Thursday, 22 December 2011

Och diktatorn fick alldeles egen svensk vapensköld och fick titel Ridddare...

På bilden har ni den hyllade kommunistiske diktatorn  Nicolae Ceauşescu. 

Denne man hyllades och ärades av den borgerliga regeringen 1980 - något givetvis den moderata partisekreteraren inte har en aning om - genom att tilldelas den Kungliga Serafimerorden. Det finaste den svenska regeringen kan dela ut.

Vilka var det då som i borgerlighetens namn utdelade denna hyllning? Utrikesminister och vice statsminister Ola Ullsten (FP) bör väl mest äras för detta klavertramp. Försvarsminister Eric Krönmark (M) och  statsminister Torbjörn Fälldin (C) bör också nämnas som goda kålsupare.

Hade den folkpartistiske budgetministern Mundebo lagt in sittt liberala veto hade kanske hyllningen stoppats. Eller om kommunikationsminister Ulf Adlesohn (M) levt upp till sin retorik om demokratins värden... Eller ekonomiminister Gösta Bohman inte lagt sig för det svenska näringslivets lust att få göra affärer med en av Europas värsta diktatorer.  Staten och kapitalet i skön förening, precis som när man på 70-talet hand i hand ville hylla Kim Il Sung...

Vad innebär det att få Serafimerorden? Jo, förutom att klockorna skall klämta i Riddarholmskyrkan under en timme då innehavaren - kallad riddare om det är en man och ledamot om det är en kvinna - begravs skall hyllningen bestå i att man får en egen vapensköld som skall hängas upp i just Riddarholmskyrkan efter det att objektet för hyllningen avlidit. Således: När ni går förbi Riddarholmskyrkan, eller hör dess klang, minns borgerlighetens diskreta och illustra charm... Den är visserligen mer sofistikerad än vänsterns, men knappast mindre belastad med hyckleri, frasmakeri och demokratisk anskrämlighet. 

Den svenska borgerlighetens hyckleri kan verkligen  pigga upp eftersom dess självbild är minst sagt förljugen och historielös. Annie Lööw leder det parti som är det enda riksdagsparti som haft rasism inskrivit i sitt program, Björklund leder ett parti vars utrikesminister delat ut hyllningar till en kommunistisk diktator, Reinfeldt leder ett parti som motsatt sig det mesta av det som vi förknippar med demokrati och som helt fräckt i sitt partiprogram i sovetisk anda försöker skriva om historien.

Varje gång jag går förbi Riddarholmskyrkan tänker jag på att där skall sitta en evig hyllning från borgerligheten till en av de vedervärdigaste figurerna i europeisk efterkrigstid. Det är bra att bli påmind om verkligheten när det borgerliga etablissemangen - i sann narcissistisk anda - beskriver sig själva och sin historia. De värderingar som blottläggs så fort man får makt är i mångt och mycket otrevliga under paraplyet av fraser om frihet, rättvisa och delaktighet.

Jag är glad över att kunna konstatera att jag aldrig känt tillhörighet till vare sig högern (inkluderande de så kallade liberaler som inte förmår skilja på frihet för fysiska personer och juridiska personer) eller vänstern med sin fäbless för att springa i skock. Hur ett grönt parti överhuvudtaget kan komma på tanken att  lansera sig som "mittenparti" till dessa suspekta - och historiskt djupt belastade - politiska linjer ter sig totalt absurt.

7 comments:

 1. Jonas Sjöstedts kunnighet och sympatiska framtoning skrämmer naturligtvis de andra partiernas ledare, särskild dem vilka tror sig hysa tänkbara väljarflyktingar till Vänsterpartiet.

  Därför gäller det nu för motståndarna att ladda upp med argument, ägnade att sänka denna stjärna.

  Vad vore då lämpligare än att påminna om Vänsterpartiets rötter?

  De allra äldsta rötterna har V dock gemensamt med S, i det att båda är kläckta ur Marxismen. V:s tidiga föregångare var enligt en källa det Socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU), som bröt med sitt moderparti (SAP) och bildade eget.

  Det är troligt att Sjöstedt är påläst och kan påminna sina belackare om ett och annat som både S och C (Då Bondeförbundet) stod för på 1930-talet.

  Bra Birger att du belyser detta med Serafimerorden. Även Tredje Riket sägs ha mottagit någon svensk statlig present, eller hur var det då, när Hitler fyllde jämnt?

  Gt

  ReplyDelete
 2. Hur ser/når man enklast en officiell förteckning över de som dekorerats med Serafimerorden? Vilken har du utgått ifrån? Symtomatiskt och förstående nog har inte kungahuset sådan länk. På den förteckning jag sett (som jag inte vet om den är komplett/korrekt) återfinns även Mubarak, sultanen på Brunei m.fl. Förfärligt. //Petra

  ReplyDelete
 3. Bra med påminnelser fån förr. Fördelen med nya och oprövade kort är att de inte har någon historia men bakomen nyfödd kanske det dyker upp en despot så småningom och Jesus lyckades ju undkomma annars hade vi inte kunna fira jul i år heller!

  ReplyDelete
 4. Bra att någon ser verkligheten om politiker

  / Realist

  ReplyDelete
 5. Gt: Du har en poäng där!(Menar du att Serafimerorden utmärkelse tilldelats Hitler?)

  Vad finns det att säga om historien annat än att de få röda trådarna lätt sammanfätas till en mytologisk sanning. Kanske att upplysningstankarna, beskrivna av professor Sven-Erik Liedman, kan uppdelas i hårda (naturvetenskap, teknik och ekonomi) och mjuka (demokrati, befrielse och jämlikhet) är svåra att förena då det första med nödvändighet inte föder det andra. Det första är det kvantitativa och det andra är det kvalitativa. Det känns som det kvantitativa har segrat - jag är åtminstone misnöjd med det kvalitativa.

  /Jocke

  ReplyDelete
 6. Jocke.

  Det var med viss osäkerhet som detta nämndes. Minns dock att läraren i folkskolan berättade om ett föremål, kanske statyett, som någon svensk höjdare skulle ha överlämnat till Führern. Dignitären var visst en svensk prins.

  Men dylika artigheter är inte ovanliga mellan länder som upprätthåller fredliga förbindelser, oavsett statsskick.

  Att t.ex. prins Gustav Adolfs bröllopskortege med sin brud prinsessan Sybylla i Coburg skedde med nazisymboler som inramning, betyder inte att Sveriges ledning med automatik skulle hysa sympati för den regimen.

  Mer finns att läsa på Wikipedia.

  Gt

  ReplyDelete
 7. Här är en bra länk om vilka som betlada Hitler plus lite annat smått och gott som säer ljuset på de som ligger bakom mycket elände. God Jul Birger och andra. EW.

  http://www.mariosousa.se/VembetaladeochbevapnadeHitler.html

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.