lördag 27 augusti 2011

Maria Wetterstrand lämnar riksdagen

Medan riksmedierna berättar att Mikaela Valtersson lämnar sitt uppdrag i riksdagen så kan jag berätta att Maria Wetterstrand också kommer att göra det. I mitten av september ämnar hon bli en "fristående politisk debattör", meddelar hon till sin gamla lokaltidning. Ordvalet är lite roligt. Tyder på vidare vyer än jag haft som tjurskalligt envisats med att kalla mig - och verkligen känna mig som - en fri grön debattör.

Maria meddelar också att hon inte avser att göra comeback och svarar följande på frågan om om visste vad hon gjorde när hon accepterade uppdraget som språkrör: "Nej! Det är inte ett sådant uppdrag som man tackar ja till om man faktiskt vet vd man ger in in på". Tja, visserligen har det blivit värre med åren - åtminstone kan jag tänka mig det - men nog fanns det en fördel i att komma tillbaka efter några år, man slapp göra de värsta tabbarna, hade med sig en massa erfarenhet i bagaget och kunde undvika att bli ställd inför frågor man inte tänkt igenom.

Maria berättar också att det var Peter Eriksson som var den drivande bakom det intima rödgröna samarbetet inför valet, men hävdat att hon stod bakom idén ända från början. Som jag lärde känna Maria så tror jag dock att hon inte var speciellt glad åt Peters agerande i det läget. Men, å andra sidan, vad vet jag...

Eftersom Gustav Fridolin meddelat att han skall vara pappaledig ganska länge innebär det att kanske inget av partiets  givna mediestjärnor sitter i riksdagen den närmaste tiden.

I fredags var jag på ett seminarium på Engelbergs Bruk - det kommer att sändas i Axess TV och finnas på nätet - och kan redan nu berätta att jag alls inte var ensam om att hävda att MP fullständigt tappat sin opinionsbildande roll som idéparti och istället blivit ett maktparti med röstmaximering som mål - och som därmed inte förstått att makt innebär att att få med sig människor, och därmed också det politiska systemet, på sin egen världsbild. Och det var ett tungt startfält på seminariet - inte bara sådana som oss som tagits fram ur vaxkabinettet utan även livs levande dagsaktuella politiker...

Sent inlagt: Här berättar Maria om hur hon ser på Mikaelas utspel om samarbete med moderaterna. Visst är det så att sossarna mycket väl kan återgå till sitt gamla jag som klassiskt betongparti som är lika långt stående från MP som moderaterna är idag. Det gäller att ha klart för sig att grön ideologi såväl är det mest radikala som finns, men också det mest konservativa.  r berättar hon att hon - klokat nog - valt bort erbjudanden om chef- och ordförandejobb. Att hoppa på det direkt vore förödande - risken att som fri debattör som inte tänker på framtida karriär är att erbjudanden om sådant försvinner.

21 kommentarer:

 1. Din analys är korrekt och väldigt självklar då alla organisationer som har makt eller kan få i framtiden kommer att dra till sig maktgalna människor som flugor till koskit och så även MP som numera är ett röstmaximerande parti ihop med de andra 7 i riksdagen.

  SvaraRadera
 2. Äntligen, Mikaela...

  Kommer inte ifrån känslan att Wetterstrand hade kommit betydligt mer till sin rätt både för egen del och för partiets, utan maktlystna Valtersson och Eriksson vid sin sida.

  SvaraRadera
 3. Lyssnade på Maria i Sommar och där berättade hon varför hon gick med i MP en gång i tiden. Min tanke då var att det är ett helt annat MP nu. Har hon varit med och skapat detta "nya" MP eller har hon helt enkelt inte orkat stå emot de som i första hand ville ha större makt. Ska bli intressant att se vad hon säger som "fristående politisk debattör"
  Hon kanske till och med allierar sig med Birger :)

  SvaraRadera
 4. "Naturskyddsföreningen konstaterade i sin partigranskning inför valet att miljöarbetet numera för första gången går bakåt. Detta som en direkt följd av den borgerliga regeringens politik.

  Borde ett miljöparti i detta läge stryka de som saboterar miljön och äventyrar hela vår framtid medhårs? Nej, självklart inte. När vi har en regering som är den sämsta någonsin för miljön krävs en aktiv opposition för miljön och klimatet." http://jensholm.se/2011/08/27/mp-sviker-miljon/

  Ska jag behöva rösta på vänsterpartiet i nästa val...
  /Fd miljöpartist

  SvaraRadera
 5. Damerna lämnar riksdagsbänken, men den viktiga frågan är om dom kommer att lämna riksdagens avlöningslista?
  Sannolikt inte. I det fallet agerar alla lika OAVSETT parti!

  SvaraRadera
 6. Naturligtvis är det enklare att förbruka vad som redan finns, i stället för att uppfinna och tillämpa kretslopp.
  I kraftmätningen mellan tanklös förbrukning och kretslopp, är just nu den tanklösa förbrukningen totalt överlägsen, men motståndaren - det vill säga förnuftet och ansvaret - har åtminstone trätt fram på arenan.

  SvaraRadera
 7. Bli inte förvånad, om Wetterstrand blir landshövding.

  Bli inte förvånad om Valtersson går med i M och blir Reinfeldts gröna lockfågel.

  Frågan uppstår, huruvida de båda såg MP som en lämplig spårvagn att hoppa på för att åka en bit, och sedan chansa på snofsigare fordon.

  M kommer kanske att på lämpligt sätt tacka för hjälpen med att måla om MP.

  Gt

  SvaraRadera
 8. Just nu är det nog så att (s) under Håkan Juholt är på väg tillbaka till betongpolitiken. Redan under valrörelsen låg (s) lågt med miljöfrågorna. Och för övrigt också med feminism och multikulturalism.

  Så mp gör klokt att söka samarbete med de nya moderaterna. Det finns otroligt många miljömedvetna borgerliga människor som inte kunnat rösta på mp pga det rödgröna samarbetet. Mp gör ett stort misstag när man låter gamla föreställningar om moderater vara vägledande. Samma misstag som (s). De mindre allianspartierna är faktiskt mer "höger" än de nya moderaterna.

  SvaraRadera
 9. Moderaternas politik är fortfarande, trots tillägget 'de nya', fruktansvärd, mot människor, mot miljön, mot allt framtida liv. Om miljöpartiet skulle samarbeta med moderaterna tror jag de är på farlig mark, jag har många vänner och bekanta som skulle bli fruktansvärt besvikna.

  SvaraRadera
 10. M-ledaren har tydligen en plan: Först suga upp LO-fältet. När dessa röda nu är slukade, går han över till den gröna väljarskaran. Därvid behöver han en vette. Vem vore då lämpligare än Valtersson?

  Men innan dess går hon antagligen i karantän, för att på nyåret dyka upp hos M.

  SvaraRadera
 11. Anonym lö aug 27, 04:53:00 em:

  Var inte så säker på det. Gustav Fridolin avstod. Men visst, han är ett undantag.

  SvaraRadera
 12. Hej Birger och andra kritiska röster.

  Om ni stod inför ett val mellan att:
  1) kompromissa med röda eller blå och direkt få igenom vissa viktiga gröna beslut för att sedan hoppas på att skapa förståelse och få med fler och fler.
  (låt oss kallade detta foot-in-the-door alternativer)
  ELLER
  2) inte kompromissa med någon och därmed INTE få igenom NÅGOT grönt beslut men hoppas på att vid ett senare tillfälle få igenom alla sina gröna beslut utan kompromiss
  (murbräcke-alternativet)

  Vad skulle ni välja?
  Finns det aldrig risk att man själv kan ha fel och därför minskar oförutsedda skadeverkningar genom att kompromissa och diskutera med andra?

  Personligen tycker jag att det är så viktigt att ställa om till grön politik för miljöns skull att vi inte får missa en endaste chans att få in gröna beslut.
  Att inte ta chansen vore som att vägra låta världens bästa fotbollsspelare få spela och göra mål såvida nummer 2 till 11 också är på planen samtidigt.
  Varje grönt mål räknas och vi har ingen tid att förlora.
  Ju fler gröna mål dessto fler kommer uppmärksamma de gröna spelarna och kräva att fler av dem får spela.

  För övrigt tycker jag skitsnack om partikamraters förmodade maktlystnad är oerhört taskigt och negativt.
  Som att sitta på läktarn och bua när någon inens eger lag går till offensiv för att skapa målchanser.

  Tro det bästa om folk!
  Hjälp människor istället för att bara ge okonstruktiv kritik.

  SvaraRadera
 13. "I mitten av september ämnar hon bli en "fristående politisk debattör", meddelar hon till sin gamla lokaltidning."

  Men alltså vad har hon att tillföra? Hon är ju så mainstream och politiskt korrekt att det gör ont att höra henne. Alltså här måste en medial begränsning träda in, hon har inga udda ideer eller annorlunda synvinklar på någonting. Du Birger är ju lite, ähumm... tja lite egen och går din egen väg, på gott och ont. Men Wetterstrand, fri debattör som rapar det senaste PK-tramset? Ja, i vårt land kanske det fungerar, sorgligt nog.

  SvaraRadera
 14. "Eftersom Gustav Fridolin meddelat att han skall vara pappaledig ganska länge innebär det att kanske inget av partiets givna mediestjärnor sitter i riksdagen den närmaste tiden. "

  Enbart en fördel för Fridolin. Han slipper göra bort sig och folk hinner inte tröttna på honom och hans dialekt och röst. Ety det är tre år kvar till valet. Jävligt smart av honom, jag har nog underskattat denna politiska Tintin en smula.

  SvaraRadera
 15. "Här berättar hon att hon - klokat nog - valt bort erbjudanden om chef- och ordförandejobb. Att hoppa på det direkt vore förödande - risken att som fri debattör som inte tänker på framtida karriär är att erbjudanden om sådant försvinner."

  Jaha, en avancerad analys som det anstår en fri GRÖN debattör. Själv är jag en betydligt enklare natur och skulle jag varit i Wetterstrands skor hade jag nog bara velat softa ett tag, och därför tackat nej, man har ju riksdagspensionen att luta sig emot. Ja, ja, där ser man vad som skiljer den grå eminensen i svensk politik mot klantiga amatörer som undertecknad. Jag måste härvidlag erkänna min litenhet och enkelhet.

  SvaraRadera
 16. "Kommer inte ifrån känslan att Wetterstrand hade kommit betydligt mer till sin rätt både för egen del och för partiets, utan maktlystna Valtersson och Eriksson vid sin sida."

  och min ödmjuka analys är precis tvärtom. Jag såg en debatt ungefär ett år innan valet med partiledarna. Wetterstrand gjorde väl skapligt ifrån sig (nåja) ända till man kom in på skolpolitik. Wetterstrand satt och svamlade, helt obegripligt. Det var ren rappakalja hon hävde ur sig, alla MÅSTE ha sett och hört det.

  Men inte ett ord om detta riktiga bottennapp i tidningarna dagen efter, nejdå. Hon fick bra betyg, ingen hade tydligen hört hennes rena svammel i skolfrågorna. Ingen partiföreträdare har fått en sådan mild behandling som Wetterstrand. Ingen partiledare har någonsin sluppit ifrån alla hårda tester och kritiska vinklingar från media. Ingen har det gullats med som Wetterstrand. Hon har aldrig satts på prov.

  Jag börjar tro att varenda lattedrickande journalist på Södermalm röstat på henne, bedrövligt.

  SvaraRadera
 17. Lars, tror du missuppfattat mig ganska mycket. Jag har ingenting emot kompromisser i det som är det reella demokratiska hantverket i parlamentet. Det är ett av de två ben som politik innebär. Det andra benet för ett idéparti är att skapa opinion för den världsbild man står för. Makt är nämligen inte att formell makt utan reell makt, det vill säga verkligen förändra politiken och den politiska debatten. MP har tyvärr inte under de senaste åren förstått detta, man har blivit en maktparti vars mål mål inte varit att förändra samhället utan att röstmaximera.

  I det reella demokratiska hantverket i parlament gäller det att ha klart för sig vilka ribbor man inte avser att underskrida.

  SvaraRadera
 18. Men Robsten då, nog har du väl sett hur alla medier gullat lika mycket med Åkesson?

  SvaraRadera
 19. Hittar faktiskt följande i samma artikeln där hon säger fristående politisk debattör...

  "- Det vore synd att inte ta den chansen som tycks finnas för att bli en grön samhällsdebattör. Det finns liberala och andra politiska färger på samhällsdebattörer, men väldigt få gröna. "

  I SVD då alltså...

  SvaraRadera
 20. OK, då är väl Maria lika inskränkt som jag påpekade att jag var...:-)

  SvaraRadera
 21. I kraftmätningen mellan tanklös förbrukning och kretslopp, är just nu den tanklösa förbrukningen totalt överlägsen, men motståndaren - det vill säga förnuftet och ansvaret - har åtminstone trätt fram på arenan.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.