Wednesday, 11 January 2012

Prat med Lena Andersson

Ikväll 19.00 samtalar jag med Lena Andersson om Gud, religion, livet och lite annat smått och gott i Kunskapskanalen. Utgångspunkt är hennes bok Förnuft och högmod

Lena är en av de hårdaste och mest konsekventa religionsförnekarna i Sverige. I ett Sommarprogram för några år sedan påpekade hon att bilden av Jesus i Bibeln är ganska otrevlig - det blev våldsamma reaktioner. Skulle Lena  våga kritisera islam och Muhammed på samma sätt som hon kritiserar kristendomen och Jesus? Varför menar hon med att Jesus generar sina beundrare? Förresten: är det inte rationellt att vara irrationell genom att tro på gudar och liv efter detta? Gör det inte livet lättare?  Är Lena själv rädd för döden?

Självfallet måste jag också fråga lite närmare om hur hon ser på de intellektuella och deras inställning till yttrandefriheten - om  jag förstått det rätt anser hon att det finns ett icke så litet mått av feghet.
Kunskapskanalen onsdag 19.00, repris midnatt samt torsdag 09.00.

26 comments:

 1. Idag är det nog onsdag. Kl 09.00 sa du.

  ReplyDelete
 2. Kan vi inte få slippa begreppet "gud" nu när vi passerat år 2000? Det känns mossigt och helt fel. Vi behöver tro på oss själva i stället. För att bygga det gröna samhället exempelvis.

  ReplyDelete
 3. Den kristne Guden är det fint att ge sig på, men Allah är TABU.

  ReplyDelete
 4. Den kristna Guden står pall oavsett hur mycket folk ger sig på Henom.

  ReplyDelete
 5. Gud är ett praktiskt och miljövänligt litet ord som sparar mycket bläck. Men många föredrar långa energikrävande namn som t.ex. Den univerella designern.

  En ateist är inte med automatik materialist. Men alla maerialister är ateister.

  Ja, Rosa, Kristus står pall.

  Innan vi blev människor hade vi en gruppsjäl som alla andra djur. I och med att den "navelsträngen" klipptes av blev vi hänvisade till egen tro på en högre makt.

  Detta prat gillar inte ateisterna, ty de menar att människan är störst. Aja baja för att påstå att det finns något som är större än människan. Därför ger vi oss rätt att ändra naturen. Vi är ju gudar!

  ReplyDelete
 6. Lyssnade på hennes vinterprogram .. tycker hon går bort sig.
  Sommarprogrammet från 2005, det beramade, är en utmaning.
  Skall bli spännande att höra ert samtal.
  Eric

  ReplyDelete
 7. I kväll blev hon en osäker och spröd företrädare för "avförtrollningen". Tyckte nästan lite synd om henne.

  Eric

  ReplyDelete
 8. Återigen en lysande intervju Birger!
  Lena

  ReplyDelete
 9. Har hört hennes sommartal och kunde bara hålla med. Minns inte längre exakt vad som sas, var ju ett tag sedan men av främst 2 anledningar så ser jag mig som anti-teist.

  1. Jesus säger att bara genom honom kan man nå Gud. Enligt detta system så utesluts de allra flesta människorna. En allsmäktig god Gud bör ju vara bättre på att dela med sig denna viktiga kunskap.

  2. Jesus helar de sjuka, vilket är bra, men varför inte denna sjukvård till alla? Att inte ge denna sjukvård till alla innebär att man tillåter lidande vilket knappast passar ihop med bilden av en god gud. För att backa ytterligare, varför skapa dessa problem från början ens?

  ReplyDelete
 10. Ja det finns många skäll till varför problemen är här men ett är att människorna har valt dem och och vill ha kvar dem. Exempel så frågar jesus innan han helar den lamme manen "vill du bli frisk?" och jag kan tänka mig att en del svarar nej på den frågan...Det var ett val där dömd till ligga i solen vid ett bad hella dagen eller ta ansvar för dina handligar. Först när manen sa ja som han sa "ta din bår och gå"

  ReplyDelete
 11. @ Rosa
  Ingen frågade mig on jag vill ha huvudvärk, den bara fanns där, eller snarare kommer lite då och då.
  Vem var det som beställde jordbävningar och annat elände?

  På tal om ansvar, så kommer man ju undan med vad som helst bara man har ånger.

  En 3e punkt är att vi skulle på något sätt vara skyldiga för vad Adam och Eva hade för sig, helt uppåt taket. Tänk om dagens tyskar fortfarande skulle anses ansvariga för brotten som skedde under andra världskriget.

  Conversation with Yahweh
  http://www.youtube.com/watch?v=QecUUnLNSiY

  ReplyDelete
 12. Nej men din livstil kanse gör att du får huvudvärk...Jag vet inte vem som beställde jordbävnigar etc men min Gud är inte nån som sköter allt och alla som marionetter utan är det min Gud kärlekens gud som dömer, för Gud inte hade dömt så betyder det att våra handligar inte spelar nån roll. ? Om det inte finns nån Gud som dömer kan vi våldta, miljöskövla, skvallra, ljuga etc hur mycket som helst för då spelar ju våra handligar ingen roll. Jag skulle inte kalla en nån kärleksfull som accepterar detta utan jag skulle kalla den likgilltigt. jag skulle med glädje se mer kärleksfull aggrisivitet i samhället.

  Och är det inte äkta ånger det absolut värsta man kan gå igenom? Jag hade heller gjort några riter etc istället för att gå igenom äkta ånger. Egot blir nermalt till grus av äkta ånger...Och vill inte du att våldtäcktsmän,skvallertanter,personer som baktalar andra, etc ska ångra sig OCH ändra sig?

  ReplyDelete
 13. Tack för kommentarer.
  Eric: Säga vad man vill, men det är både uppfriskande och roligt med de som verkligen låter tanken löpa konsekvent hela vägen. Jag vet att många blev sura på t ex Laszlo Gönci - den radikale miljöpartisten med allt hår och allt skägg - men jag gillade honom väldigt när jag var språkrör eftersom han drev en konsekvent linje och hade tänkt igenom sina värderingar ordentligt. Det är givande med sådana, även om de ofta är "besvärliga" och "jobbiga" och tar mycket tid i anspråk. Tror att Lena skulle vara en lika stor tillgång i ett politiskt parti, hon skulle höja kvalitén på alla partiers interna debatter om hon hade engagerat sig. Samtal med henne kräver att man verkligen skärper tanken. Kanon i en tid när sladdret blivit upphöjt till norm.

  Rosa: Kul att du är inne på bloggen.

  ReplyDelete
 14. "Nej men din livstil kanse gör att du får huvudvärk..."
  Varför ens göra det till ett val? Jag tog bland de minst jobbiga som finns, om man vill så kan man lägga till lite andra saker:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_natural_disasters_by_death_toll
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_epidemics
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cancer_types
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_genetic_disorders

  "Jag vet inte vem som beställde jordbävnigar etc men min Gud är inte nån som sköter allt och alla som marionetter utan är det min Gud kärlekens gud som dömer"
  Om han har skapat allt så måste han vara källan, det går inte förneka. Jag skulle säga att om han finns så deltar vi ett experiment, vi är labråttor. Nej, värre, vi kan bli brutalt fördömda och plågade för all evighet om inte väljer rätt tro, vilket rent mateamatiskt innebär att de allra flesta inte gör oavsett religionen.

  ", för Gud inte hade dömt så betyder det att våra handligar inte spelar nån roll. ?"
  Be om förlåtelse och du kommer undan med vad som helst. Vem som helst kan ju efter vad som helst bli frälst. Det viktiga är ju vad man tror på och inte vad man gör. Enligt detta tänkande så hamnar Isaac Asimov i helvetet medans Hitler kan räddas.

  "Om det inte finns nån Gud som dömer kan vi våldta, miljöskövla, skvallra, ljuga etc hur mycket som helst för då spelar ju våra handligar ingen roll."
  Hur mycket har religion hjälpt att stoppa dessa? Inte alls, och just att förstöra miljön att använda den till vad som helst är precis vad många kristna gör, vi är ju de dominarande. Kvinnor har gjorts till andra grads personer just genom att religionen ger denna rättighet.

  "Jag skulle inte kalla en nån kärleksfull som accepterar detta utan jag skulle kalla den likgilltigt. jag skulle med glädje se mer kärleksfull aggrisivitet i samhället."
  Om Gud finns så är han likgiltig. Massakren i Rwanda, två världskrig, utrotningen, miljontals som svälter ihjäl. Gud stoppar inget av det, vi får att göra med precis samma problem med eller utan Gud, men med religionens hjälp så delas folk upp i grupper där deras heliga böcker lär dem att hata varandra. Det är religionen som gör att kvinnan har det dåligt ställt i mellanöstern och precis samma sak gjorde men i den kristna delen av världen, det är först när religionen började tappa sin monopol på sanningen som saker började förbättras.

  "Och är det inte äkta ånger det absolut värsta man kan gå igenom? Jag hade heller gjort några riter etc istället för att gå igenom äkta ånger. Egot blir nermalt till grus av äkta ånger...Och vill inte du att våldtäcktsmän,skvallertanter,personer som baktalar andra, etc ska ångra sig OCH ändra sig?"

  Religion krävs inte för ånger. Det krävs inte för varken sympati eller empati. Varför är det så vanligt att religiösa tror sig ha ensamrätt för dessa saker.

  ReplyDelete
 15. Hmm Den Gud du kritiserar är inte den kristna Guden utan mer Alla. Ja, Gud esligt min tro vallde att skapa världen men han gav oss även fri vilja, han lämnade över världen till oss.Vi ska sköta den, och vi gör det inte så så bra...men GUD använder oss, även dig till att ställa världen till rätta, inte peka med sitt finger. OCh den religösa världen är lika skadad den, merparten känns som de är där bara för maktens skull. De de som som Jesus kommmer sända bort fast de har utfört under i hans namn..

  Jag är kritisk till många av de traditioner som uppstått genom religonen, spercelt som dessa inte har grund i ursprungliga texterna. Tex.Enligt texterna så har kvinnor samma ställnig som män Varför var det kvinnor som först fick se Jesus som uppstånden? enligt texterna så kommer de som har makt och kunskap också att dömas hårdare...

  Enligt muslimsk tro så har det alldrig varit nåt syndafall,utan henom vill att världen ska se ut så här.

  ReplyDelete
 16. Och nja, de troende "kommer få sin lön" som de står. Deras handlingar kommer också bli utmätta. Kolla in Stefan swärds bok "efter detta".

  Om Gud verkligen hade bestämma utan oss människor så hade henom slängt den här lerklumpen för länge sen och börjat om från början.Men bryr han sig för mycket och det finns ju ändå lite gott i världen....

  ReplyDelete
 17. PS http://amosmagasin.se/blog/2012/01/13/punkfarsan-predikar-om-jesus/ Jag älskar den t.o.m innan jag har hört den. :D

  ReplyDelete
 18. "Om Gud verkligen hade bestämma utan oss människor så hade henom slängt den här lerklumpen för länge sen och börjat om från början."
  Han har ju gett sin åsikt, det han skapade var bra. Han har dock försökt sig på några omstarter, han dränkte ju världen. Efter det så har han lovat att behärska sig själv, och han gav oss regnbågen som ett tecken på det.

  "Ja, Gud esligt min tro vallde att skapa världen men han gav oss även fri vilja, han lämnade över världen till oss.Vi ska sköta den, och vi gör det inte så så bra...men GUD använder oss, även dig till att ställa världen till rätta, inte peka med sitt finger"

  Vänta lite, han vill att vi ska sköta den och ändå lägger sig i.
  Om man vill ställa världen till rätta, varför lätt han personer som Hitler, Stalin, Mao, diverse imperialister sprida död och elända världen runt? Om man använder sig av Burkes klassiska citat "All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing." så klarar sig väl inte Gud detta speciellt bra?
  Jag kan bara komma fram till samma konklusion som Einstein:
  "I see only with deep regret that God punishes so many of His children for their numerous stupidities, for which only He Himself can be held responsible; in my opinion, only His nonexistence could excuse Him."

  Vad gäller fri vilja så har man inte något val, för store bror insisterar att du ska ha den. Fast egentligen så ger han inte enligt kristendomen så mycket val. Du kan ju tro vad du vill, men om du tror på fel saker så väntar ju bestraffning. Så man måste lyda, man har inte mycket val.
  Som ett tydligt exempel på avsaknad av fri viljan så brukar jag skriva så här:
  I'll be killed against my will, and God doesn't even have the courtesy to ask. Jag har ingenting till att säga om jag ska leva vidare, hur snabbt jag ska åldras, min genetik och eventuella sjukdomar det för mig sig etc. Och man kan lägga till precis som Hitchens säger, att han är en tankeläsare, och han kan läsa av detta även i sömnen. Detta är knappast frihet för vad händer om jag går till fel gud för mina svar? Gud är enligt kristendomen en svartsjuk Gud inte sant?

  Sedan när det kommer till kvinnan, det stämmer inte. Kan kvinnor bli påvar eller ens präster inom katolicismen? Nej, varför det? De tar sin inspiration från självaste bibeln där det påpekas att kvinnor ska vara tysta i kyrkan och lära sig på detta sätt. Kvinnan ska vara underdånig till mannen.

  Samma hittar vi i koranen, kvinnan har halva värdet, och den kopierar mycket från både gamla och nya testamentet men hämtar även inspiration från andra källor. Att koranens gud tycker att världen ska se ut så här gör knappast honom god heller.

  En god gud som inte vill att folk ska lida borde åtminstone städa upp bland genetiken så att människans skulle slippa spendera biljoner med timmar på sjukvård i arbetstimmar och triljoner med dollar i investerade pengar.
  Det är omöjligt att konkludera att denna gud är god.

  "Hmm Den Gud du kritiserar är inte den kristna Guden" Det är mest han, för det är mest denne gud som jag känner igen. Synden t.ex. får vi på oss för att han inte blev nöjd med det han själv skapade. Vems är då felet att han inte blev nöjd. Källan själv, han själv.

  Christianity is immoral:
  http://www.youtube.com/watch?v=CYaQpRZJl18

  ReplyDelete
 19. Ok vi har olika åsikter Anonym men det är intressant att diskutera ändå. 95 % av all jag kännner är atister,så jag van vid att andra tycker som mig. Jag tror och hoppas att Gud tar hänsyn till kunskapsnivå. Det talas om i GT om den rättfärdiga hednigen, som har lagen inskrivet i hjärtat. Judarna skulle dömas hårdare för de hade fått lagen skrivet på sten. Kanse jag ligger mer pyrt till än vad de gör...

  Att kvinnan har lika hög ställnig som manen bygger jag på: att maria magdelane var den första som vittnade om jesus, kvinnan vid brunnen, kvinnan med blödnigarna etc.

  Henom kanse tillåter det. Det finns Ryssar som fortfande tycker Stalin är det bästa som hänt landet, Hitler var hyllad av många i tyskland som dess frälsare så hur hade de regerat ifall Gud tog bort honom 1938?

  Intressant http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/nar-livet-branns-behover-man-tillhorighet (men jag retar mig på jorden platt argumenet för ingen har trott jorden är platt, däremot att solen snurra kring oss)

  ReplyDelete
 20. Föresten har du läst Lasse Bergs "Skymningssång över kalihari". Det kan vara den övergången fårn jägare samlare till jordbruk som kan ha upphov till myten om syndafallet, för när vi var jägare så hade vi det rätt bra....

  Alla texter och tro måste tolkas. Det först på 1700, 18ootalet som som bokstavstroende börjar dyka upp. Kan läsa mer om det i Karen Armstrongs intresanta bok http://www.bok.nu/book.php?bookid=663185

  ReplyDelete
 21. "Henom kanse tillåter det. Det finns Ryssar som fortfande tycker Stalin är det bästa som hänt landet, Hitler var hyllad av många i tyskland som dess frälsare så hur hade de regerat ifall Gud tog bort honom 1938? "

  Gud som allvetare borde ju veta vad som kommer att hända, mycket är ju förutspått precis som den slutgiltiga striden mellan gott och ont.

  Vad gäller just kunskap så är det inte något som jag kopplar ihop med religiös tro. Galileo borde räcka som namn utan att ge massa andra exempel..fast om man ger några från bibeln så bestraffas A+E för att de ville ha kunskap, likaså så bestraffades folket som byggte babelns torn.

  Kvinnor:
  "Wives, submit to your husbands, as is fitting in the Lord."

  (Deuteronomy 22:28-29 NLT)
  If a man is caught in the act of raping a young woman who is not engaged, he must pay fifty pieces of silver to her father. Then he must marry the young woman because he violated her, and he will never be allowed to divorce her.

  When a man sells his daughter as a slave, she will not be freed at the end of six years as the men are. If she does not please the man who bought her, he may allow her to be bought back again. But he is not allowed to sell her to foreigners, since he is the one who broke the contract with her. And if the slave girl's owner arranges for her to marry his son, he may no longer treat her as a slave girl, but he must treat her as his daughter. If he himself marries her and then takes another wife, he may not reduce her food or clothing or fail to sleep with her as his wife. If he fails in any of these three ways, she may leave as a free woman without making any payment. (Exodus 21:7-11 NLT)

  For the man is not of the woman; but the woman of the man. Neither was the man created for the woman; but the woman for the man.
  -Paul [I Corinthians 11:8-9]

  Let your women keep silence in the churches: for it is not permitted unto them to speak; but they are commanded to be under obedience, as also saith the law. And if they will learn any thing, let them ask their husbands at home: for it is a shame for women to speak in the church.
  -Paul [I Corinthians 14:34-35]

  The natural and proper timidity and delicacy which belongs to the female sex evidently unfits it for many of the occupations of civil life....The paramount destiny and mission of women are to fulfill the noble and benign office of wife and mother. This is the law of the Creator.
  -Supreme Court, 1873, upholding an Illinois law which prohibited women from becoming attorneys

  Nej, när vi var jägare så hade vi inte det så bra :)
  Steven Pinker: A brief history of violence
  http://www.youtube.com/watch?v=ramBFRt1Uzk
  Dödligheten förr i tiden var högre än den har varit på senaste tiden t o m 1900-talet med starke män som utförde folkmord.

  Bokstavstroende har funnit länge, mycket dogmatisk läsning av religion, ofta med blodspillan som resultat. Religionen hade ju monopol på sanningen, eller i vissa fall delad med diverse kungar men kyrkan hade enormt mycket till att säga till om. Hur gick det t.ex. för Thomas Aikenhead?

  Jo, t o m idag så finns det folk som tror jorden är platt. Flat earth society finns t.ex.

  ReplyDelete
 22. Om du läser hennes bok så märker du att historien över att det alltid funnits flera tolikningar av texterna. Armstrong tar upp att Toran är bara halva guds ord, restan av orden kom genom disktionen mellan de som lyssande på ordet.

  Har du läst domaböckerna där Gud hoppas han barn inte behöver tro på honom, bara de följer lagarna. Jag vet vad som står i biblen jag har läst hela rakt igenom 2ggr. ställer inte upp på allt... den måste tolkas genom diskutioner.

  Det finns många kända kända kristna vetenskapsmän, senast i raden är väll http://www.libris.se/evolutionens-gud.html Och ja jag tror på evultionen också...

  Läs även Lasse bergs bok, den är riktigt bra.http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/lasse-berg-skymningssang-i-kalahari-hur-manniskan-bytte-tillvaro
  Det är i alla fall så första Mosebok förklarar människans eländiga livslott. Men enligt författaren Lasse Bergs nya bok stämmer det också till nästan punkt och pricka med vetenskapens nuvarande ståndpunkt: efter forntidens paradis kom historiens helvete.

  vad intressant du är att diskutera med,intressanta länkar. Inte för att jag håller med det var intressanta ändå.

  Nej det lärde jag mig på gymnasiet. Ingen forskare har trott jorden är platt, det är faktoid http://sv.wikipedia.org/wiki/Platt_jord

  ReplyDelete
 23. Min tolkning om Babels torn handlar del om Högmod, typ som myten om Ikaros, och dels om sociala klyftor. Blir det för stor skillnad på de där upp och de där nere förstår de inte varandra

  ReplyDelete
 24. Jag vet att det finns olika tolkningar, vilket i mina ögon gör att gud är inte särkild bra på det här med kommunikation. Det är ju så viktigt att få det rätt, och det har olika kristna grupper visat flertal ggr genom att ta död på varandra.

  Att det finns kristna vetenskapsmän gör inte saker sanna, och jag undrar ofta hur de får ihop två syn på världen som så mycket skiljer sig åt. Det är en jonglering för sinnet som jag helst av slipper. Och hur Berg lyckas med det måste vara en enorm bedrift.

  Ta det här t.ex.

  "Har forskarna rätt är vi alltså skapta för ett minimum av arbete och ett fredligt liv i små, ständigt samtalande flockar. Vår nedärvda moral får oss att gilla empati, vänlighet och ömsesidig hjälp och ogilla förtryck, ojämlikhet och hierarkier. Sådant som chefer och dominant ledarskap svär helt mot vår natur.

  I vårt innersta är vi kort sagt hippier som helst vill vara på evig strandsemester, och det känns ju helt rätt på något sätt."
  Som länken med Pinker visar så är vi knappast bara snälla, långt fler personer dog till följd av våld från en grupp till en annan än senare tiden. Att enbart vara snäll fungerar inte när man slåss om knäpphändiga resurser. Och Milgram studierna ger stöd till att människan ganska enkelt börjar ta order från de dominante, de med makt. Så överlever ju även barnen, när vi säger till denne att det finns troll i skogen. Vi använder här rädsla för att se till att barnen är försiktiga och vi har evolutionära anledningar till det. Att föda ett barn tar enormt mycket energi och man har inte råd att slösa bort den på avlidna barn. Och barnen lyder förstås, de vill heller inte ta chansen att ha fel.

  "Människorna i det afrikanska paradiset levde lika länge och var lika långa som vi i dag, skelettfynden är ofördärvade och bär inga spår av våld. "
  Helt felaktigt. Nej, det är inte värt för mig att läsa en bok som blandar fiktion med verklighet, de går inte ihop helt enkelt.

  "Men även i det är han en befriande motvikt till alla de sociobiologer och evolutionsforskare som så länge och ihärdigt försökt göra människan till slav under våldsamma och själviska gener."
  Det här stämmer inte heller. Många baserar sin syn på genetiken på Dawkins bok den självständiga genen, men många läste inte boken som Dawkins många gånger sagt. Det finns evolutionära fördelar med altruism:
  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/05/27/AR2007052701056.html

  Vi kan enkelt observera det hos många djur också, på youtube t.ex. så kan man se hur man skyddar sina egna i videon "battle at kruger". Och inte behöver de en bibel för det.

  Menade förstås inte bara forskare. Modern vetenskap med experiment är inte särkilt nytt.

  Högmoden finns hos Gud, inte hos människan. En del religiösa säger till mig att bestraffningen kom till för att vi ville närma oss gud, men det ville han förstås inte...

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.