriserna på livsmedel bestäms också av skördar, transportkostnader, befolkningstillväxt, utbud av andra livsmedel. Men spekulationen bidrar allt mer. 

- Utvecklingen har gått mot ren och skär spekulation. Resultatet har blivit prisstegringar med prisbubblor som följd, säger Olivier de Schutter som är FN:s särskilde rådgivare för rätten till mat. Spekulationen ledde till stigande livsmedelspriser under 2008 - vilket i sin tur fick allt fler att investera i värdepapper baserade på livsmedel. Det i sin tur gjorde att livsmedelspriserna steg ännu mer.

Råd och Rön skriver: "Nästan 3 miljarder kronor är investerade i livsmedel hos Handelsbanken, SEB och Nordea. Vad bankerna inte talar om är att dessa investeringar får priserna på mat att skjuta i höjden. Enligt Världsbanken och FN medverkar spekulationer i råvaror till att underblåsa prisstegringarna på baslivsmedel som vete och majs."

Under råvarukrisen 2008 nådde, som sagt, världsmarknadspriserna på livsmedel en tidigare okänd nivå. Över 100 miljoner människor kastades ut i fattigdom och svält. Efter krisen föll priserna men nådde förra året återigen dessa toppnivåer. Det tragikomiska är att bonusarna för bankernas vd:ar kan öka ju fler som dör av svält. Det är inte längre bara utbud och efterfrågan som styr världsmarknadspriserna på livsmedel. Det är girighet.

Råd och Rön: "SEB, Handelsbanken och Danske Bank fortsätter att spekulera i livsmedel. De bidrar till skyhöga priser på mat i utvecklingsländerna. Nordea stoppar nu den här typen av investeringar medan Swedbank aldrig har haft några."


Tabell banker
De svenska bankernas policy
matpriser




26 kommentarer:

  1. "INGEN SOM HELST BEGRÄNSNING FÅR SKE FÖR KAPITALETS FRIHET".
    Så dikterar EU!

    Ett system som innebär att de som inte tillhör "kapitalismens avarter" ska vara nöjda med de smulor som ramlar från den rika kvinnans eller mannens bord.

    Så kastas "miljontals människor ut i fattigdom, svält och död".

    SvaraRadera
  2. Jag skulle vilja att det någonstans - på denna blogg eller annorstädes - fanns ett utkorande av "Veckans skäms på dig-person" avseende synen på miljö och fattiga människor.

    Då kanske Annika F skulle "vinna" denna vecka.

    En som legat bra till föregående veckor är Mikael Rickfors med sin reklam för att vi ska flyga mer.

    Jag tror att dessa människor som ser sig själva som framgångsrika och beundrade personer, måste börja fatta att vi är många som tycker att de är pinsamma. Att vi tycker att de har noll koll på miljöfrågor och andra människors väl och ve.

    Kanske t o m ha en omröstning om vem som varit värst under veckan?

    Vad jag är ute efter är att vi måste påbörja en mental omställning där annat än mer pengar är viktigare än just ekonomisk framgång. Och markera detta kraftigt.

    Från stolthet till skam över sitt agerande alltså, det vore målet för ett sådant utkorande.

    Hälsningar

    Billy

    SvaraRadera
  3. Neoliberal Agendafre maj 11, 08:07:00 fm

    Inget fel på spekulation. Det gör att de som producerar varorna inte behöver ta riskerna.

    Säg att en bonde funderar på hur mycket han ska odla upp. Om han vet att han kan sälja x antal kg spannmål för y kronor om ett år så vet han att investeringen kommer löna sig.

    Spekulanten är den som köper spannmpälet för han tror han kommer kunna sälja det för mer om ett år. Han tar riskerna, tex. om priserna skulle falla pga gynnsamt väder.

    Detta är grunden bra och det driver inte upp priserna. Även spekulanten kommer behöva sälja spannmålet i slutändaán.

    SvaraRadera
  4. Inget fel på spekulation? Felet är att dom som spekulerar snart behövs i livsmedelsproduktionen själva. När dieselbrist stoppar transporterna och traktorerna, hästar endast finns på travbanorna, oxar är sånt man kan se i gamla böcker med inte i verkligheten.. ja då behövs spekulanterna som dragdjur framför plogen, radsåningsmackapären, potatisbuten osv..

    Välkommen till det postfossila samhället säger jag.

    /Tompan

    SvaraRadera
  5. Kapitalet söker sig dit det lönar sig bäst eller maximeras, precis som trädets rötter söker bästa näringen för tillväxt.
    Det är en oemotsäglig naturlag precis som tyngdlagen.
    Demokratiska system är till för att minimera skadeverkningarna av detta faktum.
    Bankerna gör sitt jobb, likaväl som LKAB, Sandvik, ABB etc.
    Analysen blir olyckligt bristfällig om man skjuter på "springpojken" eller "budbäraren".
    Demokratisk global utveckling kontra planekonomi. Valet blir enkelt !

    Fredagskramar till alla bloggfästingar från
    Katarina

    SvaraRadera
  6. Kapitalet söker sig dit det lönar sig bäst eller maximeras, precis som trädets rötter söker bästa näringen för tillväxt."

    Människans egna uppfunna lagar ska inte förväxlas med naturlagar. De står över oss. Det är alltså ingen naturlag!

    Ser personligen inga demokratiska system, däremot en väldig massa skendemokrati.

    Anonym, ja "Så dikterar EU"
    EU är vår politik sa Carl Bildt.
    Något som många verkar ha svårt för att ta till sig.
    De försöker t.ex. likt sossarna sig på, att skapa en alldeles egen politik liksom lite vid sidan om. Med tanke på hur (S) väljarstöd växer, så har folket inte förstått än att EU är vår politik. Nu kastas precis som anonym skriver miljontals människor ut i fattigdom.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  7. Men visst är hon väl lite småsöt?

    SvaraRadera
  8. Lisbeth
    Ju förr Du inser att girighet är en naturlag- dess bättre !
    Vårt demokratiska system är i ständig utveckling och blir nog aldrig "färdigt".
    Den som, liksom jag, rest runt på vårt fantastiska klot vet att värdesätta vår
    tillkämpade demokrati mer än vad du ger uttryck för.
    Kampen för sann demokrati fortsätter trots vår i allra högsta grad naturliga girighet.
    Ha en go helg syster
    Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju just därför man inte kan bygga ett samhälle på dessa egenskaper. Detta är ju i själva verket en av grundproblemen med högern. Man tror att ett samhälle byggs bäst på människans alla inneboende egenskaper och fattar inte att vissa är direkt destruktiva för skapandet av ett SAMhälle. Högerns idé om gemenskap är i förlängningen en djungel. Och det var den man klev ur en gång i tiden när SAMhällen skapades.

      Radera
  9. Katarina.
    Girighet är ingen naturlag. Girighet är en oförmåga att förstå vad enhet betyder. Girighet handlar om okunskap om att kunna sätta sig in i andra människors livssituation. Girighet är brist på visad hänsyn inför annat liv o.s.v.

    Med vänlig hälsning från Broderskapets lag!

    SvaraRadera
  10. Girighet är en effekt av ett kapitalistiskt system, absolut ingen naturlag. Får jag rekommendera Lasse Bergs Gryning över Kalahari. Människans överlevnad som art förutsatte (och förutsätter!) empatisk förmåga, samarbetsförmåga, en rättvis fördelning av resurser. Jägare/samlare levde fjärran från de system vi lever i idag. Men i och med att människan slog ner sina bopålar kring en plätt jord - och sa att den är "min" - så började eländet. Om ett par hundra år kommer vår civilisation att vara ett minne blott. Eftervärlden (om den lyckas mobilisera sig för att överleva) kommer att le i mjugg åt vår primitiva världsordning.

    SvaraRadera
  11. Anita, vår civilisation har bara börjat. Många civilisationer före vår försvann, men det gjorde de därför att man saknade kunskap. Man levde i förvetenskapliga civilisationer.

    Jag undrar hur många av oss som, om vi finge förvalta en större summa pengar, inte skulle placera dessa pengar där de ger störst avkastning. Vi kan kalla detta girighet, men var och en av oss upphör nog med det pratet fortare än kvickt om vi själva står som ägare till pengarna. Pengarna representerar ju värden, då vore det ju idiotiskt att förslösa dessa värden.
    /Bt

    SvaraRadera
  12. Katarina, då har vi olika syn på vad en naturlag är. Nej jag kommer inte att "inse att girighet är en naturlag."

    Visst finns det viss befintlig demokrati den ska vi vara rädda om. Men demokratin har stora problem. Den ger ett sken av att var bättre än vad den är, därför kallar jag den skendemokrati.

    Tycker du inte att man i demokratins namn ger uttryck för "en viss" skenhelighet?
    Dessutom vad är det som säger att vi inte hittar ett annat system än demokratin? Det finns något förnuftigt i alla system. Det kallas för idéer... Vi är skapande varelser.

    Eller vad säger du "syster"? ;):)

    Lisbeth

    SvaraRadera
  13. Neoliberal Agendafre maj 11, 02:44:00 em

    Demokratiska system är till för att minimera skadeverkningarna av detta faktum.

    Vilka skadeverkningar? Kapitalism innebär privat äganderätt och möjilghet att fritt byta egendom (varor och tjänster). Vid varje affär så tjänar båda parterna, om så inte vroe fallet så skulle inte transaktionen äga rum.

    Angående girghet. Marknadsekonomi är det system som länkar girigheten i goda banor. Du kan bara tjäna genom att betjäna. I socialistiska system däremot kan girgighet gå ut över andra då man använda tvång/våld för att komma över pengarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vem är det egentligen som skapar i ett samhälle? Om det var ägare och ledning så skulle väl allt vara frid och fröjd i tillvaron? Snarare är det väl så att ett socialistiskt system i mindre grad tillåter att man tjänar på ANDRAS arbete medan kapitalismen näst intill bygger på om motsatsen.

      Radera
  14. Birgers, som vanligt, väl balanserade och kunnigt analyserande blogginlägg, är väl bevis nog på att
    girigheten bör betraktas som en naturlag.
    Allt verkligt demokratiarbete går ut på att minimera skadorna av vår egen läggning.
    Det är motsatsen till skenhelighet och inget hokuspokus som kan avlösas av andra "teorier".
    Håll er i schack alla girigbukar!
    Katarina

    SvaraRadera
  15. Neoliberal Agendafre maj 11, 03:44:00 em

    Det är ju just därför man inte kan bygga ett samhälle på dessa egenskaper

    Det kommer alltid finnas folk som är giriga.

    Frågan är hur det ska hanteras, genom krig, plundring, korruption, politiska skrytbyggen etc. eller genom att de tillverkar varor och tjänster som andra vill ha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns ingen motsättning mellan produktion och stävjandet av girighet.

      Din kapitalism som du använder i dina exempel bygger på Adam Smiths verkliget. Ett halvt grossly samhälle med ett gryende småskaligt entreprenörskap (typ egna företagare). Då räckte det med den osynliga handen kompletterat med vördnaden inför gud och att kunna se sin näste i ögonen. Dagens kapitalism har mycket lite med det samhället att göra. Idag betyder detta att tjäna pengar på ändras slit. Du kanske ska vakna upp i stället?

      Radera
    2. Grossly? Jag trodde jag skrev "feodalt", men man får väl tacka tfn som vanligt :)

      Radera
  16. Oorganisk tillväxt och Jordflykt, i strid mot Jordens lagar.

    Många har inget VAL I UM bärandets, Kollapsens och Omställningens tid, vid Civilisationens slut.

    Ska vi passivt förhålla oss till detta eller...
    våga Se vad som hänt och händer med Jorden...
    och vad som hänt och händer inne i oss, Själva...
    På universiteten finns det ämnen och karriärvägar...
    MEN HELHETEN OCH FRAMTIDEN DÅ...?
    KULTURER på Klotets villkor, är det förbjudet`?

    En obehaglig fråga är,
    vi som överlever gör det genom att ha ihjäl,
    Kulturer som levat på Klotets villkor och som (skulle ha kunnat vara)
    kan bli en inspirationskälla, för dem som vill göra framtiden möjlig? För närvarande är vi delar i samma Helighet.
    Satan hette han förr, därefter hette hon Kaos.
    Nu föreslår jag att Vi kallar oss för Kapten Konkurs.

    Vi bara anpassar oss till det ekonomiskt och politiskt möjliga,
    Hur ska Vi då kunna hjälpa att vår hemplanet går över styr?
    Speciellt som vägen var utstakad långt före det att Vi var födda!

    anita, Du är allt för optimistisk!
    Om ett per hundra är det ingen som minns våra galenskaper.
    Men kanske, finns det några grottmålningar, kvar från vår tid!

    Ska den globala galenskapen ersättas medan tid är,
    så måste Vi göra det Själva!

    SvaraRadera
  17. Hej Birger
    Gillar din blogg, MEN, då jag ser flera kommentatorer gång efter annan, exempelvis Katarina, ifrågasätta/missförstå din/vår kritik av tillväxten och rådande system, så tror jag att du med fördel i dina inlägg måste bli än mer grundläggande.
    Vi är många här som till fullo förstår och håller med om vad du skriver om att vi t.ex. måste gå från tillväxt till utveckling o.s.v., men detta med att vi förstår beror ju inte på att vi är smartare utan snarare på att vi har en mer likartad analys & syntes av världen, problembilden, bakomliggande drivkrafterna, det nuvarande ekonomiska systemets utformning, lagar, regler och institutioner, människosyn o.s.v. som vi delar med varandra.

    Medans exempelvis Katarina m.fl. framförallt inte tycks ha samma syn på/förståelse av nuvarande ekonomiska systemets inbyggda fel och brister rent konkret, och därav fortsatt vurmar för tillväxt inklusive fortsatt tror att det är planekonomi som är ditt alternativ (och då har man ju, som sagt, ej "förstått" vad du här skriver).

    Så jag tror bestämt att du/man måste lägga mer- och upprepat fokus på just grundproblematiken - utifrån att du/vi alla här har syftet att beskriva orsaksproblematiken i nuet och de alternativa stegen att ta...

    Med all välmening - Trevlig helg
    /Tom

    SvaraRadera
  18. Hej Tom
    Har läst ditt inlägg, tre gånger!

    SvaraRadera
  19. Fredagsmys: Överkonsumerar du fritid?

    http://cornucopia.cornubot.se/2012/05/fredagsmys-overkonsumerar-du-fritid.html

    SvaraRadera
  20. Det finns en samband mellan
    Kapten Konkurs och Klotförstånd
    och en medvetandeshöjning och en takt i utvecklingen som människor kan trivas med och ta ansvar för.
    Den som orkar och vill och kan får gärna dramatisera och utveckla Orden.

    Kulturer på Klotets villkor över hela Jorden önskar jag.
    Jag tror nämligen att vetenskapen och kommersialismen har bedövat oss till den milda grad att Vi ännu inte kan se Jorden som en helhet.
    Om Vi gör det så kanske Vi kan skapa Kulturer på Klotets villkor.
    Men då krävs det att Vi mentalt övervinner Kärnvapenmakterna och driften att tänka med Underlivet!

    SvaraRadera
  21. Kolla in den här videon som förklarar matspekulationen!

    http://www.youtube.com/watch?v=rpM9XxJ-vo4

    Mvh
    Erik

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.