torsdag 25 augusti 2011

Die Grünen vaknar till alltmer...

När Joschka Fischer gjort sitt har det börjat grönska rent ideologiskt i die Grünen. I den nordtyska delstaten Schleswig-Holstein har de gröna, tillsammans med Institutet för ekologisk ekonomi i Berlin, tagit fram ett välfärdsmått med 21 parametrar. Från det konventionella BNP-måttet drar man ifrån  kostnader för miljöförstöring och förluster av naturresurser medan man lägger till bland annat ideellt informellt arbete.

Valter Mutt - riksdagsledamot för Miljöpartiet - berättar i Miljömagasinet att detta slagits upp stort i de lokala medierna. Lägg till det att die Grünen i delstaten har cirka 22 procent av väljarna med sig. Inte i första hand efter maktspel, utan efter opinionsbildning.

Det lönar sig att skapa opinion, att våga skapa egna opinionsvågor istället för att bara surfa med de vågor som andra skapat. Något för det svenska miljöpartiet att fundera över. Sluta var så förbannat fega! Det är allvar nu, våga säga det som måste sägas. Något bättre tillfälle än när den finansiella krisen går hand i hand med hög arbetslöshet och klimathot lär inte finnas för gröna frågor som grön tillväxtkritik, konsumtionskritik, sänkt arbetstid, grön skatteväxling, världshandel med ekologiskt och socialt ansvar, tobinskatt och debatt om det grundläggande trygghetsnätet. Om Obama sa Ja, vi kan, så borde de gröna säga Ja, vi vågar.

(Hade den ekonomiska krisen inte drabbat Sverige inför valet 1994 hade partiet förresten inte kommit tillbaka till riksdagen. Det var i den ekonomiska slutdebatten i teve som det vände för oss.)

30 kommentarer:

 1. Kan det bli mer klockrent ?
  Och precis som du skriver, inte maktspel utan opinionsbildning. Nerifrån och upp, inte tvärtom.
  (Började med att försova mig, men nu känns det som en bra dag ..)
  Eric

  SvaraRadera
 2. När skall Die Grunen i Sverige vakna till?
  Tyvärr verkar deras nya ledare mesy intresserade av statsrådstaburetter.

  SvaraRadera
 3. Låter bra, tyvärr kan jag inte läsa tyska. Hoppas det nya måttet också tar in allt det obetalda vardagsslitet som idag inte finns med i BNP och som främst kvinnor utför. Julie Aslaksen , ekonom på statisktiska centralbyrån i Norge har beräknat att togs kvinnors (främst) obetalda arbete med i BNP skulle det öka med 39%.
  MVH
  EW

  SvaraRadera
 4. Grönt skönt Rött dött Blått råtttors aug. 25, 12:07:00 em

  Tyvärr har vi inget grönt politiskt parti i Sverige. Miljöpartiet betraktar jag och många andra som insomnat och fullt av karriärister. Det skulle behövas ett parti som återupptar systemkritiken.

  SvaraRadera
 5. Hej Birger,

  George Monbiots senaste Guardian artikel är mycket intressant. Länk:

  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/aug/22/economic-growth-environment?INTCMP=SRCH

  Mvh,
  Paul Miller

  SvaraRadera
 6. Håller med om att dagens miljöparti i Sverige är för fegt.
  Dock tycker jag att deras euparlamentariker håller måttet (Carl Schlyter och Isabella Lövin)!
  De befinner sig lite vid sidan av, samtidigt röstar de ju för bra saker i Bryssel.
  Men, som sagt i Sverige finns det inte mycket miljöpolitik att tala om.

  SvaraRadera
 7. Lise Nordin (MP:s energipolitiska talesperson) vågar: http://www.bt.se/debatt/tidsbrist-den-stora-folksjukdomen%282912807%29.gm

  SvaraRadera
 8. Sluta lägga mer funderingar på MP. Partiet är ändå (möjligen) kapat av sossar eller nåt ditåt!

  Nej, lägg energin på Gröna Partiet istället! Det behöver allt stöd.
  Snart kommer nog en GP:s hemsida, och sedan väntar framgången.

  Men inte utan er hjälp.

  SvaraRadera
 9. Anonym 03:39:00 em - har du ens läst Lise Nordins debattartikel?

  SvaraRadera
 10. Kerstin.

  Har läst Lise Nordin. Och tror jag förstår din invändning till 03.39. Men förstår även "hennes".

  Om vi/man uppfattar att MP stod upp för det som Lise säger, så finns det knappast något behov av GP (så tror jag att du menar)
  Men om vi uppfattar att det där bara är vackra ord, och att MP i själva verket är till förvillelse likt alla andra mittenpartier, då behövs GP ( så tror jag 03.39 menar).

  Någonstans tycker jag man får förstå "processen". Från att vara engagerade idealister, långt från uppmärksamhet och 4%-spärrar, till att faktiskt se regeringstaburetter inom räckhåll. Finns det något parti som motstått urvattningen som följer av den resan ?

  Men man skall ju veta vad man tycker, gud-bevars. Just idag/ikväll är jag beredd att gå på din linje ….

  Eric
  (ps hörde häromdan att "den avdankade", trots ALLT, röstade på MP - det talar i samma riktning ds )

  SvaraRadera
 11. Vi i Vänsterpartiet i Uppsala anordnar en konferens på temat ekonomisk demokrati och ekologisk ekonomi den 24 september. Bl.a. Peter Söderbaum (professor i ekologisk ekonomi) och Annika Lillemets (riksdagsledamot MP och Steg3-are) kommer. Välkomna!

  SvaraRadera
 12. Men vem ska säga vad (när, hur och var?) för att det ska räknas som något som MP faktiskt står för, och inte bara vackra ord utan mening? Är det bara om språkrören säger något som det "räknas"? (Det känns väldigt icke-grönt" för mig). Eller kan det duga om en person som faktiskt både valts in i riksdagen och också utsetts till energipolitisk talesperson för partiet säger något?

  Jag funderar också på om de som sitter och gnäller här i kommentarsfältet och "vet" hur dåligt MP är verkligen är medlemmar i partiet? Vet ni vilket arbete som pågår internt i MP med bl.a. frågan om arbetstidsförkortning? Eller nöjer ni med att läsa rubrikerna i tidningsartiklar? I så fall förstår jag om ni har en annan uppfattning än jag i frågan.

  SvaraRadera
 13. Jag tror alltså att debattartiklar kan vara ett sätt att skapa opinion - något som efterlysts i den här bloggen många gånger, senast i det inlägg vi nu kommenterar. :)

  SvaraRadera
 14. Att läsa Birgers blogg varje morgon räcker en bra bit för att få en hyfsad uppfattning om läget i politiken. Då behöver man just inga andra källor. Birger följer ju pressen och andra medier åt mig, så att säga. Tack BS, du är bäst!

  SvaraRadera
 15. Lise Nordin låter ungefär som Birger Schlaug.

  Men det är många inom MP som låter som honom. De är säkert bra på att locka röster till det partiet, röster som sedan mals ner i rörens pratkvarnar och blir till intet.

  Gröna Partiet kommer att få en annan struktur, där spärrar mot dylikt läggs in. Där blir åsikterna i trädets rötter lika med dito i trädets krona och vice versa.

  SvaraRadera
 16. Kerstin
  Inte medlem.
  För mycket gnäll - kanske. Men säkert utryck för en "förtvivlan", att så mycket handlar om plånboksfrågor, samtidigt som vi överkonsumerar ihjäl det enda klotet vi har.
  Har BS som huvudsaklig info-källa. Känns OK, men egentligen vanskligt.
  Bara lyssna på rören - icke grönt. Sant. Men är MP i praktiken mindre toppstyrt än övriga partier ?

  Blir ändå glad och lite hoppfull av ditt "arga" inlägg.
  Men saknar inte du också mer utmanande grepp från MP ? Typ nya välfärdsmått ?

  Eric

  SvaraRadera
 17. Vi i Vänsterpartiet i Uppsala kommer den 24 september att hålla i en konferens på temat ekonomisk demokrati och ekologisk ekonomi. Inbjudna är bland annat Peter Söderbaum, professor i ekologisk ekonomi, och Annika Lillemets, riksdagsperson för (MP) och Steg 3-are. Det kanske kan vara av intresse?
  http://uppsalalan.vansterpartiet.se/?page_id=448

  SvaraRadera
 18. Burmeister/Nygren.

  Bra att ni skriver om detta. Nu når ni en stor läsekrets som tänker klargrönt.

  Med de signaler som läcker ut från Vänsterpartiet kan man lätt få uppfattningen att V är på väg att dra om MP gällande "tanke & handling".

  Vill du grönt, så rösta rött...☺

  SvaraRadera
 19. Apropå pÅ HÅLLBARHET EKONOMISK TILLVÄXT, SAMHÄLLSPLANERING:

  SLUTA GÅ I SÖMNEN, FÖR TUSAN - DU, JAG, VI, HELA MÄNSKLIGHETEN STÅR VID VÄGS ÄNDE!

  Det är oerhört glädjande med möten med människor som äger insyn i den faktiska verkligheten, sådana som "äger" och litar på egna tankar och inte bara yrar och tuggar om inpluggade av andra tänkta!!!


  Kollar vi runt i alla bloggar, på insändarsidor, ja varhelst en artikel ang. jordens tillstånd finns att skåda, klimatdiskussionen inte minst, så vad upptäcker man? Jo, att debattörerna gör på stället marsch, bjuder varandra på olika länkar med Vetenskapligt innehåll, länkar som intygar än att klimatförändring och/eller artutrotning sker, än att det inte är så, allt efter tyckarens åsikt i frågorna.


  Denna "Påställetmarsch" har nu i alla media pågått i årtionden! Under tiden sjuknar jorden mer och mer under förvandlingen av hennes
  ecosystem/biosfär, allt hennes pulserande liv, till döda
  PENGAR&PRYLAR!

  Vetenskap/forskning har gjort oss tillräckligt ont! Det räcker nu!

  Skamligt, närmast, är att referera till dessa uppenbara MARODÖRER -
  i stället för till sunt förnuft, logiskt tänkande och en NY

  UTGÅNGSPUNKT i Tänket,
  förankrad i faktisk VERKLIGHET:

  JORDENS livsuppehållande system är alla förgiftade av kemikaliesoppa, HON är sjuk, Hennes livs-system eroderar, mer och mer för varje dag, timma, sekund!!!

  VAKNA, och sluta gå i sömnen, PÅ

  STÄLLET MARSCH!!! Vi står vid VÅR tids ände!!!


  De som driver oss mot döden, är de sk. experterna,forskare/professorer inom skilda professioner. Minst 90 procent av dessa högskolade mänskor är som insekter: DE ser enbart
  detaljen/fragmentet de blivit experter på. Helhetssyn äger de INTE!!!

  Hoppingivande undantag finns, sådana som Anders Wijkman, Johan Rockström, Stefan Edman, Birger Schlaug, Harry Flam, Stefan de Wylder, Johan Erlandsson, Ecoprofiel, Johan Olsson, Steg 3,Johan Olsson m. Stab, Steg3.se + alla medlemmar.
  Johanna Stål m. Stab, Caminomagasin.se + alla medlemmar.

  Göran Wiklund m. Stab, U&W.se + alla sympatisörer.

  Jan Forsmark m. Stab, Omställningsverige.se + alla medlemmar,Johan Bergendorff, Klotet, SR, med stab

  Alla här uppräknade med hisnande tunga nätverk inom här aktuella, betydelsefulla professioner

  Möjligt är att skåda några tiotal fler om man hade tillgång till allt skrivet och sagt i här aktuell fråga: Mänsklighetens nuvarande nödsituation ....

  Hur pass öde jord har vi samvete att överlämna till våra barn, barnbarn och deras efterkommande?

  Ställ dig dessa frågor! Vart tog Mamma vägen? Och Pappa???

  Den som inför här aktuell fråga, Mänsklighetens överlevnad, är optimist om fortsatt I-världslivsstil, är Pessimismens fullbordare!!! Den som är Pessimist ang. den frågeställningen är den sanna Optimisten!!!

  Jisses,vilken kraft vi tillsammans besitter! Vi kan nog nu "vända Jorden upp&ner och ruska lopporna ur pälsen!!!" - för framtid till våra barn, barnbarn, barnbarnsbarn och deras efterkommende!!!

  Kan vi samlas under "En hatt?" Vad tror Du?

  SvaraRadera
 20. Jag kan bara konstatera att inte heller Birger är medlem i MP, så ni som endast har hans blogg som källa missar det som sker INOM MP. Ni känner alltså inte till vilket arbete och vilka diskussioner som förs nu i och med partiprogramsrevideringsarbetet, t.ex. de rådslag som Lise Nordin pratar om i sin debattartikel.

  I Uppsala läns miljöpartiförening ska vi ha höststämma den 15 oktober i Knivsta. I samband med det kommer vi att ha just ett sådant rådslag, på temat "Makten över tiden". Initiativet till det rådslaget togs för övrigt av Uppsalas MP-riksdagsledamot Helena Leander, som enligt sin egen presentation är en varm förespråkare för arbetstidsförkortning. När jag nämnde henne i en tidigare diskussion med Birger så avfärdade han henne just som ett "lockbete". För EGENTLIGEN vill ju inte MP något i arbetstidsfrågan längre. Eller?

  Vad jag efterlyser är väl egentligen lite vanlig hederlig källkritik. Kan verkligen en person, om än aldrig så smart och välformulerad, som inte längre är medlem i MP verkligen ha full insikt i vad som händer INOM partiet? Dessutom tar inte Birger upp allt som händer ens i media. Han har vad jag kan se inte ens nämnt Lise Nordins debattartikel här på bloggen. Det är jag som berättat om den, och jag fick informationen från MP:s pressavdelning som spred den på Facebook. Det är alltså inget som partiet försöker tiga ihjäl.

  Dessutom tycker jag att det är intressant att Vänsterpartiet bjuder in en miljöpartist (ännu en som är med i Steg 3) till sin konferens. Jag tycker inte det verkar som om MP är så passiva och dåliga ändå.

  Men visst finns det saker som jag skulle vilja att MP utvecklade och "vässade". Och ibland håller jag inte alls med det som beslutas inom partiet. När EU-utträdesparagrafen togs bort efter medlemsomröstningen var jag så besviken att jag övervägde att lämna partiet helt. Men så bestämde jag mig för att gör jag det så blir det bara en mindre som står för det jag tror på i MP:s politik, så jag gjorde tvärt om - fortsatte att vara medlem och engagerade mig mer i partiet i stället. Det har jag inte ångrat hittills. :)

  SvaraRadera
 21. Kerstin Dreborg! Du gör en poäng av att Uppsala läns miljöpartiförening ska på höststämma den 15 oktober i Knivsta ha ett rådslag om "Makten över tiden" och "Arbetstidsförkortning."

  Tycker du att det rådslaget vilar på en ur Jordens sjukdomstillstånd relevant utgångspunkt? Rådslag om "Makten över Tiden" och "Arbetstidsförkortning" visar tydligt att MP:s utgångspunkt i "Tänket" är grå av damm. Ert presenterade Rådslag är totalt tomt på substans - relativt den faktiska verkligheten! Jorden ÄR sjuk, vi står vid vägs ände, vid valet av våra barns öde. NY UTGÅNGSPUNKT, förankrad i VERKLIGHETEN, ren från rädsla och dammiga hjärnceller är bara ett TVINGANDE MÅSTE - för framtid till våra barn och deras efterkommande! Att nu diskutera "Makten över Tiden/Arbetstidsförkortning" är att fortsätta På Stället Marsch! = Tidsstöld från våra efterkommandes KRYMPANDE TID! Skäms!!!

  SvaraRadera
 22. Om MP har bestämt sig för att hålla sig till sina idéer (i originaltappning), så kanske vi kan tacka Görna Partiet för det. GP kom till just för att fösa MP tillbaka till det egna ideella programmet.

  Skulle GP tystna, då finge vi gissningsvis åter se MP:are som fikar mer efter grötfatet än efter en grönare värld.

  Rätt, att inte alla MP:are är sådana. Men erfarenheten skrämmer.

  SvaraRadera
 23. http://www.tarsandsaction.org/

  vare sig partier eller resten av civilsamhället behöver vänta på att något händer eller fastna i debatter om varför inget händer. just do it.

  SvaraRadera
 24. Kerstin, förlåt om jag kallar dig naiv.

  /Nyligen avhoppad medlem. Som förskräckts av vad som pågår INOM mp.

  SvaraRadera
 25. "Dessutom tycker jag att det är intressant att Vänsterpartiet bjuder in en miljöpartist (ännu en som är med i Steg 3) till sin konferens. Jag tycker inte det verkar som om MP är så passiva och dåliga ändå."

  De orden säger en hel del om hur dålig koll DU har på mp, Kerstin. Som om den inbjudne miljöpartisten, Lillemets, vore som vilken partist som helst. Den som kan sitt miljöparti vet att hon är alltför grön för den röda mp-ledningen.

  SvaraRadera
 26. Tack för alla kommentarer. Kerstin: visst förekommer det samtal inom partiet - jag umgås med ganska många miljöpartister, även sådana som sitter mitt i smeten - men kan samtidigt konstatera att utan bandhundar som skäller så kanske det inte skulle bli förändringar till det bättre. Var på seminarium med en massa figurer från den gröna rörelsen, inklusive miljöpartister, och kan konstatera att min kritik på intet sätt är ovanlig. Axess teve kommer att sända seminariets olika delar, de lär också dyka upp på nätet.

  SvaraRadera
 27. fr aug 26, 09:38:00 em:

  Jag menade INTE bara Lillemets, jag har även nämnt Lise Nordin som skrev artikeln om arbetstid som jag tipsade om, och Helena Leander. Men det räcker kanske inte?

  Jag ser inga kommentarer om Åsa Romsons sommartal här, men jag hörde det "live" och anser att hon är helt klart grön. Mycket grön! Det känns väldigt, väldigt bra. :)

  SvaraRadera
 28. Klart vi alla kommer att dö, av ändrat klimat eller annat. Men vad hjälper det att hetsa upp sig för fakta som alltid varit där.

  Våra barnbarn kommer inte att vilja se Kalla Anka på julafton, ej heller kommer dom att sörja att dronten är utdöd.

  När det brinner dör de flesta av att trampas ihjäl av panikslagna fötter. Ha förtröstan. Oro hjälper ingen...

  SvaraRadera
 29. Bra förslag, och sluta klaga på MP och de nya unga ledarna. Hjälp dem istället!

  Hur ser en motion ut som får Sveriges målsättning att gå från enbart ekonomisk tillväxt till ett Gross National Happiness Index där miljöförstöring och förlorade naturresurser räknas som kostnader/förlorade tillgångar och där ideelt arbete, hälsa, lycka, kultur och utbildning räknas som tillgångar.

  GNH-index som främsta styrmedel för Sverige!

  Hur ser det ut, hur beräknas det, hur gör vi det verkligt?

  TEEB har räknat på saken:
  http://www.teebweb.org/
  Se rapport här:
  http://www.teebweb.org/TEEBSynthesisReport/tabid/29410/Default.aspx

  Gör det bästa av allt! Var konstruktiva.
  Lägg ingen energi på att sura och vara neggo mot såna som faktiskt vill väl.

  SvaraRadera
 30. Nej, lägg energin på Gröna Partiet istället! Det behöver allt stöd.
  Snart kommer nog en GP:s hemsida, och sedan väntar framgången.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.