Tuesday, 14 February 2012

Scen 3: Löfven vill prata kärnkraft

Första scenen januari 2012: Omedelbart när Stefan Löfven blev utsedd till partiordförande i Socialdemokraterna anpassade partiet sig till den "rätta" uppfattningen i frågan om Europakten. Den avgående partiledare Juholt hade tidigare låst partiet vid ett nej.

Andra scenen februari 2012. Stefan Löfven väljer att stänga tanken om förbud mot vinstsyftande bolag inom äldrevården efter det att den avgående ordföranden öppnat upp för just förbud. Den borgerliga regeringens tillskyndare gläds. Sverige kan fortsätta att vara ett ekonomistiskt föregångsland... Till glädje för vem? 

Scen 3, februari 2012: 
Så är då socialdemokraterna med sin nya ledare på väg att förhandla om kärnkraften med regeringen. Det absoluta nejet till nya reaktorer förbyttes till ett tomt bord vid vilket man, enligt den gamle Metall-ordföranden, bör börja med att diskutera hur mycket el Sverige behöver i framtiden. Det vill säga den fråga som upptagit den svenska energidebatten ett antal decennier... 
En gång i tiden hävdade en av Stefan Löfvens  företrädare på posten som socialdemokratisk partiordförande att det var en moralisk fråga att följa beslutet i folkomröstningen, och att allt annat var moraliskt otänkbart. Sic! Nu är de borgerliga ledarsidorna glada och SvD meddelar att ingen borgerlig väljare behöver oroa sig för Löfven eftersom han står dem nära. 

Steg efter steg närmar sig Löfven den borgerliga regeringen genom att sudda ut de skillnader som det socialdemokratiska partiet alldeles nyss påstod sig stå för. Med Löfven vid rodret behöver inte Reinfeldt sina små stökiga borgerliga stödtrupper i regeringen som gör utspel både hitan och ditan -  det går säkert bättre att bilda regering med en redig karl som Stefan Löfven som inte bjäffsar om vare sig strålning eller vapenexport eller jämställdhetspotter...  Och givetvis hugger några direkt - ett lysande exempel på att genom ytterligare osäkerhet fördröja investeringar i nästa utvecklingssteg när det gäller flödande energi. Tur att det finns andra länder som ligger i fronten.

Föreställningen fortsätter.

9 comments:

 1. Spekulationerna om en regeringskoalition mellan S och M är bara i sin linda, men lär tillta under den återstående mandatperioden. Efter nästa val lär koalitionen inte komma som en överraskning för någon.

  ReplyDelete
 2. Det Nynya Arbetarepartiet tar form.

  ReplyDelete
 3. Kärnkraften kan liknas vid "kosttillskott" vid kroppsbyggnad.
  Bekvämt, rent och oerhört effektivt medel att bygga stort.
  Användningen är i båda fallen tvärt emot naturen med ruggiga biverkningar.
  Intelligenta, företagsamma och empatiska varelser som planerar vår framtid borde
  samspela med naturlagarna på ett mera livsbejakande sätt.
  Hur mycket tragisk överbevisning måste till innan man slutar med "kosttillskotten".
  Avstå från kol, olja och kärnkraft så erhålls en naturligt slank, frisk och uthållig samhällskropp
  med liknande standard på dess människovarelser, både till kropp och själ.
  mvh/BertEdvin

  ReplyDelete
 4. Framgent kommer Miljöpartiet och Vänsterpartiet att få svara för all riksdagsopposition, kanske biträdda av Sverigedemokraterna i någon fråga. Ökenvandringarnas tid är snart inne.

  ReplyDelete
 5. Nya och Gamla Arbetarpartiet finner varandra i ny Saltsjöbadsanda och allt känns tryggt. Vad tog den "tredje kraften" vägen?

  ReplyDelete
 6. Det behöver inte ha varit en samfälld aktion, men nog påminde det om en sådan i fallet Juholt.

  Detta därför att samtliga medier var så följsamma. SVT:s och TV4:s kommentatorer tog fram stora yxan.
  Antagligen följde hela dagspressen med. Inget fick hindra kärnkraften. Inget fick hindra deltagandet i €-rouletten.

  Löfven var som skräddarsydd för det lägret.

  En tröst är ändå att det går dåligt för Centern. Glansen från partiets "prat-robot" har avtagit.

  Så ett tack till BertEdvin för den slående liknelsen!

  Gt

  ReplyDelete
 7. "En gång i tiden hävdade en av Stefan Löfvens företrädare på posten som socialdemokratisk partiordförande att det var en moralisk fråga att följa beslutet i folkomröstningen, och att allt annat var moraliskt otänkbart".

  Det betyder att man inte ska starta fler kärnkraftverk. Däremot är det inget som hindrar att man diskuterar hur mycket el Sverige behöver.

  E.

  ReplyDelete
 8. Hur mycket el Sverige behöver hänger väl samman med vad vi tycker.

  Om en majoritet anser att det småskaliga lågenergisamhället är stabilare än motsatsen, då behövs ingen kärnkraft.

  ReplyDelete
 9. Efter tsunamin ...

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/forsta-tsunamispillrorna-nar-usas-kust

  Och alla de fem stora öar av skräp i världens alla hav...

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.