Friday, 2 December 2011

Dokumentation av naturen innan klimatförändringarna

Ikväll 19.00 samtalar jag med Henrik Ekman i Kunskapskanalen om vad som är Sveriges "sanna natur". Det är nämligen så hans nya bok heter. 

Förutom Henrik Ekmans text består boken av massor med bilder tagna av Sveriges främsta naturfotografer. Ett kraftfullt dokument inför de förändringar som det upphettade klimatet kommer att leda till. Så här såg det ut innan tvågradersmålet spräcktes...

När man talar om Sveriges natur är det oundvikligt att diskutera skogar och älvar - och på vilket sätt de är utsatta för hot. Henrik Ekman skriver att vattenkraftens vänner vädrar morgonluft, vill bygga ut fler älvar och försöker lura den urbana människan med slagord som att man "bara lånar vattnet en stund". Visste du förresten att Evert Taube skrev till regeringen och hotade med att lämna landet om man tog "den sista älven"?

Hur kommer skogen att se ut om femtio år? Vad är skog? Vet den urbana människan det? Tror man möjligen att skog är detsamma som träd?

Boken är fylld med bilder från Sveriges bästa naturfotografer. Men hur sann är egentligen bilden som naturfotograferna ger? Hur mycket fejkas det? Hur kommer det sig att det nästan bara är män som är naturfotografer? Och vad är målet: att dokumentera verkligheten eller att underhålla?

PS! När jag, som mycket ung, bodde i Stockholm var kattugglan i Vasaparken - vi bodde mitt emot parken - det mest djuriska jag såg. Kanske var det med den som naturintresset startade för min del... Idag intar djur städerna. I Berlin finns 7000 vildsvin! Och 2000 rävrevir! Hur håller dom sig undan för människorna? Den frågan måste jag ta upp med Henrik...


SVT Kunskapskanalen fredag 19.00. Repris vid midnatt samt lördag morgon 09.00.

1 comment:

  1. Mycket bra samtal med Henrik Ekman.

    Skog finns inte längre. Ja det finns små plättar med gamla träd & orörd natur. Men det är så små förhållande till den skog som är förstörd. Det bildar inte en sammanhängande enhet för att kunna kallas skog. Nej, snarare är det som Henrik Ekman uttryckte det. Där skogsbruk bedrivs kan det inte kallas skog. Det är plantage.

    / Realist

    ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.