tisdag 3 januari 2012

Lars Ohly, Vänsterpartiet och kapitalismens kreativitet...

När jag ändå är inne på det här med partiledare - påbörjade igår en trilogi på temat Den gode, Den onde och Den fule i BT - så finns det förstås skäl att fundera över Vänsterpartiet som om några dagar skall avveckla Lars Ohly. Var han en dålig partiledare?

Nej, det var han verkligen inte. Ett politiskt parti är nämligen mer än det som synes vara inför det som brukar kallas väljare. Ett parti är också en organisation som skall hålla ihop. Gudrun Schyman var en enpersonsprojektil som var lika förödande för partiet internt som explosivt i positiv mening för partiet externt. Partiet höll på att sprängas. Vägval vänster bildades, flammade upp och brann ner till en liten askhög inom loppet av löjligt kort tid.

Under denna tid ägnade sig framför allt Miljöpartiets ledning åt att sarga V så mycket man kunde, trots att man i en rad frågor stod på samma sida som Vänstern - på den tiden hade MP-ledningen ännu inte lyckats att helt begrava den ideologiska partilinjen om sänkt arbetstid och kritik av vinstsyftade bolag inom vård och skola - genom att dels underblåsa ryktet att Lars Ohly grät när Berlinmuren föll, dels utnyttja det tämligen lealösa gäng som bildat Vägval vänster.

Lars Ohlys uppdrag blev att ena partiet, hålla ihop det som fanns kvar. En i det läget, som jag såg det, nästan hopplös uppgift. Han lyckades. Han var uppenbarligen rätt person för V i det läget man befann sig. Genom att hålla fast vid ett antal hårt angripna principer agerar V nu som enda riksdagsparti med full trovärdighet i debatten om riskkapitalbolag och bolagiserad vinstsyftade vård.

MP hade kunnat befinna sig i samma trovärdiga läge, utan att behöva belastas med vare sig historiskt ok eller invävda i begreppet socialism. Men i sin iver att "modernisera" politiken flöt man med i den högervåg som förvandlat mitten till ett område där tidigare bara moderaterna befunnit sig. MP saknar därmed - tyvärr - trovärdighet i frågor som rör vård, skola och omsorg: friskolor var något MP tidigare slogs för med tanken att småskaligt ägda kooperativ och pedagogiskt motiverade skolor skulle få blomstra, inte att kommunala skolor skulle övertas av anonymiserade vinstsyftade bolag på den globaliserade marknaden. MP har mycket att bevisa innan man blir trovärdiga igen. Så länge man tror att "modernitet" är detsamma som att lyfta fingret och känna varifrån det blåser saknar man styrsel i sin egen politik.

Hur som helst: Lars Ohly var den ledarfigur som Vänsterpartiet behövde. Nu är Jonas Sjöstedt den som partiet behöver för att gå vidare från den plattform som Ohlys ledarskap gjutit. Än mer intressant är emellertid att marknadsekonomin behöver ett växande Vänsterparti. Kapitalismen är nämligen alltför kreativ för sitt eget bästa, vilket vi sett åtskilliga bevis för de senaste åren. Utan motmakt, som håller den i skinnet, förtär den sig själv i ett enda stort crescendo av girighet och avsaknad av både etik och empati. Socialdemokraterna var de som öppnade alla dörrar för det vi nu ser - de dörrarna kunde den borgerliga regeringen smidigt vandra rakt igenom utan motstånd.

För övrigt uppfattar jag - trots fåneriet att inte sitta i samma sminkloge som Jimmie Åkesson - Lars Ohly som den mest demokratiska partiledare jag stött på under alla år. Faktiskt. Hade S och MP lyssnat mer på honom hade de rödgröna dessutom inte gjort misstaget att hälla in någon sorts gemensam, uddlös och kvalmig politik i en enda strut inför valet. Den struten blev nämligen en dumstrut som gjorde att de rödgröna inte fick bilda regering.

Tillägg 120104: Här skriver Sjöstedt och Andersson om vad V bör ägna sig åt.  En stor del av innehållet borde för länge sedan skrivits av Miljöpartiets företrädare. Det gäller såväl synen på arbetstidsförkortning som insikten om att konsumtionssamhället driver på klimatförändringarna. Där MP är på väg att bli ett harmlöst maktsökarparti utan profil, kanske det blir V som blir också riksdagens gröna motmakt. I så fall: Tablå för MP som idéparti.

27 kommentarer:

  1. Intressant att du finner V trovärdigt och att du tycker att Ohly är den mest demokratiske partiledaren. Med den analysen ställer du allt på huvudet och avslöjar dessutom att miljöpartiets kritiker hade rätt: de gröna är gröna utanpå men röda inuti. Ditt inlägg i dag är nog ditt mest obegåvade och skrämmande hittills.

    SvaraRadera
  2. Som snarare röd- än blåblodig, och grön för övrigt, kan jag inte annat än hålla med Birger. När många inom V nu alltmer börjar intressera sig för kooperativa demokratiska lösningar och miljöfrågor skulle kanske ett mycket intressant samarbete kunna bli möjligt med MP om det partiet kunde återta sin fulla trovärdighet i miljöfrågor genom att bl.a. gräva upp och, i idéutbyte med V, vidareutveckla "den ideologiska partilinjen om sänkt arbetstid och kritik av vinstsyftade bolag inom vård och skola" – en verklig utmaning för socialdemokratin.

    SvaraRadera
  3. Dagens text, Birger, är bland det bästa du har skrivit på denna blogg, och det säger inte lite.
    Tack!

    Gt

    SvaraRadera
  4. Tack för ett rakryggad och trovärdig kortbeskrivning av politikens vindlande framfart! Sant att de rödgröna föll på en uddlös och feg framtoning!

    SvaraRadera
  5. På tal om färger i politiken. Grönt står väl framför allt för ett hållbart, förnyelsebart, uttag av resurser (med absorberbara utsläpp) ur naturen och rött för en optimal, någotsånär jämn, fördelning av dessa resurser så att alla människor kan leva ett gott liv.
    Eftersom 'den osynliga handen', som står för en from (blå) förhoppning om lyckomaximering genom vild konkurrens, inte visat sig pålitlig, behövs kanske snarare ett socialt (rött, demokratiskt) fördelningssystem tillsammans med ett liberalt (men grönt, dvs demokratiskt, kooperativt) produktionssystem.

    SvaraRadera
  6. Hoppas förresten att socialdemokratin, som i likhet med all gammal vänster har en tendens att blanda ihop produktionssystem och fördelningssystem med varandra, kan börja separera fram lite rött och grönt ur det grå.

    SvaraRadera
  7. Bo V Herlin träffar rätt tycker...

    ...Gt

    SvaraRadera
  8. Varför krama diktaturkramarna?

    SvaraRadera
  9. Martin: jag vet inte vilken erfarenhet du har av hur Ohly sköter sitt uppdrag som partiordförande, men mitt intryck är helt klart att han faktiskt sköter det på ett demokratiskt sätt, vilket även gäller sättet att hantera samarbete. Jag tar mig friheten att kunna påpeka detta, trots att jag inte är socialist.

    Som försvarare av en mer fungerande marknad, som kan gå under beteckningen blandekonomi eller realekonomi - där priset tar hänsyn även till de externa effekterna i form av miljöpåverkan och där staten ges rätten att besluta om rimliga spelregler - anser jag att en politisk sfär där alla springer åt samma håll genom vurm för en närmast anarkistisk och ansvarslöst anonymiserad blå marknadsekonomi utgör ett demokratiskt problem. Torbjörn Fälldin var på sin tid - för att återknyta till den krönika jag skrev häromdagen om honom - motståndare till all form av maktkoncentration, oavsett om den var statlig eller privatbolagiserad.

    Anonym 12:28: Även som icke-vänsterpartist bör man väl ändå inse att det V står för idag är långt ifrån diktaturkramande. Hur kom det sig, om vi nu skall prata diktatur, att den borgerliga regeringen kramade Libyendiktaturen för bara något år sedan? Eller hur det fina folket, för att slippa kreti och pleti, gjorde dåtidens diktatur på Maldiverna till sin raraste tillflyktsort? Varför skälla på vänsterfolk som åkte på semester till Cuba och knipa tyst om högerfolk - och Sahlin - som åkte på semester till Maldiverna?

    SvaraRadera
  10. Lysande analys på bloggen idag igen!
    Lena

    SvaraRadera
  11. Diktaturkramande är ju annars rätt trendigt idag. Jag menar Maggie Thatcher är ju idol för många av dagens svenska politiker. Bland annat centerpartiets ledare. Och det är ju samma Thatcher som beskrev Nelson Mandela som "en terrorist" och småmös med Pinochet.

    SvaraRadera
  12. Mycket bra inlägg idag, Birger. Och när det gäller detta med vinstdrivande företag inom vård, skola och omsorg så är jag helt enig med dig. Det var inte anonyma aktiebolag som menades, när de gröna pratade om mångfald i den offentliga sektorn. Det var föräldrakooperativ, personalkooperativ och andra "decentraliserade" varianter det var tal om då. Och för mig räcker inte argumentet att "det viktiga är inte bolagsformen eller vinsterna, utan att verksamheten sköts på ett bra sätt". Dels ska inte våra gemensamma pengar gå till privatpersoner, dels ska eventuella vinster inom de här områdena återinvesteras i verksamheten, så att den kan förbättras. Vill man inte det kan man starta bolag i någon annan bransch, där vinst och enbart vinst räknas.

    Med de nya stora bolagen, utan någon lokal anknytning alls, får man ju bara en NY sorts centralisering, men utan det lokala engagemang som t.ex. ett föräldrakooperativ ger.

    Och så apropå det där med diktaturkramare och vart man reser på sin semester. Allt beror ju på HUR man semestrar, faktiskt enligt mig mycket mer än VAR. Jag har vänner på Kuba. Det gör inte mig till kommunist. Jag har vänner i USA som sympatiserar med teapartyrörelsen. Det gör inte mig till teapartyfreak. Jag har vänner i Tyskland som är ytterst mörkblå. Jag är lika grön för det. Jag har vänner i Sverige som är varghatare. Jag är lika mycket vargkramare för det. Visst är det ENKLARE att bara umgås med folk som tycker lika om allt, men det är också möjligt att knyta de mest oväntade vänskapsband, utan att någon behöver ändra sina grundvärderingar för det. Och jag tror på meningsutbyte och kommunikation.

    SvaraRadera
  13. Att MP hittar tillbaka till sina grundvärderingar vad det gäller vinster i välfärden ser jag rätt så optimistiskt på. Det märktes inte minst på debatterna på förra kongressen, eller t.ex. här:

    http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2011/12/14/s-mp-sager-nej-uttag-av-vinster

    /Sanna

    SvaraRadera
  14. Birger,

    Gillar, som vanligt ..

    "För övrigt uppfattar jag - trots fåneriet att inte sitta i samma sminkloge som Jimmie Åkesson - Lars Ohly som den mest demokratiska partiledare jag stött på under alla år."
    Vad menas med "mest demokratisk" ?

    Kerstin,

    Gillar verkligen sista stycket i ditt inlägg. Precis så !

    SvaraRadera
  15. Märklig blogg idag, Birger. Försöker du göra kommunisterna rumsrena? Och är det sedan sverigedemokraternas tur? Eller nazisternas? Huh! Försök hålla rent.

    SvaraRadera
  16. Jaså du Birger, du kan (underförstått) tänka dig sitta i samma sminkloge som Åkesson du? Och var du inte en av de första att hälsa på samme man, då ni befann er i SVT-huset?

    Detta kan nog tyda på en sjukdom, som kanske bör behandlas. I gamla Sovjet kunde den som satte sig emot systemet bli betraktad som sjuk och därför intagen för vård. Ingen dum idé, va?

    Sedan bör någon föreslå definitionen på begreppet diktatur. All lagstiftning är väl diktatur, eftersom 51 procent av befolkningen kan diktera 49 procent. Den som gynnas av diktaturen lär inte uppleva den som annat än frihet, t.ex. frihet från kapitalism. Medan förhållandet givetvis blir det motsatta för den som är kapitalistkramare.

    SvaraRadera
  17. Kan baras instämma i lovsången! Mycket bra sammanfattning av sakernas tillstånd! Så befriande det är att läsa dina klokord, speciellt som jag nyss har varit inne bland sossebloggarna! Där FINNS massor av kloka människor, absolut, men dessvärre är det bestående intrycket att det råder ett kaos utan like. Det är fullt krig nu. Tyvärr, eftersom sossarna behövs om vi ska få ett regimskifte 2014. Även inom (S) är det en stor grupp - precis som inom (MP) - som tror att "modernisering" är detsamma som att spela på moderaternas planhalva.

    Anita

    SvaraRadera
  18. Så fyndigt att beskriva ett pacifist-parti med just våldsamma metaforer. :-) Din språkliga konstnärlighet är fullkomligt omöjlig att läsa sig mätt på. Vilken gudagåva.
    AK

    SvaraRadera
  19. Neoliberal Agendaons jan. 04, 06:30:00 fm

    " inte att kommunala skolor skulle övertas av anonymiserade vinstsyftade bolag på den globaliserade marknaden. "

    Om det är föräldrarnas val så har jag svårt att se vad som skulle vara fel med det? Är kooperativ bättre så kan föräödrana välja det.

    " Kapitalismen är nämligen alltför kreativ för sitt eget bästa, vilket vi sett åtskilliga bevis för de senaste åren. Utan motmakt, som håller den i skinnet, förtär den sig själv i ett enda stort crescendo av girighet och avsaknad av både etik och empati."

    Tror jag inte det minsta på. Det vi har sett de senaste åren i form av finans- och eurokris har inget med kapitalism att göra. Det är socialismens kris med planekonomiskt styrda räntor och statligs utgifter som löpt amok.

    På en fri marknad så skulle räntorna sättas av utbud- och efterfrågan. Om många lånar så går räntorna upp och kyler av ekonomin. Och företag som har med utgifter än intäkter går snabbt i konkurs.

    SvaraRadera
  20. Jonas Sjöstedt kommenterar inlägget här: http://jonassjostedt.se/?p=4326

    SvaraRadera
  21. Birger, jag har alltid tyckt att du ar en av vara allra klokaste politiker. Aterigen bekraftar du det omdomet. Jag tror att vi ar manga valjare som ligger nanstans i granslandet mellan v och mp, gillar saker hos bagge partierna och kanse har nagot problem med enskildheter hos de bada. Men medan v stadigt rort sig at ratt hall under senare ar sa vandrar mp bara inat nan slags luddigt definierad politisk mitt dar alla skillnader slatas ut. Formodligen kravs det ett starkare vansterparti som kan utmana mps ledarskikt for att det rodgrona alternativet i svensk politik ska kunna lyfta infor nasta val och inte bli en upprepning av 2010s gaspning. Jag hyser inget storre fortroende for vad en allians dominerad av Fridolin och Juholt kan astadkomma tyvarr.

    SvaraRadera
  22. Melonen.

    Bra sagt. Här är en som instämmer.

    Gt

    SvaraRadera
  23. Mycket bra summerat.

    MvH Hemimamma

    SvaraRadera
  24. Och precis när jag suttit här och suckat över vinstdrivande friskolor m.m. så läer jag på Åsa Romsons blogg, där hon bl.a. kritiserar just dessa storskaliga, vinstdrivande företag ... Tack Åsa, nu känns det bättre igen. :)

    SvaraRadera
  25. Mycket välnyanserat av Schlaug !

    Min drömregering skulle bestå av MP+V.

    Varför är Schlaug den enda som vågar säga att vi kanske bör anpassa oss till en ekonomi med 0-tillväxt och däri behålla vår livskvalitet ? - alla andra som vågar säga detta i vår värld som faktiskt har ändliga resurser kallas för kommunister och marknadsfientliga. Synd.

    SvaraRadera
  26. Tillägget daterat 120112 visar att BS är före sin tid. Hellre det än att vara efter sin tid.

    Hänvisningen leder till Sjöstedt & Anderssons debattartikel, som är en strålande uppvisning i klokt partiledarskap.

    SvaraRadera
  27. Att Ohly vägrade sitta i samma sminkloge som Åkesson är en följd av V:s åsikt att SD är ett rasistiskt parti.

    Begreppet rasism är i detta fall en politisk bedömning. Den som anser att SD inte är rasistiskt kan ju ha fog för att finna Ohlys reaktion löjlig.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.