fredag 6 april 2012

Löfven gör en Wetterstrandare - får jag be om största möjliga tystnad

Stefan Löfven har bestämt sig för att göra en Wetterstrandare. Det vill säga inte säga just någonting. På det blir man populär och uppskattad. Och partiets opinionssiffror skjuter i höjden.

Löfvens strategi har varit att hushålla med framträdanden, verka bestämd utan att säga just någonting. Hålla inne med all spontanitet. Maria Wetterstrand blev Miljöpartiets genom tiderna populäraste språkrör genom just den strategin. Är det någon som vet vilka frågor MP drev i senaste valet? Nej, tänkte just det. Strategin var att säga så lite som möjligt. Man levde ju gott på ett populärt, till synes trevligt och schysst språkrör och ett partinamn som kändes trendigt för de eko-chicka på Södermalm i Stockholm. Ju mindre partiet tyckte, ju bättre gick det. Alla ville ha en Maria i sina partier. MP fick rekordsiffror i valet.  Fortsättning finns i den här krönikan.

19 kommentarer:

 1. Tack för denna höjdare, Birger! Bland det bästa jag läst. Ska mejla alla bekanta och tipsa om dagens text (sedan du kollat rubriken.

  SvaraRadera
 2. Fixat... Tack för påpekandet...

  SvaraRadera
 3. Väldigt rolig krönika. Kul att få börja den långa fredagen med att småskratta, en effekt som texter sällan har.

  Även elakt, absolut, men ändå inte för elakt.

  Det där med att lägga räls till Ullared skulle kunna bli ett stående uttryck för att fånga in hur radikal svensk miljöpolitik är.

  "Era förslag är lika miljövänliga som att föreslå tåg till Ullared som ett sätt att förbättra miljön."

  SvaraRadera
 4. -Detta visar att vi fått ut vår politik de senaste månaderna, säger partisekreterare Carin Jämtin (S), till Expressen.

  SvaraRadera
 5. *
  Jorden sade:

  År det omöjligt, eller försent att
  skapa kulturer på mina villkor?

  Brevbärare

  Roland*

  SvaraRadera
 6. Klockrent!! Och Fridolin blir rälsminister.

  SvaraRadera
 7. Håller med.

  På samma tema;
  http://ericsecher.blogspot.se/2012/04/en-bild-sager-mer.html

  Eric

  SvaraRadera
 8. Mitt i prick Birger! Önskar bara att du levererade dina sanningar i egenskap av språkrör istället, men håller gärna till godo med din blogg.

  SvaraRadera
 9. Jag VILL INTE, VILL INTE, VILL INTE att du ska ha rätt.

  Ändå har du det - ut i minsta lilla kommatecken. Suveränt fångat!

  Mitt i all bedrövelse blir det en höjdpunkt i tillvaron att läsa dina betraktelser.

  Till alla som inte läst hela krönikan: GÖR DET!

  SvaraRadera
 10. Kommer också att tänka på Margot Wallström; hon har knappast levererat i paritet med sin popularitet.

  SvaraRadera
 11. och jag som under hela min barndom förbannade att de rivit upp rälsen till Ullared redan innan jag föddes vilket gjorde att jag i hela min tonårstid fick åka moped 2 mil på en nerlagd järnvägssträcka...

  Med tanke på den karavan av bilar som fullastade färdas på 153:an från Ullared förbi min hembygd hade miljön åtminstone de senaste 40 åren av Gekås existens vunnit en hel del på om just den rälsen hade fått vara kvar...

  obs. inget försvar av verksamheten i Ullared som sådan!

  /Anso

  SvaraRadera
 12. Den enda politiker som levererar är Jonas Sjöstedt (V). Men till vilken nytta inför det sovande folket?

  Birger slår huvudet på spiken. Knäppa kapsyler i en burk är för den stora massan viktigt och fantastiskt. Det höjer verkligen medvetenheten *L*

  Att EU dikterar villkoren i Sverige, att Sverige säljs ut till företag i andra länder, att gynna en politik som innebär att Sverige som kollektiv slås sönder; spelar ingen roll bara vi har en massa nöjen som stimulerar känslorna samt att vi har en politik som ger hundra kronor mer i egna pånboken.

  SvaraRadera
 13. Att lägga räls till Ullared: en intressant tanke. En bra arbetsskapande åtgärd, tycker snart en och annan lokalpolitiker.

  SvaraRadera
 14. Alla här håller vördsamt med dig, jag vet hur det känns, he, he. Och när det gäller de chicka på Södermalm har du så rätt att man blir bedövad (jag trodde rentav det var mina ord). Men är du intresserad av lite kritik, brukar alltid få igång livsandarna.

  "Medborgarna i kungariket Sverige tycks uppskatta att man får ägna sig åt Melodifestivalen i fred. Och istället för tjatter om politiska visioner få se på teve hur man kan tjäna några hundra tusen på att under en minut knäppa kapsyler ner i en skål."

  Låter lite gnälligt. Finns inget som säger att det måste vara så. det HAR haft effekt, för Löfven, inte hur länge som helst, det vet alla. För Wetterstrand? Ja, ingen är mer förvånad än undertecknad. Kanske beror på att hon charmade journalistkåren, som ju bor på det chicka Södermalm. DET tricket går nog inte att göra om. Jag hade nog önskat lite mer av denna kritik lite tidigare, alltså specifikt mot Wetterstrand, journalisterna gjorde inte sitt jobb, det vet vi ju alla.

  "Partier, och politiker, som lägger sig vinn om att driva ideologiska hjärtefrågor tackas med kalla handen. Politiken blir visionslös. Tystnad premieras."

  tror jag inte, gnäll. Men pressen är återigen ett stort problem. Nu gnäller jag på pressen, men kan inte låta bli. Tror de är en bov i dramat, mer än väljarkåren. har du fel visioner blir du obarmhärtigt sablad. Läser precis Göran Greiders bok om Palme, han säger exakt samma sak, fast mycket mer litterärt än undertecknad självklart.

  "Jag tror att många skulle förvånas om de visste hur Maria steg för steg anammade idéer från det nyliberala tankegodset och hur hon aktade sig noga för att driva djupgröna frågor som skulle kunna verka störande."

  Hmmm...verkar hårt, även för en boren Wetterstrand "ogillare" som jag. Men hon visade en urvattnad inkompetens, snarare än nyliberala tendenser. Men du säger detta NU Birger, inte ett ord när hon fortfarande var språkrör.

  "Till slut får vi en regering där moderater och socialdemokrater gemensamt ”tar ansvar för Sverige i en turbulent tid” i kampen för något så infantilt som att skapa så mycket arbete som möjligt"

  Ja det går ju åt det hållet, men till slut säger nog väljarna ifrån.

  SvaraRadera
 15. Så här säger Greider om socialdemokraternas idémässiga kris i boken ”Olof Palme”

  ”I grund och botten är det heller inte bristen på idéer som som utgör den samtida vänstern elände, det är bristen på sociala sammanhang där folk kan dryfta eller på ett eller annat sätt realisera dem eller fundera över hur de skall förverkligas. Vänsterns och arbetarrörelsernas grundläggande problem idag är i första hand inte ideologiskt, det är organisatoriskt”

  SvaraRadera
 16. Päivi Rissanen Ntis apr. 10, 11:33:00 fm

  En sen kommentar som vanligt från mig. Jag blir mer och mer besviken Birger S! Varför kasta skit åt höger och åt vänster och på sina egna på det här sättet? Vad tjänar du på det och framför allt. vad tjänar framtiden på det? Maria W är en högermp. Sedan vad folk tycker i Södermalm och hur de vill finna sin livsstil ,precis som mpare i Järna där jag har bott i25 år är folkrörelser på gräsrotsnivåer som man bör respektera.
  Det sägs att det här är en privat blogg och till och med grats. Dock har du ett tydligt politiskt syfte som börjar kristallisera sig som allt mer "kommunistisk". Börja leverera själv lite tankar om hur du vill ha framtiden! Jag tror fortfarande på att socialdemokraterna är svaret för framtiden men de borde ta till det gröna och dör är väl mp som borde vara motorn. Inte det här gnället och skitkanstandet.
  Sedan verkar det ju ra folket. Väldigt internetaktigt att ironisera och våga vara taskiga rent allmänt bakom en anonymitet. Men du kan väl bättre än så här!
  Päivi

  SvaraRadera
 17. Päivi: Har man skrivit någon och några tusen läser och ingen blir förbaskad har man inte sagt mycket...:-) Det är trevligt att du läser bloggen, trots att du ofta är så besviken. Tack.

  SvaraRadera
 18. Tala är silver, Löfven är guld

  http://bit.ly/Io5exc

  SvaraRadera
 19. Päivi Rissanen Nons apr. 11, 10:17:00 em

  Glömde säga i min illa stavad kommentar: akta dig för dem som smickrar dig! Socialdemokraterna håller på att arbeta fram ett nytt program där till och med jag har fått säga min mening. Tids nog kommer det. Det är kanske därför som Löven väntar, på den demokratiska processen. Börja leverera Birger lite framtidsvisioner och praktiska hur man skall lösa samhällsproblem. Detta högstadieaktiga svängandet med orden och elakheterna sänker dig, Päivi .

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.